Hur du behandlar din katt mot loppor

katt som kliar sig på lopporna

Loppor är inte alltid bara en obehaglig irritation. Vissa katter kan vara så känsliga för loppssaliv att de får en allergisk reaktion. Om de lämnas obehandlade kan loppor utgöra allvarliga hälsorisker.

Djurägare har ett ansvar att se till att deras katter behandlas för loppor. Detta hjälper dem också att skydda sig själva, andra djur och sina hem från loppangrepp.

Så, vilka är de bästa sätten att bli av med loppor och hur förhindrar du att de kommer tillbaka? Läs vidare för att ta reda på det.

Tecken på att din katt kan ha loppor

Det finns tydliga ledtrådar att se upp med. Din katt kan repa sig konstant. Detta kan leda till håravfall och röd, irriterad hud.

Om du tittar närmare på din katt kan du se fläckar av förtjockad hud, särskilt runt kanterna på din katts öron. Man kan också se själva lopporna röra sig som mörka fläckar i pälsen.

Du kan också få några oförklarliga insektsbett efter att ha spenderat tid med din katt.

Hur känner du igen att din katt har loppor?

Det bästa sättet att vara säker är att kamma din katt med en fintandskam. Håll den över en bit vit pappershandduk eller silkespapper och eventuella loppor eller loppspillning kommer att avsättas på ytan.

Om du lägger till lite vatten ovanpå får avföringen en rödbrun färg, vilket betyder att din katt sannolikt har loppor.

Loppor är små, vinglösa och platta. De har 3 par ben som gör att de kan gräva ner sig i pälsen, bita i huden och absorbera blod. Dessa bett kliar och kan leda till inflammation. Även om de knappt syns ser de ut som små svarta fläckar och kan ibland ses röra sig genom pälsen.

Se även  Hur håller du husdjursråttor svala på sommaren? Kan råttor få värmeslag?

Du kan också se loppspillning i pälsen som ser ut som små brunsvarta fläckar som ser ut som smuts. När loppor väl kommer in i huset kommer de att föröka sig snabbt. Tamkatter kan plocka upp loppor från andra husdjur. Utekatter kan få loppor från andra katter eller djur medan de utforskar nytt territorium.

Hur länge lever loppor på katter?

Vuxna loppor kan bli cirka 3 mm långa och tenderar att leva i hemmet i 3 till 6 veckor. Men under rätt förhållanden kan hela loppans livscykel vara över på bara 15 dagar.

Honor börjar lägga ägg inom några dagar efter att de hittat en värd som din katt. Deras ägg faller sedan från katten in i huset, tillsammans med loppbajs, en användbar matkälla för lopplarver när de kläcks.

Larverna kan kläckas från äggen inom 2 dagar. Du kan hitta dem överallt där din katt gillar att umgås. Detta kan vara deras säng, favoritkudde eller matta. Larver gillar inte ljus och begraver sig ofta djupt i mattor eller klädsel, vilket gör dem svårare att upptäcka.

Larverna utvecklas sedan till puppor, var och en inkapslad i en klibbig kokong. Detta kan hända inom en vecka. Vuxna loppor växer sedan in i kokongen och dyker upp när de känner av en potentiell värd. De kan lura i kokongen i månader.

Vuxna loppor kan när de kommit ut ur sin kokong fästa vid en värd inom några sekunder. Vissa arter av loppor kan hoppa mer än hundra gånger sin egen kroppslängd för att hitta en värd att fästa sig vid.

Vad gör loppbett?

Loppor livnär sig genom att suga blodet från sina värdar. Deras bett kan göra dig eller ditt husdjur obekväma och kliande. De kan också leda till olika problem hos katter. Bland vilka:

  • Allergiska reaktioner: katter kan vara överkänsliga mot loppsaliv
  • Blödning: kan vara mycket allvarligt hos kattungar eller äldre, svagare katter
  • Smärta och hudinfektioner från repor
Se även  Träna en fågel som kommer till dig (användarguide)

Loppor kan också överföra vissa allvarliga sjukdomar från djur till djur. De kan också orsaka problem om deras larver blir infekterade med bandmaskägg. Om din katt äter en, säg när du sköter en kliande del av kroppen, kan den också bli en värd för bandmaskar.

Vilka är de bästa sätten att bli av med loppor?

Det är viktigt att både behandla din katt och bli av med alla loppor i ditt hem samtidigt. Du kan enkelt administrera loppbehandlingar själv. Fråga din veterinär om en rekommendation eller att ordinera en. De kommer att veta vilka som är både säkra och kan ge de bästa evidensbaserade resultaten.

De mest effektiva typerna av produkter är ofta ”spot-on”-behandlingar. Vanligtvis var fjärde vecka klämmer du några droppar på huden bak i nacken. Vissa av dessa behandlingar kommer också att döda andra typer av parasiter.

Läs och följ alltid instruktionerna noggrant. Kontrollera vid behov att behandlingen är säker för kattungar eller dräktiga katter.

Loppbehandlingar finns även i tablettform, pulver och sprayer. Speciella lopphalsband finns också. Använd aldrig en produkt avsedd för hundar på en katt. Vissa kan vara giftiga för katter, särskilt de som innehåller permetrin.

Behandla ditt hem för loppor

Regelbunden dammsugning är ett av de bästa sätten att bli av med loppor. Om du vet att du har ett angrepp, kom ihåg att tömma dammsugaren eller slänga påsar i hushållssoporna direkt.

I mycket allvarliga fall kan det vara nödvändigt att kemtvätta mattor eller till och med ringa ett specialistföretag som sysslar med skadedjur. Tvätta regelbundet alla sängkläder och klädsel som du vet att din katt gillar att sitta på.

Se även  Är cederträ lämplig för hönshus? Allt du behöver veta

Du kan också prova sprayer, men använd dem aldrig nära akvarier eftersom de kan vara giftiga. Du kan behöva behandla din katt och ditt hem året runt, speciellt om du har ett centralvärmesystem. Det kan skapa den perfekta grogrunden för loppor att frodas.

När ska man kontakta en veterinär för loppbehandlingar

Det är alltid klokt att fråga en veterinär om de mest effektiva behandlingarna och hur ofta de ska tillämpas. Om du har behandlat din katt för loppor och fortfarande visar tecken på klåda eller öm hud bör du också prata med vår veterinär.

Vi har ett team av högutbildade, fullt kvalificerade veterinärer som kan ge omedelbart stöd och råd.

Kontakta oss nu för loppbehandlingsrekommendationer eller råd om lopprelaterade problem. Du hittar många fler användbara artiklar i vår bloggsektion. Läs här hur du skyddar din katt mot fästingar.