How Birds Mate: Den KOMPLETTA guiden (Läs DETTA först!)

Chansen är stor att du har tänkt för dig själv, ”Hur parar sig fåglar?” Jag var precis lika nyfiken som du, om jag ska vara ärlig. Jag hittade väldigt lite information om det på nätet så jag gjorde min egen research och hittade några svar. Det här är vad jag hittade:

De flesta fåglar parar sig i en process som kallas kloakkyssen. Under samlag kommer en fågelhane att försöka montera honan på ryggen medan honan böjer sig framåt och lyfter svansen åt sidan. Kloakkysen uppstår när kloakhanen och kloakhonan möter en övergående beröring.

Låter intressant? Jag skrev faktiskt en massa överraskande fakta som du inte visste om fågelreproduktion och som du inte kommer att ångra att du läste. Läs vidare för att ta reda på mer!

Hur parar sig fåglar?

Så du vet att fåglar parar sig med en process som kallas kloakkyssen. Men vad betyder allt det? Här kommer jag in och förklarar allt!

Visste du att: samlag med fåglar skiljer sig mycket från samlag hos människor?

Ja det är sant! Hanfåglar har inga penisar, det har manliga människor. Istället har de en öppning känd som kloaken som kommer i kontakt med kloakhonan för att överföra dess spermier till fågelhonan.

Okej, nog med ord. Här är en video som visar hela processen. Det är väldigt snabbt, så missa det inte!

De flesta fåglar parar sig i en process som kallas kloakkyssen. Under samlag kommer en fågelhane att försöka montera honan på ryggen medan honan böjer sig framåt och lyfter svansen åt sidan. Kloakkysen uppstår när kloakhanen och kloakhonan möter en övergående beröring.

Den klokala kyssen

Fåglar deltar i samlag med en teknik som kallas ”kloakkyssen”. Så här fungerar proceduren hos de flesta fåglar:

 1. Först skulle hanen utföra sin parningsuppvisning.
 2. Då kommer honan ge hanen någon slags signal och böj dig ner lite lägre så att hanen kan lyfta.
 3. De hanfågel kommer då att ta signalen och lyfta på honan.
 4. Då gör han det sänk långsamt ner kroppen och använd svansen för att sopa eller borsta svansen på fågelhonan. De fågelhonan svarar genom att lyfta svansen.
 5. I slutändan cloaca av hanfågeln kommer att möta cloaca av honfågeln i fenomenet som kallas ”cloacal kyssen.”
 6. De spermier från kloakhanen överförs till kloakhonan och går in i äggledaren där hennes ägg befruktas
 7. Hurra! Fåglarna har parat sig framgångsrikt!
Se även  Hur påverkar regn fågelskådning? [ANSWERED! + Advice]

Här är en video av kloakkyssen i slow motion:

Nu, här är ett roligt faktum:

Under häckningssäsongen, hormonella förändringar hos både han- och honfåglar kan göra att deras reproduktionsorgan ökar i storlek och effektivitet!

Till exempel kan manliga testiklar svälla till mer än 1000 gånger sin vanliga storlek, och kvinnliga äggstockar och äggledare förstoras som förberedelse för befruktning och äggläggning.

Här är några videor av en påfågel/påfågelhöna och duvor som utför parningsritualer och en cloacakus.

Ankor parar sig annorlunda än andra fåglar

Parning på land har redan en mycket låg framgångsgrad på grund av den ineffektiva tillfälliga kontakten av en kloakkyss.

Ankor har hittat det mycket svårare att para sig eftersom de ständigt är på vattnet.

För att få en högre befruktningsgrad, hanänder har anpassat sig för att utveckla penisar! Detta är en sällsynthet om 97 % av ankorna har inte ens en penis!

Varje år utvecklar hanänder en helt ny penis när dagsljuset ändras, signalerar häckningssäsongen början. Det är då deras könsorgan börjar växa i storlek.

Men när häckningssäsongen är över, krymper de tillbaka igen. Vad som är ännu mer konstigt är formen på deras penisar!

Här är en intressant video jag hittade om det:

Varför? Varför den överdrivna penisstrukturen?

genital morfolog Patricia Brennan fann i sin forskning om anka könsorgan att: ankor av honkön har långa korkskruvsvagina som går i spiral i motsatt riktning mot ankhanens penis.

Så här ser det ut:

Kvinnliga gräsänder har vridna slidor som försvårar introduktion av oönskade hanar. Den manliga penisen roterar moturs medan den kvinnliga penisen roterar medurs
Källa: Catherine Delphia

Kvinnliga gräsänder har vridna slidor som försvårar introduktion av oönskade hanar. Den manliga penisen roterar moturs medan den kvinnliga penisen roterar medurs.

patricia brennan

Trots ankanhanens försök att kontrollera och genomdriva framgången med parning, får ankhonorna behålla honom! Ni går tjejer!

Se även  Varför gillar fåglar att plocka tänder? [ANSWERED! + FAQs]

Befruktning

Efter att fåglar har utfört cloacakus, slutar inte parningsprocessen där! Befruktningen börjar då.

Båda fåglarna antar att spermierna har kommit in i honans kropp så fort kloakkyssen äger rum och de börjar göra sig redo för att bygga bo/göra i ordning för ungarna.

Men vad händer egentligen bakom kulisserna i kvinnans kropp?

Så här händer: Spermier kommer in i honans kloak och passerar genom livmodern till äggledaren. (Se diagram nedan).

Spermicellerna kommer att möta äggulan som produceras i äggstocken i äggledaren och befruktas där. Spermierna kommer sedan in i äggulan och börjar bilda ett befruktat ägg i äggledaren.

Om du letar efter ett visuellt hjälpmedel för att se hur äggulan färdas i en kvinnlig fågels reproduktionssystem, titta på den här videon. En sak är dock att den här videon inte innehåller äggulabefruktning.

Åh, om du vill ha mer information om fågelparning vid det här laget, kolla in min andra artikel om fågelparning och reproduktionskrivet i enkla, lättförståeliga termer som detta inlägg!

I den inkluderar jag intressanta parningssamtal, parningsritualer och fågelreproduktionens hela livscykel.

Det är fullt av lättsmält information och definitivt värt att läsa!

Slutgiltiga tankar

Har det äntligen tillfredsställt din nyfikenhet?

Fåglar är verkligen konstiga varelser när det kommer till sex, med sina kloakor och korkskruvar! Bortsett från coola sexuella tekniker är fåglar fortfarande fantastiska varelser att lära sig om eftersom de finns överallt!

Så nästa gång du ser ett par fåglar para sig, vet du hur det fungerar!

Tack för att du läser och ha kul med fågelskådning!

Mina rekommenderade fågelskådningsresurser:

Hallå där, Precis inkommet här!

Här är en lista på all min favorit- resurser, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Se även  Varför gillar fåglar att kasta saker? (6 OVERRASKANDE skäl!)

Även om vissa kan vara affiliate-länkar, kommer jag bara att rekommendera de länkar som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa med hjälp av länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för första gången fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra fågelbadförseglare: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssälare finns i den här artikeln skriven av mig!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelhus: Ingen färg kan användas för att måla fågelhus. Länkar till all säker fågelholkfärg finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelappar: 2 av mina favoritappar för fågelskådning är Merlin Bird ID, och eBird Mobile! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird Mobile är utmärkt för att spåra fåglar som observeras under fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelwebbplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelskådningssajter i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Fågelpodcaster: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Alternativt kan du checka ut min resurssida här där jag sammanställt alla länkar till ovanstående!