Hur förhindrar du att husdjursråttor kissar överallt? Bästa råden

Potträning för våra husdjur anses vara en nödvändighet; vi förstår alla att det måste göras och det är vårt ansvar att instruera våra husdjur därefter. Valpar och kattungar behöver tränas (även om de senare vanligtvis tränar själva), men denna information är mest känd för oss eftersom vi har sett träningsteknikerna tidigare.

När det gäller sällskapsråttorna kanske det inte finns så mycket gemensamt delat kunnande.

Hur förhindrar du att husdjursråttor kissar överallt? Ett av de mest effektiva sätten att stoppa dig att råttor kissa var som helst är att strö/potträna dem. Men om din råtta markerar kiss med små droppar är detta normalt beteende, men det finns ett antal sätt att åtgärda detta om du tycker att det är ett problem.

Hur förhindrar du att dina råttor kissar överallt? Först måste vi förstå varför vad är skillnaden mellan att kissa och markera. Beroende på orsaken kan vi hjälpa våra sällskapsråttor att uttrycka mer etikett som hemmakamrat.

Varför kissar husdjursråttor överallt?

Om du märker att din råtta kissar utanför sin bur är det viktigt att skilja mellan att kissa
Och droppareftersom detta ger dig en uppfattning om den underliggande orsaken till deras handlingar.

  • Att kissa är vanligare när en råtta är rädd, har smärta eller har bestämt sig för att kissa där den inte borde.
  • Droppar är vanliga, för det är så råttor markerar sin miljö.

Häri ligger skillnaden mellan att kissa
Och märkning; två inbördes relaterade men väldigt olika handlingar som härrör från olika motiv.

Du kan lära dig mer om de sociala märknings- och urineringsvanorna hos husdjursråttor i vår informativa artikel på den här länken.

Min råtta kissar överallt

Att hitta urinpölar på golvet eller blötlagda i lakan kan göra nästan vem som helst på dåligt humör. Tänk dock på att husdjursråttan som lämnade pölen kan ha mått sämre.

Om inte en råtta har vaknat från en lång tupplur och lämnat en full blåsa, kommer den inte att lämna stora pölar.

Betydande mängder urin tyder ofta på att husdjursråttan blev rädd eller till och med skadad under olyckan.

Om så är fallet, se till att trösta din råtta i enlighet med detta. Att sätta tillbaka dem i sin bur eller ge dem en säker plats är vanligtvis en bra idé, och att försöka förstå eller eliminera den kränkande källan till oro inför framtiden kommer att bidra till att minska mängden spöken som förvandlas till spill.

Min husdjursråtta märker

Små droppar här, ett spår av dribblingar där. Märkning hänvisar till beteendet att deponera små mängder urin i informationssyfte. Råttor gör det för att de är programmerade på det sättet; tusentals år av evolution kommer inte att förändras över en natt bara för att det är lite tråkigt för oss.

Se även  10 skäl till varför du bör skaffa en kanin som husdjur

Dessa droppar härrör inte från inkontinens eller ovilja att använda sin bur eller kattlåda. Istället används dessa märken för att kommunicera med information från andra råttor, till exempel:

  • Ålder, kön, reproduktiv tillgänglighet
  • Territorium, spårning och var
  • och påstådd livsmedelssäkerhet

Det är möjligt att din råtta älskar en filt, ett klädesplagg eller en elektronisk enhet och inte kunde innehålla denna spänning. Som ordspråket säger, ”Ett uns av förebyggande är värt ett halvt kilo botemedel.” Fresta inte ödet; håll dessa föremål borta från råttor och var försiktig när du ger dem tillgång till sängkläder eller soffor.

Tips för att minska husdjursråttor som kissar och markerar beteende

När det gäller att förlora denna egendom helt, är det omöjligt. Husdjursråttor är dock mycket suggestiva varelser och svarar vanligtvis bra på positiv feedback.

  • Ju mer bekant en råtta är med sin omgivning, desto mindre sannolikt är det att den insisterar på att övermärka.
  • Husdjursråttor gillar vanligtvis inte lukten av obekanta djur eller konstiga råttor; Att hålla mystiska djur borta från husdjursråttor kan minska deras affinitet att markera vad som helst.

Vissa ägare kommer att kastrera sina råttor av hankön för att försöka eliminera eller minska urinmärkningen, detta kan ha blandade resultat och kommer vanligtvis inte att helt utrota problemet. Jag har aldrig gått den här vägen för att försöka fixa ett urineringsproblem, eftersom operationen är smärtsam för råttan och även medför risker.

Det finns för- och nackdelar med att kastrera en råtta, så se till att du gör din forskning i ämnet väl och känner dig bekväm med ditt val.

I slutändan är att låta husdjursråttor delta i märkningen en del av upplevelsen av att äga husdjursråttor. Detta beteende är inget som ska leda till illaluktande så länge ägaren konsekvent rengör buren och olika tillbehör.

Jag brukar ha på mig gamla kläder som jag tvättar då och då när jag hanterar och leker med våra råttor, på så sätt känner de till sina egna lukter och tenderar att markera mindre.

Om du funderar på att använda eteriska oljor INTE, kan du läsa varför i en av våra andra artiklar här.

Kattlåda utbildning

Råttor är anmärkningsvärt smarta och de tar snabbt upp den utbildning de får av sina ägare. Till en början kommer de flesta råttor att välja att använda ett visst område eller hörn av sin bur som badrum; vi kan använda detta beteende för att uppmuntra råttan att använda en separat låda som badrum istället.

Se även  Är husdjursråttor tillgivna? Förstå råttbeteende

Ju tidigare råttor introduceras till kattlådsträning, desto bättre kommer de att hålla fast vid idén. Lyckligtvis för råttägare, råttor lär sig om det kattlådor kommer ganska lätt och kommer sannolikt att bli en vanlig vana med lite uppmuntran.

Hur man får en råtta att använda en kattlåda

Titta i råttburen, var är det mest rörigt i badrummet? Placera kattlådan på exakt den plats. Medan många råttor väljer specifika ställen, gör vissa det inte. Om så är fallet, placera bara kattlåda där du tycker är bäst.

Fyll kattlådan med ett annat underlag än deras strö Att särskilja området hjälper dina råttor att identifiera kattlådan. Kasta några fekala pellets i den färska kattlådadetta antyder för råttorna att detta kommer att vara den nya lämpliga platsen för avfall.

Det kan ta några veckor för dem att komma ikapp, men håll ut. Glöm inte att rensa ur buren dagligen under denna tid genom att lägga alla smutsiga löv i kattlådan, vilket kommer att hjälpa till att köra hem poängen.

Vilken kattsand ska jag använda

Oavsett vilket material som används i kattlåda skall inte används på burgolvet; detta kan leda till förvirring om var kattlådans gränser slutar och resten av buren börjar.

Här är några förslag:

  1. Pelletsängkläder: Det finns många typer på marknaden. Pelletsströ är tillverkat av 100 % återvunnet papper, cellulosafiber eller komprimerade ugnstorkade träfibrer som expanderar vid kontakt och absorberar fukt.
  2. Strimlat papper: Detta material kommer att behöva bytas ut regelbundet eftersom det tenderar att förvandlas till en gröt när det är blött. Arter som finns i djuraffärer är vanligtvis 100 % återvunnet material som är dammfritt, men se till att läsa etiketten (viktigt för att undvika att irritera luftvägarna hos våra husdjursråttor).
  3. Tyg: Bäst för husdjur eller personer som behöver något allergiresistent. Leta efter tyg som förblir intakt och som inte lossnar lätt, eftersom det kan utgöra en risk om det lindas runt en lem eller på annat sätt fastnar på en råtta. Kom ihåg att använda allergivänligt tvättmedel när du tvättar tygsängkläder, eftersom råttor kan vara extra känsliga. En extra sköljning för att se till att alla rengöringsmedel tas bort är en bra idé.

Använd aldrig kattsand till din råttas kattlåda, det är för dammigt och/eller luktar och kommer att skada din råtta.

Se även  Hur man tämjer en skäggig drake: Den kompletta guiden

Vad är en Pee Rock

Kissstenar är ett tillbehör för kattlådan som uppmuntrar till märkning och lockar råttor att göra sina affärer varhelst stenarna placeras. Den idealiska kissstenen är en tredjedel av din råttas storlek och har en slät, plan yta.

Placera en eller ett litet kluster (om utrymmet tillåter) av dessa kissstenar i kattlådan. Det är teoretiskt att stenen sticker ut och drar till sig uppmärksamheten hos råttorna, som sedan kommer att deponera sina märken i enlighet med detta under sina besök i kattlådan.

Min råtta Moet älskar att kissa på ett golvstativ av metall, mängden kissar bokstavligen sekunder han går över den är ganska anmärkningsvärd. Jag brukar och ta bort den innan jag går fri för att undvika röran.

Den bästa tiden att utföra detta trick är efter vanlig burrengöring. Behåll ett förorenat underlag eller låt dem nytt kattlåda att använda några gånger innan du sätter in kissstenen. Om toalettområdet är stökigare än resten av buren, förstärker det tanken att området endast är avsett för badrum.

Relaterade frågor

Kissar husdjursråttor på allt? Nej, husråttor kissar inte på allt. Däremot gillar de att markera nästan vad som helst! Skillnaden är i mängden urin som administreras. Att kissa lämnar pölar, medan framhävning av löv droppar eller fläckar.

Varför kissar min råtta på mig? Samma anledning till att husdjursråttor kissar på andra råttor, föremål eller olika platser i sin miljö: De markerar det. Råttor mår som bäst när deras miljö luktar likadant som de gör, så de räknar in sin egen lukt i ekvationen.

Är det farligt att kissa på råttor? Nej, så länge vi pratar om sällskapsråttor som får sin hälsa kontrollerad genom veterinärkontroller och inte får leka bland vilda råttor. Urin från husdjursråttor är giftfritt.

Kan kattsand användas till husdjursråttor? Nej, de flesta lerkattsand på marknaden är för dammiga och doftande för att användas till husdjursråttor och bör undvikas till varje pris. Det finns bättre alternativ gjorda speciellt för råttor och andra gnagare.

Hur ofta ska en råttbur rengöras? Det är en bra idé att punktstäda buren under hela veckan, men det är viktigt att rengöra buren helt minst en gång i veckan. Tvätta alla tvättbara sängkläder och kassera resten. Torka buren ren med en lösning av vit vinäger och vatten. Att hålla sig till ett konsekvent städschema säkerställer att inga dåliga lukter kommer från ditt husdjurs hem.

Det är därför din råts bajs är grön

Fullständig guide: Hur man tränar en råtta att använda kattlådan