Hjälp: Min hunds andetag stinker

hjälpa min hunds andetag att stinka

Du älskar när din hund hoppar i ditt knä och ger dig kyssar. Men vad du inte gillar är när din hunds andetag stinker.

Ibland signalerar dålig hundandning att de behöver borsta tänderna. I andra fall kan det vara ett allvarligare problem.

Den här guiden förklarar vad som orsakar dålig andedräkt hos hundar och ger tips för att förbättra din hunds munhälsa.

Gör att din hunds andetag stinker

Om din hunds andetag stinker kan många problem bidra till problemet. Här är några av de mest kända orsakerna till dålig andedräkt hos hundar:

Dålig munhygien

Precis som med människor, börjar hundars andetag att stinka om deras tänder inte borstas konsekvent. Din hund kan inte hålla en tandborste på egen hand, så du måste vara proaktiv med regelbunden borstning.

Sneaky Snacks Sneak

Vissa hundar har en förkärlek för att äta illaluktande saker – inklusive, tyvärr, avföring. Detta problem är känt som koprofagi, vilket kan vara orsaken till din hunds dåliga andedräkt.

Näringsbrist

En mängd olika bakterier lever i din hunds mun och mag-tarmkanalen. Näringsbrist kan orsaka obalanser hos denna bakterie. Om dessa obalanser varar för länge kan de orsaka dålig andedräkt.

diabetes mellitus

Om du märker att din hunds andetag luktar sött eller fruktigt kan det vara ett tecken på diabetes. Diabetes åtföljs också av andra symtom som ofta drickande och frekvent urinering.

njursjukdom

Luktar din hunds andetag urin? Om så är fallet kan det tyda på att de lider av njursjukdom.

Leversjukdom

Din hund kan ha en leversjukdom om den har dålig andedräkt och andra symtom som frekventa kräkningar, en gul nyans på tandköttet och en plötslig minskning av aptiten.

Se även  Vita prickar på kattpäls - vad är det?

orala tumörer

Orala tumörer är också förknippade med dålig andedräkt hos hundar, särskilt hos äldre hundar. När tumörerna växer och blir infekterade börjar vävnaderna dö. Om detta händer kommer din hund att få dålig andedräkt även om du borstar tänderna ofta.

Hur blir man av med dålig andedräkt från hund?

För att bli av med dålig andedräkt hos hundar måste du först ta reda på orsaken. Börja med att utesluta de mest uppenbara problemen.

Till exempel, om du vet att det var ett tag sedan du borstade din hunds tänder, ta tag i deras tandborste och tandkräm och skrubba tänderna väl.

Att borsta din hunds tänder hjälper också till att eliminera en dålig lukt som sitter kvar efter att den ätit något fult.

När ska man ringa en veterinär

Om din hunds dåliga andedräkt kvarstår, även med regelbunden borstning och noggrann övervakning för att se till att han inte äter något han inte borde, kontakta en veterinär.

Veterinären kan utföra en grundlig undersökning för att identifiera orsaken till deras dåliga andedräkt och sedan ordinera ett anpassat protokoll för att ta itu med underliggande hälsotillstånd. De kan också utföra en mer noggrann rengöring för att ta bort plack eller tandsten på din hunds tänder.

Förhindra dålig andedräkt

Det är lättare att förhindra dålig andedräkt än att kontrollera den. Här är några strategier du kan använda för att hålla din hunds andedräkt så fräsch som möjligt:

 • Borsta tänderna regelbundet (helst dagligen) med hundvänlig tandkräm
 • Låt dem gnaga på ben och tuggar (inga råskinn)
 • Mata en balanserad, veterinärgodkänd diet
 • Håll ett öga på asätare för att se till att de inte luktar något eller äter något potentiellt giftigt
Se även  Katttassar blir svarta - varför?

Du bör också schemalägga regelbundna kontroller så att din hunds veterinär kan undersöka hans tänder och identifiera potentiella problem tidigt.

Vad är tandsjukdom hos hundar?

Om du inte tar itu med dålig munhygien kan din hund utveckla tandsjukdomar som tandköttsinflammation, parodontit, trasiga tänder, ruttnande tänder och infektioner.

Tandsjukdomar uppstår gradvis när tänderna inte borstas regelbundet.

Med tiden, utan ordentlig borstning, kan tandsten byggas upp på din hunds tänder. Om detta fortsätter för länge kan gingivit sätta in och orsaka svullna tandkött.

Långvarig tandköttsinflammation och plackuppbyggnad kan orsaka att bakterier sprids till tandrötterna. Spridningen av bakterier lossar ligamenten som är fästa vid tänderna, vilket orsakar svår smärta och eventuell benförlust.

Tecken på tandsjukdom

Om din hund har en tandsjukdom kan du märka följande symtom:

 • Dålig andedräkt
 • jävla tandkött
 • Missfärgning av tänderna (de kan bli bruna eller gula)
 • Lösa eller saknade tänder
 • Plötslig viktminskning
 • Aptitlöshet
 • Ökad dregling
 • Blodig saliv
 • Blod i deras vattenskål eller på tuggleksaker

Din hund kan också plötsligt bli irriterad eller aggressiv. När deras beteende förändras i det blå kan det bero på att de har ont.

Hur förebygger man tandsjukdomar?

Det enklaste sättet att förebygga tandsjukdomar hos hundar är att borsta tänderna regelbundet. Helst borstar du deras tänder dagligen.

Du kan borsta din hunds tänder med en mjuk mänsklig tandborste eller en speciell hundtandborste. Använd hundspecifik tandkräm och borsta försiktigt varje tand i cirkulära rörelser.

Rådfråga din veterinär om din hund motstår att borsta tänderna. De kan rekommendera andra produkter som förbättrar munhygienen utan att orsaka din hund ytterligare obehag eller stress.

Se även  Hur leker man med husdjursråttor? 9 roliga spel att spela med din råtta

Du kan också hålla din hunds tänder rena med högkvalitativa tuggor. Regelbundet tuggning stimulerar salivproduktionen, vilket förhindrar att plack och tandsten byggs upp på tänderna.

Vad ska man göra om man misstänker en tandsjukdom?

Om din hund visar symtom på tandsjukdom, boka tid hos veterinären omedelbart.

Veterinären kommer att utföra en undersökning för att leta efter tecken på tandsjukdom och utesluta andra bidragande problem. Om de också misstänker ett tandtillstånd, kan de rekommendera att sätta din hund i narkos och utföra en grundlig tandundersökning och rengöring.

Att få en tandsjukdom tidigt kan hjälpa till att förhindra att den förvärras och bevara hundens kvarvarande tänder.

Trött på dålig andedräkt? Vi kan hjälpa!

Många problem kan leda till dålig andedräkt, från dålig munhygien till kronisk sjukdom.

Kom ihåg informationen som diskuteras i den här guiden om du är trött på att hålla andan när din hund kysser dig. Det hjälper dig att komma till botten med problemet och gör din hunds andetag mycket mer uthärdlig.

Vill du ha ett expertutlåtande om din hunds dåliga andedräkt? Då är Cooper Pet Care något för dig.

Kontakta oss idag och kontakta en veterinär på några minuter!