Hur du ser till att din kanin får tillräckligt med solljus

Du gör ditt bästa för att ta hand om din söta kanin. Du hyser dem inuti för att skydda dem från rovdjur och parasiter utanför. Du ser till att de äter hälsosamt och har tillräckligt med utrymme att röra sig. Men nu undrar du om lite frisk luft och solljus skulle kunna göra någon nytta för en kanin.

Behöver kaniner solljus? Ny forskning tyder på att solljus, eller UV-strålar, är viktigt för en kanins hälsa. Som med många andra djur hjälper solljus kaninen att producera tillräckligt med D-vitamin. Kaniner som inte får direkt solljus har en högre risk att utveckla svaga ben eller tandproblem.

Det är väldigt viktigt att hysa kaniner inomhus, men det betyder inte att vi ska beröva dem solljus och de näringsämnen de behöver för att behålla en hälsosam kropp. Det finns åtgärder vi kan vidta för att säkerställa att våra kaniner är friska utan att utsätta dem för risker.

Viktigt: Som Amazon Associate och som Associate för andra företag tjänar jag en liten provision för kvalificerade köp.

Varför kaniner behöver solljus

Att se till att dina kaniner får lite sol är bra för deras hälsa. Det är verkligen inte den viktigaste faktorn att tänka på när du först lär dig att ta hand om din kanin, men när du väl kan grunderna är det dags att ta din kaninvård till nästa nivå och hjälpa din kanin ännu mer att bli friskare.

Den främsta anledningen till att solljus är så viktigt är att det gör att din kanin kan producera D-vitamin. Skaffa kaniner några D-vitamin genom kosten, men deras kroppar är mycket effektivare på att göra detta viktiga vitamin genom direkt solljus.

Till och med bara 30-60 minuters solsken om dagen kan räcka för att hjälpa en kanin att producera det D-vitamin de behöver, särskilt i kombination med en hälsosam, berikad kost. Se till att din kanin har hö tillgängligt, som innehåller lite D-vitamin, och pellets som är berikade med D-vitamin3.

D-vitaminbrist

På grund av bristen på direkt solljus får många inomhuskaniner D-vitaminbrist. En liten studie från 2014 i American Journal of Veterinary Research visade att kaniner som utsätts för UV-strålar (som efterliknar solens strålar) en gång i veckan kunde upprätthålla högre och hälsosammare nivåer av D-vitamin i blodet.

Varför är D-vitamin så viktigt? Hos kaniner hjälper D-vitamin kroppen att ta upp kalcium. Det är viktigt att hjälpa kaniner att behålla friska tänder och ben. En D-vitaminbrist kan orsaka svaga skelett och tandproblem. En långvarig brist på detta vitamin kan också potentiellt orsaka att kaninen utvecklar anemi och har ett försvagat immunförsvar.

Eftersom kaniner har tänder som hela tiden växer är det mycket viktigt att de har tillräckligt med kalcium, och därför är vitamin D. Kalcium är viktigt för att förhindra karies, eftersom det hjälper till att kontinuerligt bygga upp kaninens tänder. Huskaniner som inte ser solljus är mer benägna att ha osteoporos (svaga ben) i käkarna.

Se även  Hur tvättar/rengör man en kanins öga?

Räcker det med solljus genom fönster?

Tyvärr är det nog inte tillräckligt med solljus som filtreras genom glaset i fönstren för att hjälpa en kanin att tillverka D-vitamin. Problemet är att kaniner behöver utsättas för solens ultravioletta B (UVB) strålning, inte bara solens ljus. Glaset på fönster blockerar effektivt dessa kortare UVB-våglängder. Så även om du placerar din kanins hölje där de kan få solljus från fönstret, kommer de inte att få de UVB-strålar de behöver för att göra D-vitamin.

Hur du hjälper din kanin att få tillräckligt med solljus

Även om kaniner behöver lite solljus dagligen, rekommenderar jag att de håller dem inomhus för det mesta. Det finns många faror för kaniner som hålls utomhus, inklusive rovdjur, parasitära insekter och extrema väderförhållanden. Istället måste vi hitta sätt att ge våra kaniner lite solljus utan att utsätta dem för alltför många av de faror de möter utomhus.

Lyckligtvis finns det faktiskt en hel del alternativ som du kan välja mellan. Oavsett om du har en stor trädgård där din kanin kan leka under uppsikt, eller om du bor i en liten lägenhet, finns det åtgärder du kan vidta för att förbättra din kanins hälsa.

Ta ut din kanin på promenader

Ett alternativ är att ta med din kanin på promenader. Husdjurskaniner kan tränas att bära sele och gå i koppel. Om du bor i ett lugnt område med en självsäker och äventyrlig kanin kan du öva på att sätta dem på en sele och ta ut din kanin på en dejt.

Om du aldrig har använt en sele med din kanin tidigare, vill du öva på att gå runt inne innan du går ut. Detta hjälper dig att se till att kaninen inte kan vicka ur selen eller skada sig själv när den går i koppel.

Se också till att du bara låter din kanin äta gräs eller andra växter från gräsmattor du har känna till har inte behandlats med något giftigt för kaniner. Många gödningsmedel och bekämpningsmedel som används för att hålla gräsmattor snygga är farliga för kaniner. Om du inte är säker, se till att stanna på din egen gräsmatta.

Springer ute

Vissa människor med stora bakgårdar kan bygga en utomhusbana för sina kaniner. Detta kan vara ett bra sätt att ge dina kaniner lite frihet och låta dem leka ute. Precis som när du tar din kanin på en promenad vill du se till att kaninloppet är fritt från allt som kan vara farligt för en kanin. Detta inkluderar gödningsmedel, bekämpningsmedel och växter som är giftiga för kaniner.

Du vill också se till att kaninbanan du bygger är så robust och rovdjursresistent som möjligt. Detta inkluderar att göra ett skydd för toppen av springan för att förhindra en stor fågel från att svepa in på din kanin.

Se även  Hur vet du om din kanin är sjuk?

UVB-lampa

För oss som inte har en trädgård tillgänglig finns det andra alternativ. Det enklaste och mest konsekventa sättet att ge din kanin de UVB-strålar de behöver är att köpa en glödlampa designad för det ändamålet. Du kan placera den över en del av din kanins hölje för att ge dem några timmars ”solljus” varje dag.

Många djuraffärer har lämpliga lampor som du kan använda på reptilavdelningen. Prova någon av dessa belysningsinställningar att ge din kanin lite ”solljus” varje dag.

När du ställer in ett UVB-ljus för din kanin, vill du försöka hålla det inom 10 tum från kaninens hölje. Du kommer också att vilja byta ut glödlampan ungefär var 9:e månad, även om den inte har brunnit ut. Detta beror på att den ultravioletta strålningen som lampan klarar av sakta kommer att minska med tiden. Du vill också se till att ljuset inte täcker det hela slutet utrymme så att du inte överhettar din kanin.

Öppna ett fönster

Din kanin får inte tillräckligt med D-vitamin genom glaset i ett stängt fönster, men ett öppet fönster är verkligen ett alternativ. Om vädret är fint kan du öppna ett fönster och låta dina kaniner sola sig i solljuset. Se till att det fortfarande finns en skärm på fönstret så att inga myggor eller flugor kan komma in och eventuellt attackera din kanin.

Precis som med UVB-lampan vill du också se till att hela din kanins hölje är ur solljus. Utan ett sätt att undkomma direkt solljus löper kaniner stor risk för överhettning eller att utveckla värmeslag.

Matkällor för D-vitamin

Du vill också se till att din kanins kost innehåller lite D-vitamin. Detta kommer att hjälpa till att ge dem bara lite mer av detta vitamin utöver deras timmar av solljus och hjälpa dem på dagar när vädret inte tillåter dem att få så mycket sol. Lyckligtvis innehåller de flesta typer av hö en liten mängd D-vitamin. Det finns också berikade märken av kaninbitar som tillför en liten mängd D-vitamin till din kanins kost.

Själv använder jag Oxbow Garden Select märke för mina kaniner. Den är gjord av naturliga ingredienser och är berikad med många viktiga näringsämnen (inklusive vitamin D) för att hålla din kanin frisk.

Trots detta är D-vitamin som intas genom en kanins diet inte det bästa sättet för dem att få i sig detta vitamin. Det borde egentligen vara en liten mängd som de får utöver lite naturligt eller artificiellt solljus.

Ge inte din kanin D-vitamintillskott såvida inte en kvalificerad veterinär beordrat det. Överskott av D-vitamin är faktiskt Mer farligare än en brist. För mycket av detta vitamin kan göra att för mycket kalcium absorberas av kaninens kropp. Detta kommer att resultera i mycket farligare hjärt-, lever- eller njurproblem. Så du vill hjälpa din kanin att få tillräckligt med D-vitamin naturligt, genom sin kost och exponering för solljus.

Se även  Blir kaniner rädda för fyrverkerier? Hur lugnar du din kanin?

Försiktighetsåtgärder att vidta

Eftersom utomhusbruk kan vara farligt för kaniner, är det viktigt att vidta vissa försiktighetsåtgärder när du tar ut din kanin. Du vill försäkra dig om att din kanin är skyddad från närliggande rovdjur och att de undviker alla möjliga sjukdomar som de kan få av att vara ute.

 1. Övervaka alltid en kanin när den är ute. Se till att du håller ett öga på din kanin så att den inte hamnar i problem eller blir attackerad av andra djur.
 2. Kontrollera din kanin för parasiter efter att ha tagit ut honom. När du tar in din kanin igen, kontrollera deras skinkor efter tecken på en grävande parasit. Om du tar ut din kanin regelbundet, vill du ta för vana att kontrollera deras botten för parasiter, eftersom blixtar kan bli ett problem.
 3. Se till att din kanin alltid har valet att flytta bort från ljuset. Kaniner i direkt solljus kan snabbt överhettas och få värmeslag. Se till att de gör det alltid har valet att flytta ut från solljuset till ett skuggigt område.

Relaterade frågor:

Hur håller du din kanin sval på sommaren?

Det bästa du kan göra för att hålla din kanin sval på sommaren är att sätta den i ett luftkonditionerat hus. Andra idéer för att förhindra värmeslag inkluderar:

 • Spraya baksidan av deras öron med vatten
 • Ge dem en flaska is att luta sig mot
 • Förse dem med robusta keramiska plattor
 • Borsta dem regelbundet
 • De ger svala, färska grönsaker

Varför ska kaniner hållas inomhus?

Friluftslivet kommer med rovdjur, parasiter och temperaturer som kan vara skadligt för din kanins hälsa. Men viktigast av allt, kaniner är underbara och sociala husdjur. Om du tar dig tid att inkludera dem i din familj kommer du att få en bedårande och kärleksfull följeslagare.

källor:

 1. Becker, Karen PhD. ”Kaniner som hålls inomhus kan ha D-vitaminbrist.” Friska husdjurJuni 2014. https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2014/06/20/vitamin-d-deficiency-rabbits.aspx.
 2. GG Mateos, PG Rebollar och C. de Blas. ”Mineraler, vitaminer och tillsatser.” Mata kaninen 2:a upplagan. 2010. Sida 141, tillgänglig: http://wabbitwiki.com/images/7/7d/Nutrition.of.the.Rabbit.2ed-deBlas.Wiseman.pdf.
 3. Harcourt-Brown, Francis BVSc FRCVS. ”Kalcium och kaninmat.” Francic Harcourt-Brownhttps://www.harcourt-brown.co.uk/articles/free-food-for-rabbits/calcium-and-rabbit-food.
 4. Hess, Laurie DVM. ”Ska min kanin spendera tid utomhus?” Veterinärgatan. Juni 2015, http://www.vetstreet.com/our-pet-experts/should-my-pet-rabbit-spend-time-outdoors.
 5. Jessica A. Emerson, DVM; Julia K. Whittington, DVM; Matthew C. Allender, DVM, PhD; Mark A. Mitchell, DVM, PhD. ”Effekter av ultraviolett strålning producerad av artificiellt ljus på koncentrationen av 25-hydroxivitamin D i serum hos tamkaniner i fångenskap (Oryctolagus cuniculi).” American Journal of Veterinary Research. April 2014. https://avmajournals.avma.org/doi/abs/10.2460/ajvr.75.4.380.
 6. Mark A. Mitchell DVM, MS, PhD, DECZM. ”Sänder lite (UV) ljus på kaninfarmen.” Högskolan för veterinärmedicin. University of Illinois. september 2014, https://vetmed.illinois.edu/shining-uv-light-rabbit-husbandry.
 7. Prag, Esther vane. ”D-vitaminbrist hos kaniner.” Medirabbit. com. September 2014, http://www.medirabbit.com/Safe_medication/Vitamins/VitD_results_en.pdf.