Hur etablerar kaniner dominans i ett bundet par?

Kaniner är ett väldigt socialt djur. Liksom många andra djur är kaniner beroende av en social hierarki för att hålla freden mellan gruppmedlemmarna. Det betyder att när två kaniner möts kommer de instinktivt att döma varandra och försöka avgöra om den andra kaninen är högre eller lägre än dem. De kommer att försöka etablera dominans i förhållandet tills en så småningom kommer ut som segrare.

I allmänhet etablerar kaniner dominans med hjälp av omfattande beteendesignaler, inklusive montering, jagande, bugning och grooming. När de väl är bundna har vissa kaninpar en tydligt etablerad hierarki, medan andra par endast visar subtila tecken på sitt hierarkiska förhållande.

Att förstå dominansförhållandet mellan kaniner kan hjälpa till med hur du interagerar med dina kaniner. Du kan klappa och mata dina kaniner på ett sätt som inte skapar spänningar i förhållandet, och du vet vilka beteenden som är aggressiva och vilka som är normala.

Förstå kaninhierarki

Hos nästan alla djurarter som arbetar tillsammans i grupp finns någon form av hackordning. Detta minskar aggressionen inom gruppen genom att se till att kaninerna turas om att spela snarare än att alla medlemmar försöker få tag på tillgängliga resurser samtidigt. I tider med begränsade resurser säkerställer denna praxis också artens överlevnad över individen.

På grund av detta kommer kaniner instinktivt försöka mäta sig när de träffas första gången. De kommer att försöka avgöra om kaninen de tittar på är av högre eller lägre rang och behandla dem därefter. De kommer att gå igenom en process där var och en kommer att försöka hävda dominans i förhållandet. Du kommer att observera många beteenden som är en del av dominansdansen, och du kommer att veta vilken kanin som är ledaren genom att vara noggrann uppmärksam.

1. Montering

Samtidigt som att lyfta kan vara ett naturligt sexuellt beteende när kaniner vill fortplanta sig, är det också dominansbeteende. Under bindningen kommer den översta kaninen att försöka ta sin plats genom att klättra och hoppa på den andra kaninen. Detta är ett fenomen som uppstår mellan par av kaniner av samma kön och av motsatta kön. Ibland sitter hanen ovanpå, och ibland sätter honan sig på en hane.

Detta monteringsbeteende inträffar ofta under limningsprocessen eftersom den översta bullen bekräftar sin position. Men det händer oftast inte så ofta om paret lever lyckligt tillsammans. Ibland kanske du märker att den dominanta kaninen lyfter för att påminna den andra kaninen om att de har ansvaret.

Om du för närvarande binder dina kaniner och märker att de tar av mycket, är det helt normalt och det finns ingen anledning att separera kaninerna. De enda gånger du bör förhindra en kanin från att slå den andra är om den nedersta kaninen är obekväm eller om den dominerande kaninen försöker slå mot den andras ansikte. Annars kan försök att bryta upp dem förhindra att dina kaniner binder sig helt till varandra, eftersom denna handling hjälper dem att definiera sin relation.

Intressant nog har de två kaninerna jag har nu aldrig försökt kasta sig mot varandra. Även om montering är ett utbrett beteende, kommer det inte att vara en del av varje kaninförhållande.

2. Vård

Vanligtvis är ett av de enklaste sätten att se vilken kanin som är dominant att se kaninerna putsa varandra. I de flesta relationer får den dominanta kaninen mycket mer grooming än den andra kaninen. Den nedre kaninen förväntas slicka och ansa den övre bullen, särskilt på platser som öron, ögon och panna. Chefskaninen har inte samma förväntningar.

Den dominanta kaninen kan fortfarande välja att putsa den andra kaninen om den vill. Den lägre kaninen kommer dock inte att bli förolämpad om deras önskemål om trimning ignoreras, medan den högre kaninen ofta kommer att vara mer krävande.

Se även  7 tips för att förhindra att din kanin bajsar överallt

Det är viktigt att komma ihåg att alla situationer är olika. Min Ellie är till exempel den dominerande kaninen i förhållandet, men hon gillar också att slicka allt. Hon blir utan tvekan omtyckt mycket av sin partner Teddy Bear, men Ellie ansar honom också för att hon bryr sig om honom och för att hon gillar att slicka och ansa allt. Så det är alltid viktigt att vara uppmärksam på alla dominerande beteenden i en kaninrelation och inte bara vara beroende av en aspekt för att ta reda på vem som är den bästa kaninen.

3. Båge

Den ena kaninen bugar sig när de lägger ner huvudet framför den andra kaninen för att be om att bli putsad. De brukar närma sig den andra kaninen framifrån, nos mot nos, och sedan lägga ner huvudet med öronen uppåt. Ibland lägger de huvudet direkt under den andra kaninens haka.

I ett förhållande där ingen av kaninerna har etablerat sin dominans, kan den andra kaninen svara genom att hålla ner sitt eget huvud istället för att ansa kaninen. De kommer att bilda ett motstånd med båda kaninerna som ber om att bli putsade med huvudet nedåt. Detta beror på att, i de flesta kaninförhållanden, accepterar den första kaninen som ger sig och ansar den andra positionen som den nedre kaninen. Om detta pågår tillräckligt länge kan det sluta i ett slagsmål när en kanin blir förolämpad så att den andra kaninen inte ansar den. Det är också anledningen till att det är ett stort steg i förhållandet att se en kanin putsa en annan medan man binder sig. Det är ett tydligt tecken på att de två kaninerna börjar etablera hierarkin mellan dem.

Efter att dina kaniner har fästs kommer du att se detta beteende mycket. Vanligtvis kommer den dominanta kaninen att böja sig för att be om grooming hela tiden. Men kaninerna med lägre rang kommer fortfarande att göra detta ibland. Men de kommer inte att bli förolämpade om chefen ignorerar dem.

Och återigen måste jag nämna det mest från det att kaninen som den andre tenderar mot slutar som den undergivna kaninen är detta inte alltid fallet. Eftersom Ellie gillar att slicka allt var hon genast redo att ta hand om Nalle. Men hon skulle fortfarande bli förolämpad om Ellie inte skötte henne när hon bad honom om det.

4. Utjämning

Tillplattning är mycket likt att böja, men det har motsatt betydelse. Det är när en kanin trycker sig till marken och lägger tillbaka öronen. Detta är undergiven beteende. Den lägre rankade kaninen kommer att inta denna hållning om de tror att den dominerande kaninen är upprörd och inte kommer att utmana den högre rankade kaninen.

Ibland ser chefskaninen detta beteende och ger den nedre kaninen några slickningar på pannan för att erkänna det, vilket gör att det ser mycket ut som att buga sig. Du ser dock vanligtvis detta beteende i olika scenarier. Till exempel, om den dominerande kaninen springer mot den andra kaninen, kan den lägre rankade kaninen bli rädd och släta ut sig på marken som ett sätt att säga att de inte är ett hot.

5. Förföljelse

Chasing är ett standardbeteende som du kommer att se under bindning och ibland efter att dina kaniner också är ett lyckligt bundet par. Det är ett beteende som ser lite läskigt ut att se om du är ny på bonding. Det är dock inte nödvändigtvis en dålig sak. Så länge som en kanin jagar och den andra springer iväg är detta helt enkelt en dominansritual där chefskaninen hävdar sin position genom att jaga den andra kaninen. Genom att springa iväg istället för att vända sig för att slåss accepterar den andra kaninen sin lägre position.

Se även  Hur lagrar man kaningödsel?

Detta jagande beteende bör inte åtföljas av riktigt aggressivt beteende. Även om du ibland kan se en päls tofs dras, försöker kaninerna faktiskt inte skada varandra, de påminner bara den andra kaninen om vem som är chef.

När kaninerna väl är helt fästa kanske du inte ser någon jakt alls. Eftersom kaninerna vet sin plats i förhållandet finns det inget behov av att fortsätta jagarritualen. Du kan dock ibland stöta på detta beteende om den dominerande kaninen blir arg på något som den andra kaninen gör eller om de vill återupprätta sin dominans.

6. Cirkel

Att cirkla är inte lika vanligt hos kaniner som har kastrerats eller kastrerats (och du bör se till att din kanin är kastrerad innan du försöker binda dem). Du kan dock märka detta beteende ibland. Cirkling är när den dominanta kaninen springer stora cirklar runt den andra kaninen som en skrämselteknik. Det följs ofta av start och puckel när den översta kaninen bekräftar sin position.

7. Bita och skala

Även om det kan vara svårt att se under bindningsprocessen, oroa dig inte för att bita och rycka i pälsen. Detta är tecken på att kaninerna lär sig att kommunicera med varandra.

Den dominanta kaninen kommer att bita eller dra i en liten pälstoss om den blir irriterad på den andra kaninen eller vill att den ska komma ur vägen. De kommer också att visa detta beteende om de driver bort den andra kaninen från mat eller leksaker som den dominerande kaninen vill komma åt först.

Vanligtvis kommer kaninerna att lära sig trevligare sätt att prata med varandra och lära sig prata samma språk. Med tiden kan bara hoppa över eller knuffa den andra kaninen förmedla tillräckligt med information utan att behöva bita eller dra i pälsen.

8. Följer ledaren

Ett annat beteende du kommer att märka när dina kaniner börjar känna sig säkrare i sin relation är ett beteende som följer ledaren. Du kommer att se att när Boss Rabbit vandrar runt och utforskar, kommer den nedre kaninen att följa några steg bakom honom. Det är ett sätt att undvika den dominerande kaninen och trösta sig med att veta att ledaren redan har passerat området och ansett det säkert.

Detta beteende är särskilt märkbart hos rädda eller blyga kaniner. De kanske är för rädda för att utforska på egen hand, men de gillar inte heller att bli lämnade. I dessa scenarier kommer den lägre rankade kaninen gladeligen att följa med vart deras ledare än går. De kommer att sniffa och knäcka samma föremål efter att chefen går vidare. Sedan följer de ledaren till nästa plats.

9. Väntar på deras tur

Likaså vet den lägre rankade kaninen att vänta på sin tur för att få en godbit eller att leka med de bästa leksakerna. Du kommer ofta att se dem sitta flera fot bak när du får godsakerna till dina kaniner. Den undergivna kaninen kommer först och tigger om en goding efter att den dominerande kaninen har fått sin del.

Med leksaker kommer den nedre kaninen att vänta tills den dominerande kaninen slutar eller tappar intresset för att närma sig och leka. Det är till och med så det fungerar med att få folks uppmärksamhet. Ofta vill ägarkaninen få uppmärksamheten först innan du blir kär i den andra kaninen. Vissa kommer till och med att bli avundsjuka och driva bort den andra kaninen om du ägnar för mycket uppmärksamhet åt den nedre kaninen och inte tillräckligt med den dominerande.

Se även  Var, när och hur mycket sover kaniner?

10. Hålla vakt

När ett bunden kaninpar sover, kommer du ofta att hitta den dominanta kaninen liggande helt på golvet, medan den nedre kaninen sover i yngelställning. Eftersom kaniner är mer medvetna och kan reagera snabbare i en loafing-position, kan den undergivna kaninen på detta sätt ”hålla koll” på den dominerande kaninen. Om något händer kan kaninen snabbt återfå medvetandet och väcka chefen.

Det här är inte en inställning du kommer att märka varje gång dina kaniner sover bredvid varandra, men det händer tillräckligt ofta för att du förmodligen kan se vem den översta bullen är.

11. Resursövervakning

Vissa dominanta kaniner kan bli ganska otäcka av mat. De skyddar de bästa bitarna även efter att de är klara, och lämnar den lägre kaninen att äta nästan ingenting. Detta är vanligare hos kaniner som vaktar pellets eller bladgrönt, och det är osannolikt att kaniner vaktar hö på detta sätt.

Den här typen av situation kan vara ganska knepig att hantera eftersom du vill vara säker på att båda kaninerna får tillräckligt att äta, men det är svårt att gå emot en kanins naturliga instinkter. I dessa fall kommer du förmodligen att behöva hålla isär dina kaniner när du matar dem för att undvika aggressivt beteende eller enstaka slagsmål från en resurs som vaktar den dominerande kaninen.

12. Lägg ovanpå

Ibland kommer en dominant kanin bokstavligen att ligga ovanpå den andra kaninen. De draperar sig över de nedre kaninerna. Ibland över huvudet och ibland över bålen. De sover i ställningar som inte ser bekväma ut för någon av kaninerna. Detta är ett annat sätt som ägarekaninen kommer att fortsätta att etablera dominans även efter att de två kaninerna är helt sammanbundna och lever fredligt tillsammans.

När den dominanta kaninen utmanas

Problemet uppstår när ingen av kaninerna vill acceptera positionen som undergiven kanin. I dessa fall är du säker på att få konfrontationer och slagsmål eftersom båda kaninerna försöker göra anspråk på den dominerande ställningen. Om du inte bryter upp dessa slagsmål snabbt kan kaninerna skadas.

Vanligtvis de två kaninerna skall så småningom ta reda på det. Vissa kaniner vägrar dock att backa och dessa kaniner kommer inte att bli bra partner för varandra.

Dynamiken mellan kaniner kan också förändras över tiden. Om den dominerande kaninen till exempel blir gammal eller sjuk kan den andra kaninen se detta som en möjlighet att ändra attityder. De utmanar den andra kaninen och försöker hävda sin dominans. I dessa situationer kan det vara nödvändigt att tillfälligt separera kaninerna och gå igenom en återbindningsprocess för att hjälpa kaninerna förstå dynamiken i deras nya förhållande.

Hur man skadar din kaninrelation

Du bör också vara uppmärksam på hierarkin inom dina kaniner förhållande. Om du försöker behandla den lägre rankade kaninen med preferens, kan den dominerande kaninen bli svartsjuk och mobba den andra kaninen. För att se till att du inte står i vägen för din kanins samboförhållande:

  • Notera hackordningen. Ge den dominerande kaninen deras godsaker först och ge dem deras första val av leksaker. Du kan behandla den andra kaninen lika, men du vill se vem som får saker först.
  • Ge den dominerande kaninen mycket uppmärksamhet. Du kan ge båda kaninerna lika stor uppmärksamhet, men se till att den dominerande kaninen inte känner sig utanför.
  • Undvik inte dominansritualer. Det finns ingen anledning att sluta klättra, jaga eller oroa dig för mycket om att bita. Även om de kan verka oroande till en början, är dessa beteenden som hjälper kaniner att ta reda på deras långsiktiga relation och band.