Hur återställer man en kanin? Vad man ska göra och vad man inte ska göra!

Ungefär en vecka före och efter påsk varje år är kaniner USA:s mest populära husdjur. Miljontals barn i Storbritannien och Kanada får också kaniner till påsk.

Men det tar bara en vecka eller två för nya kaninägare att upptäcka att deras husdjur inte är så söta och gosiga som de förväntat sig. De flesta människor är inte redo att ge sina kaniner den näring de verkligen behöver, och de är inte redo att ta itu med kaninens ovanliga toalettvanor.

Välskötta kaniner kan leva 8 till 10 år, men de flesta kaniner dör av svält och rovdjur innan de är ett år gamla. Att återinhysa en kanin är en snäll handling som räddar ett djurs liv och ger ett barn ett lyckligare minne av ett husdjur som de var tvungna att släppa taget.

Användbara tips för att återinhysa kaniner

Här är fem vad du bör och inte får göra när du återställer en övergiven kanin.

1. Räkna med att betala något för kaninen du ger ett nytt hem.

Vanligtvis kommer kaninägare som bryr sig tillräckligt för att återställa sina husdjur också gärna tillhandahålla burar, kattlådor och lite mat till din nya kanin.

Det är sällsynt att någon som letar efter ett nytt hem till sin kanin vill ha återbetalning för misstaget de gjorde.

Men de vill inte att du förvandlar Bugs till Hasenpfeffer heller.

En symbolisk betalning försäkrar kaninägare som lämnar över sitt husdjur att det kommer att gå till ett bra hem. Detta gör också skilsmässa lättare för barn.

2. Hemma inte en kanin förrän du är redo för deras unika toalettvanor.

Kaniner har en matsmältningskanal som inte fungerar som matsmältningskanalen hos något annat vanligt husdjur. De äter sin bajs.

Den första passagen av mat genom en kanins matsmältningskanal extraherar protein.

Mjuka, pillerstora bollar av avföring samlas i en separat påse tills kaninen är redo att ”gå”. Han sprider sin mjuka bajs i högt gräs, där bakterier han lägger till det halvsmälta materialet i hans tarmar fortsätter sitt arbete.

Sedan kommer kaninen tillbaka och äter sin egen avföring.

Bakterierna i de mjuka fekala pellets omvandlar fibrer till essentiella fettsyror.

Kaninens matsmältningsorgan tar bort fettsyrorna i ett andra pass från ”maten”, och den här gången skapar det små hårda granulat.

Syftet med denna långa förklaring är att berätta att din kanin behöver en kattlåda med en sida med hårda granulat och en sida med mjuk granulat, en toalettände och en köksände.

Du bör ha en kattlåda redo för din kanin, fylld med flera centimeter hö.

Du bör vara redo att byta hö i kattlådan varje dag och sterilisera själva lådan innan du lägger färskt i den.

Detta ena steg gör en enorm skillnad i hur väl din nya kanin kommer att anpassa sig till att vara en del av ditt hem.

3. Sätt gränser mellan din omplacerade kanin och dina andra husdjur.

Vänliga människor som återställer kaniner har vanligtvis andra husdjur också. Det är lätt att glömma att de hundar och katter vi älskar har sina egna rovinstinkter.

Kort sagt, många djur är genetiskt programmerade för att se kaniner som välsmakande. Du bör se till att hundar, katter och reptiler är åtskilda eller åtminstone övervakas för att hålla din kanin säker.

Det är inte ovanligt att kaniner och hundar tar tupplurar tillsammans. Katter kan putsa kaniner som om de vore andra katter.

Det finns inga omständigheter där du bör tillåta din kanin att leka med en stor reptil. Tänk på att även de sötaste husdjuren kan glömma att din kanin är deras vän, inte deras lunch.

4. Kastrera eller kastrera inte din nya kanin på mer än två veckor.

Vi vet alla att kaniner förökar sig. En hane och en hona kan få 10 kaniner när de bara är sju månader gamla.

Vid ungefär ett års ålder kan en hona föda 20 avkommor. Och det är ungefär den tiden som avkomman har sina egna kaniner.

Se även  Är kaniner tillåtna i lägenheter?

Kaniner tar hand om sina överbefolkningsproblem själva. En kaninmamma som tvingas in i en bur med en stor kull kan äta sina egna ungar för att minska överskottspopulationen.

Och även om du bara återställer en kanin i taget, kan hormoner göra dem svåra att hantera om de inte har kastrerats eller kastrerats.

Om du tar din kanin från ett djurhem för omplacering kommer de förmodligen att ordna detta åt dig. Men om de inte gör det, gå till en veterinär direkt!

Hur kommer du att betala dina veterinärräkningar?

5. Skaffa en sjukförsäkring för kanin när du återställer din kanin.

De flesta veterinära sjukförsäkringsbolag betraktar kaniner som ”exotiska” husdjur och kommer inte att försäkra dem.

Ett husdjursförsäkringsbolag kommer. Den finns tillgänglig från bivvy för cirka 15 dollar i månaden.

Tips för att hålla din omplacerade kanin frisk och glad

Nu, här är några tips om hur du får en lyckligare upplevelse med din återhämtade kanin:

 • Var beredd att mata kaniner med timotejhö, fruktträdgårdsgräs eller brom. Lägg till några pellets av kommersiell kaninmat. Ge dem sedan lite spenat, bok choy, persilja, koriander, grönkål eller mangold. Men ge aldrig kaniner stora mängder ny mat. Kaniner är beroende av hjälp av vänliga bakterier som lever i mag-tarmkanalen för att smälta maten. Plötsliga förändringar i deras kost överväldigar deras probiotiska bakterier och gör kaninen sjuk.
 • Kaniner kan äta alfalfahö, men det är för rikt på kalcium för vuxna kaniner. Det kan orsaka njursten.
 • Kaniner gillar mänskligt sällskap, men de gillar inte att bli hanterade. De gillar att hålla fötterna på jorden. Anledningen till detta är att de har en instinkt att undvika rovdjur som vanligtvis slår dem i nacken.
 • Kaniner är gladare när de har konstant sällskap. Två kaniner kommer att vara lyckligare än en, men de bör kastreras eller kastreras (även om de är av samma kön).
 • Kaniner älskar ”leksaker”. De leker med obehandlat halm, sjögräskorgar och mattor, flätade krukor, plastblomkrukor och nosstora bollar att rulla runt.
 • Människor som återställer husdjurskaniner tillbringar vanligtvis cirka två timmar om dagen med sina kaniner med att umgås med dem. De klappar sina kaniner, leker med dem och ger dem en mängd säkra upplevelser inomhus och utomhus som förbereder dem för deras eviga hem.
 • Planera att ha plats för dina kaniner. Varje kanin behöver en inhägnad på minst 8 kvadratfot (knappt en kvadratmeter). De behöver också en löprunda på minst 24 kvadratfot (knappt tre kvadratmeter) för minst sex timmars träning och lek per dag.
 • Håll inte kaniner och marsvin tillsammans. Kaniner behöver inte C-vitamin i kosten (kroppen tillverkar det själv), men det gör marsvin, så de behöver en annan diet. Kaniner bär på en mikroorganism som heter Bordetella bronchiseptica som inte orsakar några problem, men som kan vara dödlig för marsvin. Hankaniner som inte kastrerats kan försöka para sig med marsvin, vilket kan orsaka rädsla för båda djuren.
 • Håll inte kaniner och höns tillsammans på bakgården. Kycklingar pickar och kliar på djur som rör sig snabbt. Kaniner slåss mot kycklingar för att försvara sitt territorium.

Var kan man hitta en kanin att återställa?

De flesta städer, län och byar har djurhem. Du hittar djurhemmet nära dig från 11 500 härbärgen och djurhem på Djurfinnare.

Eller besök resurssidorna för Föreningshuskaniner för mer information om adoptionsprogram.

Några användbara tips när du ska adoptera en kanin

När människor inte vill ha sina husdjur längre släpper de dem ofta lös i de närliggande skogen eller lämnar dem utanför skyddsrum. Detta är ett mycket oansvarigt sätt att säga adjö till en oskyldig levande varelse.

Husdjur, särskilt kaniner, har ingen stark överlevnadsinstinkt och kan inte överleva på egen hand utomhus.

Därför är det viktigt att ge upp dem för adoption eller kontakta ett ansvarigt adoptionscenter för husdjur för att säkerställa att det lilla djurets liv inte utsätts för fara.

Se även  10 tips för när kaninbindning inte fungerar

Här är lite mer information om att ge upp ditt husdjur för adoption.

Ge din kanin till någon som redan har en kanin

Husdjursföräldrar går vanligtvis med i olika virtuella och lokala husdjursgemenskaper för nätverkande. Dessa plattformar kan visa sig vara en utmärkt resurs för att hitta potentiella adoptivföräldrar till din kanin.

De är mer benägna att ta väl hand om en kanin eftersom de är erfarna och vet hur de ska ge den bästa miljön för dem.

Utöver dessa plattformar kanske du också känner till en vän eller familjemedlem som redan äger en kanin. Människor letar ofta efter ett par till sin kanin; likaså kan de vara intresserade av att ta emot din kaninvän.

Att leta efter människor runt omkring dig bör vara det första alternativet du bör överväga. Så du kan vara säker på att din lilla kanin är i rätt händer.

Flytta dig själv

Om du inte känner någon som skulle vara intresserad av att adoptera ditt husdjur kan du själv lägga upp din kanin för adoption.

Nu måste du anstränga dig för att lägga upp annonser för att låta folk veta att du släpper in din kanin för adoption.

Det stannar dock inte här. Du bör också göra heminspektioner och intervjua potentiella husdjursföräldrar för din kanin.

Genom att hantera varje adoptionsdetalj själv kan du vara säker på att du skickar dem till rätt familj som älskar din kanin lika mycket som du gör.

Naturligtvis kommer du att behöva investera mycket av din tid och ansträngning i denna process. Det kommer att bli tråkigt att gå igenom otaliga människor som ställer alla dessa frågor.

Det är din uppmaning att prioritera självgodhet eller överlämna adoptionsinsatserna till ett djuradoptionscenter eller djurräddning.

Tips för att ge upp din kanin för adoption genom självrehoming

Att välja självflyttning kan vara irriterande, men det har verkligen sina fördelar. Eftersom detta är en lång process kommer här några tips och riktlinjer för att göra det enkelt för dig.

Separera inte ett par: Det första att komma ihåg är att hålla ihop några kaniner hela tiden. Folk kan försöka tvinga dig att bryta upp dem eftersom de bara kan försörja en kanin.

Du måste dock vara stenhård och vägra att bryta paret. Det kan vara mentalt utmattande för kaninerna att bosätta sig i en ny miljö, och att förlora sin partner på denna resa kan orsaka stress.

Denna plötsliga förändring kan så småningom leda till att man vägrar mat eller dryck och så småningom döden.

Akta dig för lögnare: Vi är alla väl medvetna om ondskan i världen. Människor kan lätt ljuga för sin vinnings skull och orsaka din lilla kanin mycket lidande.

För att undvika detta, var medveten om att vissa människor inte letar efter husdjur. Istället kanske de vill konsumera kaninkött själva eller använda det för att träna sina hundar.

Vanligtvis dyker dessa personer upp när annonserna tyder på att husdjuret kan adopteras gratis. Därför är det bättre att inte lägga till denna detalj, även om du inte tar ut någon adoptionsavgift.

Anta inte: Det är bäst att inte utgå från att de blivande adoptivföräldrarna är välinformerade. Du måste utbilda dem om att ta hand om en kanin och hur man håller dem säkra.

Det är också viktigt att ge dem riktlinjer för att skapa rätt miljö, kaninens matvanor och andra specifika behov.

De flesta vet inte att sällskapskaniner kräver särskild vård. Att vidarebefordra informationen till dem kommer att säkerställa att ditt husdjur blir väl omhändertaget.

Ställ många frågor: Den som är villig att ta hem kaninen och ge dem all sin kärlek skulle gärna klara förhöret.

Om en person är obekväm och ovillig att ge relevant information, kan de ha fel avsikter mot din kanin.

Se även  Vad du ska göra om din kanin blir blöt

Här är några frågor att ställa till din kanins potentiella adoptivföräldrar:

 1. Har du barn under 10? (Kaniner är rädda för barn. De tenderar att röra sig och göra ljud impulsivt, vilket skrämmer de känsliga varelserna.)
 2. Har du haft en kanin förut? Har du en kanin just nu?
 3. Har du andra husdjur? Är de rovdjur?
 4. Förstår du den intensivvård som en kanin behöver?
 5. Känner du igen symtom på sjukdom hos en kanin?
 6. Vem tänker du vända dig till om kaninen blir sjuk?
 7. Vad vet du om en kanins diet?

Det är inte lätt att ge upp ett husdjur. Om så önskas kan du ställa fler frågor. Naturligtvis ljuger folk lätt. Därför, när du är osäker, lita alltid på dina instinkter eller gå på en inspektion.

Se till att din kanins framtida hem är säkert: Det kan vara obehagligt att berätta för personen att du vill inspektera utrymmet där de vill ha kaninen.

Detta är dock nödvändigt om du fortfarande är osäker efter att ha ställt tillräckligt många frågor. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att individen är ett bra val att adoptera ditt husdjur.

No Takesies Backsies: När du väl lämnar över din kanin som husdjur är den inte längre din. Du kan inte be någon att lämna tillbaka kaninen för att du ändrat dig.

Därför är det viktigt att tänka igenom ditt beslut och ringa ett sista samtal, eftersom ditt älskade husdjur inte kan återvända till dig.

Som sagt, du kan alltid fråga och hålla ett öga på hur ditt husdjur mår.

Under de första veckorna kan du fråga den nya ägaren om kaninen anpassar sig väl till den nya miljön.

Om inte kan du diskutera hur de kan förbättra saker för att ge kaninen en bekväm och gynnsam livsmiljö.

Ge din kanin till ett djurhem eller räddning

Ett annat tillgängligt alternativ för att ge upp din kanin för adoption är att donera den till ett djurhem.

De tar ansvaret att ta hand om djur på största allvar och tar hand om dem som sina egna.

Ibland stöter man på djurhem som inte har nödvändiga faciliteter för att hålla kaniner. Det är därför det är viktigt att fråga sig om levnadsvillkoren för din kanin.

Som sagt, det finns gott om härbärgen som fungerar specifikt för kaniner och som kommer att hitta bra hem för dem.

Skyddshemmet ansvarar för att annonsera om din kanin som ett husdjur för att öka chanserna att adoptera. De frågar också självständigt om de blivande adoptivföräldrarna.

Tips för att sätta upp din kanin för adoption på ett djurhem

Här är några tips som hjälper dig att ge upp din kanin för adoption på ett djurhem.

 1. Som nämnts har inte alla djurhem den mest lämpliga miljön för en kanin. Fråga därför i förväg för att säkerställa säkerheten för din kanin.
 2. Vanliga djurhem lämnar bort djur efter en viss tid om de inte adopteras. Vissa skyddsrum/räddningscentraler har dock en no-kill policy.
 3. Skyddshem som följer no-kill-policyn dödar inte något av djuren, även om det är svårt att hitta hem till dem.
 4. Håll flera skyddsrum/räddningar på din lista. Ibland vägrar de att hålla ett djur eftersom de har full kapacitet.
 5. I sådana fall brukar djurhemmet hjälpa till och man utser någon som kanske kan hjälpa till.
 6. Du kan också kontakta lokala grupper som riktar sig specifikt till kaniner och tillhandahålla räddningstjänster åt dem.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • 5 platser där du kan donera din kanin
 • Vilket är det bästa stället att adoptera en kanin på?
 • Kan kaniner och marsvin leva tillsammans?
 • Kan man placera en ny kanin med en gammal kanin?
 • Hur introducerar man en katt för en kanin?