Höftdysplasi hos katter: symtom, diagnos och behandling

Höftdysplasi är namnet på en onormalt formad höftled. Det orsakas av en kombination av genetik och miljöfaktorer. Även om detta är ovanligt hos de flesta katter, är vissa rena raser (som Maine Coon-katter, Himalaya- och perserraser) benägna att drabbas av höftledsdysplasi. Det är också vanligare hos överviktiga och feta katter.

Höftdysplasi hos katter kan vara svår att känna igen.1 Symtomen är ofta mycket subtila och utvecklas gradvis, och många katter döljer dem väl. Men höftledsdysplasi resulterar i slutändan i höftledsartros, vilket är smärtsamt. Särskilt stora kattägare bör vara uppmärksamma på tecken på höftledsdysplasi så att drabbade katter kan diagnostiseras och få den behandling de behöver.

Vad är höftledsdysplasi?

Höftleden (coxofemoralleden) består av en kula (huvudet på lårbenet eller lårbenet) och en socket (acetabulum). Hos en vanlig katt sitter bollen fint i skålen och snurrar fritt när katten rör sig, springer och hoppar runt.

Hos katter med höftledsdysplasi är kulan och uttaget inte helt i linje (även kallad subluxation). Höftleden är lös och rör sig inte så smidigt som den borde. Med tiden orsakar slappheten (lösheten) och onormala rörelser överdrivet slitage och degeneration, och höftleden blir skadad och inflammerad.

Höftdysplasi är sällsynt hos de flesta katter. Däremot kan förekomsten av höftledsdysplasi hos renrasiga katter vara så hög som 24 %, där Himalaya-, Perser- och Maine Coon-katter är särskilt mottagliga.2.3 Detta kan bero på deras mindre genpool, deras större kroppsstorlek eller en kombination av båda.

Höftdysplasi ses också ofta tillsammans med patellaluxation eller dislokation (ett tillstånd där knäskålen glider in och ut)4 och är vanligare hos överviktiga eller feta katter.

Tecken på höftledsdysplasi

Vissa katter visar tecken på höftledsdysplasi i tidig ålder (så unga som 3 till 4 månader), medan många fall av höftledsdysplasi inte upptäcks förrän senare i livet när katten utvecklar sekundär artros.

De kliniska tecknen på höftledsdysplasi kan vara svåra för kattägare att känna igen. Symtomen är subtila och uppträder gradvis, och katter är väldigt bra på att dölja tecken på smärta eller ledförsämring.1 Eftersom höftledsdysplasi ofta drabbar båda höfterna är tydliga tecken på obehag som hälta ovanliga.

Andra tecken på ortopediska problem och ledbesvär hos katter inkluderar:

 • Förändringar i hållning (t.ex. huk)
 • Minskad aktivitet
 • Onormal eller stel rörelse av bakbenen
 • Svårt att bli bekväm
 • Ovilja att hoppa eller klättra i trappor
 • Ökade fall (till exempel när du hoppar eller går på höjden)
 • Svårigheter att sitta på huk eller huka när du går på toaletten

Mer vanliga, ospecifika tecken på att en katt har ont inkluderar:

 • Beteendeförändringar (aggression, tillbakadragande, undvikande, rastlöshet, irritabilitet)
 • Ovilja att bli berörd eller berörd
 • Viktminskning, minskad aptit
 • Depression, letargi
 • Olämplig toalettbesök utanför kattlådan
 • Pälsbyten, minskad skötsel
 • Ökad vokalisering
Se även  Varför gillar katter att gå och sitta på tangentbord så mycket som de gör?

Om din katt visar något av dessa symtom, ta honom till din veterinär.

Diagnos

Din veterinär kan misstänka höftledsdysplasi baserat på din katts ras och den information du ger, men det finns flera saker han bör göra innan han ställer en diagnos.

De kanske vill se hur din katt rör sig och går. Men många katter gömmer sitt obehag på läkarmottagningen, så det är en bra idé att spela in eventuella onormala rörelser hemma och ta med dig filmer för att visa veterinären.

Veterinären måste undersöka din katt. Att undersöka ben och leder hos en katt kan vara svårt jämfört med hundar, men veterinären kommer att leta efter följande:

 • Tecken på smärta
 • Crepitus (sprickbildning/popping) i leden
 • Svullnad runt leden
 • Förlust av muskelmassa
 • Förändringar i höftledernas rörelse (stelhet eller överdriven rörelse)

De kommer att behöva ta röntgenstrålar för att titta på höfterna, såväl som andra leder (ofta inklusive ryggraden). Röntgenförändringar inkluderar deformitet (partiell luxation), inflammation och degeneration av höftleden.

Din katt kommer att behöva sedering eller narkos för att ta röntgenbilderna. I vissa fall kan din veterinär föreslå ytterligare avbildning, till exempel en MR-undersökning.

Behandlingsalternativ

Behandling av höftledsdysplasi hos katter fokuserar på att kontrollera och lindra symtom, eftersom det inte finns något botemedel.

Det finns inget botemedel mot höftledsdysplasi hos katter, men det finns saker du kan göra för att hålla din katt bekväm och hjälpa honom att leva ett aktivt, normalt liv. I de flesta fall behandlas drabbade katter icke-kirurgiskt.

Icke-kirurgisk behandling

Grundpelaren i icke-kirurgisk behandling är smärtlindring. Katter får mediciner för att minska obehag och inflammation som orsakas av höftledsdysplasi och artros.

Dessa mediciner är inte utan biverkningar. Med tiden kan de påverka lever- och njurfunktionen. Det är därför viktigt, särskilt hos äldre katter, att utesluta underliggande hälsoproblem.

Din veterinär kommer därför att föreslå att du gör ett blodprov och ett urinprov innan du påbörjar långtidsbehandling. Deras lever- och njurfunktion, och kanske blodtrycket, bör kontrolleras igen en eller två gånger om året.

Små förändringar i din katts miljö kan bidra till att minska smärtan och hjälpa din katt att leva ett normalt liv. Saker du kan göra för att hjälpa till inkluderar:

 • Ger åtkomst i nivåer till upphöjda områden och möbler, såsom kattluckor, sängar, soffor och fönsterbrädor
 • Se till att deras mat och vatten är lättillgängligt
 • Ge kattlådor med låga kanter så att de enkelt kan klättra in och ut

Att uppmuntra regelbunden, skonsam träning kan också hjälpa till att bibehålla muskeltillståndet, minska stelhet och förebygga fetma (vilket är dåligt för lederna). Du kan göra detta genom att:

 • Gömma sin mat i en pusselmatare eller matpaket för att uppmuntra födosök, jakt och rovdjursbeteende
 • Tillhandahålla leksaker och kattmynta
 • Lek med din katt med fjäderleksaker eller laserpekare
 • Vägledning under regelbundna, korta promenader genom huset eller trädgården
Se även  Är Cat TV verkligen bra för katter?

Det finns allt fler bevis för effektiviteten av sjukgymnastik hos hundar som lider av höftledsdysplasi, med rapporterade fördelar inklusive förbättrat rörelseomfång, flexibilitet och muskelstyrka samt minskad smärta.

Det finns inga studier som visar att det är effektivt på katter. Detsamma gäller andra fysikaliska terapier, som massage och värme/kyla terapi. Rådgör alltid med din veterinär innan du tar din katt för sjukgymnastik och se till att du träffar någon som är kvalificerad och har relevant expertis.

Dietbehandling för att förebygga fetma är mycket viktig hos katter med höftledsdysplasi, och viktminskning kan hjälpa till att lindra obehag hos överviktiga katter. Det finns vissa bevis för att mat med en diet rik på omega-3-fettsyror också kan ge lindring från artros.6

Hos människor och hundar rekommenderar många att man använder kosttillskott som glukosamin, kondroitin och grönläppad mussla. Även om det inte finns några bevis för dess effektivitet hos katter, är det osannolikt att det orsakar någon skada. Prata med din veterinär om att göra en nutraceutisk prövning.

Kirurgisk behandling

Kirurgi är vanligtvis reserverad för svårt drabbade fall och för dem för vilka icke-kirurgisk behandling inte längre är effektiv. Kirurgiska alternativ inkluderar:

1. Excision av lårbenshuvud och nacke (FHNE) eller osteotomi (FHNO)

Detta syftar till att ta bort smärtan som är förknippad med onormala rörelser av kulleden. Toppen av lårbenet (kulan) tas bort, vilket lämnar uttaget tomt. Ärrvävnad bildas, vilket skapar en falsk led. Resultaten kan vara oförutsägbara.

2. Total höftledsersättning (THR)

Detta är i allmänhet att föredra. Den syftar till att återställa normal funktion genom att ersätta leden med en höftprotes. Det är det dyrare alternativet.

Båda ovanstående är stora kirurgiska ingrepp och är inte utan risk för komplikationer. Ingendera garanterar att din katt kommer att återgå till det normala, och det finns betydande kostnadskonsekvenser för båda. Det är därför mycket viktigt att du diskuterar alla alternativ med din veterinär.

Förebyggande

Om din veterinär misstänker höftledsdysplasi kan röntgenbilder tagna medan din katt är under narkos bekräfta diagnosen.

Se till att din katt inte är överviktig, eftersom det kan öka slitaget på din katts leder. Uppmuntra regelbunden, skonsam träning för att främja flexibilitet och styrka.

Det enda andra sättet att förhindra höftledsdysplasi är att kattuppfödare inte avlar från katter som har det eller är mottagliga för det. 7 Tyvärr finns det inget genetiskt test. Röntgenbilder av höftleden kan dock avgöra om en katt har höftledsdysplasi och rekommenderas hos riskraser innan avel. Forskare varnar också för användningen av rasstandarder som aktivt uppmuntrar stora katter.

Se även  Så här får du din katt att använda ett skrapstolpe

Läs också: Så förhindrar du en katt från att tugga elsladdar

Vanliga frågor

Kan en katt leva med höftledsdysplasi?

Ja, höftledsdysplasi hos katter är ett kroniskt tillstånd som katter kan leva med under lång tid. Det går inte att bota, men det går att hantera. Tidig diagnos och behandling är avgörande för att hjälpa katter att leva ett normalt och bekvämt liv.

Vad kan man göra för en katt med höftledsdysplasi?

Katter med höftledsdysplasi kräver en kombination av smärtlindring och miljöförändringar för att hjälpa till att hantera sitt tillstånd. Kosthantering och kosttillskott kan också hjälpa. Om detta inte längre är framgångsrikt kan din veterinär föreslå kirurgisk behandling.

Hur vet jag om min katt har höftledsdysplasi?

Höftdysplasi hos katter kan vara utmanande att känna igen. Screening för höftledsdysplasi-deformiteter kan utföras med röntgenstrålar och rekommenderas hos raser i riskzonen innan avel.

Se efter tecken på smärta och obehag hos din katt. Om du tror att de lider av höftledsdysplasi, ta dem till en veterinär.

Är höftledsdysplasi hos katter smärtsamt?

Med tiden orsakar den ökade slappheten och onormala rörelserna i höftleden slitage och inflammation, och höftledsartros utvecklas. Höftartros är ett smärtsamt tillstånd och kräver veterinärbehandling.

Visa resurser


Cats.com använder högkvalitativa, trovärdiga källor, inklusive peer-reviewed forskning, för att stödja påståendena i våra artiklar. Detta innehåll kontrolleras och uppdateras regelbundet för noggrannhet. För att lära dig mer om våra standarder och träffa vår veterinära granskningskommitté, besök vår Om oss-sida.

 1. Perry K. Feline höftledsdysplasi: en utmaning att känna igen och behandla. J Feline Medsurgeon. 2016 Mar;18(3):203-18. Doi: 10.1177/1098612X16631227. PMID: 26936493.

 2. Loder RT, Todhunter RJ. Demografi av höftdysplasi i Maine Coon-katten. J Feline Medsurgeon. 2018 apr;20(4):302-307. Doi: 10.1177/1098612X17705554. Epub 21 april 2017. PMID: 28430011.

 3. Keller GG, Reed AL, Lattimer JC, Corley EA. Höftdysplasi: en befolkningsstudie på katter. Radiol ultraljud från veterinären. 1999 september-oktober; 40(5): 460-4. doi: 10.1111/j.1740-8261.1999.tb00375.x. PMID: 10528838.

 4. Smith, GK, Langenbach, A, Groen, PA. Utvärdering av sambandet mellan medial patellaluxation och höftdysplasi hos katter. J Am Vet Med Assoc 1999; 215:40–45

 5. Lascelles BD, Sheilah AR. DJD-associerad smärta hos katter: vad kan vi göra för att främja patientens komfort? Journal of Feline Medicine and Surgery. 2010;12(3):200-212. Doi:10.1016/j.jfms.2010.01.003

 6. Mehler SJ, May LR, King C, Harris WS, Shah Z. En prospektiv, randomiserad, dubbelblind, placebokontrollerad utvärdering av effekterna av eikosapentaensyra och dokosahexaensyra på kliniska tecken och koncentrationer av fleromättade fettsyror i erytrocytmembranet hos hundar artros. Prostaglandiner Leukot Essent Fettsyror. 2016 Jun;109:1-7. doi: 10.1016/j.plefa.2016.03.015. Epub 2016 30 mars. PMID: 27269707.

 7. Low, M., Eksell, P., Högström, K. et al.Demografi, ärftlighet och genetisk korrelation av felin höftdysplasi och svar på urval i ett hälsoscreeningsprogram. Vetenskaplig representant 9, 17164 (2019).