Hur du tränar din katt att inte bita

Katter är territoriella arter födda med vassa tänder och klor designade för att jaga, fånga byten och skydda deras domän. När en katt är orolig, defensiv, upphetsad eller stressad, kan den förvandlas från en kärleksfull kattunge till en ”panter” som biter och klor sig ur en situation på några sekunder.

Att träna en katt att inte bita är utmanande, kräver kunskap om normalt kattkroppsspråk, korrekt identifiering av bitbeteendet tillsammans med mycket tålamod och uthållighet. Förvänta dig inte omedelbara resultat.

Varför biter katter?

Även om katter är tillgivna och känsliga, är de känslomässigt motiverade av positiva och negativa känslor. Varje katt reagerar olika på händelser eller stimuli, alltid på alerten, redo att försvara sitt territorium från rovdjur och alla de anser vara hotande.

Låt oss ta en titt på de vanligaste orsakerna till att katter biter!

Rädsla, ångest och stress

Den vanligaste bitningen och aggressionen är ett resultat av aktivering av det emotionella rädsla-ångestsystemet.

Rädsla-rädsla-systemet aktiveras när en katt uppfattar ett hot mot individens eller resursens säkerhet. När stimuleringen är intensiv tenderar katter att fly eller undvika situationen, med svagare stimulering tenderar katter att uppvisa frysande beteenderesponser (förblir otroligt tysta och gör sällan en röst). Om de inte kan undvika eller undertrycka rädslan/ångesten, kan en katt visa stridssvaret genom att byta till en defensiv attack.

Läs också: Stress hos katter: orsaker, symtom och behandling

Det defensiva svaret manifesteras initialt som en varning genom väsande, morrande och spottande, och kommer sedan att eskalera till att repa och bita. Svårighetsgraden beror på individen, det är tidigare erfarenheter under socialiseringsperioden (2-7 veckors ålder) och/eller negativ umgängesupplevelse.

Vissa katter lär sig att aggressivt agerande fungerar bra när försök att fly eller gömma sig misslyckas. När detta beteende förstärks av att människor drar sig tillbaka eller drar bort sin hand, lär sig katten att detta kan vara en effektiv strategi och kommer snabbt att ta till detta tillvägagångssätt när de förutsäger hotfulla situationer eller händelser.

Slutligen, när rädsla-ångestsystemet sätter igång, är en katt vanligtvis hypervaksam och söker ständigt igenom miljön efter stressfaktorer, så det minsta ljud eller beröring kan skrämma den.

Smärta och sjukdom

Djur smärta är ett plågsamt sensoriskt möte i samband med mjukvävnadsskada eller en känslomässig händelse.

Smärta, obehag, trauma och sjukdom förändrar en katts humör negativt, minskar behovet av fysisk kontakt och sänker dessutom den övergripande toleranströskeln, vilket på liknande sätt ökar aggressiviteten och sannolikheten för att bita.

frustration

Frustration orsakas av en katts underlåtenhet att skaffa resurser, behålla kontrollen över dem eller situationen, försvara sina ägodelar och territorium. De flesta fall av frustration uppstår när en katt inte omedelbart kan komma åt mat, ägarens uppmärksamhet, tillgång till utomhus, är begränsad till ett specifikt område i hemmet eller begränsad till en veterinärklinik.

En katt kommer att dra till sig uppmärksamhet genom överdrivet högljudda mjauande, klösande, extrema gnuggningar, pacing och destruktivt beteende. Om han/hon inte får vad de vill ha eller om värdet av belöningen är mindre än förväntat, kommer frustrationssystemet att öka med högre nivåer av upphetsning, då beteendereaktioner får moggyn att tillgripa väsande, bitande och skrapande .

Uttryck av frustration genom riktad aggression mot ägare eller närliggande husdjur i form av svepning och bitning är utbredd, vanligtvis provocerad av närvaron av en annan katt, sett från ett fönster som inte kan försvara sitt territorium.

Felriktat rovbeteende

Att bita är ett instinktivt beteende som är en del av lek och predation.

En katt som hindras från att jaga byten eller leka med lämpliga leksaker kan uppvisa ett rovdjursbeteende mot sprintande föremål som en ägares lemmar och händer. Kattens spänning och handlingar intensifieras när en kattförälder rör sig och skriker abrupt, vilket ökar bittrycksreflexen, vilket resulterar i oavsiktliga allvarliga punkteringar.

Se även  Varför är min katt så liten? När ska man träffa veterinären

Stroking orsaker

En katt kan längta efter ägarens uppmärksamhet och sedan sluta interagera med att bita eller klösa på grund av överstimulering från beröring i sårbara kroppsdelar eller under långa tidsperioder.

Läs också: Hur man klappar en katt – de tre grundläggande vad som ska göras och inte göras

Hur lär du din katt att inte bita eller klia sig?

Redo för framgångsrik kattträning!

kattunge biter någons arm

Som med de flesta kattträningar är det lättast att träna en katt att inte bita när den fortfarande är ung. Att etablera goda vanor i ung ålder är viktigt.

Framgångsrik träning bör börja när din katt är lugn och tyst i bekanta omgivningar, eftersom rädda katter är extremt känsliga och kommer att fly från allt buller, hot eller osäkerhet.

Din katts personlighet och humör bör beaktas, eftersom nervösa katter tenderar att hitta nya föremål och upplevelser som skrämmande.

Det valda utrymmet bör vara fritt från distraktioner (t.ex. människor, barn, husdjur, mat, lukter), inkludera en vattenskål, kattlåda och hämtningsområde (t.ex. låda, tunnel, skrapstolpe) för att gömma sig eller koppla av efter att de har blivit mätta hade.

Träningsmetoden, belöningar (dvs mat, leksaker), rekvisita (klicker, målstav) varaktigheten av passet (cirka 3-5 minuter) bör skräddarsys för din katt. Foderförstärkningar bör vara små av stort värde med sessioner mellan måltiderna när din katt är hungrig.

Leksaker bör vara leksaker av trollstav eller spö med fjädrar eftersom de kan sopas snabbt på marken, efterlikna bytesrörelser och, kanske viktigast av allt, ge avstånd till dina händer och fötter. Detta minskar chansen att bli biten då katten kan klösa och bita i fästet istället för dig!

Dessutom är det viktigt att ta hänsyn till tidigare negativa upplevelser, speciellt om du försöker ändra din katts känslomässiga tillstånd till ett positivt, eftersom sådan träning tar lång tid och kräver ett långsamt tempo.

Bär slutligen tjocka byxor, långärmade kläder och stängda skor för att minimera skador från eventuella kloningar eller bitande.Behandling och träningsmetoder

Det är absolut nödvändigt att undersöka den bakomliggande orsaken till bitandet eller triggern för att göra din katt framgångsrik innan du försöker någon av teknikerna som beskrivs nedan.

Metod 1: Beteendeförändring – Desensibilisering och motkonditionering (DS/CC)

Använd beteendemodifieringstekniker för desensibilisering: en process genom vilken känslomässiga svar på aversiva eller negativa stimuli minskar efter frekvent exponering för dem och motkonditionering för att hjälpa din katt att associera den skrämmande stimulansen med en positiv upplevelse.

Här är en demonstration av Dr. Sally Footes konditionera en katt mot klappning och hantering genom att kombinera det med mat. Pettingen är förknippad med saker som katten gillar under korta tidsperioder, med hänsyn till känsliga delar av kattens kropp samtidigt som den observerar efter eskalerande spänning.Om din katt är rädd och slår ut mot främlingar, använd DS/CC genom att para ihop deras favoritgodis med att först se främlingen på avstånd och sedan gradvis minska avståndet genom att upprepade gånger mata sin favoritmat när de är avslappnade i den personens närvaro .

Stimulansen kommer att behöva upprepas under många sessioner tills din katt ändrar uppfattningen av främlingen till en positiv.

Rådfråga din veterinär eller en kattbeteendeläkare om du har problem med att implementera DS/CC.

Metod 2: Klickträning

Klickträning används främst för att lära ut nya beteenden genom att omedelbart använda ett klickljud när din katt utför det angivna beteendet och belöna det.

Till exempel, om din katt biter för att få din uppmärksamhet, lär den att ”fråga artigt” genom att träna signaler som ”shake” eller ”high-five”. Så länge du är konsekvent och bara förstärker positiva beteenden kommer din katt att lära sig att beröring fungerar, men att bita inte gör det.

Se även  Vad kan katter dricka förutom vatten?

I slutändan vill du lära din katt hälsosamma sätt att interagera med dig.

Metod 3: Målträning

Precis som klickerträning ger målträning katten ett lämpligt beteende att försöka göra istället för problembeteendet som orsakas av en målstav djuret berör, då markerar du beteendet genom att klicka och ge en belöning för den positiva förstärkningen istället för att svettas och bita.

Ta reda på hur Kate Luse löste Abbies ångegggression med en målstav.

Metod 4: Lär dig att leka korrekt med lämpliga leksaker

Att ta itu med missriktat rovbeteende; Dessutom, introducera kattungar och peka vuxna katter på livlösa föremål (känd som föremålslek) i stället för att reta dem genom att vicka med fingrar eller tår.

Objektspel syftar på föremål som pingisbollar, jingleleksaker, vinkorkar, skrynkliga pappersbollar, pastaskal, som slås, jagas, kastas på och greppas med tänder och/eller spikar. Ha några i fickan och släng dem precis innan din katt bestämmer sig för att bita dig, distrahera dem så att du har gott om tid att komma ut.

Förneka inte din katt denna möjlighet att leka, eftersom den naturligtvis uppvisar rovbeteende samtidigt som den minskar behovet av att jaga och attackera dina lemmar.

Matchande spel bör på samma sätt innehålla ett långt trollspö typ av fiskespö där en person använder en stång med snabb svepande verkan, vilket lockar katten att jaga fjädern, snöret eller det mjuka föremålet på toppen av stången och lämnar händer och fötter utom räckhåll.

Undvik detta vanliga misstag att locka din katt att leka med en liten leksak i handen, eftersom din katt kan missta din hand som en del av leksaken och attackera den efter att du slutat leka.
Slutligen, öka frekvensen av lek, introducera pusselmatare och utforskande utomhus.

Läs också: De 10 bästa långsamma kattmatarna och pusselmatarna

Metod 5: Förstärk positivt och lugnt beteende

Husdjursföräldrar förstärker oavsiktligt uppmärksamhetssökande beteenden genom att ge en katt något den uppskattar (behandla, klappa, uppmärksamhet), istället ska du bara förstärka positiva beteenden.

Inledningsvis kommer beteendet att bli värre innan det blir bättre, men om du håller dig konsekvent bör du märka förbättringar inom några dagar av okunnighet, detta kallas ofta utrotning.

Att träna en katt att förbli lugn kan minimera omdirigerad aggression, minska stress och bygga upp självförtroende. För att ändra negativt beteende, belöna det önskade beteendet, som att sitta försiktigt eller lär dig att gå till mattan med en handduk, matta eller annat platt föremål som kan bäras.

”Gå till mattan”-träning innebär att förstärka och belöna din katt att återvända till sin ”tysta” plats i syfte att uppmuntra denna signal att stoppa konfrontation med andra husdjur och hålla dem avslappnade.

Metod 6: Kattägarutbildning

Denna metod löser klappningsinducerad bitning eftersom den fungerar på att ändra ditt beteende snarare än kattens.

Lär dig att läsa din katts kroppsspråk. Fokusera på var din individuella katt gillar att bli klappad (vanligtvis ovanpå huvudet och hakan, ibland på ryggen) och begränsa klappningen till dessa områden.

Bedöm sedan hur länge de njuter av att bli klappade på samma sätt, oavsett om de gillar att stryka långsamt eller snabbt eller något däremellan, sluta slutligen kontakten innan han/hon visar tecken på upphetsning (slutar spinna, vidgade pupiller, surrande svans, stel kropp, till och med väsa). Sluta helst att klappa efter några minuter för att förhindra överstimulering.

Det är viktigt att inte lyfta din katt om hon inte gillar det!

Se även  Varför suger katter på filtar? En veterinär förklarar

Tips och tricks

Två katter springer nerför en korridor

Med rätt tekniker och metoder kan du träna din katt att sluta bita och få en lugn, samarbetsvillig katt igen.

Det kan låta motsägelsefullt och det kan ta lite tid att omsätta det i praktiken. Dra inte bort din hand eller fot när din katt biter dig. gnaga ännu hårdare. Förvirra istället din katt genom att försiktigt knuffa eller knacka på hans axel, vilket kommer att släppa din kroppsdel.

Töm din katts energi genom att ta långa promenader och se till att den får massor av daglig motion. Agility träning speciellt för innekatter kan det vara ett bra sätt att träna, frigöra flämtningsenergi och hjälpa till med aggressiva tendenser på samma gång. Generellt sett borde frustrerade ”aggressiva” moggies ha obegränsad tillgång till utomhus med massor av klättrings- och utforskningsmöjligheter.

Skrik eller straffa aldrig din katt, speciellt om den är i ett mycket provocerat tillstånd.

Arbeta alltid med den enskilda katten framför dig och anpassa tillvägagångssättet eller metoden för att passa just din katt.

Slutsats

Framgångsrika träningsresultat baseras på att identifiera den exakta orsaken till bitbeteendet och den teknik som är lämplig för din individuella katt.

I vissa fall behövs medicinering eller kosttillskott utöver beteendemodifiering.

Vanliga frågor

Hur tränar du en katt att inte bita dig?

Att träna en katt att inte bita bör börja i kattungdomen genom att lära den att leka på lämpligt sätt med livlösa föremål snarare än dinglande händer/fötter.

För modifiering av beteende hos vuxna med klicker utöver målträning tillsammans med undervisning av avslappnat eller nytt beteende, kan gnagande lösas.

Varför biter katter sina ägare utan anledning?

Katter biter inte utan anledning. Katter är rovdjur såväl som bytesdjur som är fast beslutna att slåss eller fly, så de stimuleras lätt och om det inte finns något sätt att fly på grund av upplevd fara kommer de att varna dig innan de biter.

Lär dig att känna igen varningstecknen på aggression för en överhängande attack som kan stoppas eller omdirigeras med hjälp av trollstavsliknande leksaker innan provokationen.

Vad ska man göra om din katt biter dig?

Hur hårt och smärtsamt det än låter, håll dig lugn, rör dig inte eller gör ett ljud för att förstärka beteendet. Tryck bara försiktigt mot din katts kropp tills den släpper din kroppsdel.

När din katt släpper handen eller foten, sluta interagera med din katt och lämna området omedelbart för att ta hand om eventuella sår.

Vad betyder det om din katt biter dig?

Lekfullt knaprande är ett tecken på tillgivenhet, felriktad bitning betyder att din katt är understimulerad, medan djup bitande vanligtvis orsakas av rädsla, ångest och rädsla.

Visa resurser

Stanslaski, J. (2020). Varför gör min katt – Nyfiket och konstigt beteende från våra kattkompisar. Symposium för International Society of Feline Medicine (s. 9-13). ISFM. Hämtad 16 juli 2021

Helen Tuzio, T. E. (2004). RIKTLINJER FÖR BETEENDE FÖR KATTER. (AA Practitioners, kompilator) USA: AAFP. Hämtad 21 juli 2021

Miller, P. G. (2021, 17 juli). Att träna katter. Skäller från skrået. (B. Magazine, kompilator) USA.

Academy, K.P. (2016). Varför träna en katt. FÖRENTA STATERNA. Hämtad 15 juli 2021

Vård, IC (2021, 19 juli). Vad känner jag och är jag okej? Känslor och deras roll i välbefinnandebedömning. Avancerat kattbeteende för veterinärer. Storbritannien: International Cat Care. Hämtad 20 juli 2021

Ellis, DS (2021, 1 januari). Beteende och kroppsspråk förknippat med frustration Läsning. Internationell kattvård. Hämtad 21 juli 2021

Luse, K. (2021, maj). Hur löser man ett problem som Abbie? Använda målträning för att lösa rädslagression hos en osocialiserad katt. IAABC Journal. Hämtad den 26 juli 2021 från

Pryor, K. (2020, sept.). Träna din katt. Waltham, Massachusetts, USA: Karen Pryor Academy. Hämtad 26 juli 2021

Wikivet. (2015, 16 juli). Felriktat rovbeteende hos katter mot människor. Hämtad den 22 juli 2021 från

Zulch, D.S. (2010). Kattbeteende beskrev lek. Hämtad 11 juli 2021 från Cat Behavior Described: