Hur du håller din kanin lugn under fyrverkerier

Helgdagar som firas med fyrverkerier, som självständighetsdagen och nyårsdagen, kan vara stressande för kaniner. Plötsligt hörs ett högt dunkande ljud som verkar fortsätta slumpmässigt. Detta kan lätt få en kanin i panik och lämna dem frusna i rädsla hela natten. Vi bryr oss alla om våra husdjurskaniner och vill hålla dem glada, så vi måste vidta några åtgärder för att hålla våra kaniner så stressfria som möjligt under semesterperioden.

Håll din kanin lugn under fyrverkerier genom att isolera honom från ljudet inuti och ge distraktioner som leksaker och godsaker. Stanna med din kanin och klappa den för tröst om du märker några tecken på nöd. Du kan också göra din kanin okänslig för höga ljud så att den inte blir så stressad under fyrverkerihelgerna.

Vissa kaniner är mer skrämmande än andra. Din kanin kan bli lite rädd under fyrverkerier och behöver bara lite distraktion. Andra kaniner kommer att bli helt förlamade av rädsla. Vilken reaktion din kanin än har, du burk arbeta med dem för att hjälpa dem att lugna ner dem och så småningom övervinna deras rädsla.

Varför är kaniner rädda för fyrverkerier?

Alla kaniner kommer inte att vara rädda för höga fyrverkerier som firas utomhus, men många kommer att bli det. Kaniner är fasta för att vara uppmärksamma och snabbt fly från alla potentiella hot. Plötsliga höga ljud kan skrämma en kanin och göra dem rädda. Eftersom fyrverkerier vanligtvis pågår under en tid utan någon uppenbar källa för kaniner att hitta, blir de ofta förvirrade och oroliga under längre perioder. Detta kan potentiellt leda till chock eller andra stressrelaterade sjukdomar.

Fyrverkerier är mer benägna att orsaka extrem ångest hos kaniner som hålls i en utomhushydda. Det finns inga väggar som dämpar ljudet och skyddar kaninerna från de höga poppande ljuden. Jag rekommenderar att hålla husdjurskaniner inomhus hela tiden, men speciellt under högtider som firas med massor av fyrverkerier. Men även inomhuskaniner kan också bli skrämda under fyrverkerier och kan behöva din hjälp för att hålla sig lugna.

Ålderns effekt på rädsla för fyrverkerier

När kaniner blir äldre börjar de vanligtvis vänja sig vid plötsliga höga ljud helt enkelt genom att de blir mer utsatta för dem. Ljud som åska, höga hundar som skäller utanför eller byggnadsarbeten i närheten kan sakta hjälpa en kanin att övervinna sin rädsla när de blir äldre.

Av denna anledning är unga kaniner mycket mer benägna att uppleva höga nivåer av rädsla och ångest under fyrverkeriet. Om du har en ung kanin som har liten erfarenhet av höga ljud är det desto viktigare att hålla honom hemma för att hjälpa honom att hålla sig lugn under festligheterna.

Känner igen chock hos kaniner

Även om det är ovanligt, är det möjligt för kaniner att bli chockade av rädslan de upplever under fyrverkerier. Chock gör faktiskt att en kanins kropp börjar stängas av. Om det lämnas obehandlat kan det leda till döden, så det är bäst att vara medveten om symptomen så att du kan hjälpa din kanin att återhämta sig.

Symtomen på chock inkluderar:

 • Svag eller slapp kanin. Om din kanin känner sig slapp i armarna och inte svarar när du rör den.
 • Bleka tandköttet. Dra tillbaka din kanins läppar, de ska ha en frisk rosa färg och inte bleka eller blå.
 • Kalla öron. När din kanins öron och andra lemmar känns extremt kalla.
 • Svag puls. Om du inte känner någon puls alls, eller knappt känner den, är det en indikation på en svag puls.
 • Andas snabbt. Kaninen andas som om den hyperventilerar. Ibland är deras munnar öppna och kaninen försöker andas genom munnen (detta är ovanligt hos kaniner).
 • Matta ögon. Det kommer att verka som om de inte fokuserar på någonting runt dem.
 • Hypotermi. Det är farligt för en kanins kroppstemperatur att hålla sig så låg och det är ett säkert tecken på att de börjar bli chockade. Det är när en kanins kroppstemperatur sjunker under 38,1ºC.
Se även  Kan kaniner gå upp och ner för trappor?

För mer detaljerad information om chock hos kaniner, kolla in min artikel om att känna igen chock.

Tecken på ångest hos kaniner

Kaniner skäller eller ylar inte när de är rädda. Istället bör du vara uppmärksam på ett subtilt kroppsspråk för att se om din kanin är rädd under ett fyrverkeri. Om din kanin uppvisar en kombination av dessa beteenden under ett åskväder, säger de förmodligen att de är rädda.

 • Bangar: Kaniner dunkar med sina starka bakben när de är rädda. Det är deras sätt att varna omgivningen att de känner fara.
 • Alert kroppsspråk: Med öronen framåt och en stel kroppsställning visar kaniner att de är på sin vakt, redo att springa iväg med ett ögonblicks varsel. De kan flytta sina ben och likna sittpinnar på tårna.
 • Dölj: Gömda kaniner försöker fly vad det än är som skrämmer dem. De kan emellanåt sticka ut huvudet för att få en utsiktsplats och se om faran har passerat.
 • Överträning: Även om det är normalt för kaniner att göra ett bra jobb med att hålla sig rena, är överdriven skötsel ett stressrelaterat beteende. Du kanske märker att din kanin verkar rengöra sig själv mycket oftare än vanligt under fyrverkeriet i ett försök att trösta sig själv.
 • Rör sig inte: Kaniner som är väldigt rädda kan uppvisa det klassiska beteendet med rådjur i strålkastarna. Istället för att springa för att gömma sig kommer de att frysa. Vissa kaniner kan också platta till sig på golvet.
 • Aggressiv: Om de är rädda kommer vissa kaniner att försöka agera tufft istället. De kan morra och slå mot alla som försöker närma sig dem som ett sätt att skydda sig från ett upplevt hot.

Ställ in din kanins livsmiljö för att minimera ångest under fyrverkerier

Det bästa du kan göra när du vet att det finns fyrverkerier i ditt område är att göra en plan i förväg. Du kan ställa in din kanins miljö för att minimera mängden oro de känner under utomhusfesten och göra en plan för att vara med din kanin under denna stressiga tid.

Håll din kanin inomhus

Även om din kanin normalt har tillgång till utomhusluften är det bäst att hålla den inomhus under fyrverkerier. Inomhus är bättre isolerade från buller utifrån och hjälper kaniner att känna sig trygga och skyddade. Om möjligt kan du till och med flytta din kanin till ett annat rum i huset som ligger längre bort från fönster och ljud utifrån.

Du vill också ta dig tid att stänga fönster och persienner. Detta dämpar ljudet från fyrverkerierna ytterligare och håller även borta slumpmässiga ljusglimtar om du bor tillräckligt nära en plats där fyrverkerier avfyras.

Ge din kanin ställen att gömma sig

Du kan ge din kanin gömställen eller tunnlar för att hjälpa dem att känna sig trygga eller filtar att gräva under. Förståeligt nog känner kaniner sig mycket säkrare när de har en plats att gömma sig. Att gömma sig är ett sätt som din kanin kan trösta sig själv när de tar sig igenom fyrverkeriet.

Hur motsägelsefullt det än kan tyckas, att ha ett skydd eller en tunnel kan verkligen hjälpa din kanin att känna sig mer självsäker i det långa loppet. De kommer att kunna få självförtroende och komma ut ur gömman oftare eftersom de vet att de alltid kan springa tillbaka till ett gömställe om de blir rädda igen. Utan ett skydd kommer kaniner sannolikt att känna sig utsatta och fångade, vilket bara kommer att leda till större ångest.

Medan du håller på, se till att deras golv i din kanins hölje inte är halt och halt. Ett badrum eller köksgolv är ingen trevlig plats för kaniner om man förväntar sig fyrverkerier. Kaninfötter kan inte få grepp om ett halt golv, som lövträ eller kakel. De kan potentiellt skada sig själva (som en ryggskada) om de blir rädda och plötsligt försöker springa iväg på ett halt golv.

Se även  Varför är min kanin plötsligt rädd för mig?

Spela lite mjuk musik

Försök att minska ljudet utanför fyrverkerier ännu mer genom att använda vitt brus eller mjuk musik. Det finns små vita brusmaskiner som används för att blockera ljud från närliggande rum. De fungerar också förvånansvärt bra på att dämpa ljud från fyrverkerier. Om du inte har någon av dessa maskiner kan du också använda ljudet från en fläkt eller luftkonditionering för att fungera som vitt brus.

Det andra alternativet är att spela lugnande musik. Du kan sätta på lite klassisk musik eller spela naturens ljud för att dölja ljudet av ett åskväder och upprätthålla en lugn atmosfär för din kanin. Försök dock undvika alla ljud från naturen, inklusive höga fågelrop. Jag upptäckte att det bara tjänade till att skrämma mina kaniner ännu mer.

Ge distraktion

Ibland reagerar kaniner bättre på distraktion. Om de kan spendera tid på att leta efter godsaker eller leka med roliga leksaker, kan de glömma att de var rädda till att börja med. De kan till och med positivt associera framtida fyrverkeriljud med att få de där läckra godsakerna, vilket gör dem mindre benägna att bli rädda i framtiden.

Du kan distrahera din kanin genom att göra ett kort träningspass med honom. Om du har tränat dem att snurra i cirklar, ge dig kyssar eller ge dig high fives, kan du använda denna tid för att hålla din kanins färdigheter skarpa. Ge dem en godbit när de gör tricks och försök till och med lära dem något nytt.

Du kan också distrahera din kanin genom att gömma godsaker för den att hitta. Låt dem hitta godsaker genom att gömma några godsaker i sin hölåda eller en av deras favoritleksaker. Du kan till och med leda din kanin på en rensningsjakt genom att gömma små godisbitar runt om i rummet. Se bara till att du inte ger din kanin för många godsaker, eftersom det kan vara dåligt för matsmältningen.

Ge din kanin sätt att använda sitt naturliga beteende

När de är stressade kan kaniner få stor tröst av att använda sina naturliga kaninbeteenden. Handlingar som att gräva, tugga och söka föda är beteenden som din kanin kommer att visa. Istället för att bli arg på dem för att de använder detta beteende på ett destruktivt sätt (som att gräva i mattan), är det bättre att försöka hjälpa din kanin att hitta saker att gräva i och tugga på som inte förstör någonting.

Försök att skapa roliga grävområden för din kanin. Gör dem till en grävlåda eller lägg några tillplattade kartonger på golvet så att din kanin kan strimla dem. Om du har gamla bomullsfiltar eller -lakan som du inte längre använder kan din kanin också njuta av att gräva i dem.

Träleksaker och grenar kan vara ett sätt att få din kanin att använda sina naturliga tugginstinkter. Du kan ge dem äppelgrenar, torkade kottar, hängande leksaker eller till och med hemgjorda kartongleksaker. Erbjud din kanin en mängd olika leksaker så att han kan välja sin favorit. De kan tugga på det när de är glada och även när de är stressade.

Planera att vara hemma med din kanin

Om detta är din kanins första erfarenhet av fyrverkerier eller om du vet att de kommer att bli extremt rädda, kanske du vill se till att du planerar att gå hem på natten. På så sätt kan du vara med din kanin för att trösta dem om de visar tecken på nöd.

Många kaniner kan bli tröstade om du håller dig nära och interagerar med dem, speciellt om du och din kanin har ett nära band. Detta kan innebära att du klappar din kanin och ger dem en skön massage för att lugna ner den. Jag gillar att lägga mig bredvid min kanin och ge henne kittlar på huvudet och bakom öronen. Detta kan efterlikna beteendet som kaniner uppvisar i par och grupper. De ansar ofta varandra som ett sätt att trösta sin partnerkanin när de är oroliga eller rädda.

Se även  Är kaninbajs giftigt för människor/hundar?

För kaniner som är mycket stressade kan det hjälpa att försiktigt täcka ögonen med händerna. Detta minskar mängden yttre stimuli som når kaninens hjärna och kan hindra dem från att överväldigas av sina sinnen. För att göra detta, placera försiktigt händerna över din kanins huvud så att dina fingrar och handflata täcker din kanins ögon.

Att prata mjukt med din kanin kan också hjälpa honom att förstå att det inte är någon fara just nu. Din röst är känd för din kanin. Att prata med dem utan panik kommer att lära dem att allt kommer att bli bra, även om de inte kan förstå dina ord.

Se till att din kanin blir helt återställd

Kaniner som är alltför stressade är mer benägna att förbli oroliga de närmaste dagarna. De kan vara mer rastlösa än vanligt och mer benägna att fly från vanliga hushållsljud. Under de närmaste dagarna till en vecka bör kaninens beteende återgå till det normala.

Det är bäst att försöka ge din kanin så mycket chans att slappna av som möjligt så att den kan stressa ner och återhämta sig helt efter fyrverkeriet. Fortsätt ge dem en lugn miljö och massor av roliga leksaker som hjälper dem att ha kul och glömma den stressiga natten. Du kan också spendera mycket tid med din kanin och klappa honom för att få honom att känna sig ännu mer avslappnad.

Gör kaniner okänsliga för höga ljud

Om du fortfarande har några veckor kvar till semesterfyrverkerierna kan du jobba på att göra din kanin okänslig så att den inte blir så rädd när dagen kommer. Du hjälper i huvudsak din kanin att vänja sig vid det lite i taget medan de är i en säker och kontrollerad miljö.

Den grundläggande tekniken för att uppnå detta är att hitta en inspelning av fyrverkerier och spela den medan din kanin är bekväm och säker. Kanske medan du matar dem med deras bladgrönsaker eller lite godsaker.

Steg 1: Låg volym

Börja med mycket låg volym och öka den tills du ser att din kanin märker ljudet men inte visar några tecken på allvarlig ångest. Om de börjar slå eller slå larm, sänk ljudet. Håll den på denna låga volym under de första dagarna så att din kanin kan vänja sig vid ljudet av fyrverkerier samtidigt som den känner sig glad.

Steg 2: Öka volymen

Börja sedan öka volymen lite varje dag. Höj den bara lite för att ge din kanin en chans att vänja sig vid ljudet. Om du märker att din kanin blir för rädd, sänk volymen och vänta några dagar för att öka den igen.

Steg 3: Variera volymnivåerna

När din kanin för det mesta är bekväm med att spela in fyrverkerier vid en hög inställning (liknande volymnivån du förväntar dig att höra på en riktig semester), börja variera volymnivån. Öka volymen för höga smällare och sänk den igen för mjukare smällare. Detta är lite mer i linje med vad din kanin hör när fyrverkerier avfyras utomhus.

Om din kanin kan vänja sig vid att spela in fyrverkerier, kommer de att ha lättare att höra den äkta varan. De kommer redan att ha lite erfarenhet och kommer att vara vana vid de höga smällarna och läskiga ljuden.