Hur du ger din katt ett piller (med 7 beprövade tips!)

Att ge din katt ett piller är ett stort jobb, men med ett självsäkert, lugnt förhållningssätt och några tips från oss kan det bli en stressfri upplevelse för både katt och ägare.

Som veterinär med över 10 års erfarenhet av att arbeta med katter av alla former och storlekar, och som kattförälder till två pigga katter, har jag gett tusentals piller till katter och plockat upp några användbara tips på vägen! I den här artikeln kommer jag att beskriva några metoder du kan prova, samt några knep för att smidiga vägen.Vad är det bästa sättet att ge en katt ett piller?

Katt ser på piller som en vanlig orsak till förgiftning hos katter

Orsakerna till förgiftning hos katter är många, inklusive intag av humanmediciner.

Det bästa sättet att ge en katt sin medicin är alltid det sätt som är säkrast, snabbast, stressfritt och effektivt. Det första du bör göra är att kontrollera med din veterinär om p-piller ska tas med eller utan mat, om det kan gå sönder eller krossas och annan viktig information.

Det är ingen idé att ge din katt ett piller om medicinen inte fungerar! Kontrollera alltid etiketten på din katts medicin för doseringsinstruktioner.

Det är också viktigt att vara förberedd: se till att du är lugn, att du har allt du behöver till hands och att du är säker på hur du ska ta dig an uppgiften.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjukMetod 1: Ge p-piller med mat

Om medicinen kan ges tillsammans med mat (kom ihåg att kolla med din veterinär om detta!) är detta vanligtvis det minst stressande alternativet för både ägaren och katten.

Följ denna steg-för-steg-guide för att framgångsrikt få din katt att svälja ett piller med mat:

 • Se till att din katt är hungrig. Håll helst mat borta från dem i åtta till tolv timmar innan medicinen behöver tas.
 • Vissa katter äter smaksatta tabletter som är designade för att vara välsmakande direkt från din hand. Om det här är din katt – hurra! De flesta katter kommer dock inte att göra detta eftersom de i allmänhet undviker obekanta smaker och konsistenser.
 • Göm pillret i en liten mängd mat. Prova att använda en favoritmat som mjuk kattmat, kyckling, tonfisk, färskost eller smör. Ju kladdigare och godare maten är, desto bättre!
 • Se till att tabletten är helt dold av maten. Du kan erbjuda den i din katts vanliga matskål eller i handen.
 • När din katt har ätit upp maten, kontrollera om hon också har svalt p-piller. Du kan sedan ge dem resten av måltiden.
 • Om du kan krossa p-piller på ett säkert sätt kan du förhindra att din katt hittar tabletten i maten och spottar ut den (fråga din veterinär om det är okej att krossa ett piller).
Se även  10 viktiga frågor att ställa innan man adopterar en ny katt

Läs också: Åksjuka hos katter: orsaker, symtom och behandling

Metod 2: Ge pillret för hand

Om läkemedlet inte är lämpligt att ge tillsammans med mat, eller om du föredrar att ge läkemedlet direkt till din katt, kan du välja att administrera p-piller för hand.

Tanken på detta kan göra kattägare nervösa, men med ett lugnt och självsäkert förhållningssätt kommer de flesta katter att acceptera denna metod utan alltför mycket krångel.

 • Din katt ska hållas säkert, men försiktigt. Det är mycket användbart att ha någon annan tillgänglig för att hjälpa till, men det är också genomförbart för enskild firma.
 • Håll din katt på en stabil och halkfri yta, till exempel ett bord. Din katt ska sitta, vänd bort från dig, med ryggen pressad mot din framsida.
 • Håll katten runt bröstet tills du är redo att ge tabletten.
 • Håll p-piller mellan tummen och pekfingret på din dominerande hand.
 • Med din andra hand, håll toppen av din katts huvud stadigt mellan tummen och fingrarna, med fingrarna som sträcker sig ner över kinderna till din katts käke.
 • Luta försiktigt huvudet upp mot taket samtidigt som du håller i huvudet och överkäken.
 • Använd långfingret på din dominerande hand för att försiktigt dra ner underkäken för att öppna munnen.
 • Släpp läkemedlet i munnen med din pillande hand, så långt bak som möjligt. Sikta mot mitten av tungan, precis längst bak i kattens hals. Ju längre bak tabletten placeras, desto mer instinktivt är det för dem att svälja.
 • Håll käken stängd i några sekunder och gnugga försiktigt i halsen för att underlätta sväljningen.

Läs också: Bakterieinfektioner hos katt: orsaker, symtom och behandling

Tips för att lyckas pilla din katt

Om du har provat båda ovanstående metoder och fortfarande kämpar för att framgångsrikt medicinera din katt kan du känna dig frustrerad och stressad, vilket är fullt förståeligt. Här är några användbara tips som kan bana väg för dig.

Tips 1: Använd en pillergivare

Specialverktyg som kallas piller, piller eller sällskapsdjur gör att du kan placera pillret långt bak i munnen.

En pillergivare, eller pillerpopper, är en behändig liten enhet. P-pillret är format som en spruta med ett långt handtag. Du kan placera pillret i den mjuka änden och sedan använda det för att placera pillret direkt i baksidan av din katts mun genom att trycka på kolven. Öva tekniken först innan du provar den på din katt.

Se även  Varför biter katter varandra i nacken?

Pillerautomater är ett användbart verktyg för att få p-piller längre tillbaka in i munnen, vilket minskar chansen att p-piller spottas ut igen!

Tips 2: Använd en pillerdelare eller pillerkross

Med pillerkrossar kan du krossa ett piller utan att förlora något pulver.

Att kolla med din veterinär om att medicinen är lämplig att dela eller krossa kan göra jobbet lättare, speciellt om pillren är stora.

Mindre bitar är lättare att gömma i mat, och om tabletten kan krossas kan den döljas i vätskor som buljong, som sedan kan ges till din katt via spruta om han inte vill dricka den frivilligt. Om du krossar eller delar tabletter, se till att hålla reda på alla bitar för att säkerställa att rätt dos ges.

Tips 3: Använd en tom gelatinkapsel

Gelkapslar hindrar din katt från att spotta ut bittert smakande piller.

Om du behöver ge flera mediciner till ditt husdjur, eller om pillren smakar bittert, kan du använda gelatinkapslar. Dessa är små kapslar som kan dras på mitten och små piller eller pillerbitar placeras inuti innan de två halvorna sätts ihop igen.

Kapslarna är formade på ett sådant sätt att de är lätta att ge och du kan göra dem fina och lena och goda genom att smörja in dem med smör, tonfiskjuice eller lite färskost.

Tips 4: Använd lite vatten

Att spruta lite vatten i din katts mun efter att ha placerat p-piller långt bak kan hjälpa till att svälja.

Om du lyckas få in p-piller i din katts mun men han fortsätter att spotta ut det, försök att använda en liten spruta för att stoppa in en liten mängd vatten i din katts mun samtidigt som den håller stängd efter att du har administrerat p-piller.

Vattnet kommer att uppmuntra dem att svälja, vilket borde innebära att pillret också sväljs. Se till att du bara droppar en liten mängd vatten i dem så att de inte blir överväldigade.

Se även  Hur du hindrar din katt från att spilla vatten från sin matskål

Tips 5: Investera i pillerpåsar

Pillfickor är små, mjuka godsaker som kan formas runt ett piller. Om det står i medicinanvisningen att p-piller kan tas med mat är pillerfickor ett enkelt sätt att administrera medicin. De är vanligtvis supergoda så din katt kommer att sluka dem, inklusive p-piller.

Tips 6: Använd en handduk

Att linda in din katt i en handduk som en burrito kommer att hindra honom från att kämpa och göra det lättare att hålla honom.

Om det känns som att du behöver flera händer för att hålla tillbaka din katt, öppna hans mun OCH ge p-piller, försök sedan använda en handduk för att hålla honom stilla. Det här tricket är särskilt användbart för mycket slingriga katter!

Lägg ner handduken och placera katten ovanpå den. Placera ena sidan av handduken runt din katts hals och sedan den andra sidan, för att göra en kattburrito! Deras framben ska vara ordentligt inneslutna i handduken och de kan sedan hållas försiktigt och säkert.

Tips 7: Hitta en vän

Ju fler händer, desto lättare är det att pilla en katt!

Allt är lättare med en vän! Om du tycker att det är svårt att ge din katt medicin kan det vara bra att ha någon annan som kan hålla i din katt medan du administrerar p-piller.

Slutsats

En bra plan, mycket tålamod och att behålla lugnet är viktigt när du pillrar din katt. Fråga alltid din veterinär om pillren kan ges med mat, trasiga eller krossade.

Ovanstående metoder, tips och tricks bör göra hela processen enklare. Kontrollera alltid doseringsanvisningarna på etiketten på något kattläkemedel, även om du har använt det tidigare, och om du är osäker, kontakta en veterinär eller apotekspersonal för råd.

Vanliga frågor

Hur lurar man en katt att ta ett piller?

Det enklaste sättet att lura en katt är att gömma pillret i en liten mängd godsaker, om pillret säkert kan ges tillsammans med mat. Välj något supergott och klibbigt så att pillret glider rakt ner i halsen.

Hur ger man en osamarbetsvillig katt ett piller?

Om din katt inte vill ta ett piller genom maten eller lätt för hand finns det några tips som kan hjälpa dig. Använd en vän eller handduk för att hålla tillbaka din katt, och en pillerpopper för att säkerställa att pillret går rakt in i munnen. Lite vatten som sprutas in i munnen kan få dem att svälja.

Hur piller man en svår katt själv?

Använd en handduk för att hålla din katts tassar, håll dem nära ditt bröst och använd ena handen för att öppna munnen och den andra handen för att släppa bordet i den. En pillerpopper är användbar för att få tabletten ända till baksidan av munnen

Är det okej att krossa piller för katter?

Vissa piller kan lätt krossas, vilket gör dem lättare att dölja i mat eller vätska. Vissa tabletter kommer dock att bli verkningslösa om de ändras. Rådgör därför alltid med din veterinär eller hänvisa till instruktionerna på flaskan eller kuvertet.