Hur framkallar man förlossning hos kaniner?

Har din honkanin passerat sin födelsedatum?

Normalt ska kaniner föda inom 28-31 dagar efter graviditeten. Denna tidslinje är dock bara en uppskattning.

Så om din kanin har passerat sin födelsedatum, kanske du vill överväga att framkalla förlossning. Det bör dock noteras att detta inte rekommenderas.

Induktion av förlossningsarbete hos kaniner

Att framkalla förlossning hos kaniner görs vanligtvis när din kanin är försenad. Det har gått 31 dagar och kaninen har byggt sitt bo, men det finns inga bebisar.

Om så är fallet med din kanin kanske du vill överväga induktion. Det rekommenderas dock alltid att låta naturen ta kontroll.

Du måste ha tålamod och tro på förlossningen. Det är inte ovanligt att doven misslyckas med att föda en eller två dagar efter beräknat förfallodatum.

Vänta och se om din do föder naturligt. Men om hon passerar 34edagtecken bör du överväga induktion.

Det bör noteras att du bör prata med en veterinär innan någon induktionsmetod. Innan du provar någon metod, fråga din kanins läkare om det är säkert för din då.

Vissa metoder kan vara farliga om du gör dem själv. Därför bör du rådfråga en professionell som kan vägleda dig bättre.

Tecken på förlossning hos kaniner

Först och främst bör du se efter tecken på förlossning hos dina kaniner. Om du inte hittar dessa i din do, kanske du vill överväga induktion.

Avbryt dock induktionen om du ser din honkanin uppvisa något av dessa symtom. Låt processen ske naturligt.

Det finns flera saker som tyder på förlossning hos dina kaniner. Till exempel, om din kanin är territoriell, kan den vara redo att föda.

Dessutom är det ett tecken på förlossning om din do drar ut håret för att göra ett bo. Andra symtom inkluderar humörighet, grävande och aptitlöshet.

Humörsvängningar är ganska vanliga hos gravida honkaniner. Ju närmare de är att föda barn, desto humörigare blir de.

Se även  Kan kaniner skilja på födelsedatum?

Detta beror på hennes höga hormoner vid den tiden. Om du ser henne vara aggressiv är chansen stor att hon är på väg att föda.

Slutligen, om blödning uppstår, är det ett tydligt tecken på att din do är i förlossning. Om möjligt, byt ut sängkläderna för att säkerställa att allt är hygieniskt och rent.

Förlossningen tar bara några minuter. Därför bör du kontrollera deras sängkläder för blod eller kit.

Hur man framkallar förlossning hos kaniner

Om du inte märker något av ovanstående tecken på förlossning, kanske du vill överväga induktion.

Men om du märker blödningar, grävningar, ovanligt beteende etc., låt saker och ting fortgå naturligt.

Du bör också överväga induktion om graviditeten varar längre än 34 dagar. Här är vad du kan göra för att framkalla förlossning hos kaniner:

Ge dem hallonblad

Om du försöker framkalla förlossning hos kaniner hemma, bör du först överväga något enkelt. Därför är det bästa valet att mata sina hallonblad.

Dessa blad är fyllda med näringsämnen och antioxidanter. Därför kan de hjälpa till att spola ut skadliga gifter.

När de dåliga gifterna väl har tagits bort kommer honkaninen att känna sig mycket mer bekväm. Hon kommer förmodligen att vara redo att föda också.

Dessutom är hallonblad också kända för att lugna nerverna. Detta botemedel är säkert, enkelt, roligt och användbart för kaninen.

Se till att slipa bladen innan du matar din do ordentligt. Och se till att du inte ger henne för många av dessa blad.

Om du ger torkade hallonblad, strö dem helt enkelt ovanpå. Men om de är färska, mal eller hacka dem och blanda dem sedan med hennes hö.

Använd färsk eller torkad lavendel

Att använda färsk eller torkad lavendel är ett annat enkelt, prisvärt och säkert sätt att framkalla arbetskraft hos kaniner. Om du har tillgång till 100 % ekologisk och ren lavendel, överväg att mata den till din kanin.

Se även  Kanin morrhår: vad är de till för?

Hacka den eller mal den i små bitar för att mata henne genom att blanda den med hennes hö. Smaken är behaglig och det kommer i slutändan att hjälpa henne med förlossningen.

Om du inte har ren lavendel kan du använda ett annat knep. Koka lavendel i vatten och låt sedan vattnet svalna till rumstemperatur.

När du är klar, strö det lavendelinfunderade vattnet på kaninen. Du kan också lägga till några droppar lavendel till kaninhöet.

Lavendeln kommer omedelbart att föryngra och slappna av henne. Som ett resultat kommer hon att känna sig mer bekväm under förlossningen.

Placera en holk i deras bur

En holk kan skapa en säkrare miljö för kaninen och skulle vara bekvämare. Se dock till att lådan är tillräckligt stor för kaninen.

Holken kan placeras i hennes bur. Hon kan lätt föda här.

Se dock till att du även tillsätter tillräckligt med vatten.

Skapa ett bekvämt häckområde för din kanin

Om häckningsområdet inte är bekvämt kan det sakta ner förlossningsprocessen. Därför bör du vidta nödvändiga åtgärder för att göra avelsområdet lämpligt för födseln.

Om miljön inte är bekväm kan doven känna sig stressad och orolig. Detta skulle försena förlossningen.

Därför måste du skapa ett bekvämt häckområde genom att placera mjukt fodermaterial. Detta kan vara gamla kläder eller en mjuk handduk.

Du bör också placera häckningsområdet på en lugn, mörk och fridfull plats. Kaninens häckningsområde ska inte vara på en bullrig plats där det förekommer avbrott.

Överväg träning

Ibland är träning och fysisk rörelse allt din kanin behöver för att framkalla förlossning. Någon form av aktivitet kan utlösa sammandragningar och låta henne gå in i förlossningen.

Låt din do springa runt och träna i ditt vardagsrum eller hennes lekhage. Rörelse i en timme eller så kan potentiellt framkalla förlossning.

Se även  Kan kaniner äta nyklippt gräs?

Lägg tillbaka din kanin med geten

Du kan överväga att sätta tillbaka din honkanin i buren med en get. Mötet med bocken och den eventuella parningen kommer att öka hennes hormoner.

En hög hormonnivå är allt hon behöver för att föda. Dessutom behöver du inte oroa dig eftersom hon inte kan bli gravid om hon redan har parat sig.

Ge din kanin mycket vatten

Liksom hos människor är hydrering avgörande för att framkalla förlossning hos kaniner. Så se till att din kanin alltid har tillgång till färskt vatten innan födseln.

Vattnet håller henne hydrerad och hjälper till att framkalla friska sammandragningar.

Tänk på Oxytocin

Om allt annat misslyckas bör du överväga oxytocin. Detta är ett hormon som används för att framkalla förlossning.

Oxytocin är effektivt för att framkalla förlossning och används därför även hos människor. Detta bör dock vara den sista åtgärden eftersom det kan vara potentiellt farligt för kaniner.

Se till att diskutera detta med en veterinär innan du ger din kanin oxytocin. Det kan potentiellt störa deras matsmältningssystem och till och med göra dem mer stressade.

Sista ord

Framkallande av värkarbete hos kaniner bör endast göras under vissa omständigheter om det är absolut nödvändigt. De säkraste och hälsosammaste metoderna för induktion inkluderar hallonblad och lavendel.

Du bör också göra deras miljö och boområde bekväm och stressfri. Hydrering är också avgörande när din kanin är dräktig.

Slutligen bör du alltid kontakta en veterinär om du funderar på induktion. De kan ge bättre vägledning.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur många kullar kan en kanin ha per år?
  • Kan kaninungar dricka komjölk?
  • Kan hankaniner stanna med sina bebisar?
  • Har kaniner mens?
  • Kan kaniner skilja på födelsedatum?
  • Varför ramlar hankaniner omkull efter parning?