Hur du underhåller dina råttor: 22 kreativa idéer

Husdjursråttor är nyfikna, lekfulla varelser av naturen. Deras glupska anda och busiga sätt kommer säkerligen att hålla oss underhållna när de skyndar oss att lösa livets mysterier, men vad kan vi som skötare göra för att försköna denna upplevelse?

Hur underhåller man råttor? Detta kommer till den aktivitet som den valda deltagaren gillar bäst. Husdjursråttor behöver mycket stimulans för att mata sina hungriga sinnen, så det är en bra idé att fylla på med en mängd olika leksaker. Att organisera buren för att uppmuntra födosök, tunnling och allmän utforskning kommer att hålla dina råttor friska.

Beroende på din råttas personlighet kan olika leksaker vara mer tilltalande än andra. Vissa råttor är mer nöjda med att söka föda och leka, medan andra behöver slutpussel med specifika lösningar. Läs vidare för att få idéer för att leka med världens smartaste gnagare!

Bur

En råtta kommer att spendera mycket tid i sin bur, så det borde vara ett trevligt ställe att bo på. Platser att koppla av och leka på är avgörande för att bygga den bästa råttburen för husdjur.

Varje bur avsedd som ett hem för en råtta bör innehålla en sovhåla. Hängmattor eller andra upphängningsanordningar kan hittas i de flesta djuraffärer och ger pålitliga sovplatser – råttor gillar att vara höga. Andra alternativ är tuggsäkra träskydd eller plastskydd, speciellt hängskydd (Sputnik).

Råttor älskar i allmänhet tunnlar eftersom de känner sig säkra och tunnlar ger en rolig plats för grottforskning. Pappershandduksrör av kartong eller PVC-rör kan placeras i buren för att ge intressanta platser.

För att upprätthålla god fysisk hälsa bör buren innehålla miljöövningar som stegar och rep för att komma åt andra golv eller matvaror. Fågelpinnar, broar, rep och hängmattor är alla möjliga burtillägg som kommer att förbättra livskvaliteten för dina husdjursråttor. Dessa föremål hjälper också till att bryta upp buren om du har en särskilt hög bur och ger utmärkta fallbrytare om en av dina ratties tappar fotfästet.

Även om råttor är graciösa varelser behöver de fortfarande en hel del utrymme för att förbli glada och välanpassade. Ange två kubikfot per husdjursråtta i varje bur – ju större desto bättre vid detta tillfälle.

En rolig aktivitet för både den mänskliga vaktmästaren och husdjursråttorna kan vara att designa en liten stad eller ett slags dockhus för de nyfikna gnagarna att njuta av. Att ändra layouten och använda rörliga komponenter kan hjälpa till att hålla planritningarna fräscha och husdjursråttorna intresserade.

Grävlåda

Från vänster till höger har vi den vackra Bandit, Ferret och The Phantom

Råttor gillar att gräva, det ligger i deras natur. I naturen gräver och söker råttor genom nästan vad som helst, gräver tunnlar för att leva och sova i och gräver sig igenom substrat för att hitta mat.

Du kan replikera denna naturligt instinktiva aktivitet för din råtta i och utanför deras bur. Vid köp av en bur av rätt storlek för dina råttor rekommenderas att få en med djup bas så du kan fyll den med lämpligt jordsubstrat – på så sätt kan du gömma och sprida godsaker från dina råttor som gräver och söker föda.

Få inte panik om du inte har en djup bur, du kan göra en själv. Hitta helt enkelt en kattlåda eller gipsförvaring som passar för buren och placera den på botten av buren fylld med grävbart underlag.

Ett annat utmärkt sätt att berika denna aktivitet är genom en grävlåda när du är ute är du fri att ströva omkring med dina råttor medan du spelar. Att göra en grävbehållare är ganska lätt, hitta bara en stor djup behållare eller förvaringsbehållare – vi använde en plastbehållare 30 cm bred och 45 cm djup, på så sätt kan din råtta lätt ta sig till området och det är fortfarande tillräckligt djupt för att innehålla röran.

Du kan också använda ett grundare bad, men helst med ett lock för att hålla ner röran – skär bara ett snyggt, snyggt hål utan vassa kanter i locket som är tillräckligt stort för att din råtta ska passa igenom.

Se även  Varför begraver ekorrar nötter - intressanta fakta

Fyll slutligen brickan eller brickan med ett rotbart substrat, några idéer listas nedan:

  • Strimlad kartong
  • Steril krukjord eller organisk kompost med 40 % sand
  • Hampa
  • Sugrör
  • Strimlat papper

Anknytning

När ett par husdjursråttor förs in i ett nytt hem är de inte säkra på vem de ska lita på. Beroende på var de kom ifrån kan råttorna ha haft mycket interaktion med människor eller inte; om så är fallet kommer dessa råttor att vara skrämmande och misstänksamma. Råttor som inte har tämjts för hand kommer att verka något bekymrade under hanteringen och kommer att göra sitt bästa för att fly.

Att bygga en vänskap baserad på förtroende och respekt kommer att säkerställa en stark relation längre fram. För att knyta an till dina husdjursråttor är det viktigt att hantera dem regelbundet och varsamt. Som nämndes i början kan dina husdjursråttor verka osäkra på aktiviteten och kanske till och med vilja lämna! Fortsätt dock, och så småningom kommer dina husdjursråttor att förstå att hantering inte är lika med skada.

Det är värt att arbeta dig fram till en bekväm interaktion med dina husdjursråttor. Att spendera tid nära råttorna och prata med dem kan hjälpa till att skapa dessa kopplingar. Handtämda råttor förblir söta och tillgivna mot sina förare och kommer till och med lära sig att åka runt i fickorna eller på axlarna.

Ett tecken på ett starkt band är om råttan i fråga behandlar dig som en av dem. Acceptans är den största komplimangen, och när råttornas ofog har accepterat släktskapet kan du vara lugn och veta att du har fått en kärleksfull, lojal vän.

Husdjursråttor kommer att älska att gosa sina ägare och är inte blyga när det kommer till att dela ut tillgivenhet. Råttor ansar till och med sina ägare på samma sätt som de ansar varandra! Om en husdjursråtta slickar dig är det ett ganska bra tecken på att råttan har accepterat dig.

Leksaker

Det finns många leksaker tillgängliga för råttor som du kan hitta i din lokala djuraffär eller sätta ihop av material du förmodligen har runt ditt hus.

Träningshjul

Aktivitetshjul är ett populärt val bland råttägare, men tänk på att inte alla hjul är säkra! Träningshjul bör undvikas eftersom de kan bryta svansar eller tår! Solida aktivitetshjul med en diameter på 11 tum är att föredra i detta fall och marknadsförs ofta som råttsäkra. På det sättet, ta inte alltid ”råttsäkert” för givet, eftersom många djuraffärer och onlineåterförsäljare säljer skadliga produkter för alla typer av husdjur, inte bara råttor.

Tugga leksaker

Råttor har bara en uppsättning tänder hela livet, och de tänderna slutar aldrig växa! Att ge dina råttor en tuggmöjlighet är avgörande för att förhindra oönskade hälsoproblem i samband med ovårdad tandtillväxt. Leksaker som inte är designade för att motstå de destruktiva krafterna från gnagartänder kommer att falla isär snabbt; för att råda bot på denna situation, leta efter leksaker som är speciellt utformade för att tugga!

Fodersökande leksaker

Att söka föda och samla mat är inbyggt i en råttas gener. Detta är ett utmärkt sätt att stimulera deras sinnen och underhålla din råtta medan han är i sin bur. Du kan gömma små godsaker som bär eller frön runt buren i ett tjockt lager av substrat eller sminka dig med något som hänger på ett snöre som små fruktbitar.

Om du har problem med att komma på idéer kan du välja en foderboll där du kan gömma godsaker. Dessa är ganska robusta och tar dina råtttimmar att rulla runt och tugga på dem för att få ut sin favoritgodis.

Djuraffärer säljer en mängd olika matautomater och dessa kan ge timmar av nöje genom att få sällskapsråttan att arbeta för sin måltid. Beroende på leksaken måste en del vändas medan andra måste knuffas för att tjäna sina godsaker.

Se även  Så här berättar du om din råtta gillar dig: 10 tecken och beteenden

Strimla och häcka

Om du ger råttor rivbart material kan de upptäcka ren lycka. Det är ett faktum att många råttor tycker om att strimla silkespapper, toalettpapper eller till och med saker som sisalgarn och halm. Lösa tygbitar eller rester kan också göra ett utmärkt bomaterial.

Bollar och bubblor

Många djuraffärer säljer hårda, hållbara plastleksaker med klockor eller annat klingande material. Huruvida de hålls i sektionen för gnagare, katter eller fåglar kan variera, men dessa leksaker fungerar bra så länge ingenting kan brytas av och sys.

Hushåll artiklar

När du lägger till leksaker i ditt husdjurs leksakslåda, fundera på vad som skulle vara tilltalande eller intressant ur deras perspektiv. En tom kartong med ägg kanske inte ger så mycket underhållning för människor, men den kan lätt göras om till en rolig buffé för födosök!

Några DIY-idéer

Träningsbollar är INTE en bra idé. Råttor har inte särskilt bra syn och är mycket beroende av morrhår, lukt och beröring. Träningsbollar påverkar dessa sinnen och kommer att desorientera din råtta. Skulle du kunna tänka dig att ha ögonbindel med armarna bundna bakom ryggen på en uppsättning rullskridskor – jag är säker på att detta liknar råttbollsupplevelsen.

Spel

En av de bästa sakerna med att äga husdjursråttor är att de kan spela roliga spel på grund av deras snabba kvickhet och skarpa intellekt.

Tittut

Göm dig bara utom synhåll och vänta på att dina husdjursråttor börjar bli misstänksamma. Om du bestämmer dig för att hoppa ut och överraska dem, kommer de förmodligen att bli upphetsade! Efter några omgångar av det här spelet kan husdjursråttor ta reda på det och börja gömma sig och sedan springa ut för en överraskning!

Kurragömma

När de är gömda för dina husdjursråttor, se hur lång tid det tar för dem att märka att något är fel och börja leta efter dig. När du väl har hittat det kommer det att förstärka detta spel som en favorit genom att uttrycka lycka genom kramar och spel.

Märka

Som namnet antyder är taggspel ganska lätta att starta. Att kittla ner ryggen på en husdjursråtta, eller lekfullt vicka med fingertopparna, kan räcka för att starta en omgång jakt. Förloraren tvångsvårdas eller kittlas skoningslöst på magen!

Treasury

Erbjud olika prydnadssaker (tygremsor, kartongrester, tomma pappersrullar) som önskvärda skatter och låt dina husdjursråttor dela upp fynden och ta dem till hemliga gömmor.

handbrottning

Råttor kommer ofta att leka med varandra, men samma sak kan simuleras om du försöker vända en råtta för att kittla dess mage. Att låta dem återhämta sig och jaga din hand i gengäld fullbordar denna ritual, medan fingervård stärker bandet.

Vänligen tänk på att alla råtttemperament och personligheter är olika, självklart är detta något som bara du vet så tänk på detta om du brottas med dem – du kan hamna i slutet av en ganska öm tå om de inte gör det . njuta eller bli uttråkad.

Pussel

Svindlande rekreationer är ett vanligt tidsfördriv för husdjursråttor.

Hemgjorda lådor

Varje låda med flera fack kan användas för att förvara godsaker och hålla dem borta från hungriga tassar. Sådana behållare visar sig vara mentalt belastande eftersom husdjuret måste ta reda på hur man öppnar varje fack för att ta emot varorna. Ju mer exakt och kontrollerad rörelsen är, desto svårare blir detta pussel.

Ärtfisk

Dudley i aktion

Ärtfiske är ett unikt spännande koncept: släng en handfull ärtor i en grund behållare och en grund mängd ljummet vatten. Husdjursråttor älskar att sitta i vattenbrynet och kila efter ärtor. Beroende på anlag kommer vissa råttor att försöka undvika vattnet, medan andra helt enkelt festar medan de blötlägger.

Se även  Vilka växter är giftiga för hundar?

Trädgårdslådor

Om de lämnas åt sina egna enheter kommer husdjursråttor med glädje att undersöka och gräva ut smutsen i dina trädgårdsbehållare. Använd denna instinkt genom att erbjuda en skattkista som innehåller en massa godsaker och prydnadssaker som kan hittas i marken. Använd plastkärl eller oanvända matbehållare, de kan enkelt förvaras för senare användning.

Löpande labyrint

Råttor är kända för sina notoriskt goda navigeringsförmåga i labyrinter. Uppmuntra din råtta att förstå sin miljö genom att erbjuda en rolig labyrint full av leksaker och godsaker. Snörebitar kan användas för att locka in dina husdjursråttor i labyrinten eller ge tips om de går vilse.

Rika idéer

När ditt husdjur är lika stort som en stor potatis verkar världen obehagligt liten. Att använda detta till din fördel kan leda till några ganska imponerande design för dig och dina husdjursråttor!

Hide-a-Garden

Använd en förvaringsbricka avsedd för under sängen. Köp råttsäker jord (som inte innehåller giftiga kemikalier eller gödningsmedel) och häll en jämn mängd smuts i plastbehållaren. Så några billiga gräsfrön i denna jord (igen, se till att de är säkra för råttor att konsumera). Du har effektivt skapat en gräsmatta för din lilla råtta och kan nu dekorera den så gott du kan.

Förstörbart dockhus

Vilket bättre sätt att återvinna kartonger och kapsyler än att skapa ett helt förstörbart dockhus? Att använda råttsäkra material gör återvinning av alla möjliga saker så mycket mer spännande.

Ta en vanlig kartong och skär fönster och dörrar i den, lägg en bit matta till golvbeläggningen och lägg ner några tygremsor som bomaterial. Faktum är att dockhuset ständigt kommer att renoveras när husdjursråttorna gör sina isärtag och vaktmästarna lägger till fler element när förråd blir tillgängliga.

hinderbana

Råttor har en otrolig intelligens, och denna egenskap manifesteras när du ser en råtta springa ett stafettlopp. Kurser kan variera och kan täcka ett brett spektrum av potentiella färdigheter. Hinderbanor är ett mycket bra test på uthållighet och mental uthållighet samt den fysiska konditionen hos husdjursråttan.

Barriäridéer inkluderar stänger som måste klättras över eller glidas under, rep som måste hållas för att klättra, labyrintsektioner och andra block som måste dras åt sidan för att komma åt passagen.

Slottsklättrare

Använd mestadels vertikala delar, bygg ett torn som husdjursråttan måste klättra upp i för att nå godsakerna på toppen. Var kreativ och använd repstegar, stänger och rör som olika stigar. Att lämna små godsaker på vägen kommer att motivera husdjursråttorna att fortsätta till toppen.

Detta är ytterligare en design som drar nytta av dess spontana och oplanerade tillverkning; om delar blir för lätta (eller om vissa var för hårda), kan de bytas ut efter behov för att skapa rätt lekplats för dina husdjursråttor.

Alternativt, om du kämpar för idéer eller inte känner för att göra egna, kan du använda en kattträd så att dina råttor kan klättra överallt.

Slutsats

Vi måste njuta av tillvaron i vår miljö för att vara bekväma, och vi måste känna oss uppfyllda i vår livsmiljö för att vara lyckliga. Att adoptera råttor som husdjur innebär att du går med på att ge en livstid av berikning och uppmuntra metoder som bevisligen hjälper till att upprätthålla god hälsa.

Husdjursråttor behöver ett enormt förtroende för att skapa ett bra band. Att delta i roliga aktiviteter och hjälpa dina husdjursråttor att lära sig om världen runt dem kommer att hjälpa dig att integreras i deras hjärtan.

Råttor är engagerande följeslagare, alltid ivriga att lära av sin omgivning, vilket gör dem till ett roligt husdjur att dela hem med samtidigt som de skapar glädje vart de än går.

Relaterade artiklar

Vi skrev precis en bra artikel om de 12 bästa sätten att skämma bort din hund, varför går du inte över och läser den.