Hur du återfuktar din gris

Uttorkning hos grisar är faktiskt vanligare än du tror, ​​och att vidta omedelbara åtgärder är det enda sättet att rädda din gris från allvarligare problem.

Så hur kan du återfukta din gris? Processen innebär att få din gris att dricka små mängder vatten och sedan långsamt öka mängden tills det perfekta dagliga vattenintaget uppnås. Beroende på fallet är det också lämpligt att tillsätta elektrolyter till vattnet.

Cirka 70 % av en gris kropp består av vatten. Genom att veta detta kan du förmodligen föreställa dig hur sjuk din gris kan bli utan att få rätt mängd vatten varje dag.

Det är därför rehydrering är viktigt i det ögonblick du märker tecken på uttorkning hos din gris. Detta är ett av de problem som du bara inte kan lämna ifred om du inte är okej med att din gris blir sjukare

Tips för att återfukta din gris

Till viss del kan det verka enkelt för en utomstående att återfukta din gris. Det är bara att sätta i vatten igen så att din gris kroppsfunktioner kan återgå till det normala.

Det är inte bara det dock.

Å ena sidan bör återinföring av vatten i grissystemet inte ske plötsligt, eftersom detta kan chocka grissystemet, särskilt om det har drabbats av saltförgiftning på grund av det minimala vattenintaget.

Ge inte din gris obegränsat med vatten ännu. Du kan fråga din veterinär om det rätta sättet att övergå.

Börja lite i taget tills den når det optimala vattenintaget för sin ålder eller storlek. Om du undrar över korrekt vattenintag, följ detta diagram:

Barnkammare (0 till 60 lbs)

Odlare (60 till 100 lbs)

Efterbehandlare (100 till 250 lbs)

Dräktiga grisar

Amande grisar

0,7 till 1 gallon

2 till 3 liter

3 till 5 liter

3 till 6 liter

5 till 7 liter

Elektrolyternas roll vid rehydrering

Kontrollera också med din veterinär och se om han skulle rekommendera att tillsätta elektrolyter till din gris vatten.

Elektrolyter är kemikalier som din gris behöver för att säkerställa att dess kroppsfunktioner fungerar optimalt. Några viktiga elektrolyter som din gris behöver är natrium, kalium, klorid och bikarbonat.

Se även  Hur man avvänjer smågrisar

När din gris blir uttorkad, går även elektrolytnivåerna i hans kropp förbi. Och även om vatten naturligt innehåller spårmängder av elektrolyter, är detta inte tillräckligt, särskilt om uttorkning redan har inträtt.

Erfarna uppfödare, uppfödare och grisuppfödare tillsatte ibland också lite glukosvatten. Detta är deras typiska formulering av elektrolyter:

Glukos

Natriumklorid

Glycin

Kaliumdivätefosfat

Citronsyra

Kaliumcitrat

67,5 %

14,3 %

10,4 %

6,8 %

0,8 %

0,2 %

30 gram av denna formel tillsätts sedan per liter vatten. Detta rekommenderas under de första 24 timmarna, sedan reduceras formeln till 15 gram per liter tills din gris har återhämtat sig helt.

Läs den här artikeln för att lära dig mer om hur alkalisk kan hjälpa din gris med uttorkning.

Tecken på att din gris behöver återfuktning

Som med alla andra tillstånd är det viktigt att upptäcka symtomen så tidigt som möjligt. På så sätt kan du börja återfukta din gris och få den till optimal hälsa innan saker och ting blir mer allvarliga.

Här är några av de vanligaste tecknen på att din gris är uttorkad eller närmar sig den punkten:

 • Tunn och benig kropp
 • Torr näsa och insjunkna ögon
 • Mindre urin än normalt
 • Förstoppning
 • Grov päls
 • Huden håller sig uppe i några sekunder när den kläms
 • Okoordinerade rörelser
 • Lite eller ingen aptit
 • Eventuella kramper

Det är viktigt att känna till din gris naturliga beteende för att säkerställa att du kan undvika potentiella hälsoproblem som uttorkning. Åtminstone i det ögonblick du märker en förändring i beteende kan du lätt hitta vad som är fel och hitta sätt att förbättra situationen.

Stressfaktorer som leder till uttorkning av grisar

Det finns ett antal saker som kan leda till uttorkning. Det här är några av de vanligaste orsakerna:

 • Diarre – Orsakas vanligtvis av virus som rotavirus, svinpest eller transmissibel gastroenterit (TGE). Det kan också orsakas av bakterier som clostridia, E. coli, campylobacter, coccidier, salmonella och brachyspira.
 • kräkas – Orsakas vanligtvis av E. coli, TGE och hemagglutinerande encefalitvirus.
 • Feber – Vanligtvis ett symptom på ett antal virus- och bakteriesjukdomar. Det kan också orsakas av lunginflammation och lungsäcksinflammation.
 • Toxiska tillstånd – Tänk på mastit och feta grisar.
 • Vattenbrist – Vattenkällan kan vara igensatt eller vattnet kan vara förorenat. Det kan också vara så att vattnet är för kallt eller för varmt.
 • Njursvikt – Grisen kan lida av pyelonefrit eller cystit.
 • Blödning – Grisen kan drabbas av trauma, blodig tarm eller hemorragisk enterit.
Se även  Hur snabb är den snabbaste grisen?

Bortsett från vattenbrist och sjukdomar, bör du också övervaka dessa stressfaktorer eftersom de också kan påverka din gris vattenintag:

 • Avvänjning
 • Värme stress
 • Vaccinationer, mediciner och andra behandlingar gjorda
 • Transport
 • Förändring i rutin eller miljö

Den goda nyheten är att du kan förbereda dig för den stress som dessa händelser kan medföra.

Förhindra uttorkning av grisar

Här är tips på hur du förhindrar uttorkning av grisar så att du inte behöver oroa dig för återvätring i första hand:

 • Ge stöd under stressiga händelser.

Många stressiga händelser sker på ett schema, som avvänjning, vaccinationer eller byte i grishuset. Detta gör att du kan ge extra stöd till grisen innan stressfaktorn kommer, så att grisen är mer motståndskraftig mot eventuella förändringar som kan komma.

Förutom att hålla grisen så bekväm som möjligt är det också klokt att introducera elektrolyter innan grisen börjar tappa vätska på grund av stress.

 • Ge en ren miljö.

Många sjukdomar kommer med smuts, och sjukdomar leder ofta till uttorkning. Så se till att hålla din gris miljö så ren som möjligt.

Grisar är också väldigt rena djur trots vad du har fått höra. Var särskilt uppmärksam på mat- eller dryckeskålen, såväl som alla andra dricks- eller ätsystem du tillhandahåller din gris. Kontrollera om det finns något slemmigt runt deras maträtt. Om så är fallet måste du vara mer uppmärksam på hur din gris mat- och dricksredskap rengörs.

Den slemmiga filmen kallas biofilm och är en blandning av organisk och oorganisk smuts. Detta blir en grogrund för virus och bakterier.

 • Upprätthåll integriteten hos vattnet som serveras.
Se även  Vilka sinnen förlitar sig grisar på?

Se alltid till att din gris dricker vattnet den serveras. Om inte, är chansen stor att något är fel med vattnet. Det kan vara förorenat eller så kan temperaturen vara fel. Prova att byta vattenkälla eller ändra vilken typ av vatten grisen får för att se om detta kan förändra deras vattenintag.

 • Vaccinera och skydda mot sjukdomar som leder till uttorkning.

Ge din gris alla injektioner den behöver. Se till att det alltid är hälsosamt också. Ta reda på om det finns ett hälsohot i ditt område, särskilt om du befinner dig i ett område med många människor.

Som du såg i listan över potentiella risker ovan är det största hotet som leder till uttorkning sjukdom. Ju friskare din gris är, desto lägre är riskerna.

Relaterade frågor

Hur länge kan grisar klara sig utan vatten?

En gris kan gå utan vatten i 24 timmar innan saltförgiftning och andra allvarliga konsekvenser av uttorkning inträffar. Men om grisen var helt berövad på vatten hela tiden, bör rehydreringen göras långsamt. Plötsligt intag av vatten rekommenderas inte eftersom detta skulle chocka grisens system. Ytterligare elektrolyter i vattnet kan också behövas för att stabilisera grisens kroppsfunktioner.

Kan grisar dricka Gatorade?

Vissa grisuppfödare tillsätter Gatorade till sina grisvatten för att få en extra smak, speciellt när deras gris vägrar att dricka så mycket vatten som den borde. Gatorade innehåller dock konstgjorda sötningsmedel, så undvik denna praxis så mycket som möjligt. Om du bara matar din gris Gatorade för extra smak, håll dig till naturliga juicer från frukt.