Hur behandlar man sår på kaninfötter?

Hur behandlar man sår på en kanins tassar? Såren på fötterna är ömma hälar, som kräver särskild uppmärksamhet.

Behandlingen omfattar många steg, som börjar med ett besök hos veterinären. Var en förespråkare för din lurviga vän och lär dig vad du kan göra för att hjälpa honom att läka.

Ömma hälar (Pododermatit, AKA liggsår)

Sore Hocks, även kallad Pododermatitis, är fläckar på fötterna där päls saknas.

De kan vara milda irritationer eller bli trycksår, vilket kan orsaka svår smärta för din kanin.

Tidig upptäckt är nyckeln till ett botemedel.

Hasar varierar i kategorier från Grad IV, från den minsta till den största skadan. Behandlingen beror på hur allvarlig hasen är och omfattar mer än bara sårvård:

 • Kaninrasen kan bestämma hur allvarlig hasen är.
 • Din kanins miljö kan göra skillnad i återhämtning och förebyggande.
 • Näring spelar också en roll för sårläkning.
 • Frekvent övervakning är nödvändig för att förhindra kontaminering.

Låt en veterinär kolla din kanin

För att behandla sår på din kanins fötter, ta henne till veterinären för utvärdering. Du behöver en diagnos för att kunna ge rätt behandling.

Tester, såsom röntgen eller sårkulturer, kan behöva göras för att utesluta infektion eller fraktur.

Om det finns en infektion kan veterinären behöva debridera (rengöra) såret innan han skickar hem kaninen.

Din kanin kan behöva ett antibiotikum genom injektion eller IV. Allvarliga fall kan kräva övernattningar på veterinärens kontor för mer aggressiva behandlingar.

Din veterinär kommer att tala om för dig vad du ska göra hemma för att behandla sår på kaninens fötter, som antibiotika, smärtstillande medel eller förbandsbyten.

Förbered ett fotbad

Efter att veterinären tagit bort din kanins sår kommer han förmodligen att be dig att blötlägga foten hemma.

Vanliga medel är Epsom salt, betadine eller Nolvasan. De två sista är antibakteriella medel för djuprengöring.

Två eller tre gånger om dagen, blötlägg din kanins ömma tass under en tid som rekommenderas av din veterinär. Nu är du redo att gå vidare med återstående sårvård.

Utför föreskriven sårvård

Typer av bandage kan variera beroende på skadans svårighetsgrad och veterinärens preferenser.

Kaninpälssjal

För att behandla sår på din kanins fötter kan veterinären rekommendera att du täcker det skadade området tills det läker. Vanlig sårvård inkluderar att använda en frisk päls.

Innan du påbörjar sårvård, trimma försiktigt pälsen runt såret utan att störa resten av pälsen. Hår kan förorena såret och störa behandlingen.

1. Börja med kaninpäls

Ett pälsbandage är en teknik som din veterinär kan rekommendera för att behandla såren på din kanins fötter. Det gäller haser som saknar hår men inte kräver topikaler.

En handfull kaninpäls är vad du behöver för vaddering. Om du kan hitta en kanin som fäller sig utan skador, kamma igenom pälsen för att fånga upp eventuell lös päls.

Använd handflatorna och forma håret till en 2x2x1 tum djup ”filtliknande” vadd. Du använder pälsen istället för en annan fyllning på grund av den mjuka och naturliga känslan.

2. Förbered dressingen

Skär ett 9 x 2 tums stycke Vetwrap eller motsvarande självhäftande bandage (Coban) till en bokstav ”H”, med ungefär en tum av mitten kvar intakt för kaninens häl.

Du kan också använda steril gasväv med Coban om du inte har en Vetwrap. Observera att det självhäftande bandaget kan krympa när det är blött.

3. Lägg på bandaget

Be en vän att förankra din kanins mage ur vägen medan du applicerar pälsfyllningen på hasen på foten.

Prova att vika lite av den skadade kaninens tasshår över gaggen och linda sedan foten med det avskurna bandaget. Se till att djurets häl ligger mot den oklippta delen av bandaget.

Om bandaget verkar störa din lurviga vän, överväg att skaffa ett kaninstrumpa istället för. Strumpan säkerställer perfekt fyllning och rätt mängd tryck.

Kaniner tål strumpor bättre än bandage eftersom de är mjukare och mindre restriktiva. Strumpan är mer flexibel och låter tårna sticka ut för kaninen att klia sig.

4. Kontrollera placeringen av förbandet

Applicera inte bandaget för hårt, annars kan det sätta för mycket tryck på det drabbade området. Linda Coban i lager runt kaninens fotled, ovanför och under det skadade området.

Det skiktade bandaget, tillsammans med vadderingen, dämpar hälen och fotsulan på djuret. En lindning runt foten och fotleden kan vara obehagligt.

Du måste göra ett hål i bandaget ovanpå kaninens fotled. Kläm ihop bandaget och använd trubbig sax när du klipper så att du inte råkar punktera huden.

Ett bandage som är för hårt kan orsaka svullnad eller rodnad i foten. Den ska vara tillräckligt lös för att passa en tungdepressor mellan bandaget och foten, men tillräckligt tät för att hålla den på plats.

Kontrollera den regelbundet under de närmaste timmarna och ta bort den om den sitter för hårt.

Efter att foten hunnit återhämta sig, återställ den – du bör göra detta en gång i veckan tills ny päls växer över det kala området. Det är avgörande att förbandet förblir torrt för att förhindra kontaminering.

Använd ämnen

Om hassåren är öppna kan din veterinär ordinera medicin för att behandla såren på din kanins fötter.

Kollagen tar bort bakterier från såret (debridering) och säkerställer bildandet av ny vävnad. Komjölk innehåller tillräckligt med protein för att läka sår.

Som ett allmänt botemedel komjölksalva är effektivt för att rensa sår hos kaniner. För svullna områden är antiinflammatoriska medel effektiva för att minska inflammation.

Silvadene, X-Heal eller Neopredef är exempel på salvor som minskar svullnad. Barriärkräm eller New Skin läker det irriterade området och förhindrar ytterligare nedbrytning.

Rådfråga veterinären innan du använder salvor. Efter att ha applicerat en topikal, täck området med kaninpälsstoppning och fäst med Vetwrap.

Håll ett öga på bandaget

För att hjälpa till att behandla såren på din kanins fötter, låt inte kaninen tugga på sina bandage. Ge din kanin en lämplig leksak eller mellanmål för att distrahera honom från hans tass.

Prova strumpan. Om din kanin fortsätter att bråka med sin tass, kontakta din veterinär för andra rekommendationer.

Ha en näringsrik kost

Näring spelar en viktig roll vid behandling av bensår på kanin – protein hjälper till vid sårläkning.

För en kanin, en diet bestående av 12%-16% protein främjar vävnadstillväxt. Livsmedel som gräslök, klyftor, vallört och groblad innehåller sårläkande egenskaper.

För långsamma healers är ringblomma vägen att gå. Alfalfa hö har för mycket protein och är inte ett bra val.

Grönasom spenat, maskrosgrönt, persilja och grönkål, är en viktig del av en kanins kost.

Klipp naglarna

Ett annat sätt att behandla sår på en kanins tassar är att klippa naglarna. Du bör hålla din kanins naglar korta för att förhindra curling.

Långa, vassa naglar kan irritera hälarna om de krullar under fötterna. Trimma för sårvård, sedan rutinmässigt under återhämtning.

Gör speciella sängkläder

Att behandla sår på en kanins fötter inkluderar lämpliga sömnförhållanden. Var din kanin sover är avgörande.

Ge en mjuk, torr och väl vadderad säng som dämpar kaninens fötter medan den vilar. En liten ägglåda madrass eller lager av bubbelplast under sängkläderna fungerar alldeles utmärkt.

Se till att din kanins kull är icke-slipande. Ytor som är för grova kan irritera såret och orsaka smärta.

Sängkläder ska hållas rent och torrt för att undvika kontaminering av såret. Experter rekommenderar att du byter quiltade sängkläder ofta.

Ge mjuka ytor

De golv det som din kanin sitter på ska vara mjukt. Hårda och grova ytor kan sätta mer press på hasen och göra det svårt att behandla din kanins bensår.

Experter rekommenderar inte att du använder en bur medan din kanin återhämtar sig. Trådgolv kan vara för hårt och obekvämt för kaninen, särskilt med ont i foten.

En mjuk halkfri matta förhindrar halka och glidning och hjälper till att hålla din kanin säker.

Ge en ren miljö

Gör det till en daglig vana att kontrollera buren för matrester. Se till att mat- och vattenskålarna är rena. Byt ut sängkläderna. Rengör boet.

Rengör buren ungefär varannan vecka med ett desinfektionsmedel eller en lösning med vinäger/vatten. En renare miljö förhindrar kontaminering av de skadade områdena.

Ge tillräckligt med utrymme

Din kanin behöver vila för att läka. Om din kanin bor ute, ta in honom för att få en ren miljö medan han återhämtar sig.

Lägg dem inte i en bur medan du behandlar såren på din kanins tassar. De bör sprida ut sig för att undvika att trycka för mycket på fötterna.

Ett stort staket kan vara ett alternativ. Om du har en stor kanin, överväg en 30×36″ Habitat. Mindre kaniner behöver mindre utrymme.

Några vanliga frågor om ömma haser hos kaniner

Varför har min kanin sår på fötterna?

Hur rengör man kaninkrokar?

Kaninkrokar kan rengöras med klorhexidin. Klorhexidin är ett antiseptiskt medel som hjälper till att döda bakterier eller svampar på huden. Det är också effektivt för att förhindra tillväxten av nya bakterier.

Varför är min kanins ben röda?

Din kanins tassar kan vara röda eftersom de är irriterade.

Kaniner har många nervändar i tassarna, vilket gör att de kan känna saker väldigt intensivt. Om din kanin kliar eller tuggar sina tassar mycket kan han känna sig obekväm eller irriterad.

Några vanliga hudåkommor som kan göra att tassarna blir röda inkluderar dermatit, pyodermi och pododermatit.

Om du tror att din kanin har en hudsjukdom är det bäst att ta den till veterinären för en diagnos.

Det är också möjligt att din kanins ben är röda för att de är skadade. Om din kanin verkar ha ont när du rör vid hans/hennes tassar, eller om rodnaden blir värre eller inte försvinner efter några dagar, kan det vara en bra idé att ta honom/henne till veterinären. se till att inget är fel.

Kan kaniner få ömma hälar av matta?

Ja, kaniner kan få ont i hälarna av mattor.

Faktum är att varje yta som är slipande eller inte ger ordentligt stöd kan leda till ömma hälar.

Mattan är en vanlig bov eftersom den tenderar att vara grov och kan byggas upp under kaninens fötter, vilket orsakar extremt tryck och friktion.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

 • Hur behandlar man kaninskador?
 • Hur förhindrar jag att min kanin får ont i hasen?
 • Hur vet du om din kanin är sjuk?
 • Hur blir man av med loppor hos kaniner?
 • Kan snus hos kaniner botas?
 • Varför har min kanin röda ögon?
 • Kan en kanin få en stroke? Möjliga orsaker och symtom!

Se även  Hur återställer man en kanin? Vad man ska göra och vad man inte ska göra!