Har katter tidskänsla?

Om du är en husdjursförälder kanske du märker att din katt följer en rutin. Kanske hoppar de i ditt knä samtidigt, eller så väntar de regelbundet på uppfarten när du kommer hem från jobbet. Söt va? Naturligtvis är vissa av deras rutinmässiga beteenden inte så älskvärda eller välkomna, även om du är en kattälskare.

Som när de väcker dig en halvtimme innan alarmet går varje morgon, eller när de börjar skrika efter mat när du är en sekund försenad med att mata dem. Men hur vet katter vad klockan är? Har katter tidskänsla? Eller är det bara slumpen?

Kan katter berätta tiden?

Naturligtvis kan katter inte läsa tid i konventionell mening.

Naturligtvis kan katter inte läsa tid i konventionell mening. Så vitt vi vet kan de inte läsa en digital eller analog klocka än mindre tolka den! Men om din katt inte kan se tiden från en klocka, hur kommer det sig att den är redo när du kommer hem från jobbet eller väcker dig vid praktiskt taget samma tid varje dag?

Bara för att de inte kan säga klockan betyder det inte att de inte har någon aning om vad klockan är. Låt oss se hur.

Hur vet katter vad klockan är?

Om du tänker efter så finns det gott om bevis för att din huskatt kan ge information om vad klockan är. De måste bara leta efter det. Här är några sätt som din katt kan se tiden på:

1. Ditt beteende

Katter är vanedjur och gillar rutin. Du kanske inte har insett det, men de kommer förmodligen ihåg dina rutin och dagliga vanor.

Katter är vanedjur och gillar rutin. Du kanske inte har insett det, men de kommer förmodligen ihåg dina rutin och dagliga vanor. De vet till exempel vilka familjemedlemmar som lämnar hemmet för att gå till jobbet eller skolan, och de vet att de kommer att vara borta ett tag. Med tiden vänjer sig katter vid hur länge deras kattägare är borta och är redo att återvända.

Det är inte bara ditt kommer och går som ger din katt en uppfattning om tiden på dygnet. De kommer också att vara medvetna om dina vakna- och sömntider, måltider och bad- eller duschtider om du är en disciplinerad tvättare! Ju stramare rutin du har, desto mer användbart är det för din katt att tala om tiden.

Se även  Hur många tår har katter?

Läs också: 10 söta tecken som din katt har präglat på dig

2. Deras miljö

Katter kan också få information om tiden på dygnet genom att se hur ljust eller mörkt det är ute, hur många som är ute och om fåglarna sjunger.

Katter kan också få information om tiden på dygnet genom att se hur ljust eller mörkt det är ute, hur många som är ute och om fåglarna sjunger. De är naturligt mer aktiva vid soluppgång och solnedgång, och soluppgång och solnedgång ger dem två solida referenspunkter.

De kan också känna igen ljud eller händelser som inträffar regelbundet i deras miljö, som att grannens hund skäller eller att barn går till skolan.

Läs också: 7 ljud som katter hatar som du bör undvika

3. Deras kroppsklocka

Liksom människor har katter en inre klocka som hjälper dem att känna igen väckningstiden och sömnen.

Liksom människor har katter en inre klocka som hjälper dem att känna igen väckningstiden och sömnen. De kommer också att fånga upp fysiska signaler som att känna sig trött, hungrig eller törstig för att ge dem en uppfattning om hur mycket tid som har gått och påminna dem om att tjata på dig efter mat eller väcka dig!

Läs också: Hur man tar hand om en kattunge: Den kompletta guiden

4. Deras rutin

Katter upprepar ofta samma beteenden och vanor varje dag.

Som nämnts tidigare är en katts rutin mycket viktig för dem. Katter upprepar ofta samma beteenden och vanor varje dag. De kanske vaknar och går ut tidigt på morgonen, då påminner en hungerkval dem att det är dags för frukost.

Låt dem hoppa på bröstet medan de jamar högt eller spinnar, sedan äter de frukost och går till soffan för en tupplur. Att se din katt göra samma sak varje dag kommer förmodligen att hjälpa dem att veta vad klockan är.

Se även  Varför nosar min katt plötsligt på allt?

Vad händer om en katts rutin förändras?

Katter kan vara mycket beroende av sin rutin och sina ägares rutin.

Katter kan vara mycket beroende av sin rutin och sina ägares rutin. Om deras rutin eller miljö förändras, även på ett subtilt sätt, kan de bli stressade. Det kan vara något så litet som en luktförändring i vardagsrummet, eller något så stort som att deras ägare byter jobb och är mer utanför huset.

Stress kan orsaka en förändring i din katts beteende. Tecken på stress hos katter inkluderar att rösta, gömma sig, skrapa möbler eller urinera i huset. I svårare fall kan detta leda till överskräpning och kala fläckar eller smärtsamma blåsinfektioner.

Läs också: Hur vet du om en katt är arg?

1. Övergrooming

Stressade katter ansar ofta, slickar och slickar en del av pälsen tills hårstråna brister och huden blir öm.

Stressade katter ansar ofta, slickar och slickar en del av pälsen tills hårstråna brister och huden blir öm. Om din katt ansar för mycket kan du hitta klumpar av päls runt huset, du kan se kala fläckar på din katt eller pälsen kan kännas sträv och borstig. Katter ansar ofta sin mage eller insidan av bakbenen, så det kanske inte är uppenbart när man tittar på det.

Läs också: Bästa skötsel- och hårborttagningshandskar för katter

2. Cystit

Felin idiopatisk cystit Karakteristisk

Stress kan orsaka inflammation i blåsväggen. Det kan innebära att din katt känner sig sugen på att kissa hela tiden.

Stress kan orsaka inflammation i blåsväggen. Det kan innebära att din katt känner sig sugen på att kissa hela tiden. Du kanske märker att de hukar och anstränger sig för att kissa i kattlådan, men bara en liten mängd urin produceras.

Det kan till och med finnas lite blod i urinen. Om den lämnas obehandlad kan cystit ibland leda till en blockerad urinblåsa, särskilt hos hankatter, och detta är en veterinär nödsituation.

Läs också: Blåssten hos katter: orsaker, symtom och behandling

Hur kan du hjälpa en stressad katt?

Om din katt visar tecken på stress, se om du kan fastställa orsaken.

Om din katt visar tecken på stress, se om du kan fastställa orsaken. Till exempel, om det finns en ny bebis i huset eller en ny katt i grannskapet, kan det lätt vara källan till problemet. Men även om du får reda på orsaken kanske du inte kan lösa problemet, speciellt om det är någon annans husdjur.

Se även  Hur väljer katter sin favoritperson?

Oavsett orsak är det en bra idé att få din katt undersökt av en veterinär om hon visar tecken på stress, blåsinfektion eller hudskador. Du kan använda lugnande sprayer eller feromondiffusorer i ditt hem för att minska din katts ångest och försöka ge gott om säkra, tysta och mysiga utrymmen där din katt känner sig trygg.

Om din katt har separationsångest, tillhandahåll massor av leksaker, aktiviteter och pusselmat för att underhålla dem medan du är borta. Du kan också lämna kläder som luktar som dig och försöka lämna radion eller tv:n på så att de inte känner sig så ensamma. Slutligen, se till att du spenderar kvalitetstid med dem när du är i närheten för att lugna och lugna dem.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Översikt

Även om katter inte kan säga tiden med hjälp av en klocka eller klocka, förstår de definitivt konceptet med tidens gång och har en uppfattning om vad klockan är.

Även om katter inte kan säga tiden med hjälp av en klocka eller klocka, förstår de definitivt konceptet med tidens gång och har en uppfattning om vad klockan är. Det kan verka sofistikerat, men katter kan använda information från omvärlden för att låta dem veta vad klockan är och när de kan förvänta sig mat, lektid eller bara ditt sällskap.

Läs också: 7 tecken på att din katt inte får tillräckligt med kärlek

Vanliga frågor

Har katter en känsla av tid när de lämnas ensamma?

Katter blir bekanta med sin ägares rutin och detta ger dem en uppfattning om när de kan förvänta sig att du kommer tillbaka. De kan också använda kroppssignaler som hunger, törst och trötthet för att avgöra hur mycket tid som har gått.

Vet katter hur länge du är borta?

Katter vet inte hur länge du kommer att vara borta på minuter eller timmar. Men om att vara ensam är en del av deras rutin, kommer de definitivt att märka om du plötsligt är borta under en längre tid.

Kan katter sakna sina ägare?

Många katter saknar sina ägare när de är ensamma. Separationsångest kan leda till stress och hälsoproblem som blåsinfektioner och överdriven skötsel, så om du är orolig är det bäst att prata med en veterinär eller beteendevetare.

Blir katter ledsna när du går?

Katter kan njuta av sin ensamma tid, men de kan också lida av separationsångest. Den främsta faktorn som orsakar stress hos katter är en förändring i rutin. Så om du regelbundet lämnar din katt, och har gjort det under en lång tid, är det osannolikt att det plötsligt blir ett problem. Å andra sidan, om dina omständigheter förändras och du plötsligt är mycket hemifrån kan din katt bli ganska orolig.