Hund luktar bajs även efter bad – 8 skäl

Alla hundägare vill att deras hundar alltid ska ha en behaglig doft. Så är dock inte alltid fallet.

Hundar kan lukta olika saker beroende på vad de rullar i. Men bajs är en av de mest obehagliga lukterna de kan producera.

Hunden luktar bajs

Deras hårsäckar producerar naturligt lätt svett, vilket ger en unik doft. Din hund kan lämna sin bur och bara återvända några minuter senare med en konstig lukt.

Som med alla omtänksamma ägare kanske du undrar varför din hund luktar bajs. Här är anledningarna till att hundar luktar bajs även efter ett bad.

Varför luktar din hund bajs och vad kan du göra åt det?

En hunds vidriga lukt kan bero på flera faktorer. Vissa är mer seriösa än andra.

Det är verkligen vanligt att hundar luktar bajs. Om din hund plötsligt utvecklar en lukt, kontrollera först dessa yttre orsaker.

För bättre forskningstips, läs dessa skäl nedan för att ta reda på varför din hund luktar bajs.

1. En skunk sprayade din hund

Skunking är den främsta anledningen till att hundar kan lukta bajs. Är det sprayat eller skunked? Du måste ta bort lukten innan din hund sprider den i hela ditt hem.

Även om en skunk inte har sprayat din hund, finns det några anledningar till att han kan lukta som en skunk. Hundar använder näsan för att utforska sin miljö.

Om en skunk kommer förbi ditt grannskap kommer din hund att upptäcka dess doft. En hunds päls kan skapa en djup relation till en skunks doft.

Om en hund rullar runt i marken där en skunk brukade bo, kommer partiklarna av skunkens doft att binda sig till hundens hår.

De behöver inte heller rulla i leran. Partiklarna kan fästa på sin päls bara genom att vara nära doften.

Skunkar är ökända för att lukta på vad som helst med sitt naturliga försvar runt dem. Tänk på att när skunklukten till en början träffar hunden kommer det att lukta bränt gummi eller brännande asfalt på nära håll.

Om din hund är ljus färgad kan det besprutade området ha en gul nyans. Därför luktar djur som blivit besprutade av en skunk betydligt värre när de är blöta.

Se även  Vad ska man göra om en kyckling går ner i vikt?

2. En infektion med analsäckar får hundar att lukta bajs

En hunds baksida kan ibland få honom att lukta hemskt! Hundar med infekterade analkörtlar är relativt vanliga.

Det betyder att även om ditt husdjur inte har problem med analkörteln nu, kan de ha dem imorgon! Det är en egenskap som delas av alla hundar.

Det är den vanligaste orsaken till den kvardröjande lukten som luktar bajs.

Hundar med tilltäppta analkörtlar har en distinkt ”fiskig” stank. De flyttar ofta sina rumpor på golvet och stöter ut en brun vätska som luktar för att lindra klåda.

Dessutom, när hundar är livrädda, uttrycker de sina analsäckar. Det är ganska normalt om det luktar lite. Den dåliga lukten kan byggas upp på det omgivande håret när en hund är livrädd eller upphetsad.

Lukten av bajs kan sedan sprida sig till platser där din hund sover, vilket gör den irriterande överallt.

Du måste ta hand om din hunds analkörtlar. Medan vissa hundar kan tömma all ansamling i sina analkörtlar på egen hand, behöver andra regelbunden hjälp.

För att ta bort dessa körtlar kan din veterinär stimulera analsäckarna. Fråga din veterinär om instruktioner om du vill lära dig hur du stimulerar analsäckarna på egen hand.

Din veterinär kan rekommendera en kost med högre fibrer för din hund när det komprimerade materialet har tagits bort för att hjälpa honom att uttrycka sina analsäckar naturligt.

På så sätt behöver din hund inte lukta bajs.

3. Din hund luktar bajs på grund av sin blöta päls

Vattnet ser till att dofter frigörs när din hund simmar. Är detta fallet? Din hund kommer fortfarande att lukta bajs, även efter ett bad.

Din hunds päls innehåller mikroorganismer som jästsvampar och bakterier.

Det luktar inte mycket så länge pälsen är torr.

Om du är säker på att din hunds dåliga lukt inte orsakas av något utanför, undersök den för att se om det är något fel på honom som kan orsaka lukten.

4. Gaser kan få ditt husdjur att lukta bajs

Gas (flatulens) kan indikera matsmältningsbesvär, förstoppning, uppblåsthet och andra matsmältningsproblem. Även om viss gasbildning är naturlig, kan den om den förekommer ofta tyda på ett näringsproblem.

Se även  Hur man hanterar en falsk graviditet hos en hund

Ökad flatulens kan ibland indikera ett betydande hälsoproblem. Vi hjälper till om ett medicinskt tillstånd inte orsakar gas i din hund.

Att ge din hund en bra lågkolhydratdiet kommer att göra skillnad. Att byta till en spannmålsfri diet kan hjälpa matsmältningen genom att minska gasen och resultera i mindre, mindre intensiv avföring.

Man kan kräva ett besök hos veterinären om tillståndet kvarstår.

5. Dålig andedräkt får hundar att lukta bajs

Flera faktorer kan bidra till en hunds dåliga andedräkt. Utvecklingen av luktproducerande bakterier i din hunds mun eller tarm är ofta orsaken. I ett sådant fall kan även en ren hund lukta bajs.

Övervaka din hunds andetag för eventuella förändringar. Sila genom din hunds mun. Leta efter symtom på infektion, skada eller blödning.

Skador orsakar ofta andningsproblem. Antibiotika hjälper till att behandla infektioner. Den dåliga andedräkten försvinner efter att infektionen är borta.

Kolla även hundens tänder. Dålig andedräkt är resultatet av tandproblem. Dålig andedräkt hos din hund tyder på att den behöver bättre tandvård eller att det är något fel på mag-tarmkanalen, levern eller njurarna.

Det kan vara ett resultat av plackuppbyggnad eller näringsproblem. Du kan lägga till tandplacklösningar till din hunds mat eller vatten. Det är effektivt.

Dålig andedräkt hos hundar kan orsakas av diabetes. För att utesluta det kan din veterinär göra ett blodprov. Rådgör med din veterinär för att se till att inget allvarligt händer.

Såvida inte din hund precis har ätit fiskig hundmat bör den aldrig lukta fisk.

Varför luktar min hund bajs?

6. Hunden kan ha hudproblem

Hudsjukdomar kan orsaka en hunds lukt. En obehaglig lukt är i allmänhet den första indikatorn när en hund har en hudsjukdom. Om hudens naturliga barriärer bryts kan vilken hund som helst utveckla en hudsjukdom som stinker.

Hudvecksdermatit, en illaluktande hudsjukdom, drabbar flera hundar, inklusive Pekingese, mopsar och bulldoggar. Om du äger en av de listade raserna, håll ett öga på ditt husdjurs hudveck.

Rengör ditt husdjurs hudveck regelbundet för att förhindra sjukdomar och dålig lukt.

Hundens sår kommer att avge en bajsliknande lukt om den har blivit infekterad. Anta att såret inte är så illa. Rengör den och anslut den.

Lämna det till din veterinär om allt annat misslyckas. En veterinär kommer ofta att ordinera mediciner för att behandla hudinfektioner.

Se även  Hur man väljer en husdjursråtta: var ska jag köpa husdjursråttor?

7. Infekterade hörselgångar kan orsaka dålig lukt

Kommer din hunds lukt från hans öron? Anta att din hunds öron luktar jäst. I så fall är det en indikation på att de har en svamp- eller bakterieinfektion, vilket är relativt vanligt hos hundar.

Leta efter eventuella sår på hans yttre öron. Infekterade sår orsakar ofta öronlukt. Du måste vanligtvis rengöra smutsiga hundöron vid första antydan till problem.

Börja med att be din veterinär att demonstrera korrekta öronrengöringstekniker.

Att rengöra öronen är viktigare för vissa raser än andra. Du bör rengöra din hund ofta om den simmar mycket eller har håriga öron. Det är möjligt att förhindra infektioner genom att hålla dem rena.

Om lukten kvarstår, ta din hund till veterinären.

8. Hunden har en urinvägsinfektion (UVI)

Även om lukten av en UVI varierar från hund till hund, är det vanligtvis en stickande stank som skiljer sig från deras typiska urinlukt.

Vissa hävdar att det luktar mysk, medan andra tycker att det luktar hundbajs. Andra symtom inkluderar ökad törst och urinering i huset, blodig eller grumlig urin, gråt vid urinering och genital slickning.

Om du tror att din hund har en urinvägsinfektion, kontakta din veterinär omedelbart. Din veterinär kan testa din urin för att se om du har urinvägsinfektion eller inte.

De kommer också att ge dig antibiotika för att hjälpa dig att bli av med sjukdomen. Om den lämnas obehandlad kan infektionen sprida sig till din hunds njurar, vilket leder till misslyckande.

Slutgiltiga tankar

Dålig hygien är den främsta anledningen till att hundar luktar bajs. Den lämnar ditt hus med en kvardröjande doggy doft.

Med tvätt och skötsel kan man hålla alla naturliga lukter till ett minimum. För andra tips, börja borsta och använda tandtråd så snart som möjligt för att undvika komplikationer.

Håll även hudveck och öron rena och torra. Kontrollera din hunds öron regelbundet och se till att de är torra efter simning eller bad.

Dessutom, ge ditt husdjur en näringsrik kost och tvätta den regelbundet. Dessa är enkla botemedel för hundar som luktar bajs även efter ett bad.