Har katter känslor för sina ägare?

Undrar du någonsin vad din katt tänker när de ringer dig över rummet eller ser dig lämna huset? Eller varför visar katter bara tecken på tillgivenhet för vissa familjemedlemmar? Människor är sociala varelser och som kattälskare söker vi sällskap med våra kattsläktingar. Men det kan vara svårt att veta hur de känner för oss.

Snabb överblick

01

Alla katter är individer och vissa katter bildar närmare sociala band med människor än andra.

02

Om din katt söker sig till ditt sällskap, gosar och spinnar, knådar i ditt knä och slår dig i huvudet för att gnida sin doft över dig, då är du väldigt speciell för dem.

03

Om du ser tecken på att din katt är orolig eller upprörd kan du behöva göra ändringar i din hemmiljö eller söka hjälp från din veterinär.

Forskare är överens om att kattpersonligheter kan variera enormt och hur enskilda katter känner för människor kan formas från en mycket ung ålder. Men det är också sant att katter väljer ut människor som de bildar nära och tillgivna band med. Att känna igen din katts glada och oroliga beteenden kan vara det första steget för att förstå hur din katt känner för dig och hur den ska svara på dess behov.

Hur vet jag vad min katt tycker om mig?

Katter visar att de bryr sig när de besöker dig, knådar i ditt knä och slår dig.

Katter är utmärkta kommunikatörer. Du kanske ser din katt putsa sina kattvänner eller spinna och gnugga mot varandra. Naturligtvis, när de ställs inför en rival, kan beteende och kroppsspråk vara långt ifrån vänligt, svepa deras ryggrad, väsande, morrande och slåss. Men de har gjort några fantastiska ändringar som de håller speciellt för människor.

Har du märkt hur din katt kvittrar och jamar för att få din uppmärksamhet? Eller hur de sakta blinkar mot dig, gnuggar mot dina anklar och snubblar dig? Dessa fascinerande beteenden har utvecklats under år av hemlighet och är designade för att interagera med människor.

Om din katt söker sig till ditt sällskap, myser i ditt knä, slår dig i huvudet för att gnugga sin doft på dig, eller bara gillar att hänga runt för att spinna och mysa, då är du väldigt speciell för honom!

Det finns katter som verkar gå till alla som har mat. Men deras uppmärksamhet kommer snabbt att skifta när den resursen är borta. Mat kan vara en hjälpsam facilitator om du har en ny eller skygg katt och vill förbättra ditt band med dem. Men det krävs andra positiva interaktioner, som att prata mjukt med dem, leka med dem och smeka deras favorit kittlande plats, för att stärka den relationen och bygga ett bra band.

Läs också: Hur markerar katter sitt territorium?

Har katter känslor som vi?

Det är lätt att antropomorfisera katter, men de gör många saker av andra anledningar än vi.

Det är viktigt att inte antropomorfiera allt vi ser våra katter göra. När allt kommer omkring har katter olika inneboende motivationer och deras uppfattning om världen är mycket annorlunda än vår. De upplever många av våra känslor, inklusive smärta, rädsla, ångest, stress, belåtenhet, spänning och många fler.

Men vuxna katter skiljer sig från hundar och människor. De är inte obligatoriska när det kommer till sociala interaktioner. Det betyder att de inte söker andras sällskap för att överleva. Istället kan sökandet efter resurser uppmuntra sociala interaktioner, som att be om sin frukost!

Försoningsbeteende ses ofta hos hundar som vill ha sällskap och uppmärksamhet, men mindre hos katter, där dessa beteenden främjar trygghet och tillåter dem att söka en källa till säkerhet. Försoningsbeteenden inkluderar vokalisering och lyssnande, doftdelning och taktil kontakt.

Kanske har du en katt som söker nära fysisk kontakt med dig. Detta är den starkaste indikationen på att de vill ha ditt sällskap, känna sig trygga med dig och njuta av att vara med dig. Detta beteende hålls vanligtvis bara för personer som de känner sig närmast.

Läs också: 6 överraskande likheter mellan katter och hundar

Ett band med människor är viktigt för katter

Forskning visar att katter bildar ett säkert band med människor på samma sätt som barn och hundar gör.

Forskning visar att att spendera mer tid med din katt gör att den vill ha ditt sällskap och vill vara med dig mer. Detta kan förklara varför tamkatter verkar knyta sig närmare till sina familjemedlemmar än katter som tillbringar större delen av sin tid utomhus.

En annan teori är att innekatter behöver extra miljöstimulans. I en studie där människor matade kattkolonier med och utan att interagera med katterna, skulle många katter, när de väl matades, söka upp den person som mest sannolikt skulle umgås med dem.

Att bilda ett starkt band med en person har också visat sig få katter att söka mer kontakt med andra. Det verkar som att ju mer tid de spenderar med människor, desto mer motiverade är de att vara runt människor. Faktiskt har forskare vid Oregon State University visat att majoriteten av katter har en säker fäste med människor på samma sätt som barn och hundar.

Deras studie tyder på att katter utvecklar olika fäststilar beroende på deras relation till sin husdjursförälder. Dessa kan visa sig som närhetssökande, separationsångest och återföreningsbeteenden. Beroende på hur din katt binder sig till människor, kommer de att reagera annorlunda på att vara med dig än på att vara ensam.

Läs också: 15 roliga fakta om katter för barn

Katter uttrycker stress på olika sätt

Det är viktigt att respektera din katts önskan om kontakt eller utrymme.

Det kan ta ett tag för katter att bilda ett band med sina ägare. När en katt är ny i familjen kan den känna sig nervös eller överväldigad. Kattungar som har positiva interaktioner med människor från en ung ålder kan njuta av att bli hämtad för en mysning och som vuxna kan de ses som vänligare katter.

Katter och kattungar som har haft minimal mänsklig kontakt kan tycka att det är extremt skrämmande att hållas fast. Katter tar tid att vänja sig vid och du måste vinna deras förtroende.

Ansiktsuttryck kan vara en användbar varning om att din katt inte vill bli berörd. Utvidgade pupiller med öronen dragna bakåt och åt sidan, mjauande, väsande och dreglande kan tyda på att de inte vill bli närmade.

Det är viktigt att vara lyhörd för alla tecken på att din katt har en säker fäste. Andra tecken på stress är:

  • Agerar slö eller hyperaktiv
  • Ändrade att dricka eller äta
  • Sover mer eller mindre än vanligt
  • Kissa eller avföring utanför sin kattlåda
  • Svårt att kissa
  • Agerar bullrigare eller blygare än vanligt
  • Visar tecken på aggression

Om du ser dessa tecken känner din katt sig orolig eller upprörd och du kan behöva göra ändringar i din hemmiljö. Men om du är orolig för att din katt inte mår bra bör du prata med din veterinär.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

Slutgiltiga tankar

Katter visar oss på många sätt att de har positiva känslor för oss.

Katter är fantastiska kommunikatörer, och ett överraskande antal människor kan förstå en katts känslor, även de som inte anser sig vara kattälskare. Vi gör ofta detta på en undermedveten nivå.

Om du tror att din katt gillar att umgås med dig har du förmodligen rätt! Å andra sidan, om du har en mer självständig katt, omfamna den. De är trygga i sin anknytning till dig och vet att de alltid kommer att tas emot med öppna armar på en säker plats hemma.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

Vanliga frågor

Saknar katter sina ägare när de går ute?

Katter kan uppleva separationsångest, precis som hundar och barn. Detta kan tyda på att din katt saknar dig när du går hemifrån. Tecken på separationsångest liknar mycket tecken på stress hos katter och kan innefatta destruktiva beteenden. Symtomen kan förvärras om du vistas mer utomhus än vanligt och kan vara mer uttalade hos innekatter.

Om din katt är starkt fäst eller präglad på dig, kan han till och med uppleva en känsla av sorg när du går. Lyckligtvis finns det många tekniker du kan använda för att lindra deras rädsla och känsla av förlust. Att öva på att utlösa desensibilisering, skapa en säker zon, använda produkter som innehåller kattferomoner och berika sin miljö kan alla lindra deras rädsla.

Om du och din katt kämpar med separationsångest, kan en konsultation med en kattbeteenderådgivare vara till hjälp.

Varför verkar vissa katter älska människor mer än andra?

Din katts personlighet är inte bara en produkt av dess miljö. Forskning visar att en katts personlighetsdrag också formas av genetik. Katter som kommer till mer sällskapliga och nyfikna hanar är mer benägna att föra dessa egenskaper vidare, även om de inte har interagerat med hanen.

De kan vara djärvare när det gäller att söka mänskliga kontakter, vilket förstärks av det roliga det ger. Detta kan i sin tur leda till att en katt njuter av människors sällskap och vill spendera mer tid med sin mänskliga familj.

Dessutom tros vissa kattraser bilda starkare mänskliga band. Siameser kan vara mer bullriga, medan perser är mer avslappnade och gosiga. Båda egenskaperna kan tolkas som snällare eller kärleksfullt beteende.

Visa resurser

Heide S. (2018). Förstå kattkänslor: … och deras roll i problembeteenden. Journal of Feline Medicine and Surgery. 2018 maj;20(5):437-444 Hämtad 9 oktober, 2022.

Horwitz DF, Rodan I. (2018). Beteendemedvetenhet i kattkonsultationer: förstå fysisk och emotionell hälsa. Journal of Feline Medicine and Surgery. 20(5):423-436. Hämtad 9 oktober, 2022.

Turner likström. (2021). Obesvarade frågor och hypoteser om huskatts beteende, ekologi och relationen mellan katter och människor. Djur (Basel). 11(10), 2823. Hämtad 9 oktober, 2022.

Turner likström. (2017). En översikt över mer än tre decennier av forskning om katt-människa och människa-katt interaktioner och relationer. Beteendeprocesser. 141 (Pt 3), 297-304. Hämtad 9 oktober, 2022.

Vitale KR, Behnke AC, Udell MAR. (2019). Bindande band mellan huskatter och människor. Aktuell biologi. 29(18), 864-865. Hämtad 9 oktober, 2022.

Se även  Vilka färger gillar katter mest?