Hur djup ska en koi-damm vara?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i det här inlägget. Se vår Affiliate Disclaimer.

Koi-dammar kan vara en vacker mittpunkt i en oas på bakgården, och erbjuder åskådarna en fridfull och lugn utsiktsupplevelse. Men trots den estetiska mångsidigheten hos en koi-damm bör du alltid överväga hur mycket utrymme du har i ditt hem innan du bygger en koi-damm. Utrymmet på din fastighet bör vara tillräckligt för att uppfylla minimikraven för en idealisk koi-damm. En av dessa standarder är en damms djupkrav, vilket väcker frågan, ”Hur djup ska en koi-damm vara?”

Tre fot är det minsta djup en idealisk koi-damm bör ha. Professionella koiuppfödare är överens om att en damm bör vara minst tre fot djup och inte djupare än 10 fot för en idealisk koi-damm, oavsett storleken på din koi-damm. I den här artikeln diskuterar vi relevansen av en koi-damms krav på minsta djup, riskerna med att överskrida det ideala djupet och hur dammdjupet hjälper koi-fiskar att växa hälsosamt.

Tre meter djupa koi-dammar

Tre meter djupa koi-dammar

En koi-damm bör ha tillräckligt med utrymme för att rymma minst 1 000 liter vatten. En 6-fots x 8-fots damm som är en fot djup kan rymma 1 077 gallon, vilket gör den till den idealiska standardstorleken och djupet för en bakgårdskoi-damm.

Koiuppfödare rekommenderar att ha en koifisk per 250 liter vatten för idealisk avel. En koi-damm i standardstorlek med en kapacitet på 1 000 liter skulle då ge dig tillräckligt med utrymme för att föda upp fyra koi-fiskar. Du kanske tror att detta inte är en imponerande siffra, men kom ihåg att koi-fisk kan växa 15 tum lång med det rätta oro.

Se även  Kan Tilapia göra dig sjuk?

Varför Three Feet?

Minsta djup på 1 meter är idealiskt för att förhindra rovdjur från att äta upp din koi. Tvättbjörnar och hägrar kommer sannolikt att fiska din koi på grunt vatten. Så kanterna på en koi-damm ska gå rakt ner i minst tre fot och inte avsmalna. Om djupet på din damm minskar gradvis mot kanterna, riskerar du att rovdjur kommer till din fisk.

Vissa koiuppfödare som insisterar på att ha en grund damm (utrymmet på deras egendom kanske inte tillåter djupet) kan hävda att de alltid kan placera nät över dammen för att undvika rovdjur. Även om detta är möjligt, kanske du vill överväga hur nät försämrar din damms övergripande estetik.

Om du inte tror att det finns några rovdjurshot mot din koi-fisk i ditt område, utgör grunda dammar fortfarande vissa risker. Koi är aktiva fiskar som får mer motion genom att simma vertikalt än horisontellt. Din koi-fisk kan av misstag falla ur din grunda damm medan du ”tränar”, vilket kan resultera i skada eller dödsfall.

Odla frisk koi-fisk

Koi kan växa till stora fiskar, vilket gör utrymmet till ett nödvändigt element för deras sunda och korrekta tillväxt. De kan bli stressade i grunt vatten, speciellt om du planerar att föda upp mer än en koi-fisk i din damm. Stressade koifiskar kan slåss mot varandra och orsaka fler skador.

Tänk på standardkravet på tre fot när du bedömer ditt hem för en koi-damm. Djupet håller vattnet varmare på vintern om du bor i kalla områden och håller samtidigt vattnet svalare på sommaren om du bor i varmare områden.

Se även  Att höja tilapia fingerlingar (vad du bör veta)

Se till att sidorna går rakt ner och inte avsmalnande för att undvika grunda fläckar som kan få din koi i problem. Vissa dammar har säkerhetssteg på sidorna för att göra det lätt att ta sig ut om man ramlar i dammen. Dessa steg är särskilt nödvändiga om din damm är djupare än en meter.

Risker med koi-dammar som är för djupa

Risker med koi-dammar som är för djupa

Ett effektivt koi-dammdjup är mellan 4 och 8 fot – allt djupare kommer att äventyra bakterietillväxt utan ordentligt underhåll av damm. Om den lägsta punkten i en damm är tio fot, kan anaerob matsmältning uppstå och orsaka sjukdom i din koi.

Anaerob rötning är när organiskt material som fiskfoder eller avfall producerar biogas och gödsel. Överskottsmängder av dessa omvandlade material kan vara skadliga för din fisk. Du skulle hela tiden behöva rengöra din damm, vilket kan vara svårt med en koi-damm som är för djup.

Du kan installera ett aquaponics-system i din koi-damm för att tömma bort överflödig biogas. Växter omvandlar fiskavfallet till växtmat för sin egen näring samtidigt som de rensar vattnet för din koi-fisk. Trots denna möjlighet medför en för djup koi-damm fortfarande vissa risker.

Vissa koi-dammägare inkluderar grottor i sina djupa dammar för extra skydd mot rovdjur. Men det största problemet med dammgrottor är deras otillgänglighet. Du kan ha svårt att veta vad som händer i grottan medan dina fiskar gömmer sig för hägrar eller tvättbjörnar. Du vill vara säker på att du enkelt kan spåra din fisk.

Dessutom kan hägrar stå någonstans runt din damm och vänta på att din koi ska dyka upp. Detta beteende bevisar ytterligare behovet av ett djup på minst en meter så att hägrar inte kan stå i din damm.

Se även  Bästa Tilapia Bait (Catch'em All Guide)

Dammar som är djupare än idealiska kan också besegra syftet med att förbättra ditt hems övergripande estetik. Kanske ville du ha en koi-damm från början eftersom du tänkte observera de färgglada fiskarna i deras naturliga livsmiljö. En damm som är för djup kommer att få koi-fiskarna att simma i djupet, vilket förnekar dina chanser att se dem.

Slutsats

Koi-dammar bör vara minst tre fot djupa. Många koiuppfödare är överens om detta standarddjup för att förhindra rovdjur från att ta tag i din fisk och för att förhindra olyckor som aktiva koifiskar i grunda vatten kan komma in i. Koi-fiskar tenderar att simma vertikalt, vilket kan leda till att en olycka simmar ut ur den grunda dammen.

En idealisk koi-damm bör innehålla tillräckligt med vatten för att stödja antalet koi-fiskar du vill föda upp. De flesta uppfödare är överens om att en koi-fisk bör ha 250 liter vatten att leva i. En standard tre fot djup koi-damm bör rymma minst 1 000 liter vatten, vilket ger dig chansen att föda upp fyra koi-fiskar.

Kom ihåg att dessa siffror bara är ett minimum. Du bör överväga utrymmet på din fastighet för att avgöra om du uppfyller standardkraven och bedöma om du kan bygga vidare på standarderna för din ideala koi-damm.