Hur håller du husdjursråttor svala på sommaren? Kan råttor få värmeslag?

När sommaren närmar sig är det viktigt att du är medveten om alla effekter värmeslag kan ha på våra älskade råttor och hur du kan se till att de förblir svala och skyddade från värmeexponering.

Kan husdjursråttor drabbas av värmeslag? Ja, råttor, precis som andra små exotiska husdjur, är mottagliga för värmeslag. Råttor är väldigt känsliga för det varma förhållanden, vanligtvis är de begränsade till en liten bur, så det är viktigt att överväga dess placering och förvara den i ett skuggigt, svalt och välventilerat utrymme.

Det kan verka överväldigande, internet är fullt av information, en del motsägelsefullt, och allt du vill veta är den bästa och relevanta informationen och råden… Oroa dig inte, vi har precis vad du behöver.

Vår guide ger dig inte bara all information om hur du håller råttor svala på sommaren, utan också symtom att hålla utkik efter när de är för varma, värmeslag, taktik för att förhindra värmeslag och några botemedel mot värmeslag om din råtta blir sjuk.

Vilken är den idealiska temperaturen för råttor?

Den optimala och idealiska temperaturen för att hålla din råtta är mellan 65 och 80 grader Fahrenheit (eller mellan 18 och 25 grader Celsius)

Vilka är de bästa sätten att hålla din råtta sval på sommaren?

När de långa sommardagarna närmar sig kan det vara dags för oss att ligga i solen och njuta av de varma dagarna. Men eftersom råttor är nattaktiva har deras kroppar inte anpassat sig för att utstå långa perioder av värme, värme och fuktighet, så det är superviktigt att du håller dem svala och säkra.

Att hålla dina råttor vid optimala temperaturer är viktigt och om du råkar bo i ett område där temperaturen blir ganska varm kan det vara en utmaning att hålla dina råttor svala. Men du kommer att bli glad att veta att det finns några saker du enkelt kan göra för att förhindra att din råtta lider av värmeutmattning.

Ta in dina husdjursråttor

Husdjursråttor bör hållas inomhus eftersom de är husdjur. De vänjer sig inte bra vid extrema väderförhållanden, därför är ett reglerat inomhusklimat mycket hälsosammare för råttor i allmänhet.

Se till att det finns mycket vatten tillgängligt

Se till att råttans vattenförsörjning ständigt hålls fylld och ersätts dagligen med färskt, kylt vatten. Det behöver inte vara iskallt eftersom det kan orsaka andra problem, men kylt är perfekt för dina råttor en varm dag.

Ge ett pålitligt kylsystem

Luftkonditionering är det mest pålitliga sättet att hålla dina råttor svala. De kan hålla temperaturen på en reglerad nivå även när du inte är hemma, vilket håller dina råttor säkra och ger dig fullständig sinnesfrid.

Det viktigaste att komma ihåg med ett kylsystem är att se till att det inte är riktat direkt mot dina råttor, att det är inställt på en optimal medeltemperatur, och om du behöver stänga av det har du tillåtit utrymmet där du ska använda kylsystemet. sparar. dina råttor tillräckligt med tid att svalna.

Se även  Djurkontakter i Nederländerna

Tänk på luftventilation

Frisk luft är superviktigt för råttor. Inte bara på sommaren för att hålla dem svala, utan året runt för att se till att de inte får luftvägssjukdomar. Så även om du använder ett bra kylsystem är det bra för dina råttor att ha en fläkt som håller frisk luft att cirkulera. Men som med luftkonditioneringssystem, kom ihåg att de inte är riktade direkt mot din råts bur eller livsrum.

Värmekonsistens är nyckeln

Som du vet är den idealiska temperaturen för råttor mellan 65 och 80 grader Fahrenheit (eller mellan 18 och 25 grader Celsius), så det bästa för dina råttor är att hålla sitt livsrum vid den temperaturen året runt, de kommer att bli gladare och friskare och mer sannolikt att leva mycket längre.

Glass baby

Att placera ett grunt fat i din råttas bur eller bur med några isbitar kommer att ge dem en chans att slicka och även doppa svansen i iskallt vatten, vilket kan vara bra på en särskilt varm dag.

Frys in råttans favoritsnacks

Att ha frysta godsaker är inte bara ett bra sätt att hålla dina råttor svala, utan det kan också vara en rolig aktivitet för dem och de kan njuta av att leka. Du kan frysa saker som:

• Ärtor

• Gurka

• Bondbönor

• Frukter

• Wokade grönsaker

• Majs

Du kan gömma dem runt din råttas bur eller hus och låta dem söka, leka med dem tills de svalnar till en ätbar temperatur.

Frysta vattenflaskor

En frusen vattenflaska är ett bra sätt att hålla ett utrymme i din råttas hus svalt och det är så enkelt att göra. Frys bara in en flaska vatten och placera den i buren. Men vi har några tips. Först rekommenderar vi att du slår in flaskan i en handduk eller lägger den på en tallrik, eftersom kondens kommer att väta buren.

Råttor är också busiga och nyfikna djur, så var medveten om att de någon gång förmodligen kommer att vilja knapra på flaskan, vilket skulle resultera i en översvämmad bur. Därför är det förmodligen en bra idé att övervaka dina råttor om du har en frusen vattenflaska i deras bur.

Naturligt coola material

Som vi sa tidigare håller vissa material och ytor svala under de varmaste dagarna, som keramik. Så att placera kakel eller tegelstenar i din råtts bur eller till och med ett kaklat område i deras hem kommer att ge en konsekvent naturlig sval plats att koppla av och fly värmen.

Ett svalt bad

Råttor är i allmänhet inte ett fan av vatten och det kan vara farligt att sänka ner råttan helt i vatten. Men ett svalt bad en varm dag kan vara precis vad de behöver och om de är varma kommer de att njuta av det.

Så fyll ditt badkar eller handfat med några centimeter svalt, inte iskallt, vatten och låt dig vada, rulla, plaska och leka. Kom ihåg att de kanske inte gillar det, det är effektivt, men om du märker att din råtta är upprörd, föreslår vi att du tar ut dem.

Se även  Behöver husdjurskycklingar vaccineras? 7 vanligaste infektionerna

Skapa lite skugga

Att ha skuggiga områden i din bur är ett bra sätt att skapa ett svalt område, speciellt om din bur har mycket naturligt ljus. Om du vill hålla ett öga på temperaturen för din egen sinnesfrid kan du köpa en termometer från din lokala butik och övervaka temperaturen i din bur.

En cool handduk

En favorit hos oss är att lägga en tvättlapp eller flanell i diskhon, blöta den med kallt vatten och sedan lägga den i frysen i en timme. Det blir hårt och superkallt när du tar ut det, ge det tio minuter tills det börjar kännas fuktigt och handduken börjar bli luddig igen och placera den i buren. Detta ger din råtta en sval, fuktig plats att ligga ner i upp till en timme och gör minimalt med röran i din bur.

Om dina råttor utsätts för högtemperaturmiljöer under längre perioder, kan de löpa risk för värmeslag eftersom deras kroppar inte reglerar höga temperaturer bra.

Vad är värmeslag?

I huvudsak är värmeslag när kroppen har överhettats. Detta kan bero på överansträngning eller exponering för höga temperaturer, särskilt under lång tid. Men hos råttor, eftersom de inte kan anpassa sig till varma klimat, är de mer mottagliga för värmeslag än andra husdjur.

Vilka är symptomen på att min råtta är för varm?

Om du äger råttor är du kanske inte säker på vilka symtom du ska se upp för, vilket skulle tyda på att din råtta är för varm eller riskerar att få värmeslag. Men här är några viktiga indikatorer som du enkelt kan upptäcka och vara särskilt uppmärksam på under sommaren eller ovanligt varma eller fuktiga perioder:

• Att vara slö i allmänhet

Som ni vet är råttor aktiva djur. De gillar att springa runt, leka, utforska med mera, så om vädret blir varmare och dina råttor är ovanligt långsammare och inte verkar intresserade av aktiviteter som de normalt skulle tycka om; detta är ett bra varningstecken att se upp för.

Speciellt när du tänker på dig själv under sommaren njuter vi av värmens nyhet de första dagarna, men allt eftersom tiden går börjar vi känna oss utmattade och slöa och normala uppgifter verkar väldigt svåra. Det är exakt samma sak för din husdjursråtta.

• Ät mycket mindre men drick mycket mer

Du vet känslan när det är en varm dag… mat har bara inte samma attraktionskraft. Vi börjar längta efter iskalla glas vatten, isglass och frukt. Tja, samma sak kan hända våra råttor, om det blir för varmt kommer de att uppleva aptitlöshet efter några dagar och börja dricka mer vatten istället.

Vi rekommenderar att du håller ett öga på detta, speciellt deras vätskeintag. Du kan markera deras vattenflaska med en whiteboardpenna och kolla hur mycket de dricker under dagen för att se om det är högt jämfört med deras genomsnittliga vattenintag.

Se även  Är husdjursråttor vänliga? (Allt du behöver veta)

• Att förklara

Det är en naturlig reaktion som uppstår hos de flesta djur när de är avslappnade, de gillar att ligga utspridda på rygg med magen utsträckt. Men råttor gör vanligtvis detta på samma ställe, så om du ser din råtta göra samma sak vid udda timmar, eller på en ny plats i sin bur, kan det vara ett tecken på att de är för varma och försöker kyla ner sig själva naturligt, kyla. .

Om din råtta har olika ytor i sitt livsrum kan du också se honom välja att koppla av på kallare ytor som till exempel kakel. Detta är ett annat tecken.

• Djupa och tunga flåsanden

Råttor tenderar att ha snabba men regelbundna andningsmönster, så om du ser dem andas in och ut långsamt och djupt, med andra ord flämtande och andfådd. Detta är ett stort tecken på att de har svårt att hålla sig kalla.

• Om du rör deras tassar, öron, näsa eller svans kan du känna att de är varma vid beröring

Råttor använder faktiskt sina svansar för att reglera värmen i sina kroppar. Råttor kan inte svettas, så när de är varma forsar blodet till svansen där blodkärlen arbetar för att avleda överskottsvärme. Så en het svans betyder att din råtta svettas och överhettas och är kanske den tydligaste signalen om att du behöver kyla din råttas livsrum.

Vad ska jag göra om min råtta har värmeslag?

Till att börja med rekommenderar vi att du använder några av våra tips, såsom ett svalt bad, iskalla godsaker, etc., för att sakta sänka din råts kärntemperatur.

Värmeslag kan dock vara mycket farligt för råttor och om du ser att din råttas hälsa inte förbättras bör du söka ytterligare hjälp från din veterinär. Om den behandlas snabbt kan din råtta förväntas bli helt återställd. Veterinären kommer att kontrollera din råts vitala tecken, ge vätska och ge eftervårdsrekommendationer som du kan följa.

Så varmare dagar kommer… Vad ska man göra?

Som du kan se finns det många sätt att hålla husdjursråttor svala på sommaren, och din råtta kommer att gilla den ena mer än den andra, så håll det roligt, prova olika saker och njut av den här säsongen med din råtta!

Sammanfattningsvis, råttor anpassar sig inte bra till varma eller fuktiga väderförhållanden och om de lider av överhettning och detta leder till värmeslag, kan det orsaka svår smärta och skada på din råts vitala organ och kan faktiskt vara livshotande. Men ingen känner din råtta som du gör, så så fort du ser en temperaturförändring, håll noga koll på din råtta, kommer du att vara den första att märka några förändringar i deras beteende och kan reagera därefter.

Följ vår guide om sätt att hålla dem svala och glada under sommarmånaderna och varma perioder så kommer din råtta att vara sval som en gurka hela sommaren!