Har katter verkligen simfötter?

Du skulle inte jämföra din katt med en anka. Katter vågar sig inte ut när det ens är det minsta regn i luften, de går graciöst runt pölar på golvet och glömmer att bada dem!

Snabb överblick

01

Alla kattarter har simhudsfötter; tamkatters fötter är delvis simhudsförsedda.

02

Webbfötter hjälper katter att vara smidiga på alla typer av ytor, inklusive lerig mark, gör att de kan vara supersmyga när de jagar och hjälper dem när de behöver simma.

03

Inspektera din katts fötter regelbundet ifall de någon gång skulle utveckla ett problem, såsom ett sår eller infektion.

Katter har ett rykte om sig att hata vatten, så det kan komma som en överraskning för många kattägare att huskatter har simhudsfötter! Ja, om du tittar på din katts tass, är var och en av de där små tårna delvis fästa vid nästa. Tamkatters tassar klassificeras som ”delvis simhud” eftersom inslaget inte är lika starkt som hos vattenlevande djur som ankor eller grodor.

Men varför har katter denna konstiga egenskap? Det anses faktiskt vara ett arv från deras stora kattkusiner, eftersom tåremmar är användbara på rovdjur som katter som lever nära vatten.

Webbing finns hos båda könen av katter och alla raser. Det hjälper dem att vara smidiga på alla typer av ytor, inklusive lerig mark, gör att de kan vara supersmyga när de jagar och hjälper dem när de behöver simma.

Varför behöver katter simfötter?

Katter är inte vattenlevande däggdjur, men de är väldigt väl utformade för att vara den perfekta jägaren, med alla möjliga anatomiska och fysiologiska knep för att se till att de har alla fördelar de behöver – även när det kommer till de där söta katttårna!

1. Jakt

Fötter med delvis simhud hjälper katter att jaga i våt terräng, inklusive lera och vattenytor.

Katter är obligatoriska köttätare och i det vilda skulle deras överlevnad bero på deras förmåga att jaga mindre byten. De har flera justeringar för att ha den bästa chansen att lyckas.

Deras trampdynor (även kallade tåbönor!) är mjuka och vadderade, fungerar som en form av stötdämpare, vilket belastar ben och senor mindre när de hoppar och kastar sig. Infällbara klor är vassa och dödliga, vilket ger dem ett utmärkt grepp om allt de fångar.

Fötter med delvis simhud ger en större yta att fördela sin kroppsvikt över, vilket möjliggör diskreta rörelser över vilken terräng som helst, inklusive lera och vattenytor. Tyget hindrar katter från att sjunka ner i lerig eller myrmark om de måste stanna plötsligt under jakt eller gömma sig från ett rovdjur.

Läs också: Hur jagar katter?

2. Agility

Webbfötter hjälper katter att ströva omkring och utforska i en mängd olika miljöer, inklusive de med vattenkorsningar, leriga områden och träsk eller träsk.

Katter är graciösa djur som tyst kan röra sig, förfölja, kasta sig och hoppa med lätthet och smidighet. Deras kroppar är naturligt atletiska, med långa ben för sin kroppsstorlek och en strömlinjeformad siluett.

Webbedfötter bidrar också till denna naturliga förmåga, vilket innebär att alla typer av katter är fria att utforska vilken terräng som helst. De kan korsa vatten, utforska leriga områden och till och med leva i träsk eller träsk. Detta öppnar möjligheter för våra katter att resa längre sträckor på jakt efter revir, mat och potentiella kompisar. Det ger också fart till deras talanger om ett stort rovdjur upptäcks.

Läs också: Hur markerar katter sitt territorium?

3. Simning

Det kanske inte är deras favoritaktivitet, men katter kan simma bra, delvis tack vare deras simhudsfötter.

Kattarten finns över hela världen och lever i en mängd olika miljöer, terräng, väderförhållanden och förhållanden. Det finns katter som lever i leriga, sumpiga och vattniga förhållanden, för vilka simning och förmågan att ta sig igenom våtmarker är avgörande.

Vissa katter kanske inte gillar vatten särskilt mycket, men deras simförmåga finns definitivt där. Fötternas simhudsform ökar ytan som trycker mot vattnet när de simmar, vilket gör dem mer effektiva, snabbare och kan klara längre sträckor.

Läs också: Kan katter simma?

Har alla katter simfötter?

Alla katter, stora som små, har simhudsfötter, även om tamkatters fötter bara är delvis simhudade.

Ja, alla arter av släktet Felis har en viss grad av vävnad på fötterna. Vissa, som våra huskatter, har bara delvis simhudsförsedda fötter och finns främst på land. Vissa arter är mer vattenbaserade än andra och kan vara skickliga simmare.

Sumatratigern är ett exempel på en stor kattart med nästan helt simhudsförsedda fötter. De bor på öar i Indonesien och är väl anpassade till sin miljö. Den bengaliska tigern, som lever längs floden Ganges i Indien i våta skogsområden, är en annan stor katt som har stor nytta av denna tassanpassning.

Jaguaren gillar också att simma, jaga fiskar och sköldpaddor som en del av sin kost. Deras simhudsfötter gör dem lika snabba och graciösa i vattnet som de är på land.

Den platthuvade katten finns i Sydostasien och har simhudsfötter och ett udda huvud som är mycket strömlinjeformat för simning, och dess naturliga livsmiljö är träsk och blöta myrskogar. Det finns till och med en art som kallas fiskekatt!

Läs också: 15 föga kända fakta om stora katter

Webbfötter hos huskatter

Många katter ogillar vatten, inklusive bad, men vissa raser gillar verkligen att bli blöta!

Alla huskattraser har delvis väv på fötterna. När du undersöker din katts fötter, mellan tåtofsarna och sulorna, leta efter det lilla utrymmet mellan tårna för att se den tunna huden som fäster varje tå vid nästa. Denna väv är lättare att se hos hårlösa raser som den ukrainska Levkoy och hos Sphynx-katter, där den också framhävs av deras långa tår.

Det finns kattraser som föredrar att simma framför andra. Bengalkatter är kända för sin kärlek till vatten, med många berättelser om dem som försöker komma in i badet eller duschen med sina ägare. Den bengaliska rasen är släkt med den asiatiska leopardkatten, en liten vild kattart som är känd för sina akvatiska jaktförmåga.

Det ryktas också att Maine Coon-katter älskar vatten. Denna långhåriga kattras använder sin tjocka päls som isolering i vattnet, vilket gör den mer motståndskraftig mot kyla. Ett ytterligare intressant faktum är att Maine Coon-katter också är benägna att få polydaktylism, ett ärftligt tillstånd som orsakas av en autosomal dominant gen som ger dem en eller flera extra tår. Polydactylkatter kan ha ett varierat antal extra fingrar, och de kan sitta på fram- eller bakbenen, eller båda.

Läs också: 150 bästa polydactyl kattnamn: unika idéer för katter med extra tår

Hur tar jag hand om min katts simfötter?

Din katts simhudsförsedda tår behöver ingen speciell vård.

Katttassar kan vara känsliga och många katter gillar inte att få sina tår inspekterade. Det finns ingen speciell anledning till att det kommer att orsaka problem att ha simfötter.

Det är dock bra att vänja din katt vid att få sina fötter inspekterade om han någon gång utvecklar ett problem, till exempel ett sår eller infektion. Håll ordning på långhåriga tassar för att förhindra mattning, se efter skärsår eller sår och håll naglarna klippta om det behövs.

Om du märker att din katt tuggar eller slickar sina tassar eller inte går bra, ta honom till veterinären för en kontroll.

Läs också: Har katter doftkörtlar i tassarna?

Slutgiltiga tankar

Som det visar sig är katter mer anpassade till vattenlevande liv än vi kanske trodde. Tamkatter har delvis simhudsfötter, användbara för att korsa alla typer av terräng, hastighet, smidighet och till och med simma när det behövs. Det betyder dock inte att de kommer att gilla badet!

Läs också: 7 likheter mellan tamkatter och stora katter

Vanliga frågor

Har katter simfötter?

Ja, alla katter har simhudsfötter till viss del. Alla tamkattraser har delvis simhudsförsedda fötter, och vissa stora katter har mer helväv.

Vilka kattraser har simhudsfötter?

Alla huskatter har delvis simhudsförsedda fötter. Det är lättare att se väven i hårlösa raser som Sphynx, men alla kattraser har det.

Är det normalt att katter har simhudsfötter?

Ja, alla katter har simhudsförsedda tår. Det hjälper dem att resa över all terräng, inklusive lera och myrmark, och att simma när det behövs.

Varför har Maine Coons simfötter?

Alla huskatter har delvis simhudsförsedda fötter. Maine Coons, med sin tjocka isolerande päls, är väl anpassade för simning och deras simhudsförsedda tår hjälper dem att simma effektivt och över längre sträckor.

Se även  Hur du tränar din katt att inte bita