Hur du håller din katt borta från din julgran

festlig katt som sitter framför en dekorerad julgran

Julen är allas favorittid på året, speciellt nyfikna, självsäkra och utåtriktade katter som älskar festligheterna och julklapparna lika mycket som vi gör.

Ändå kan det vara en stressig period för vissa katter med bristande rutin, många besökare, en stor julgran full av ljus och dekorationer i hörnet av vardagsrummet och en riskfylld period på grund av intag av främmande föremål.

Låt oss se varför katter blir upphetsade när vi tar hem en julgran och varför de inte kan vänta med att ”förstöra” den när vi har dekorerat den.

Varför katter älskar julgranar

katt sitter mellan julpynt och ljus

Juldekorationer är perfekta mittpunkten och förvandlar trädet till en stor lekplats för katter, medan de gnistrande prydnadssakerna och hängande glitter liknar nya kattleksaker.

Hur kan en katt motstå en förtrollande hög julgran full av hängande prydnader med presenter under? När allt kommer omkring är träd med hängande grenar byggda för katter, medan inslagna presenter ser ut och känns som bekväma lådor!

En julgran är den ultimata lekplatsen för en nyfiken katt. För det första attraheras de av trädet eftersom:

Det är ett nytt oemotståndligt föremål

De flesta katter älskar att utforska och interagera med nya föremål i sin miljö genom kurragömma och klia, eftersom de blir lätt uttråkade hemma, de kan inte motstå önskan om ett stort nytt föremål fyllt med lockande dofter.

Det inkluderar utomhusdofter

Traditionellt är julgranen typiskt sett ett vintergrönt barrträd som gran, gran eller gran, nyskuren med lockande dofter av träbark och utomhusdofter. Riktiga julgranar innehåller knivskarpa tallbarr och producerar oljor plus sav som, hur giftiga de än är, kan vara frestande och orsaka skador vid förtäring, så se upp.

Det erbjuder klättermöjligheter för kattungar och nyfikna katter

Frestelsen med en riktig eller konstgjord julgran kan vara för mycket för en kattunge som ännu inte har upplevt utsidan eller sett sin första buske någonsin, medan ett högt träd kan visa sig oemotståndligt för en äventyrlig katt som misstar det för en stor vertikal skrapstolpe , särskilt om de inte har tillräckligt med utsiktsplatser inomhus hemma (t.ex. skrapstolpe, hyllor, lägenhet).

Se även  12 varningstecken att din katt har ont

Dessutom är det naturligt för katter att klättra i träd eftersom det naturligtvis ger dem en mycket bättre överblick över sin omgivning, vilket gör att de kan övervaka sin omgivning och skyddas från potentiella hot och rovdjur. Otryggt att balansera på granens spets kan tyckas roligt för besökarna, men det är farligt och ett recept på en rejäl veterinärräkning vid ett fall.

De fascinerande dinglande dekorationerna och festliga ljusen kan vara frestande

Julprydnader av glas eller keramik är perfekta möjligheter för en busig katt som inte har några lekmöjligheter inomhus, förvandla trädet till en stor kattlekplats, medan de gnistrande prydnadssakerna och hängande glitter liknar nya kattleksaker med stor risk att krossa glas och sväljas, vilket kan orsaka skada.

Glittrande juldekorationer och ljus är en lekplats för en udda katt, men kan utgöra en fara från blottade ledningar om din katt försöker tugga på de elektriska ledningarna.

Hur man håller katter borta från julgranar

katt leker med en julgransprydnad

Juldekorationer är attraktiva för katter, så att välja okrossbara, icke-glänsande, plast- eller mjuka trädprylar kan vara en bra strategi.

Du kan inte instinktivt ändra din katt, men du kan skydda din tall och älskade katt genom att ta följande steg för att göra din julgran ”kattsäker” denna semesterperiod:

Välj en säker plats och säkra din julgran

Placera först trädet på ett säkert område borta från din katts favoritsittplatser, såsom hyllor eller skrapstolpar. För att förhindra att ditt träd välter, lägg till en stadig bas och se till att förankra den i väggen eller taket ifall din katt bestämmer sig för att använda den som en skrapstolpe eller klättra på den medan du sover.

Se även  Vilket är det bästa stället att placera en kattlåda?

Välj okrossbara säkra ornament och placera dem högt

Juldekorationer är attraktiva för både kattungar och vuxna katter, välj okrossbara, icke-glänsande, plast- eller mjuka trädprylar och lägg inte prydnadssaker lågt för att förhindra att din katt stöter bort dem.

Häng dekorationer högt, utom räckhåll och undvik att svälja glitter eller något som ser ut som snöre eller band om möjligt. Om du hänger en girlang, se till att den är högst upp i trädet och inte lätt att svälja.

Placera inte riktiga ljus eller snöglobsprydnader eftersom de är fyllda med vatten plus etylenglykol (känd som frostskyddsmedel) som är giftigt för katter.

Glöm inte att täcka elektriska ledningar

Elektriska sladdar är frestande att tugga och kan även trassla sig. Täck alla exponerade ledningar med plastslangar och släck lamporna när din katt är ensam hemma.

Blockera trädvattnet

Om du har en levande julgran och din katt gillar att dricka vatten, se till att lägga en trädkjol eller aluminiumfolie över basen för att förhindra att din katt smuttar på vatten med tillsatta kemikalier som kan göra din katt sjuk. Om din katt tenderar att knapra på saker hon inte borde knapra på, är det bäst att köpa ett konstgjort träd.

Skicka din katt till en speciell lekplats eller kattlägenhet

Sätt upp en speciell lekplats lite längre bort från trädet medan du leder din katt till den nya lekplatsen med nya leksaker och lådor. Ännu bättre, överraska din katt med en tidig julklapp från en kattlägenhet och belöna dem med beröm och godsaker för att ha valt kattskrapan istället för julgranen.

Se även  Kan jag adoptera katter från samma kull? En veterinär förklarar

Slutligen, om du använder ett krukträd, håll smutsiga behållare täckta

Om du använder ett krukträd, akta dig för att använda gödselmedel som är giftigt för moggies och täck den smutsiga behållaren för att minska risken för att de ska användas som en kattlåda.

Slutsats

Att hålla din intresserade katt borta från julgranen säkerställer skyddet av ditt träd och närliggande föremål, men viktigast av allt, din älskade katts säkerhet och välbefinnande under semesterperioden. Jag önskar er en god jul och ett säkert och gott nytt år!

Vanliga frågor

Vad kan jag spraya på min julgran för att hålla katter borta?

För att stöta bort din katt, gör din egen spray genom att blanda vatten med citrongräs eller spraya citronellaolja. Du kan också hänga saftiga apelsin- eller citronskal för dekoration, men du måste byta ut dem med några dagars mellanrum för att hålla dem fräscha.

Hur hindrar jag min katt från att attackera min julgran?

Om din katt insisterar på att attackera din julgran, sätt ett staket runt granen eller håll din katt borta från rummet där granen står medan du är utanför huset.

Vilken lukt håller katter borta från granen?

Katter kan inte tolerera många lukter, speciellt citrus som apelsin, citron och lime. De gillar inte heller vinäger; du kan prova att spraya kottar med äppelcidervinäger och placera dem under trädet för att hålla din katt borta.

Hur håller jag husdjur borta från min julgran?

Försök att täcka stammen på ditt levande träd med aluminiumfolie, de flesta katter gillar inte känslan av folien och placera några apelsin-/citronskal runt basen. Träningspennor, babygrindar eller en barriär kan avskräcka en hund, men en busig katt kan behöva en egen skrapstolpe och extra lektid för att bränna bort överflödig energi.