Hur gammal ska en gris vara för att föda upp?

Ända sedan grisar blev populärt väckte det folks nyfikenhet och ville lära sig mer om grisar.

Hur gammal ska en gris vara för att föda upp? En ung hongris (gylta) är könsmogen när hon är fem eller sex månader gammal. Hangrisar är vanligtvis könsmogna vid sex månaders ålder, men används ofta för avel vid cirka sju till åtta månaders ålder. De flesta ägare föredrar att föda upp sina grisar när de är 6 månader gamla.

Obs: hongrisar som inte har fött barn är ”gyltor” medan grisar som redan är mammor kallas ”suggor” och hansvin nämns ”björnar”

Det finns också tillfällen då ras och genetik kan påverka pubertetsstadiet. Till exempel tenderar Yorkshires och Landrace att mogna lite tidigare än Hampshire-grisar eller Duroc-grisar.

Korsning skulle främja puberteten.

Detta kan eller kanske inte är bra för vissa ägare. Om du inte förbereder dig i tid kan det vara svårt för dig att kontrollera ökända grisar. Om du önskade en tidigare dräktighet för dina grisar kan detta vara rätt för dig.

Beroende på vad du matar dina grisar kan det också påverka deras pubertet.
Ibland kan detta orsaka förseningar. Felaktig näring kan hämma deras mognad.

Grisens hälsa är också viktig och bör övervägas innan de föds upp.

Bortsett från att nå puberteten kan grisar också visa tecken på beredskap.

Var noga med att observera dina grisar noggrant för att helt avgöra om de är redo att para sig eller inte. De kan visa dessa symtom på en till tre dagar i en 21-dagarscykel.

För att potentiellt öka antalet födda smågrisar, föreslog forskning att grisar som paras under sin tredje brunstvecka producerar fler smågrisar än grisar som paras under de första till två veckorna.

Som ny ägare är det viktigt att förstå detta ögonblick i din gris liv. Det finns fler saker att lära sig och lägga märke till.


TECKN PÅ ATT EN GRIS HAR NÅTT SEXUELL MOGNAD

Avelsgrisar kräver noggranna beslut innan grisarna kan para sig. Vi kommer att förklara i detalj vad dessa tecken är att tänka på och hur eller varför det påverkar ruvningsperioden.

GEMENSAMMA TECKN FÖR HANSGRISAR

  • Svullnad eller rodnad i vulvan – ibland kan du till och med märka en blödande flytning. Vulvan är könsorganen och om du vill vara säker så rekommenderas det att du ser en veterinär för din gris.
  • Karakteristiskt morrande – efter att du har fått en gris har du säkert hört dem morra då och då. Om de på något sätt släpper ut ett annat morrande kan det vara ett tecken på ett ”parningssång” eller ”telefonsamtal”.
  • Upprättstående öron – denna skylt är mest närvarande hos Yorkshire-grisar.
  • Stillastående reflex – ägare kallar detta test för ”stillastående reflexför om de sätter ”tryck” på en grisrygg kommer de att stå stilla eller hålla sig som ett tecken på ”hetta”.
  • Tillåt montering – detta kan bara vara effektivt om hongrisen kan se en hangris. Men för det mesta tillåter inte en gris dem att ridas (rids) men när de är brunstiga förblir de tysta.

Om din gris inte visar dessa symtom kan du prova att testa dem vid en senare timme eller nästa dag. Som ett tips från andra grisägare, du kan också tillåta hongrisar att interagera med hangrisar.

Observera dina grisars beteende och se om de uppvaktar varandra. a hongris som blivit mogen bör visa tydliga tecken på intresse för hangrisar.

Det är viktigt att veta det för ett garanterat resultat hangrisar måste känna sig bekväma i miljön för att närma sig hongrisar med avelsintentioner.

Testerna kräver tydlig vägledningägare rekommenderas att stanna i närheten.

Andra tecken kan vara relaterade till toner rastlöshet, irriterad kring andra hongrisar, men visar tröst kring hangrisar, försöker ”rida” andra grisar. och mer.

Hangrisar kan bete sig på liknande sätt, men den viktigaste anmärkningen att komma ihåg är de måste vara minst 6 månader gamla att nå könsmognad och impregnera en hongris.

Förberedelse för avel

Som nämnts ovan, för avel är det viktigt att känna till flera fakta innan du parar dina grisar.

  • Hangrisar kommer att ha mer inverkan (starkare gener) än hongrisar.

Uppfödare som känner till syftet med ”snäll” och ”selektiv avel” kan producera starkare smågrisar beroende på vad de vill ha.

Det var också så den populära rasen ”minigrisar” kom till liv.

Som ett råd bör du ta hänsyn till din hangris fysik. De måste ha starka ben, en stadig kropp och inga fysiska komplikationer eller medicinska problem.

Om dessa egenskaper beaktas före avel, har efter-parande smågrisar potential att bli starka och friska.

Kostnaden för avel

Liksom människor behöver ett dräktigt djur vanligtvis mer mat för att hålla sig friskt och för att ge näringsämnen till sina avkommor.

En dräktig gris bör äta en extra mängd när det är bekräftat att hon är dräktig.

Efter födseln behöver de fortfarande det extra fodret för att producera tillräckligt med mjölk till sina smågrisar.

Om du planerar att föda upp din gris, var beredd på kostnaden.

Hur man startar avelsprogrammet

Det finns effektiva metoder för att framgångsrikt föda upp grisar tillsammans. Efter att ha valt rätt galt (hangris) för din gris borde nästa steg vara mycket enklare.

Gruppera de vuxna grisarna tillsammans — För att lära känna varandra, känna sig bekväma och visa intresse behöver man låta de kopplade grisarna umgås.

Anmärkning: Om flera grisar väljs ut för avel kan det uppstå slagsmål och därför rekommenderas att behålla 1 galt (hansvin) och några honor istället för att gruppera sig med många hanar.

Sköljningsmetod — denna metod används för att höja ägglossningshastighet. Ägare är tillåtna öka grisfodret med 50 % max 10 till 14 dagar före avel.

Ju högre ägglossning, desto större är chansen att bli gravid.
Efter avel bör dock spolmetoden omedelbart avbrytas.

Ägglossningen sker cirka 36 till 40 timmar efter starten av den ”stående” värmen.

Hur vet du om din gris är dräktig?

Efter parningsperioden är det bästa sättet att se om din hongris äntligen är dräktig att observera ”brons”. Grisar kan visa tecken på dräktighet flera veckor efter parning.

De framgångsfrekvensen för grisgraviditet är 75 % till 90 % därför kan det vara användbart att hålla reda på parningsdatum för att fastställa födelseperioden.

För att bekräfta dräktigheten, ha hongrisen med galten (hansvin) och kontrollera om hon fortfarande visar tecken på ”brons” som nämnts tidigare.

En dräktig gris visar inga tecken på brunst och kanske inte svarar på ”mottryckstestet” eller ”monteringstestet”. De kommer inte längre att ”stå stilla” och föredrar att lämnas ifred ibland.

Det finns också lätta att upptäcka fysiska förändringar såsom klitoris riktning. Den ska vara mer uppåtriktad mot grisens vikt.

Senare ändringar avser ytterligare viktökning och a svullen och asymmetrisk buk. Du kanske märker det också svullna bröst.

Under dagen sen graviditethongrisen kommer också att starta”bo’, vilket betyder att hon kan ses samla halm eller hö och andra torra material för att använda för sitt ”bo”.

De kan också växa rastlös, irriterad och lite territoriell.

Hur länge förblir grisar dräktiga

Graviditeten varar vanligtvis 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. Det kan ta flera dagar 114 dagar till 115 dagar eller mer.

Ta hand om dräktiga grisar behöva ytterligare foder, mer vatten, modulerad rumstemperatur (undvik extrema förhållanden som extrem kyla eller värme) och tillräckligt med utrymme för komfort.

Hur många smågrisar kan födas

En genomsnittlig dräktig gris som var väl utfodrad och omhändertagen kunde föda 10 smågrisar till 12.

Större raser kan föda färre eller fler smågrisar.

Det registrerades en gång att en gris födde 27 smågrisar. Hongrisar kan sällan föda 25 grisar, men det är möjligt. Det genomsnittliga antalet smågrisar som kan födas börjar med 5 smågrisar upp till 10 smågrisar.

Studier säger också att beroende på vilken cykel parningsperioden startade, är grisar som parats under den 2:a till 3:e cykeln med största sannolikhet att föda fler smågrisar.

RELATERADE FRÅGOR

  • Hur mycket kostar det att föda upp en gris?

En uppskattad summa kan vara så hög som $600 och mer. Det är naturligt att undra över den totala kostnaden efter att ha känt till deras behov, så här är en praktisk sida som kan förklara alla kostnader i detalj för dig.

Koppling: https://lovelivegrow.com/cost-to-raise-a-pig/

för att förklara mer detaljerat, bara fodret kan bli dyrt. Du bör också överväga mängden vatten att dricka. Bostad eller sängkläder om de är husdjur är också nödvändigt för komforten. Mediciner och behandlingar bör läggas till dina beräkningar och slutligen, om det är nödvändigt, kan ett tillstånd också kosta en del pengar.

Observera att priserna kan variera beroende på ditt land eller din region, så vi kan bara ge en uppskattning.

  • Är det lagligt att föda upp en gris?

Svaret beror på var du bor. Lagar varierar från land till land, särskilt när det gäller djurskydd. Det rekommenderas starkt att du kontrollerar med dina lokala tjänstemän innan du adopterar en gris.

Om det kräver tillstånd, registrera din gris för dess och din säkerhet. Det kan också ge flera fördelar, så det är värt kostnaden.

Vi har en praktisk guide för att få din gris licensierad. Det kan du läsa här.

Se även  Elektrolyter för smågrisar