Hur får man en hund och en katt att knyta an?

Katter och hundar framställs ofta i media som bittra fiender, oförmögna att samexistera utan att slåss, jaga och i allmänhet orsaka oro.

Om du har en katt och en hund eller är på väg att lägga till det ena eller det andra i ditt hushåll, var säker: så behöver det inte vara fallet! Med rätt personer, goda förberedelser och en okomplicerad introduktion kan en fridfull harmoni råda.

Har du för närvarande att göra med ett icke-harmoniskt hushåll? Är du på väg att introducera en ny art och vet inte hur du bäst ska ta dig an detta? Funderar du på att skaffa en katt, hund eller båda och är orolig för dina andra husdjur? Den här artikeln är för dig! Läs vidare för allt du behöver veta och våra bästa knep för enighet om husdjur.

Planera framåt

Trots dessa skarpa kontraster finns det några överraskande likheter mellan katter och hundar.

Om du inte har fått ditt nya husdjur ännu, finns det några sätt att göra introduktionen smidigare för dig, husdjuret och den nyanlända. Att se till att du är väl förberedd kommer att säkerställa din framgång.

Här är några enkla steg att tänka på innan du tar hem din nya familjemedlem.

Tänk på ditt hemutrymme

Det är viktigt att komma ihåg att även om det övergripande målet är att ha en katt och en hund som knyter an till varandra och spenderar tid tillsammans, kommer de förmodligen att behöva sitt eget utrymme, åtminstone till att börja med. Tänk på dina nuvarande husdjur. Vilka är deras favoritställen? Var tillbringar de större delen av sin tid?

Oavsett om du introducerar en ny katt för en bosatt hund som gillar att umgås i köket med familjen, eller tar med en ny hund in i ditt hem till en bosatt katt som vanligtvis hänger på övervåningen, är det viktigt att sätta några gränser för komfort . av din bosatta katt eller hund.

Båda husdjuren behöver sitt eget trygga utrymme, så försök att utforma din hemmiljö så att de olika arterna har sina egna resurser i sitt eget område så att de inte behöver korsa vägar för ofta, åtminstone initialt.

Läs också: Är katter smartare än hundar? Forskare har äntligen svaret

Försök inte göra plötsliga förändringar

En av likheterna mellan katter och hundar är att de alltid är snabba att ta tillfället i akt när det dyker upp.

Nya djur kommer alltid med en viss mängd ’prylar’: matskålar, sängkläder, kattlåda, leksaker, skrapstolpar och mer. Att introducera en hel mängd nya föremål i ett hem kan vara oroande för ett befintligt husdjur, så introducera dem försiktigt och lägg till nya föremål en i taget.

Se även  Frontline Spray för katter: Översikt, dosering & Bieffekter

Försök att vara förberedd och gör dessa ändringar några veckor i förväg så att ditt husdjur kommer att känna sig bekvämt igen när det riktigt spännande tillskottet dyker upp! Några positiva erfarenheter av dessa nya husdjursmaterial kan vara till hjälp; till exempel läggs nya kattlådor till runt matningstiden, vilket ger ditt befintliga husdjur en extra godbit till middagen till exempel. Husdjur gillar rutiner, så försök att hålla dig till ditt vanliga schema under denna oroliga tid.

Läs också: 5 hjärtevärmande vänskapsberättelser mellan katter och hundar

Positiva upplevelser

Om du nyligen har välkomnat en hund i familjen är det bästa sättet att säkerställa harmoni mellan husdjur att ta förhållandet långsamt.

Nya husdjur tar mycket tid och uppmärksamhet, vilket kan orsaka viss oro för dina husdjur. Det verkar självklart, men det här tricket är lätt att missa. Det är viktigt att ta sig tid för ditt husdjur, särskilt om de nu måste dela utrymme med det nya tillskottet, eller kan vara uteslutna från vissa delar av huset.

Extra lektid, beröm och positiva interaktioner som att gosa och klappa är mycket viktigt. Naturligtvis kommer ditt nya husdjur också att behöva mycket uppmärksamhet, så att investera i tristessspel eller pusselmatare kan vara praktiskt om du inte kan vara på två ställen samtidigt!

Läs också: De 10 bästa långsamma matarna och pusselmatarna för katter

Introduktionsprocessen

Håll introduktionerna korta och positiva och tvinga aldrig fram interaktioner.

Ditt nya husdjur bör inledningsvis hållas instängt, för att undvika negativa upplevelser med de boendes husdjur och för att få lite lugn och ro för att återhämta sig från sin resa och nya upplevelser.

När din nya katt eller hund har hunnit bosätta sig i sin nya miljö är det dags att tänka på de första introduktionerna. Detta är en process som bäst görs mycket gradvis, med tid och tålamod.

Ett nytt husdjur är en stor händelse i familjelivet, och att skynda på introduktionsprocessen kan sluta i tårar. Beteenden som aggression kan förekomma, men även mindre faror, som att en hund skäller och morrar, eller en katts väsande och kliar, kan lämna ett negativt intryck och göra hela processen svårare.

Här är ett förslag på schema. Detta gäller både för att introducera en valp eller kattunge och för att knyta an till vuxna djur. Om du har två husdjur som inte kommer överens kan du alltid gå tillbaka till fas ett och börja processen från början, vilket kan förbättra en stenig relation.

Se även  Varför gillar min katt att bli buren?

Läs också: Blir katter avundsjuka på hundar?

1. Byt ut dofter

Djurbeteendeister är inte övertygade om att katter kan känna svartsjuka på samma sätt som människor.

Hundar och katter använder båda dofter som en viktig del av kommunikationen. De olika arterna kommer fortfarande att kunna samla mycket information om varandra bara genom att nosa på den andres dofter, och har starka instinkter att kommunicera med lukt. Börja med att gnugga en handduk eller trasa över det nya husdjuret och lämna det i husdjurets utrymme, och vice versa.

Försök att inte placera det doftande föremålet för nära värdefulla resurser, såsom mat och vatten, i fall detta orsakar stress och hindrar husdjuret från att möta dessa behov. Ge en belöning när varje husdjur visar intresse för den andras doft och fortsätt detta dagligen tills de inte längre visar intresse.

2. Utforska varandras territorium

Nästa steg efter att ha utbytt dofter är för varje djur att utforska området runt ditt hem där det andra husdjuret för närvarande bor. Detta görs bäst när det andra djuret är långt borta för att eliminera risken för en katastrofal slagsmål eller jakt.

Väl tillbaka i sin egen miljö kan husdjuret återvända och undersöka var det nya husdjuret har varit. Gör detta åt båda hållen så att båda djuren kan utforska varandras livsmiljö.

Läs också: Hur markerar katter sitt revir?

3. Visuell kontakt

Blir katter avundsjuka på hundar?

Om allt verkar gå bra är nästa steg att låta husdjuren se varandra. Detta skulle helst hända när båda husdjuren är lugna, inte alltför motvilliga, och när de båda har en chans att fly. Det rekommenderas inte att placera ett djur i en låda och låta det andra djuret komma närmare; detta kan vara mycket hotfullt och stressande.

Den bästa metoden är att använda en barriär, till exempel en babygrind, som gör att man kan se varandra men inte ha direktkontakt. Detta kan täckas delvis med en filt eller handduk till att börja med.

Använd en försiktig fasthållning av hunden, som koppel eller sele, och ge katten en flyktväg. I början, se till att det finns tillräckligt med utrymme mellan de två och var noga uppmärksam på kattens och hundens kroppsspråk för tecken på att de är obekväma.

När de blir mer självsäkra, låt dem gradvis röra sig närmare varandra, slappna av i din hunds koppel men ändå hålla sessionerna korta och lugna. Mycket beröm och belöning kommer förhoppningsvis att göra dessa sessioner positiva.

Se även  De 13 mest tillgivna kattraserna som älskar att gosa

Läs också: 6 överraskande likheter mellan katter och hundar

4. Direktkontakt

Husdjur som introduceras som valpar och kattungar binder ofta samman och lär sig att komma överens lättare.

Så småningom kommer din tid och ditt tålamod att ha lönat sig och det är dags att låta dina husdjur träffas. Denna process kan ta en varierande tid beroende på rasen och personligheten hos dina djur.

Vissa hundraser har en hög bytesdrift, vissa valpar har svårt att svara på grundläggande kommandon, medan andra är naturligt lugnare och mer toleranta. Vissa katter är skygga och benägna att få ångest, men vissa är väldigt sociala. Kom ihåg att ta dig tid, lyssna på ditt husdjurs signaler och närma dig processen långsamt.

De första sessionerna bör övervakas noggrant, korta och endast provas när båda husdjuren är lugna och avslappnade. Ha hunden i koppel till att börja med och se till att båda husdjuren har en utgång.

Försök att inte ingripa om det finns en inledande spänning, men var noga med kroppsspråket och korta sessionerna om saker och ting verkar spända. Använd först godis, leksaker och distraktioner för att ge dina husdjur en känsla av närmare kontakt.

När detta hinder är löst, öka gradvis tiden dina husdjur spenderar tillsammans tills du är säker på att de säkert kan lämnas utan uppsikt.

Slutsats

Att introducera ett nytt husdjur i hushållet kan vara stressigt, men att följa vår enkla steg-för-steg-process kommer att skapa harmoni och ordning i denna spännande tid. Var alltid beredd på framgång och se till att alla ditt nya husdjurs behov uppfylls utan att störa ditt husdjurs rutin.

Följ våra fyra steg: doftutbyte, utforska territorium, visuell kontakt och direktkontakt som en bra grund för att få dina husdjur att vara toleranta mot varandra.

Läs också: Så får du katter att gilla varandra i 10 enkla steg

Vanliga frågor

Hur lång tid tar det för en katt att vänja sig vid en hund?

Det kan ta veckor för en katt att vänja sig vid en ny hund. Det rekommenderas att separera dem först och sedan introducera dem gradvis. Att börja med att utbyta dofter och utforska territorium och sedan gå över till visuell och sedan direktkontakt kan göra processen smidigare och undvika stress och konflikter.

Kan hundar knyta an till katter?

Ja, även om hundar och katter ofta framställs som fiender i böcker och filmer, är de perfekt kapabla att knyta sociala band. En noggrann, stegvis introduktion ger bäst chans till ett positivt band snarare än en negativ association.

Varför är min katt så rädd för min hund?

Katter har en stark självbevarelsedriftsinstinkt, och hundar är i allmänhet större än dem och mycket bullriga. Vissa hundar har en stark bytesdrift och har varit kända för att jaga katter. Din hund kan påverka din katts tillgång till viktiga resurser, som en matskål eller kattlåda. Se till att din katt har en säker plats borta från valparna för att minska stressen.