Hur får jag min katt att sluta göra något?

Katt leker med uppradad rulle toalettpapper

Att äga en kattunge eller katt borde vara en av livets största glädjeämnen. Det kan finnas några utmaningar på vägen, och en katt som uppvisar dåligt beteende som vi inte gillar kan verkligen vara väldigt frustrerande.

Snabb överblick

01

De flesta katter kan tränas för att stoppa oacceptabelt beteende i hemmet.

02

Med alla beteendeproblem bör det första steget vara ett besök hos veterinären för att utesluta en medicinsk orsak till beteendet.

03

När du har identifierat det underliggande problemet bakom beteendet är det möjligt att omdirigera din katt till något acceptabelt.

Den goda nyheten är att hoppet inte är förlorat. Det går att få din katt att sluta göra något du inte gillar, och de flesta katter kan tränas att sluta med stygga vanor i hemmet.

Vanliga anledningar till att människor söker hjälp med sin katts beteende är:

  • Kissa eller gör avföring inomhus, men inte i kattlådan
  • Urinsprutning, ofta med baksmälla
  • Att bita, slå eller klösa på familjemedlemmar
  • Att repa möbler i huset, som soffan och gardiner
  • Uppvisar rädsla eller aggressivt beteende mot andra husdjur i hemmet

Hur man stoppar detta beteende

Det första steget med alla beteendeproblem är att utesluta en medicinsk orsak som kan få din katt att uppvisa detta beteende. Om din katt har ett medicinskt tillstånd kommer inga förändringar i hemmet att lösa problemet, men medicinering kan helt lösa problemet på nolltid.

Om din katt är äldre och alltid har använt kattlådan eller toalettat utomhus, och plötsligt går på toaletten inomhus, är detta inte normalt. Vanliga orsaker till denna beteendeförändring inkluderar artros, nedre urinvägssjukdom hos katter eller urinvägsinfektioner. Alla dessa tillstånd kan hanteras med hjälp av en veterinär.

Det bästa är att börja med en tid hos veterinären för en hälsokontroll och eventuellt ett blod- eller urinprov. Om din katt får en ren hälsoräkning kan du utforska olika lösningar. Din veterinär kan till och med ha några tips för att hantera det beteende du vill stoppa.

1. Ge säkra utrymmen

Säkra utrymmen är ett utmärkt sätt för din katt att känna sig avslappnad och bekväm i sin miljö. Det kan hjälpa till att minska slagsmål mellan husdjur, eller mellan husdjur och människor om din katt känner sig lite upprörd. Skapa en lugn plats för din katt, med en täckt säng eller lekhage där du kan gömma dig undan vardagens buller och rörelse.

Se även  Varför väcker min katt mig? & Hur man får henne att sluta

När din katt känner sig avslappnad känner den sig trygg i sitt eget hem, vilket gör det mindre benäget att slå ut eller hamna i slagsmål med dina andra husdjur eller barn. Katter känner sig trygga när de kan se sin omgivning, så höjden är användbar här. Placera sängen högt, till exempel ovanpå en garderob. Att använda feromonsprayer som Feliway i detta område kan vara ett bra sätt att hjälpa din katt att slappna av. Att spela cd-skivor eller podcaster med lugnande katter kan också hjälpa din katt att slappna av.

Du kan lägga till kattmat och vattenskålar till detta område om du tror att din katt skulle vara mer avslappnad att äta privat. Observera att kattlådan inte bör placeras nära matkällor eftersom detta kan vara obehagligt för din katt. Ställ en kattlåda på en separat plats i huset och se till att den städas dagligen.

Vissa katter blir rädda när grannskatter kommer in i huset. Detta kan få dem att springa och gömma sig och gå in av rädsla för att lämna huset. Ett bra sätt att lösa detta är att använda en kattlucka med mikrochip. Detta skannar din katts mikrochip och låter din katt gå in i och lämna huset ensam.

2. Sluta olämpligt repa

Katt kliar en stolpe designad för kattberikning

Det är lättare att förhindra att din katt kliar möblerna om den har gott om lämpliga ställen att skrapa.

Katter som gillar att klia sig kan förstöra mattan, soffan eller gardinerna inom några minuter, vilket leder till betydande reparationskostnader. Att klia är ett helt normalt beteende för en katt. Det är något de skulle göra i det vilda, så det är helt logiskt att de fortfarande gör det i vårt hem idag.

Tricket är att lära din katt att skrapa ytor du vill att han ska skrapa. Att placera en skrapstolpe nära eller framför soffan och lägga till något för att locka honom till soffan, som kattmynta eller Feliway Scratch, kan uppmuntra din katt att använda skrapstolpen och inte din soffa.

Det kan vara till hjälp att ha mer än en klotstolpe, men att erbjuda olika typer av klotstolpar med olika texturer kan uppmuntra din katt att använda dessa alternativ.

Se även  Gillar katter när du pratar med dem?

Om din katt är en helt innekatt kan du klippa naglarna, men det minskar bara skadorna, så lite träning är den bästa lösningen. Declawing katter rekommenderas inte. Detta beror på att katter behöver sina klor för komplexa rörelser som att springa eller hoppa, och för försvar.

3. Omdirigera uppspelning

Katter älskar att leka! När de använder leksaker, kattträd eller torn använder de sina naturliga jakt- och förföljelseinstinkter. Uppmuntra lek så mycket som möjligt för att trötta din katt både mentalt och fysiskt. När katter leker, särskilt när vi interagerar med dem, kommer de att ha mindre energi att engagera sig i oönskat beteende.

4. Använd positiva belöningar

Alla älskar godsaker och katter är inget undantag. Att använda belöningar som godsaker, beröm och tillgivenhet kan vara till stor hjälp för att förstärka positivt beteende. Hitta en goding som din katt älskar och använd den bara när den uppvisar det goda beteende du vill ha (till exempel sitta i ditt knä utan att bita dig).

Negativ bestraffning, som att skrika, slå eller använda sprayflaskor eller halsband, är ineffektiva och kan få bestående negativa konsekvenser, som att öka ångest eller orsaka ännu mer oönskat beteende. Din katt kommer att lära sig mycket snabbare genom positiv förstärkning, så använd alltid detta som din träningsstrategi.

5. Lös toalettolyckor

Sortiment av kattsandlådor

Om din katt inte längre använder kattlådan, överväg städningen och placeringen av lådan, samt vilken typ och kattlåda du använder.

För katter som inte använder kattlådan eller spraya urin i huset, rengör ytan där din katt har kissat eller gjort avföring så snart som möjligt. Varje kvardröjande lukt av urin kommer att påminna din katt om att gå till det området igen. Använd en enzymatisk husdjursrengöring för att bryta ned lukter och skölj sedan väl med vatten.

Se till att du har tillräckligt med kattlådor (minst en per katt, plus en extra) och rengör dem regelbundet, vissa katter behöver rengöra dessa efter varje användning! Äldre katter kan ha nytta av en kattlåda med nedre sidor så att de bekvämt kan kliva in i kattlådan, och katter med ångest kan ha nytta av en täckt kattlåda för extra avskildhet.

Se även  Forskning tyder på att katter spenderar mer tid med människor än med katter

Slutsats

Att träna din katt att stoppa oönskat beteende kan vara utmanande. Att ha tålamod och skapa en plan med ett konsekvent förhållningssätt av alla familjemedlemmar kan leda till mycket positiva förändringar i din katts beteende i hemmet.

Om du kämpar eller inte gör stora framsteg kan det finnas andra orsaker till stress som ännu inte har identifierats. Att arbeta med en kvalificerad beteendevetare kan hjälpa dig att identifiera dessa källor till stress. Din beteendevetare kan utveckla en handlingsplan för att stoppa din katts oönskade beteende.

Kom ihåg att de flesta katter är söta av naturen och vill bara passa in i våra liv och hem. Beteenden som vi anser vara negativa, som att klia sig, är helt normalt för våra katter. Med tid och tålamod kan vi lära våra katter att det finns acceptabla platser för vissa beteenden och inte andra.

Läs också: De 7 bästa kattgodisarna för träning

Vanliga frågor

Kan du disciplinera en katt?

Det är möjligt att disciplinera en katt, men inte genom negativ förstärkning (slå eller skrik). Att disciplinera och träna en katt kräver tålamod, identifiering av det underliggande problemet och konsekvent träning av negativa beteenden för att ersätta dem med mer positiva.

Är det okej att spraya din katt med vatten?

Det är inte en bra idé att använda en flaska för att spraya din katt med vatten. Katter har svårt att koppla negativa eller skrämmande interaktioner till beteendet du försöker korrigera, så det är ofta ett ineffektivt träningsredskap.

Fungerar det att ignorera en katt?

Att ignorera en katt efter att den har gjort något du inte gillar, som att bita eller klösa, är ett mycket effektivt sätt att få en katt att sluta med detta beteende. Om du klappar din katt och den biter eller kliar sig, res dig upp och gå därifrån och ge inte din katt någon uppmärksamhet under de kommande 20 till 30 minuterna.

Fungerar det att skrika på katter?

Nej, att skrika på katter är inte ett bra sätt att träna din katt att sluta med vissa beteenden. Katter förstår väldigt lite engelska i början, så de förstår inte vad du säger. Katter kan upptäcka förändringar i tonen, och detta är alarmerande för dem, men de har svårt att koppla förändringen i tonen i din röst till det beteende som har uppvisats.