Hur får man bort bajs ur kattpäls

Katter är vanligtvis utmärkta på att sköta sig själva. De tillbringar en stor del av dagen med att städa själva och trivs med det. Men ibland behöver katter lite hjälp från sina människor. Detta gäller särskilt om en katt får bajs på sin päls runt rumpan, eftersom detta är ett särskilt svårtillgängligt område för dem. Du kan också fånga din katt på skoter, vilket kan tyda på ett problem med deras analkörtlar.

Snabb överblick

01

Katter är väldigt duktiga på att städa sig själva, men ibland får de bajs på pälsen och har svårt att ta bort den utan hjälp.

02

Vårt jobb är att hjälpa dem att få bort kattbajsen ur pälsen när detta händer. Det finns många sätt att gå tillväga.

03

Om du följer råden i den här artikeln kan du säkert och effektivt rengöra din katts päls utan att utsätta dig eller din katt under onödig stress.

Vissa katter har problem med att rengöra sig ordentligt. Till exempel är äldre katter med artrit inte lika smidiga och flexibla som de brukade vara. Katter som återhämtar sig från operation kanske inte kan röra sig för att komma till vissa platser. Katter som har drabbats av en skada kan ha ett minskat rörelseomfång. Överviktiga katter kan också kämpa. Det är här folk kommer in!

1. Förberedelser är nyckeln

När du städar upp kattavföring är det bäst att bära handskar och till och med ögonskydd om det är en stor röra.

När du väl har konstaterat att det finns ett bajsstädningsjobb att göra, finns det några saker du bör göra för att skydda dig själv. Detta är trots allt kattavföring, som kan innehålla bakterier och parasiter.

Först är det viktigt att täcka armar och händer. Du kan använda långa gummihandskar eller korta handskar och en långärmad topp. Detta är dels för att hålla händerna rena och dels för att din katt kanske inte gillar att badas och kanske försöker klia dig.

Kattskrapor är smärtsamma och kan bli infekterade, så det är bäst att undvika dem. Du kanske vill dra ett förkläde över dina kläder för att förhindra att stänk och bajspartiklar kommer på dem.

Om du har en, använd skyddsglasögon eller skyddsglasögon över ögonen. Dina ögon behöver skydd från stänk, bajsförorenat vatten. Om du får en ögoninfektion på grund av det förorenade vattnet är det inte trevligt.

Läs också: De 7 bästa lugnande kattgodisarna

2. Bajsrengöringsverktyg

Innan du börjar, organisera allt du behöver så att det är inom räckhåll.

Samla alla verktyg du behöver innan du börjar rengöra din katt. Att försöka ta tag i något man glömt med en blöt, blöt, stressad katt är inte lätt. Förberedelser är nyckeln. Nedan är en lista över alla användbara saker du kan behöva:

 • Förkläde
 • Glasögon
 • Gummihandskar
 • Kattschampo
 • Vattenfritt kattschampo
 • Servetter för husdjur
 • Handdukar
 • Borsta
 • Hårkam
 • Sax eller klippare för husdjur
 • Torktumlare för husdjur
 • Desinfektionsspray eller våtservetter

Läs också: Så rengör du en kattrumpa i 6 enkla steg

3. Tekniker för att ta bort bajsen

Tekniken du använder beror på var bajset är, om det är torrt eller blött och hur mycket av kattens kropp som påverkas.

Det finns några olika sätt att få bort bajsen ur pälsen. Nedan följer några förslag.

Kattbad

Vissa jobb är alldeles för röriga och kräver ett helt bad. Beroende på platsen för bajset kanske du kan komma undan med att helt enkelt doppa din katts bakdel i vattnet, men om den har spridit sig överallt behöver hon ett helkroppsbad.

Lägg din katt i badet, se till att den är helt täckt med varmt vatten, börja sedan massera in schampot i pälsen, koncentrera dig på de områden där avföringen har fastnat. Skölj schampot noggrant. Du kan använda en kopp för att hälla vatten på din katt, eller duschmunstycket om du är i ett badrum.

Se till att tvålvattnet inte kommer in i din katts ögon. Kom ihåg att använda färskt vatten för att skölja din katt och inte vatten som har sköljt in bajs eftersom du bara kommer att lägga till mer bajs till en ren päls! Skölj din katt helt, ta sedan bort dem från vattnet och torka dem. Se till att torka runt din katts rumpa, under tassarna och även mellan tårna!

Läs också: Hur man badar en katt (en steg-för-steg-guide)

Vattenfritt schampo

Låter galet, men det här är en briljant uppfinning som låter dig rengöra små områden av din katts smutsiga päls utan att bli blöt. Vattenfritt schampo kommer vanligtvis i en sprayflaska så att du kan fokusera på området där avföringen finns. Detta är ett fantastiskt alternativ för katter som hatar att bli blöta eller vägrar att bada.

Det är också bra för härdat och torkat bajs på din katts päls. Spraya på det drabbade området och avlägsna försiktigt med en tvättlapp. Se till att du inte använder den här trasan till något annat och rengör den väl efteråt. Du kan också använda en pappershandduk och slänga den.

Läs också: 8 bästa kattschampon och balsam

Servetter för husdjur

Husdjursservetter är i princip som babyservetter för katter. De är superhändiga att ha runt huset för att säkert rengöra din katt. De kan användas på våt bajs men är mindre användbara om bajsen har torkat. De är särskilt användbara för avföring som inte helt har gnuggats in i pälsen, till exempel lite bajs som har fastnat på din katts skinkor.

Läs också: De 7 bästa kattservetterna för mjäll och smuts

Clippers/sax

Om det finns riktigt hårda klumpar av bajs som inte lossnar med någon av ovanstående metoder, kan du behöva ta bort håret med en snabb sax eller klippare. Var extremt försiktig när du gör detta för att inte skära din katts ömtåliga hud. Om du är osäker på om du kan göra detta säkert, boka tid hos en frisör eller din veterinär.

Läs också: 8 bästa kattnagelklippare

4. Eftervård för din katt

Använd en husdjurstork eller en mänsklig torktumlare på den lägsta inställningen för att undvika att bränna din katts hud.

Torka av din katt

När du har tagit bort all avföring från din katts päls, beroende på vilken metod du använde, är det viktigt att se till att din katt är helt torr. De blir väldigt kalla och obekväma om du lämnar dem blöta. Var försiktig runt din katts anus eftersom den kan vara känslig i detta område, men den behöver torkas.

Borsta pälsen

När din katt är torr och ren är det en bra idé att borsta igenom pälsen för att se till att eventuella trassel tas bort och för att förhindra att pälsen mattas. Detta är särskilt viktigt om din katt har en lång päls, men korthåriga katter behöver också uppmärksamhet.

Läs också: 11 bästa kattborstar och hårborttagningsverktyg för lång- och korthåriga katter

Rengör området

När din katt är ombonad, varm och ren kan du fokusera på att rengöra området du använde. Se till att desinficera allt som har kommit i kontakt med din katt och vattnet som är förorenat med avföring. Rengör också kattens kattlåda, eftersom lukten av bajset kan göra din katt upprörd, speciellt om kattlådan är nära din katts mat.

Topptips för att göra saker enklare för dig och din katt

Alla katter bör tränas i att acceptera lämplig skötsel och rengöring.

Det är mycket viktigt att vänja din katt vid att vara städad, speciellt om du har en långhårig katt. Även om de själva är superskötare måste djurägare vanligtvis kliva in någon gång. Om du använder våtservetter eller spray, vänja din katt vid att se förpackningen med våtservetter eller sprayflaskan utan att egentligen göra något med den först.

Lägg sedan gradvis till små bitar i pälsen när de är glada och avslappnade för att inte stressa dem. Erbjud godsaker och lugnande ord till din katt medan du gör detta så att de lär sig att inget dåligt kommer att hända dem och att de är säkra. För att vänja din katt vid badtid, ge honom små bad regelbundet och gör det roligt.

Ta med leksaker och ge dem en godbit. Börja med att låta dem lägga tassarna i vattnet och låt dem leka och vara med i deras lekar. När katter lär sig att associera badet med glad, avslappnad, en-mot-en uppmärksamhetstid med sin favoritmänniska, är det mycket mer sannolikt att de kliver in i badet när de behöver badas.

Ett annat bra tips är att kolla tassarna efter att de har varit i kattlådan, då de ibland råkar trampa i avföringen och du kan rengöra den direkt innan den torkar. En husdjursservett är bra för små jobb som detta.

Läs också: Varför gräver katter i sin kattlåda?

Slutgiltiga tankar

Husdjursservetter är bra att ha till hands för små städjobb.

Att ta bort bajs från din katts päls är kanske inte den mest spännande uppgiften, men ibland måste det göras. Det finns några effektiva metoder du kan använda, beroende på hur mycket bajs det är och om det är blött eller inte. Ibland behövs bara en spray och en torka; andra gånger står ett helbad på agendan.

Läs också: Varför slickar och slickar katter sig själva?

Vanliga frågor

Hur får man ut bajs ur pälsen?

Det finns några sätt att ta bort bajs från kattpäls, och det beror på om avföringen är torr eller våt, och platsen för bajsen. De vanliga sätten är

 • Bada din katt
 • Servetter för husdjur
 • Vattenfritt schampo
 • Hur får man torkad bajs från en katt?

  Det finns några alternativ för att få ut torkad, knaprig bajs ur pälsen. Du kan blöta och kamma pälsen, du kan bada din katt och du kan använda husdjursservetter. Om bajsen har gjort pälsen väldigt tovig och trasslig, ibland är det enda alternativet att klippa bort avföringen med en sax.

  Får långhåriga katter avföring på pälsen?

  Ja, det gör de absolut. Tyvärr får både lång- och korthåriga katter bajs på pälsen. Det kan vara mer utmanande att ta bort långhåriga katter eftersom det finns större chans att pälsen blir tovig och trasslig. Det är viktigt att borsta kattens päls regelbundet och inspektera pälsen för att hitta avföringsbitar som kan ha fastnat och ta bort dem snabbt.

  Rengör katter sin egen bajs?

  Katter städar själva, de brukar vara väldigt bra på att sköta sig själva. De städar upp bajsen från sina rockar. Så länge det inte är uttorkat och tovigt, eller på ett ställe de inte kan nå, löser de sig och räddar dig ett jobb!

  Se även  Hur man borstar din katts tänder