Hjälpa till! Min hund hostar hela tiden

Hjälpa till! Min hund hostar hela tiden

Det är ganska normalt att människor hostar cirka 18 gånger om dagen, även när de mår ganska bra. En enstaka hosta är en naturlig reflex som hjälper till att rensa svalg och luftvägar från damm, bakterier och slem. Det är en liknande historia med hostande hundar.

Så, vad händer om din hund har frekventa hostanfall eller verkar hosta mer än du förväntar dig? Ta reda på när det är dags att oroa sig när vi tittar på några av de allvarligare orsakerna som kan ligga bakom hosta och hundar.

Varför hostar min hund?

Precis som vi är den vanligaste anledningen att harkla sig. Hundar är naturligt sociala djur som gillar att klia sig. De använder näsan för att nosa och göra alla möjliga nya och spännande upptäckter.

Ibland kan detta innebära att man andas in skadliga virus och bakterier, som hundinfluensan. Bakterier finns överallt där deras näsa tar dem: på matskålar, möbler, leksaker, parkbänkar, andra husdjur och steniga stränder.

Med tanke på deras tendens att sniffa och lukta på precis vad som helst, kan det vara förvånande att de inte blir sjuka oftare.

Vilka är oroande typer av hundhosta?

Att lyssna på vilken typ av hosta din hund har kan ibland hjälpa dig och din veterinär att diagnostisera vad som händer. Om möjligt, filma din hund hostande så att din veterinär kan se exakt hur hostan låter och hur ditt husdjur reagerar. Här är några vanliga typer av hosta:

1. Djup, torr, hacka och tuta

En djup, torr, tutande hosta kan vara ett symptom på kennelhosta. Kennelhosta är en mycket smittsam sjukdom som vanligtvis bara orsakar lindrig sjukdom och obehag. Det kan arbeta sig till lungorna där det kan orsaka allvarliga problem som kronisk bronkit eller lunginflammation.

Se även  Kan en kyckling leva med ett öga? Vad ska du göra?

Hundar kan plocka upp kennelhosta var som helst där de kommer i nära kontakt med andra hundar. Din veterinär kommer normalt att ordinera medicin för att behandla hostan och kommer nästan säkert att rekommendera att du håller ditt husdjur borta från andra hundar tills infektionen försvinner.

2. Högt tonläge och munkavle

Detta kan tyda på irritation, infektion eller partiell blockering av de övre luftvägarna. Din hund kan ha ont i halsen på grund av bihåleinflammation eller tonsillit, ett ganska ovanligt tillstånd hos hundar.

Halsont kan också bero på att ett främmande föremål har fastnat i matstrupen, till exempel en liten benbit eller en liten leksak. Detta kan vara livshotande och du bör alltid rådfråga din veterinär omedelbart.

3. Blöt, slemmigt och fuktigt

Detta kan innebära att det finns ett problem med de nedre luftvägarna eller lungorna. Våt, gurglande hosta kan vara en indikation på att din hund har vätska i lungorna. Samtidigt kan andningen verka ansträngd och du bör omedelbart söka veterinär.

Valpar och hundar med nedsatt immunförsvar är mer benägna att få lunginfektioner eller lunginflammation. Orsaker kan vara bakterier, virus, parasiter och svampar. Inandning av skadliga gifter och kemikalier kan också leda till lungproblem.

Är vissa raser benägna att hosta?

Leksaksraser som Chihuahua och Chinese Crested kan löpa större risk för luftstrupekollaps tillsammans med överviktiga hundar. Ett av symptomen är hosta med det tutande ljud som gäss gör. Det kan märkas ännu mer när din hund drar i halsbandet.

Hjärtsjukdom

Om hjärtat inte pumpar ordentligt kan resultatet bli en ansamling av vätska i lungorna. Raser som Cavalier King Charles Spaniels är benägna att detta och kan börja hosta om en hjärtsjukdom tar fäste.

Se även  Är husdjursråttor nattaktiva? En råttas sömnvanor

Detta kan ofta hända när hunden ligger ner eller sover och när vätskan fortsätter att byggas upp. Hostan är ett symptom som gör att allt inte är bra och du bör omedelbart söka råd från din veterinär.

Vilka är mindre vanliga orsaker till hundhosta?

Det finns några andra mindre frekventa orsaker till hosta hos hundar som kan vara allvarliga som din veterinär kanske vill kontrollera och utesluta. Bland vilka:

 • Hundinfluensa
 • limfärg
 • Hjärtmask
 • Cancer
 • Kronisk bronkit

Det är viktigt att din veterinär har förmågan att ställa rätt diagnos så att hunden med största sannolikhet får den mest lämpliga behandlingen. De kommer att vilja hitta den bakomliggande orsaken genom att väga tecknen och köra en serie tester.

Detta kan inkludera en fysisk undersökning, lyssna på din hunds lungor och hjärta, ta din hunds temperatur och ytterligare diagnostiska tester.

Om din hund har ont i halsen kan den behöva antiinflammatoriska medel. Om det finns en infektion kan de behöva antibiotika eller, om det finns tecken på hjärtsjukdom, kan de behöva en speciell typ av receptbelagd medicin.

När ska jag ringa veterinären angående min hostande hund?

När du har vårdat en hund ett tag så lär du känna den bättre än någon annan. Om du är orolig för vilken typ av hosta din hund har och dess frekvens, är det dags att träffa en veterinär. Du bör genast ta din hund till veterinären om:

 • Hostsymtomen förvärras snarare än att bli bättre
 • Din hund kan inte sluta hosta
 • Hostan varar mer än några dagar och håller dem uppe på natten
 • Ditt husdjur är slappt, slö och har ingen aptit
 • Du vet att din hund har svalt något som har fastnat i halsen
 • Din hund har andra hälsoproblem än hosta
 • Din hund hostar upp blod, andas konstigt eller har svårt att andas
Se även  5 bästa sätten att få en katt i en bärare

Fortfarande orolig? Hör av dig nu!

Vi vet hur jobbigt det kan vara att se en hund i nöd få hostanfall eller kämpar för att andas normalt. Vi har alltid en kvalificerad veterinär till hands för att erbjuda hjälp och råd, så oavsett dina problem, kontakta oss idag.

Vi har en rad andra användbara hundrelaterade artiklar i vår bloggsektion. Titta här för allt du bör göra om din hund lider av diarré eller kräkningar.