Hur du håller din kanin tyst på natten

Kaniner är vanligtvis väldigt lugna husdjur. De kan inte skälla högt som en hund eller jama på dig oavbrutet som en katt. Men kaniner som hålls i ett sovrum kan fortfarande hålla dig vaken på natten genom att dunka, aktivt springa och leka eller skramla högt med stängerna i sitt hölje. Vanligtvis är detta ett beteende som kan lösas genom att ge din kanin en daglig rutin och se till att den får mycket socialisering och motion.

Kaniner bör ges en konsekvent rutin med matning vid samma tidpunkt varje morgon för att förhindra att de blir för aktiva och bullriga medan du fortfarande sover. Det hjälper också till att se till att din kanin har ett stort utrymme och gott om tid att röra på sig, särskilt precis innan läggdags.

Om du har svårt att sova på natten på grund av en överaktiv kanin kan du prova dessa tips för att hjälpa din kanin att lugna sig och vila på natten. Det är dock viktigt att komma ihåg att vissa kaniner bara är mer aktiva än andra och du kanske inte kan få dem att slå sig ner helt. I dessa fall måste du göra några förändringar i din miljö för att hjälpa dig att sova på natten om du har en rumskamrat med kaniner.

Viktigt: Den här sidan kan innehålla affiliate-länkar. Som Amazon Associate och som medarbetare till andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Förstå de naturliga aktivitetsnivåerna hos kaniner

Innan du börjar göra ändringar för att hålla din kanin tyst på natten, är det viktigt att ha en grundläggande förståelse för en kanins naturliga aktivitetsnivåer. Kaniner är skymningsdjur, vilket betyder att de är naturligt aktiva tidigt på morgonen och sent på kvällen. De kommer inte att ha samma sömnschema som du och kommer nästan alltid att vakna tidigare än du. De tenderar också att ha korta aktivitetsintervall med några timmars mellanrum och sover inte hela natten.

Det betyder att även om du gör ändringar för att hjälpa din kanin att hålla sig tyst på natten, kommer den fortfarande att vara aktiv vid vissa timmar medan du sover. Du kan inte tvinga din kanin att ha exakt samma sömnschema som du. Den goda nyheten är att de flesta av dessa aktiviteter är relativt tysta, som klapprandet av tassarna eller ljudet av mat. Men om du är en mycket känslig sovare kan du behöva vidta några extra åtgärder för att dölja de naturliga ljud som din kanin gör när du sover.

Unga kaniner

Yngre kaniner är sannolikt mer aktiva och energiska än äldre kaniner. Det betyder att du kan höra dem springa genom sin inhägnad vid vissa tillfällen under natten. Jag skulle inte kalla den här aktiviteten särskilt högljudd, men den väcker mig ibland på natten. Det finns några steg du kan ta för att trötta ut din unga kanin innan du lägger dig och hålla honom tyst, men lite prat är oundvikligt.

Hur du håller din kanin tyst på natten

När människor klagar på högljudda kaniner på natten, pratar de vanligtvis om kaninernas vana att skramla med stängerna i hägnet eller slå mitt i natten. Din kanin kan också kasta sina leksaker, matskålar eller till och med kattlådan.

Se även  Hur många ben har en kanin?

1. Ge din kanin en regelbunden rutin

En konsekvent daglig rutin, särskilt på morgonen, är den viktigaste delen av att hjälpa din kanin att hålla sig tyst på natten. Med ett konsekvent schema kommer din kanin att veta exakt när den ska förvänta sig mat på morgonen. De kommer att veta när de har tid och utrymme att leka, och de kommer att få för vana att vila mer på natten eftersom det bara är en del av deras rutin.

Om du skapar en morgonrutin att gå upp klockan 7 och mata din kanin direkt, kommer din kanin att förvänta sig detta med tiden. Istället för att bli upprörda eller upphetsade mitt i natten, väntar de vanligtvis till strax före klockan 07.00 för att bli aktiva. De vet att det är dags för deras frukost.

2. Lär dig att se när en kanin dunkar på uppmärksamhet

Ibland är kaniner bullriga eftersom de börjar smälla mitt i natten. Det här är det högsta ljud som kaniner kan göra och det kan vara ganska skakande. Ibland börjar kaniner slå för att de är rädda. I dessa fall vill du trösta din kanin, även om det innebär att gå upp mitt i natten.

Men ibland lär sig kaniner att de kan börja dunka på uppmärksamhet. Kaniner som lär sig detta kan bestämma sig för att dunka högt mitt i natten tills de får dig att komma över och uppmärksamma dem. Att gå till din kanin varje gång de får en dunkande attack lär dem att de kan få vad de vill genom att dunka högt. Det enda sättet att få en kanin att sluta slå är att sluta ge dem uppmärksamhet när de får sina små raserianfall.

Du måste lära dig att skilja på när din kanin slår för att den är rädd och när den slår för att den vill ha uppmärksamhet.

Kaniner som dunkar av rädsla kommer:

 • Har stora ögon
 • Öronen framåt och alert
 • Behåll en alert kroppsställning, posera på tårna och se redo att springa
 • Ignorera dig när de flyttar från plats till plats för att lokalisera faran
 • Knacka flera gånger och sluta inte när du kommer nära

Kaniner som dunkar på uppmärksamhet kommer:

 • Öronen lutar bakåt eller tittar självsäkert upp
 • Ha en säker hållning
 • Vanligtvis bara knacka en gång för att se om du svarar, och sedan igen om du inte gör det
 • Sluta smälla när de har fått vad de vill ha (godis, klappning)

3. Ge din kanin gott om plats

Kaniner som hålls i en bur som är för liten för dem är mer benägna att bli upprörda och bullriga på natten. De kan börja skramla med burstängerna eller försöka gräva ner sig i botten av buren. Tyvärr är detta ett vanligt problem med husdjurskaniner eftersom burarna som marknadsförs för dem vanligtvis är alldeles för små.

Ett kaninhägn bör vara minst 3-4 gånger kaninens hela längd och 1-2 gånger deras längd i bredd. Höljets storlek kan variera mycket beroende på storleken på din kanin, men vanligtvis minst 2 fot gånger 4 fot.

Om din kanins nuvarande hölje uppfyller dessa minimikrav, försök att bli ännu större. Kaniner är ganska aktiva djur och de behöver utrymme att hoppa runt, även när det inte är dags att träna. Om de inte har tillräckligt med utrymme kommer de sannolikt att känna sig irriterade och uttråkade, vilket gör dem mer benägna att göra ljud på natten för att försöka komma undan.

Se även  Får man jaga kaniner utan tillstånd?

Jag rekommenderar alltid en träningspenna för husdjur och använd det som din kanins hölje. Dessa är mycket större än de som marknadsförs som ”kaninburar” och de är också i allmänhet billigare (kontrollera det aktuella priset). Om du redan har en mindre bur för din kanin kan du köpa en av dessa motionshyddor och säkra den runt entrén för att lättare öka deras utrymme och förhindra att de bullrar mitt i natten.

4. Ge din kanin flera tysta leksaker

Det är bra att se till att din kanin har massor av roliga leksaker för att underhålla honom hela natten. Detta kan förhindra att din kanin blir uttråkad och får ett utbrott av sina matskålar. Vissa leksaker är dock starkare än andra. Det är en bra idé att ge din kanin specifika leksaker som är tystare än att bara leka med dem på natten.

Du måste experimentera med din egen kanin för att se vilka leksaker som gör mer ljud. Vanligtvis vill man undvika något som en kartong som kaniner kan gräva bullrigt i, men mindre toalettpappersrör av kartong brukar vara okej.

Hängande leksaker kan vara bullriga när de rasslar mot sidan av höljet, men mjuka, höbaserade tuggleksaker tenderar att vara relativt tysta jämfört med andra alternativ.

Mitt favoritställe att köpa tuggleksaker till min kanin är Small Pet Select, och det har de också höbaserade fidget-pinnar som är jättekul för kaniner, men inte låter för mycket. (och om du använder koden KANIN FRAM i kassan får du 15% rabatt på din första beställning)

5. Hjälp din kanin att känna sig trygg

Kaniner som känner sig utsatta eller på annat sätt osäkra i sin miljö är mindre benägna att slå sig ner. De kan börja dunka mitt i natten för att de är rädda, eller försöka gräva eller tugga igenom sina burstänger för att de känner ett behov av att fly till en säker plats.

Du kan hjälpa din kanin att känna sig trygg genom att förse den med ett gömställe eller en plats i dess inhägnad där den kan gömma sig om den är rädd. Ibland kan det också räcka med att lägga en filt över en del av staketet. Du kan också hjälpa din kanin att känna sig trygg i ditt rum genom att undvika höga ljud eller hög musik. Det är också bäst att hålla andra husdjur, som huskatter och hundar, borta från kaninens rum, särskilt på natten.

6. Ge din kanin tid att träna innan du går och lägger dig

Om du gör det till en daglig vana att ge din kanin gott om tid att träna innan du går och lägger dig, kommer han att vara mycket mindre benägen att vara alltför energisk under natten. Släpp ut din kanin ur sitt inhägnad några timmar innan du går och lägger dig och uppmuntra honom att träna mycket. Med tiden kommer din kanin att vänja sig vid rutinen med kvällsträning och slå sig ner tills det är dags för frukost på morgonen.

Se även  Hur rengör man kaninfötter?

Kaniner är vanligtvis ganska aktiva på kvällen och kommer glatt att surra runt i vardagsrummet medan du tittar på TV eller läser. Om de behöver extra uppmuntran kan du gömma godsaker runt om i rummet så att din kanin kan hitta eller prova att träna din kanin för att göra den trött.

7. Ge din kanin mycket hö

En sak som kaniner kan göra för att fördriva tiden och undvika tristess är att tugga på något. Eftersom det är praktiskt taget omöjligt för kaniner att äta för mycket hö (och det är väldigt bra för deras tänder), kan du hjälpa din kanin att hålla sig sysselsatt genom att ge den mycket hö att mumsa på.

Hö är faktiskt den viktigaste delen av en kanins diet. Förutom att hålla din kanin sysselsatt, gynnar den deras matsmältningssystem och hjälper till att förebygga sjukdomar som gastrointestinal stas. Det är alltid en bra idé att hålla ett öga på din kanins höstack för att se till att de aldrig tar slut.

8. Ge din kanin mycket uppmärksamhet

Kaniner är sociala varelser, så de behöver mycket uppmärksamhet när du är vaken. Kanske slår de och skramlar på sidorna av höljet hela natten för att de är ensamma och uttråkade och bara vill spendera mer tid med dig. De blir frustrerade över en natt och gör oväsen för att försöka få din uppmärksamhet.

För att undvika detta, spendera så mycket tid som möjligt med din kanin under dagen. Det enklaste sättet att göra detta är att behandla din kanin som ett sällskapsdjur (som en katt eller hund). Låt dem spendera tid med dig och familjen under dagen så att de kan umgås och umgås när de vill. Då kommer de inte att känna sig så frustrerade när de lämnas ensamma över natten eftersom de fick den uppmärksamhet de behövde.

Tips som hjälper dig att sova om din kanin inte stannar tyst

Ibland är kaniner envisa och oavsett vad du gör kommer din kanin inte att vara tyst över natten. Det bästa vore förstås om du kunde flytta din kanin till ett annat rum i huset, men det är inte alltid möjligt. Om det enda valet är att hysa din kanin i ditt sovrum, kan du behöva göra några yttre förändringar för att förhindra att din kanins ljud håller dig vaken. Några miljöförändringar att prova inkluderar:

 • Använd en white noise-maskin. Du kan också använda ljudet av en fläkt eller mjuk, avkopplande musik.
 • Använd öronproppar eller hörlurar. Du kan köpa hörlurar som du bär med ett pannband så att du kan ha dem på huvudet på natten.
 • Ge mjuka golv för att dämpa deras ljud. Om du blir avskräckt av att springa av din kanins tassar eller gräva, se till att de har ett mjukt golv som inte låter mycket.
 • Placera filtar över stängerna i höljet. Om din kanin stöttar dig genom att skramla på sidorna av höljet, placera filtar över stängslet för att förhindra att din kanin gör oväsen.