Har min katt tråkigt? 9 tecken att hålla utkik efter

En bild av en uttråkad katt i ett tillstånd av rastlöshet

Har du någonsin undrat om katter blir uttråkade? Även om vi förser katter med allt de behöver, såsom mat, vatten och tak över huvudet, kan katter lida av tristess precis som vi.

Snabb överblick

01

Tristess är ett vanligt problem hos innekatter.

02

Uttråkade katter uppvisar ofta oönskade beteenden, inklusive överdriven vokalisering, överdriven skötsel och olämplig eliminering.

03

Det bästa sättet att förebygga tristess är att skapa en stimulerande inomhusmiljö som matchar din katts sinnen och instinkter.Katter som hålls inomhus utan tillgång till omvärlden är mer benägna att bli uttråkade. Det finns flera tecken på att en katt kan sakna mental och fysisk stimulans i vardagen.

Läs vidare för att lära dig mer om dessa tecken så att du kan ta reda på om din katt är uttråkad och vad du kan göra åt det.

1. Överdriven vokalisering

Om din katt är uttråkad kan han vara mer högljudd än vanligt. Katter jamar inte för att kommunicera med varandra. Istället är deras jamar riktade mot människor. Katter gör sina röster på detta sätt som en hälsning, för att be om mat eller om uppmärksamhet.

En uttråkad katt som känner brist på stimulans kan lära sig att du är uppmärksam på honom och kan börja leka om han jamar konstant.

Läs också: 7 vanliga kattvokaliseringar och vad de betyder

2. Destruktivt beteende

Om din katt ägnar sig åt destruktivt beteende, lider han sannolikt av tristess. Utan tillräckligt med aktivitet för att frigöra all sin energi, kommer katter att ta till att hitta andra sätt att underhålla sig själva.

Tyvärr kan detta ta formen av repor på dina möbler, mattor eller mattor. De kan också njuta av att klättra upp och skada dina gardiner.

Läs också: De 5 bästa kattskrapsmedlen

3. Överträning

En bild av en katt som är upptagen med att sköta sig själv

Överträning kan förekomma hos katter som känner sig stressade och understimulerade.

Du kanske märker att din katt tenderar att ansa mer om han eller hon inte får tillräckligt med mental eller fysisk stimulans. Överdriven vård härrör från känslor av stress, frustration och tristess.

Katter slickar, tuggar och drar i pälsen och huden, vilket leder till alopeci (håravfall) och irritation och inflammation i huden. Denna typ av tvångsmässigt och repetitivt beteende bör åtgärdas med din veterinär så snart som möjligt.

Läs också: 5 visuella tecken på en stressad katt och hur du kan hjälpa

4. Aggressivt beteende

Har din katt plötsligt börjat bråka med eller jaga andra katter eller hundar i hushållet? Om svaret är ja, har du förmodligen en uttråkad katt som behöver mer interaktion och motion för att hålla honom glad.

Läs också: Leker eller slåss mina katter?

5. Brist på intresse eller aktivitet

En bild av en ingefärskatt som sover lugnt på en varm kylare, som illustrerar dess komfort och avkoppling.

När katter slutar utforska eller interagera med dig kan de känna sig uttråkade och deprimerade.

Katter är vanligtvis nyfikna varelser, med ett aktivt intresse för vad som händer runt dem. Om din katt är uttråkad kan den förlora den gnistan och ha mindre benägenhet att interagera och interagera med andra eller deras miljö.

Läs också: Letargi hos katter: orsaker, tecken, symtom och behandling

6. Äter för mycket

Precis som vi kan äta och äta och äta när vi är uttråkade, kan din katt komma att se matningstid som en aktivitet när det inte finns några andra källor till stimulans. Detta kan sedan leda till viktökning och fetma.

Att vara överviktig kommer att sänka deras aktivitetsnivåer ytterligare, så vi vill undvika den onda cirkeln! Det ökar också risken för att din katt utvecklar olika medicinska tillstånd, såsom diabetes.

Läs också: Varför äter inte min katt? Förlust av aptit hos katter

7. Sova för mycket

När det kommer till sömn är katter experter! De kan snooze 12 till 16 timmar om dagen. Men vi förväntar oss att de ägnar sig åt andra aktiviteter under sin vakna tid.

Om du märker att din katt sover mer än vanligt kan han göra det av tristess. Utan andra aktiviteter eller underhållning kommer de helt enkelt att slösa bort sin tid.

Läs också: Varför sover katter så mycket?

8. Gå på toaletten utanför kattlådan

När en katt är understimulerad upplever den först tristess, vilket sedan kan leda till stress. Detta kan få dem att kissa eller göra avföring utanför kattlådan.

Så om du märker skräp på ditt golv eller dina möbler är det dags att lägga märke till det och ta reda på om din katt kan vara uttråkad. Detta är värt en resa till veterinären för en kontroll, eftersom felaktig eliminering också kan vara ett tecken på ett hälsoproblem.

9. Pacing

En bild av en katt i en graciös pose

Mållös pacing är inte typiskt kattbeteende och kan vara ett tecken på tristess.

En uttråkad katt som inte ges tillräckliga möjligheter att leka och träna kan börja gå fram och tillbaka obevekligt. De kan göra detta medan de jamar för mycket för att försöka få din uppmärksamhet.

Hur man hindrar din katt från att bli uttråkad

1. Ge dem massor av leksaker

Det finns många olika typer av kattleksaker till salu. Du kan behöva ta reda på vad din katt gillar bäst. Vänd alltid leksakerna som din katt har tillgång till. Annars blir de snabbt uttråkade.

Avsätt tid under dagen för några leksessioner med din katt. Dessa bör ta cirka 10 till 15 minuter. Trollstavsleksaker är bra för detta ändamål och kommer att få din katt att röra på sig. Om du väljer att använda en laserpekare, se till att avsluta sessionen genom att rikta den mot en leksak som din katt kan fånga och ”döda”. Om du inte gör detta kan din katt känna sig frustrerad. Kom också ihåg att aldrig lysa en laserpekare i din katts ögon.

Läs också: De 5 bästa interaktiva kattleksakerna

2. Få dem att arbeta för sin mat

De flesta katter får helt enkelt sin matskål varje dag, utan att behöva arbeta för sin mat. För mental stimulans kan du gömma en del av deras mat runt huset, till exempel under möbler och mattor. Du kan också använda godisbollar som släpper kibbor när din katt rullar runt dem. Pusselmatare gör det också mer utmanande för din katt att få tillgång till mat.

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

3. Ge dem vertikalt utrymme

Katter behöver vertikala utrymmen så att de kan klättra, hoppa och utforska, men också gott om golvyta att springa runt på. Du kan ge dem tillgång till hyllor eller andra höga möbler. Ett kattträd erbjuder olika nivåer och plattformar.

4. Erbjud fönsteråtkomst

Katter tycker om att se världen gå förbi, även när de inte får vara ute. Du kan köpa en specialdesignad fönsterplats. Eller, om du redan har en skrapstolpe, överväg att placera den nära ett fönster.

Läs också: Är din katt ensam? Dessa 7 tecken hjälper dig att ta reda på det

5. Tillhandahåll kattmynta och/eller kattgräs

Kattmynta kan användas ibland för att stimulera aktivitet och lekbeteende. Strö det på leksaker, skrapstolpar och kattträd. Vissa katter tycker också om kattgräs för att uppfylla sin önskan att tugga.

Läs också: De 5 bästa kattmyntaprodukterna för katter (spray, leksaker och fler överraskningar)

Sista ord

En bild av en katt som sträcker ut sin tass i en vänlig gest till en människa

Om du märker att din katt uppvisar oönskat beteende, fundera på om den får tillräckligt med stimulans, interaktion, motion och lek varje dag.

Katter är ofta glada över att lämnas ensamma, men vi måste fortfarande se till att deras hemmiljö ger dem tillräcklig stimulans, både mentalt och fysiskt. En uttråkad katt kommer så småningom att uppvisa oönskade beteenden inklusive överdriven vokalisering, överdriven skötsel och olämplig eliminering.

Det bästa sättet är att förhindra tristess från att sätta in i första hand. Detta kan uppnås genom att göra några förändringar i hemmet så att din katts sinnen och instinkter beaktas. Slutligen är det viktigt att tänka på att sjuka katter också kan uppvisa några av ovanstående symtom. Om du är orolig för att din katt har möjliga hälsoproblem, kontakta din veterinär.

Läs också: Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar

Vanliga frågor

Är innekatter uttråkade?

Ja, innekatter kan bli uttråkade. Att äga en katt handlar inte bara om att ge mat, vatten och tak över huvudet. Katter med tillgång till friluftsliv kan ströva omkring, träna och jaga så mycket de vill. Innekatter har inte denna möjlighet, så det är upp till oss att se till att de stimuleras både mentalt och fysiskt i hemmiljön.

Blir katter uttråkade om de inte gör något på hela dagen?

Ja, precis som vi skulle göra om vi inte hade något att göra på hela dagen! Katter tillbringar mycket tid med att sova, men de behöver sätt att bli av med all lagrad energi när de är vakna. Detta ska göras på ett positivt sätt, till exempel genom att leka med interaktiva leksaker. Om det inte finns några alternativ för detta kommer de att ta till oönskat beteende.

Hur mycket lektid behöver en katt?

Detta kommer att skilja sig per katt. Generellt bör du börja några spelsessioner under dagen och de bör vara i cirka 10 till 15 minuter. Om de vid något tillfälle verkar ointresserade, tvinga dem inte att fortsätta. Du kan behöva prova olika leksaker för att se vilken som retar din katt mest. Lämna leksaker och pussel i huset för att underhålla dem när de inte leker med dig.

Visa resurser

Atkinson, T. (2018). Praktiskt kattbeteende. Oxfordshire, Storbritannien: CAB International.

Radosta, L. (2014). Miljöberikning för katter. Hämtad 19 september 2022 från

Se även  Vilka färger gillar katter mest?