Hur du hindrar din katt från att spilla vatten från sin matskål

Katter är inte kända för att vara vattenälskande varelser. Så det är ofta överraskande att komma hem från jobbet och hitta innehållet i kattens vattenskål över hela golvet, eller att fånga din katt när den fiskar genom vattenskålen.

Enbart vattenstänken skapar en röra för kattägare att städa upp, och katter kommer då vänligen att gå genom spill och följa dem in i vårt hem eller klädsel, vilket skapar mer städarbete.

Snabb överblick

01

Överdriven törst eller intresse för vatten kan vara ett tecken på ett underliggande medicinskt problem.

02

Katter kan spilla sitt vatten om det är gammalt eller smutsigt, eller om de inte gillar själva skålen.

03

Att byta till en tyngre matskål eller dricksfontän kan förhindra att din katt spiller vatten över hela golvet.

Så varför gör de detta? Och hur kan vi övertyga dem att ge upp denna underbara vana?

Varför leker katter med vatten?

De gör detta eftersom katter i naturen vet att stående vatten kan avvärja potentiella faror, som skadliga bakterier.

Endast vissa katter kommer att visa intresse för vatten. Det finns katter som gillar att se vattnet rinna i en kran eller fontän, eller katter som gillar att smyga in i badrummet för att se duschen i funktion. Vatten är reflekterande och skapar ljud, vilket stimulerar sinnena utan att kräva mycket fysisk ansträngning från din katt. Detta gör det till en vinn-vinn-situation för din katt eftersom de får underhållning med minimal ansträngning.

Andra orsaker inkluderar ålder. Till exempel utforskar kattungar fortfarande världen och upptäcker alla underbara saker i ditt hem, inklusive vattenskålen. Kattungar lär sig också att använda sina tassar och tränar på att fånga byten under lek.

Vissa kattungar kommer att växa ur detta stadium, vanligtvis runt sex månaders ålder. För att distrahera din kattunge från att leka med vatten, ha massor av leksaker till hands som han eller hon kan leka med. Det är också bra att kanalisera den energin genom att leka med din kattunge regelbundet under dagen eller använda leksaker som underhåller kattungen utan att du behöver vara där.

Om din katt ofta spiller ut sin vattenskål finns det några åtgärder du kan vidta för att stoppa detta beteende.

Slutsats

Om din katt gillar vatten, överväg att erbjuda vattenlek i ett område som är lätt att rengöra.

Det kan vara frustrerande att städa upp vatten och fallna skålar, men chansen är att detta mindre problem med tid och tålamod kommer att vara ett minne blott. Att vara konsekvent och göra små förändringar i din katts dagliga rutin kan ha stor inverkan på hans allmänna hälsa och psykiska välbefinnande.

Om du har problem med att hålla din katt från att spilla vattenskålen finns professionell hjälp tillgänglig. Överväg att be din veterinär om en remiss till en djurbeteendeläkare som kan ge lösningar baserade på din livsstil.

Läs också: Så leker du säkert med en katt, enligt en kattbeteendeexpert

Vanliga frågor

Varför dumpar min katt sin vattenskål?

Din katt kanske tycker om att leka med vatten- eller vattenskålen, eller kanske söker din uppmärksamhet. Det kan vara svårt att fastställa den exakta orsaken. Se vår lista ovan för några idéer.

Hur förhindrar jag att min katt slänger vatten?

Du kan prova att använda en vattenfontän, ändra typ och placering av skålen och lägga till mer lektid med andra leksaker för att förhindra att din katt kastar vatten.

Varför är katter besatta av rinnande vatten?

Katter förknippar rinnande vatten med färskvatten och är därför mer intresserade av rinnande vatten. De njuter också av den sensoriska upplevelsen av vattnets ljud och reflektionen av ljus i det strömmande vattnet.

Varför kliar min katt golvet innan den dricker vatten?

Detta är ett instinktivt beteende som är mer uttalat hos vissa katter än hos andra. Det härrör från önskan att gräva för att skapa en sötvattenförsörjning. Ditt hem har redan vatten, så att repa runt tanken är det bästa du kan göra.

Det är inget att oroa sig för, och om du är orolig för mattan kan lägga till en extra gummimatta eller en bit matta hjälpa till att minska skadorna på golvet nedanför.

Se även  Varför är min katt så liten? När ska man träffa veterinären