Hur förhindrar du att en råtta luktar?

Om du bara nyligen har haft råttor, kanske du märker att du kan känna lukten av en liten lukt från deras omgivning och det kan till och med bli lite irriterande. Lyckligtvis är det ganska enkelt att kontrollera en råttas lukt och du kan ha alla fördelar med råttägande utan någon av de dåliga lukterna.

Hur förhindrar du att en råtta luktar illa? Rengör din råttas bur var 7:e till 10:e dag, se till att rengöra alla ytor på buren. Skräp som tränar dina råttor och en enkel daglig platsstädning kommer att göra stor skillnad. Slutligen ser en balanserad kost till att du inte ger dem för mycket grönsaker så att de inte får rinnande näsa.

Stinkar råttor ditt hus?

Under de flesta omständigheter kommer dina råttor inte att lukta på ditt hus. De är rena djur som regelbundet vårdas. Men både deras bajs och kiss har potential att få ditt hus att lukta om du inte hänger med i det övergripande underhållet av din råttas miljö.

Den goda nyheten är att det är väldigt lätt för dig att utföra dessa uppgifter och du behöver inte spendera en förmögenhet på dem heller.

9 sätt att hålla råttlukten till ett minimum

Låt oss börja med 9 saker du kan göra för att hålla råttlukten till ett minimum innan vi tittar på 4 saker att inte göra.

Strö Träna dina råttor

Om du vill att dina råttor ska göra avföring på ett hygieniskt sätt måste du hjälpa dem att lära sig hur man använder kattlådan. Den goda nyheten är att din råtta kommer att vara mycket glad att delta i denna utbildning eftersom de är rena djur.

Den grundläggande processen för detta är följande:

  • Sätt upp en kattlåda och fyll den med kattsand. Se till att använda kattsand avsedd för råttor och en strölåda av rätt storlek, du vill inte ha en som är för liten för råttan att använda eller en som är så stor att du alltid slänger ut en massa extra avfall.
  • Lägg lite av deras avföring i kattlådan. Detta talar om för din råtta att det är en bra idé att bajsa på området som redan luktar bajs.
  • Belöna dem sedan för att de använder brickan. Ge dem små godingar, beröm dem och tala snällt när de gör det.
  • Håll resten av buren fri från avföring. Tills de börjar använda kattlådan som andra natur, kommer spillning från resten av buren att påminna din råtta om att det är mycket trevligare att leva i en ren miljö.

Välj rätt bostad

Den viktigaste faktorn i boende när det kommer till luktkontroll är se till att du har rätt ventilation för att förhindra att ammonium ansamlas i buren och orsaka lukt.

Detta är också bra för din råts hälsa eftersom råttor har mycket känsliga lungor och ansamlingen av ammonium kan orsaka en verklig irritation eller till och med infektion i luftvägarna.

Vi rekommenderar dig gå med en trådväggig råttbur och att du väljer en som är så stor som du har råd med och rymmer.

Försök att undvika träleksaker i buren eftersom de kan absorbera urin och ta upp lukten.

Fodra buren med fleece

Om du upptäcker att din råttas doft börjar bli lite överväldigande kanske du vill göra det överväg att fodra sin bur med fleece. Fleece är ett utmärkt sätt att absorbera burlukt, men du måste rengöra den ganska regelbundet om du bestämmer dig för att använda den.

Råttor gillar också fleece som foder och de är mindre benägna att kissa överallt om de har en fleece under sängen, och de verkar tycka att det är väldigt bekvämt.

Se även  Varför biter min katt mig när jag sover? (Och hur man stoppar det)

Papper är också bra som liner, men det absorberar snabbt stora mängder urin och börjar lukta. Så om du vill hålla dig till papper, föreslår vi dig ändra det dagligen. Detta kan leda till stigande foderkostnader för din råttbur, så om du väljer fleece har du en återvinningsbar lösning (tvätt och återanvändning) som sparar pengar.

Vi hittade det lite vinäger är det perfekta tillskottet till en fleecerengöringslösning det tar bort alla lukter som dina råttor lämnar.

Topptips – om du fodrar din råttbur med fleece så rekommenderar jag att du också förser dem med en grävhink fylld med säker jord eller strimlat papper. Detta gör att dina råttor kan utöva sin naturliga kärlek till att gräva igenom saker.

För fler sätt att underhålla dina råttor, kolla in en av våra andra artiklar om hur du underhåller dina råttor här.

Titta på deras diet

Som du kan förvänta dig en råtts bajs påverkas avsevärt av innehållet i råttans kost. Om de äter fel sorts mat kommer deras avföring att lukta, och deras kiss kan också lukta.

Faktiskt, det är till och med möjligt att fel diet förändrar din råttas kroppslukt och få dem att lukta läckert, även när de är helt rena.

Det är därför du är det det är bäst att mata en råtta torrfoder som är helt skräddarsydd för en råttas näringsbehov. Om din råtta är dräktig, överväg att byta till ett berikat råttfoder. Köp inte mat avsedd för andra gnagararter eftersom den inte är anpassad för råttors hälsa.

Du kan fortfarande ge dina råttor en godbit då och då och de borde inte påverka deras avföring eller urin, men om du märker att dessa saker förändras efter ett speciellt mellanmål är det förmodligen värt att undvika den godsaken i framtiden.

Välj rätt sängkläder

Du måste experimentera lite med sängkläder tills du hittar rätt material för att absorbera dina råttors urin och lukt.

Du hittar dussintals olika alternativ på Amazon, men låt inte detta avskräcka dig, bara ett fåtal material säljs för råttsängar, de flesta av skillnaderna är helt enkelt märkesskillnader.

Vi har redan skrivit om dina sängalternativ på den här sidan, men vi rekommenderar att börja med papper, och om det inte fungerar, förgrena sig till kartong eller tygsängkläder. Vi har upptäckt att papper är mycket mer absorberande än sängkläder, och så länge du byter det regelbundet kommer du inte att besväras av lukter.

Vi rekommenderar inte att strö bakpulver i sängkläder eftersom det finns en chans att råttorna andas in det och blir andfådd. Detta är inte ett säkert resultat, men vi vill helst inte ta några chanser.

Kastrerade hanråttor

Det finns många fördelar med att kastrera hanråttor. Först och främst (i detta sammanhang) är det faktum att mycket av en råttstank kommer från att kissa överallt, hanråttor gör detta för att ”dofta” på sitt revir och för att imponera på damerna.

Skär av en råttas testiklar (konsultera en veterinär för detta) och han tappar allt intresse för att imponera på tjejerna och han slutar kissa överallt.

Du kan också hålla kastrerade hanar med honorhans lust att kliva upp och trakassera dem kommer att vara borta så länge som hans könsorgan.

Till sist, du kan eliminera risken att han utvecklar tumörer på testiklarna senare i livet och så kan han leva längre.

Säkert, det finns en liten risk att han inte kommer att må bra under narkosen för operationen men fördelarna överväger nackdelarna när det kommer till kastrering.

Se även  Hur para sig gäss

Investera i ett luftfilter

Luftfilter är inte dyra och de är mycket enkla att installera – inga tekniska kunskaper krävs. Det betyder att det är ett utmärkt sätt att hålla luften i din råttas rum i rörelse och känna sig fräsch hela tiden.

De minskar nivån av lukter och till och med damm i luften och kan göra den övergripande luftkvaliteten mycket bättre.

Dock, det är viktigt att inte placera bullriga maskiner nära råttans bur. Så om du väljer det här alternativet, se till att du håller det borta från dina råttor. Om dina råttor inte kan sova under dagen kommer de att bli stressade och deras hälsa kan bli lidande.

Burrengöring för råtthygien

Du vill inte gå överbord när det gäller att rengöra din råttas bur. Det är absolut nödvändigt att byt sängkläder regelbundetmen du ska bara behöva rengöra buren noggrant en gång i veckan.

Det kan verka som en galen idé, men om du rengör buren för mycket kommer den att lukta sterilt för dina råttor och med tanke på att råttor föredrar att lukta på sig själva. Du ber dem i princip att kissa överallt tills det luktar råtta.

Så det bästa sättet att gå (om du vill hålla lukter till ett minimum) är att ta bort deras bajs dagligen. Detta gäller i stort sett alla djur du håller – bajs är inte en särskilt trevlig sak att ha i huset.

Använder du fleece till fodret kan det bytas varje vecka Men om du använder papper, ändra det samtidigt som du tar bort bajsen.

Gör sedan en djuprengöring var 7-10:e dag och byt bo, byt sängkläder (tvätta fleece) och torka av hela buren ordentligt med tvål och vatten eller en vinägerlösning.

En gång i månaden bör du också ta bort alla dekorationer, tillbehör och leksaker från buren och rengöra dem väl.

Om du följer denna kur kommer du att minimera lukter, men du har tillräckligt med doft i buren så att dina råttor inte vill kissa överallt.

Att välja dina råttor

Honråttor ägnar mindre tid åt att doftmärka än råttor av hankön, och urinen från honråttor luktar mindre än urinen från råttor av hankön. Jag har haft hanar och honor genom åren och jag skulle säga att mina hanar har lite mer doft än honor.

Jag skulle inte rekommendera att välja din råtta av denna anledning, om du vill ha mer av en knäråtta så gå till hanar och om du letar efter en mer lekfull och energisk råtta så tenderar honor att vara mer aktiva.

4 saker att inte göra mot dina råttor i jakten på en miljö med låg lukt

Förutom saker du bör göra för att minska råttlukten i din boendemiljö finns det också saker tre saker du inte bör göra och det är att använda parfymerade produkter runt dina råttor, glömma att byta vatten, glömma att rengöra sin större miljö och bada dem för ofta.

Lyckligtvis är dessa saker väldigt lätta att ta hand om och blir snabbt andra natur för de flesta råttägare.

Använd inte doftande produkter runt råttor

Snälla, vad du än gör investera inte i parfymerade produkter för att bli av med din råttas lukt. Det finns flera goda skäl till detta; den första är hälsosam – råttor har otroligt känsliga lungor och deras andningsorgan är mycket känsliga för infektioner.

Vi har tidigare skrivit en artikel här om att använda eteriska oljor runt husdjursråttor.

En doftande produkt kan irritera detta system och göra din råtta allvarligt sjuk. Det finns till och med dofter som kan vara helt giftiga och till och med döda dina husdjur.

Se även  Varför slickar min hund min mun? Överraskande orsaker

För det andra, om en råtta tycker att dess hus luktar som något annat än din råtta – det kommer att kissa överallt för att det ska lukta som dem igen. Så du minskar verkligen inte lukten eftersom den extra ammoniumpoolen kommer att lägga till luften.

Till sist, avsaknaden av sin egen doft kan göra en råtta stressad och olyckligdet kan leda till hälsoproblem om det kvarstår.

Så medan det är en bra idé att rengör din råttas bur regelbundet eftersom det gör deras bostadsyta bekvämare för dem och minskar lukten från buren runt huset, är det ingen bra idé att använda en parfymerad produkt för rengöring. Precis nu hålla sig till tvål eller ättika tvätt för rengöringsmedlet.

Glöm inte att byta vatten

Vatten kan också börja lukta lite om man låter det sitta tillräckligt länge. Att ha färskvatten minskar den negativa påverkan vatten kan ha på råttans kost och det påverkar inte lukten av deras kiss eller kroppslukt.

Du borde byt råttans vattenförsörjning dagligen. Vi vet att vissa insisterar på att du kan låta den vara längre, men vi håller inte med. Vatten är billigt och gott om, varför lämna din råtta med stillastående, obehagligt vatten att dricka?

Vi hör också att en del säger att man ska lägga till äppelcidervinäger i vattnet, det håller vi inte med om. Råttor dricker vatten i naturen, inte vinäger. Den konstiga smaken och/eller lukten kan få din råtta att dricka mindre vatten än den behöver.

Glöm inte att rengöra runt buren

Råttor är inte riktigt medvetna om sin omgivning och tänker inte ofta på ”i buren” kontra ”rätt igenom burens galler” när de kissar. Det betyder du behöver verkligen rengöra regelbundet under buren (även om detta kan minskas genom att fodra buren med fleece) och runt den.

Vi rekommenderar dig täck områden som din råtta kan spraya med plast för att göra det här jobbet lättare. Men låt inte dina råttor knapra på plasten om du går den här vägen.

Du kan också köp skyddsräcken som går runt utsidan av buren för att fånga bitar som faller ut ur buren (inklusive kiss men även mat, sängkläder etc.)

Du kan till och med drapera en filt på baksidan av buren om den står mot en vägg att suga upp den spray som dina råttor bestämmer sig för att göra. Det här är mycket enklare än att städa upp lacken när den är täckt av råttkiss, det är säkert.

Bada inte dina råttor

Om du badar dina råttor är det en bra idé att bara göra det när det är absolut nödvändigt.

Vanligtvis sköter råttor sin egen hygien och om de behöver ett bad borde det inte vara normalt eftersom du kan ta bort eteriska oljor från huden och få dem att utveckla irritationer eller infektioner.

Slutsats

Vi hoppas att du gillar vår guide till ”hur förhindrar du att en råtta luktar illa?” för att vara till hjälp för att kontrollera din råttas lukter. Sanningen är att de är väldigt rena djur av naturen och det krävs inte mycket ansträngning för att se till att de förblir så.

Råttor är extremt tillgivna husdjur och även om det alltid kommer att finnas någon doft, se till att det är deras kärlek som du kommer ihåg och uppskattar snarare än stanken som orsakas av orena miljöer.