Hur du lär din kanin att komma till dig (med två tekniker!)

Många huskaniner är små bråkmakare. De gräver ner sig i mattan och allt du kan göra är att resa dig upp och köra iväg dem. Eller så är det kanske dags för dig att flytta ut ur huset och du behöver få tillbaka din kanin till rymden eftersom du inte kan övervaka dem. Skulle det inte vara bra om din kanin bara kom till dig i sitt inhägnad istället för att behöva jaga dem? Den goda nyheten är att det inte är så svårt att lära en kanin att komma till dig, det krävs bara lite tålamod.

Genom att använda en variation av traditionella träningstekniker kan du lära din kanin att komma till dig på kommando. Denna teknik kommer att göra det lättare att återföra din kanin till sitt inhägnad och hålla din kanin borta från alla farliga aktiviteter som den kan ägna sig åt. Att träna en kommande kanin stärker också bandet mellan dig och din kanin.

Det finns två sätt du kan lära kaniner att komma till dig. Den första är ett mer passivt tillvägagångssätt som kommer att uppmuntra din kanin att lita på dig och spendera mer tid med dig dagligen. Den andra tränar specifikt din kanin att komma till dig när du ropar deras namn. Jag använder båda teknikerna med min kanin och båda är till hjälp beroende på situationen.

Lär din kanin att komma till dig på egen hand

Att lära din kanin att komma till dig på egen hand är inte ett trick i sig, utan istället en teknik för att knyta an till din kanin. Målet är att hjälpa din kanin att känna sig bekväm runt dig och villig att spendera tid med dig och leka med dig. Det är en teknik för att utveckla tillit mellan dig och din kanin.

Målet med denna teknik är att gradvis uppmuntra din kanin att lita på dig och vara villig att komma till dig på egen hand. De kommer att sluta springa från dig hela tiden och kommer gärna att närma sig dig varje tid. Detta är speciellt för dig som har en blyg kanin som alltid gömmer sig för dig.

Steg 1: Sitt tyst nära din kanin

För att en kanin ska komma till dig måste de vara villiga att lita på dig. Det betyder att de inte ser dig som ett hot, utan som en vän som hjälper dem att känna sig bekväma och trygga. Det första steget för att få detta förtroende är helt enkelt att visa dem att du inte kommer att skada dem. Du vill att din kanin ska vänja sig vid din närvaro utan att bli rädd.

För att göra detta, börja med Vanlig sitta bredvid din kanin. Du vill sitta på ett ställe där din kanin kan komma till dig om den vill, men tillräckligt långt bort för att din kanin inte ska känna sig ihopträngd. Det är en bra idé att lämna hägnet öppet så att din kanin kan hoppa ut och sedan sitta några meter bort från ingången.

Kaniner är nyfikna och sociala varelser. När de har vant sig vid att du sitter bredvid dem varje dag, kommer de så småningom att bestämma sig för att komma över och kolla in dig. Till en början kanske de rycker till när du rör på dig eller gör oväsen, men ju mer tid du spenderar med dem på ett icke-hotande sätt, desto modigare blir de.

Du kan också lämna godsaker till din kanin under denna tid. Placera dem utanför deras gömställe eller till och med i en stig som leder till dig. Godis är ett bra sätt att belöna en kanin för sin nyfikenhet och få honom att se dig som en vän.

Tips för att lyckas få förtroende hos dina kaniner:

 • Lämna något gott: Placera en goding nära din kanin eller precis utanför dess gömställe. Detta kommer att uppmuntra din kanin att komma ut ur gömstället och övertyga honom om att du är här för att belöna honom, inte skada honom.
 • Titta inte på din kanin: Kaniner är mindre benägna att komma ut ur gömstället om de tror att du tittar på dem. Du kan till och med prova att vända dig helt bort från din kanin så att ryggen är vänd mot honom. Att ignorera din kanin är ett förvånansvärt bra sätt att få deras uppmärksamhet.
 • Tillbringa tid varje dag med dina: Ju mer tid du kan spendera runt din kanin, desto snabbare kommer den att känna sig bekväm runt dig och nyfiken nog att komma till dig. Tillbringa minst 15-30 minuter runt din kanin varje dag, men mer tid är ännu bättre.
Se även  Lägger kaniner ägg eller föder?

Det finns några åtgärder du vill undvika när du arbetar för att vinna din kanins förtroende:

 • Håll inte din kanin: När kaniner hålls fast känner de sig instängda. De vet att de inte kan fly om något läskigt händer. Om möjligt, försök inte plocka upp din kanin förrän den har lärt sig att lita på dig.
 • Undvik höga ljud: Kaniner är mycket känsliga för plötsliga och höga ljud. Se till att volymen är nedskruvad på alla enheter (använd hörlurar) och prata inte högt.
 • Undvik snabba rörelser: Kaniner blir lätt skrämda, så försök att sakta ner dina rörelser så att du inte verkar vara ett hot mot din kanin.
 • Gå inte efter din kanin: Om din kanin lämnar dig är det bäst att släppa den. Om du följer dem kommer det att verka som om du försöker jaga dem, vilket kan få din kanin att se dig som ett läskigt rovdjur snarare än en vän.
 • Fånga inte din kanin: Du vill aldrig tvinga fram en interaktion med din kanin, eftersom detta förmodligen kommer att göra dem Mer rädd för dig. Ge dem alltid en flyktväg runt dig eller ett gömställe där de kan dra sig tillbaka.

Steg 2: Belöna din kanin för att hon närmar sig dig

När din kanin börjar känna sig mer bekväm och nyfiken kommer den försiktigt att närma sig dig. Du vill dra fördel av denna naturliga nyfikenhet och belöna din kanins beteende med välsmakande godsaker. I allmänhet vill du använda små bitar av färsk eller torkad frukt och grönsaker, samtidigt som du undviker yoghurtgodis och påsar med blandade godsaker. Lär dig mer om hur du vet vilka godsaker du ska mata kaniner.

Börja med att hålla ut armen mot din kanin och vänta på att din kanin ska närma sig och ta godbiten. Till en början kommer din kanin förmodligen att springa iväg från varje hand eller arm som rör sig mot honom. Så småningom kommer din kanin att lära sig att dina händer kommer att ge honom godsakerna. Då kan du vänta tills din kanin närmar sig först och sedan ge den godbiten.

Allt detta fungerar som en positiv förstärkning för att belöna din kanins modiga och nyfikna beteende.

Steg 3: Gör det till en vana att sitta med din kanin varje dag

När din kanin blir mer bekväm med dig, börja göra det till en rutin att sitta med din kanin varje dag. Ta med godsaker, men börja också fasa ut godsakerna så att din kanin inte får en varje gång den kommer till dig.

Du kan schemalägga dessa sessioner runt samma tid varje dag så att din kanin förväntar sig dem och ser fram emot att tillbringa tid med dig. Du kan läsa och chilla med din kanin en timme innan du lägger dig, eller vakna varje morgon och umgås med din kanin. Som bytesdjur gillar kaniner att känna kontroll över sin miljö. Rutiner som denna kommer att hjälpa dem att känna sig mer bekväma och trygga.

Det kan också hjälpa om du sitter på ungefär samma plats varje dag. Detta kommer att få din kanin att associera dig som sitter där med att komma till dig. Varje gång du sitter på den platsen kommer din kanin till dig.

Se även  Kan kaniner äta pengaväxter?

Du kan också börja belöna din kanin med andra former av uppmärksamhet. Petting är en annan typ av belöning som många kaniner kommer att älska (lär dig hur man klappar en kanin). Du kan också testa att träna din kanin att göra några enkla trick, som att snurra i en cirkel eller ge dig en high five. Att träna är ett bra sätt att knyta an till din kanin.

När ska man använda denna teknik

Den här tekniken att sitta med godsaker för att få din kanin närmare är användbar om du har lite fritid och vill att din kanin ska umgås med dig. När din kanin är van vid att se dig som en positiv källa till belöningar, kommer de gärna att närma sig dig närhelst du är tillgänglig.

Det här skulle kunna vara:

 • Tyst tid att klappa och gosa din kanin.
 • Träna din kanin.
 • Låt din kanin hoppa på dig eller ditt knä.
 • Leker med leksaker med din kanin.

Lär din kanin att komma när den kallas

Att träna din kanin att komma på kommando kommer att kräva lite mer konsekvens och tålamod än att bara vinna din kanins förtroende. De flesta kaninhanterare går inte igenom processen att träna sina kaniner att känna till deras namn, men jag tycker att det är en mycket användbar färdighet att lära sig.

Att lära en kanin att komma när den kallas kan få honom ur en farlig eller destruktiv situation. Till exempel, om din kanin plötsligt hittar bakom TV:n där det finns många blottade sladdar, kan du ringa tillbaka honom innan han börjar tugga och eventuellt elektrocutera sig själv. Detta är också ett sätt att få din kanin att springa till dig när du vill spendera tid med honom.

Det är viktigt att komma ihåg att din kanin inte lär sig detta trick över en natt. Faktum är att det förmodligen kommer att ta 1-2 månader för din kanin att konsekvent komma när du ringer dem. Först kommer din kanin att lyssna ibland och du ignorerar andra, men om du fortsätter så kommer de mer och mer tills det blir en vana.

Steg 1: Säg din kanins namn medan du ger dem en godbit

De faktiska stegen bakom att lära din kanin att komma på kommando är faktiskt ganska enkla. Du måste lära din kanin att associera ljudet av dess namn (eller vilket kommandoord du än väljer) med att få en godbit.

För att göra detta, börja med att säga deras namn samtidigt som du ger dem en godbit. Du vill göra detta varje gång du ger dem en godbit, minst 5 gånger om dagen. Gör detta när du belönar dem med en godbit för ett annat trick, och när du bara ger dem en godbit för att de är söta.

Istället för att säga deras namn kan du använda ordet ”kom”, göra ett klickande ljud med munnen eller använda vilket ord du vill. Genom att göra detta skapar du en kö för din kanin. När de hör detta ledord eller ljud kommer de så småningom att lära sig att gå till dig. Du tränar din kanin att känna igen dess namn på samma sätt som den skulle känna igen vecket på en godispåse.

För att framgångsrikt få din kanin att göra denna association måste du vara konsekvent. Du måste säga ditt valda ord med exakt samma intonation varje gång. Av den anledningen kan det vara fördelaktigt att använda ett kort ord eller smeknamn. Fortsätt med detta steg i ungefär en vecka för att låta din kanin vänja sig vid ljudet av sitt namn.

Steg 2: Stå några meter bort och ropa deras namn

Nu när din kanin har börjat höra ljudet av hans namn, är det dags att lära honom att komma till dig.

Se även  5 steg att ta om du har blivit biten av en kanin

Stå några meter bort från din kanin och rop på hans namn medan du håller fram en godbit. Sedan är det bara att vänta på att din kanin ska komma närmare. Ibland kommer du att se din kanin sitta där och titta på dig som om den tänker. Ge dem 10-15 sekunder att ta reda på det. Om de inte gör något, försök att ringa igen efter 15 sekunder. Upprepa upp till 3 gånger, och om din kanin inte svarar, gå tillbaka till steg 1 och försök igen senare.

I början kan det hjälpa att få din kanins uppmärksamhet om du också använder vecken på en godispåse. Om de inte verkar svara på deras namn, försök att ringa dem och skaka sedan påsen lite. Detta kan hjälpa till att stärka föreningen och få din kanin att börja röra sig mot dig. Efter ungefär en vecka bör du kunna lämna godispåsen åt sidan när du ropar deras namn (så länge du fortfarande har godsakerna i handen förstås).

Förvänta dig inte att din kanin kommer varje gång du ringer först, men de bör bli mer konsekventa med tiden. Prova detta steg minst 3-5 gånger om dagen för att få din kanin att ta för vana att komma till dig när du ropar hans namn. Det här steget kan ta några veckor innan din kanin kommer till dig nästan varje gång du ringer honom.

Steg 3: Gå långt bort eller stå i nästa rum och ropa deras namn

När din kanin närmar sig dig ganska konsekvent medan du bara är en kort bit bort, är det dags att flytta ännu längre bort för att kalla deras namn. Du kommer att vilja börja ringa dem från olika platser så att din kanin vänjer sig vid att komma på kommando var du än är.

Börja med att stå tvärs över rummet och ropa din kanins namn. Återigen vill du ge din kanin 10-15 sekunder på sig att svara innan du ringer igen. Om de inte svarar efter 3 försök, försök igen senare under dagen, men flytta dig närmare dem.

Eftersom din kanin börjar komma till dig nästan varje gång kan du välja platser som är allt längre bort från din kanin. Så småningom kan du till och med försöka ringa din kanin runt hörnet (något som förvirrade min kanin länge), uppför trappan eller från ett helt annat rum i huset.

Till en början kan det verka som att din kanin bara kommer till dig halva tiden. Oroa dig inte, det här är normalt. Om de inte kommer, lägg godbiten åt sidan en stund och försök igen senare.

I allmänhet är det mindre benägna att kaniner svarar på dina samtal om de är fokuserade på något. Till exempel, om de noggrant gräver i en kartong, kanske de inte uppmärksammar dig när du ringer. Så småningom kommer de att börja komma när du ringer, även i dessa tider, men förvänta dig inte att de ska uppmärksamma direkt.

Ett varningens ord: när man INTE ska använda denna teknik

Jag lärde mig den hårda vägen som du inte vill kalla din kanin till dig när du går och hämtar dem. Det kan tyckas vara ett bekvämt sätt att fånga din kanin, men de kommer att lära sig vad du gör Verklig snabb.

Min kanin, Elusive, kom ut ur kaninrummet en dag och gick in i en del av lägenheten som inte var helt kaninsäker. För att försöka få tillbaka henne snabbt ropade jag hennes namn. Hon sprang till mig, jag tog upp henne och tog henne tillbaka till kaninrummet.

Detta var ett stort misstag! I veckor efter det sprang hon ifrån mig istället för att komma när jag ringde. Vi var tvungna att gå hela vägen tillbaka till steg ett för att lära oss om tricket.