Hur hittar du din kanin om den är borttappad?

Nyfikna och aktiva av naturen är kaniner mästare på att fly. När de är på sina farliga äventyr är det en skrämmande utsikt för alla ägare att tappa reda på ett husdjur.

Om du är en stolt kaninförälder är det därför viktigt att veta hur du kan locka hem ditt husdjur. Det finns flera tips och tricks du kan använda för att hitta en förlorad kanin.

Kom ihåg att tiden är avgörande, eftersom tamkaniner inte navigerar bra utomhus.

Hur man hittar en förlorad kanin

Till skillnad från katter och vissa andra djur har kaniner ingen stark känsla för riktning. Oavsett vilket är det bäst att hålla sin coop öppen ifall de bestämmer sig för att återvända.

Du ska inte förlita dig på att kaninen återvänder hem på egen hand. Vidta istället snabba åtgärder för att hitta den. Från att dela ut sina favoritgodis till att titta runt i grannskapet, det finns flera saker du kan prova.

Att hitta ditt förlorade husdjur så snart som möjligt är av största vikt. Det vilda är ingen plats för en kanin. Här är några beprövade steg du kan ta om din kanin är på flykt.

Sprid nyheterna

Om din kanin försvinner är det första du ska göra att sprida budskapet i grannskapet. Du kan informera dina grannar och skriva ut några broschyrer.

Lägg upp flygbladen på framstående offentliga platser som hundparkeringar, brevlådor och i högtrafikerade områden som shoppinggator och stadsdelar runt skolor.

Glöm inte kraften i sociala medier. Be din umgängeskrets hjälpa dig att sprida budskapet till deras följare. Att ha en stor grupp individer involverade är alltid ett plus.

Du kan också sprida ordet när du söker i området efter ditt förlorade husdjur till alla du möter. Det kan vara så att någon har sett ditt husdjur.

Var noga med att tillhandahålla ett foto av din förlorade kanin tillsammans med dina kontaktuppgifter och andra relevanta fakta som hjälper till att identifiera kaninen.

Ju fler som letar efter din förlorade kanin, desto mer sannolikt är det att du hittar den snabbt!

Starta uppdraget i huset

Kaniner är otroligt bra på att gömma sig. Så om du inte kan hitta din kanin, är chansen stor att den gömmer sig runt huset – kanske till och med i fri sikt!

Se även  Hur behandlar man sår på kaninfötter?

Se till att du har inspekterat din kanins normala livsmiljö noggrant. Om du lämnar dörren till din kanins hölje öppen kan de smyga in igen utan din vetskap.

Kaniner gillar också utmaningen att upptäcka en ny plats att gräva och gräva på. Kaniner är experter på att hitta nya och lömska platser. Bänkar, garderober och badkar är alla populära gömställen.

Tänk på att kaniner kan hoppa imponerande högt. Så glöm inte att kolla överallt där de kan hoppa.

Titta längre bakom och runt hushållsapparater. Även den fluffigaste kanin kan hoppa eller klämma sig under din tvättmaskin och torktumlare eller kylskåp.

Var dock mycket försiktig när du flyttar dessa enheter. Du vill inte krossa din kaninvän. Det är bäst att hitta en ficklampa för svaga ljusförhållanden för kaninjakt.

Titta upp det utanför

Att förlora en kanin utomhus är det mest plågsamma tillståndet av alla. Den goda nyheten är dock att kaniner sannolikt inte kommer att resa stora avstånd. De föredrar att stanna i de områden de känner till.

Det betyder att det finns en god chans att en rymd kommer att hitta skydd nära dig. Börja med att snabbt undersöka närområdet. Du kan prova att locka ditt husdjur med deras favoritgodis.

Ta en ordentlig titt runt deras penna. Om de inte finns någonstans, utöka din sökomkrets genom att titta runt i huset.

Om kaninen inte är i eller runt ditt hus, överväg att anlita dina grannar för att hjälpa dig hitta kaninen. Undersök alla möjliga gömställen, speciellt under parkerade fordon och bakom buskar.

Glöm inte att lämna en goding i sin korg med dörren öppen, och helst hittar din kanin sin egen väg tillbaka till säkerheten.

Besök närliggande djurhem/veterinärer/djurräddningstjänster

Rådfråga en djurräddningsorganisation om din försvunna kanin. Om du är orolig för att någon har kidnappat din kanin är det en bra idé att kontakta lokala djurhem och räddningsgrupper.

Det är också möjligt att din kanin hittades och fördes till ett lokalt djurhem eller veterinär.

Förhindra din kanin från att fly igen

Oavsett om du vill vidta försiktighetsåtgärder eller om din kanin fortsätter att fly, är det viktigt att förstå varför de gör det för att förhindra att det händer.

Se även  Den kompletta checklistan för kaninvård för glada huskaniner

Varför skulle din kanin lämna sitt varma, bekväma hem? Svaret är nästan alltid detsamma: mat. Så du måste se till att din kanin får en balanserad och näringsrik kost.

En annan anledning till att kaniner flyr är ren nyfikenhet. Ditt husdjur kommer för alltid att vara nyfiken på vad som finns bakom ett trädgårdsstaket. Detta indikerar att det alltid kommer att leta efter en utgång.

En enkel lösning är att hålla dem sysselsatta. Se till att de har gott om utrymme att utforska, vila och gömma sig. Du kan också ta med några husdjursleksaker för att bekämpa tristess och hålla dem glada och aktiva.

Dessutom är det viktigt för kaniner att träna. En kanin bör ges minst fyra timmars aktivitet om dagen.

Så se till att de har ett säkert och rymligt område för fysisk aktivitet för att förhindra att de springer iväg.

Hur man fångar ditt förlorade husdjur

Så du har hittat din kanin, men har svårt att fånga den? Ditt husdjur kan vara rädd eller helt enkelt inte på humör att gå hem om han fortsätter att fly från dig.

Lyckligtvis finns det flera metoder du kan använda för att fånga och få din kanin i säkerhet.

Bygg ett hölje med pennor

Ett tillvägagångssätt är att göra en bred cirkel med övningspennor. Dessa pennor är lätt tillgängliga i lokala djuraffärer. Ju bredare cirkel du kan forma, desto mer sannolikt är det att du fäller kaninen.

Detta gör det lätt att fånga den egensinniga kaninen. Denna strategi fungerar bäst när kaninen är omgiven eller gömmer sig under ett föremål som ett fordon eller en möbel.

Om du har två eller tre extra personer som jobbar med dig kan du bygga ett stort staket och fånga kaninen i ett hörn.

Du kan använda hö, bladgrönt eller andra godsaker för att locka kaninen och locka den nära träningslokalerna. Om den här metoden inte fungerar kan du använda herdens metod.

Flockansatsen är en blygsam anpassning av cirkelmetoden. I detta arrangemang är stiften anslutna i en halvcirkel. Målet är att valla kaninen från andra sidan.

Använd ett fladdermusnät

Fladdermusnät är den mest effektiva metoden för att fånga en förlorad kanin. Använd dock endast detta som en sista utväg om allt annat misslyckas.

Se även  Kan kaniner och marsvin leva tillsammans?

Det är bättre att inte använda ett nät alls, eftersom det är så lätt att skada kaninen med det. Om en kanins lemmar fastnar i nätet kan de lätt bryta det.

Använd ett fint finmaskigt fladdermusnät för att förhindra att kaninen blir krossad eller intrasslad. Lägg ut ett lager alfalfahö och sätt dig ner.

Det är viktigt att nätets mynning har en plan yta för att helt omsluta kaninen och förhindra att den kommer ut.

Vad du ska göra efter att du hittat din kanin

När du har lokaliserat och tagit med dig kaninen hem är det dags att fastställa djurets allmänna hälsa. Ta reda på om det är hälsosamt eller inte. Kontakta en veterinär omedelbart om ditt husdjur verkar sjuk.

Om kaninen verkar bekymrad, rekommenderas det inte att eskalera situationen genom att reagera argt eller stressa upp sig. Ge dem istället lite utrymme och tid att slå sig tillbaka i huset.

Även om du inte kan hitta några skador, är det lämpligt att boka in ett veterinärbesök om din kanin verkar slö eller vägrar att äta eller dricka.

Håll även ett öga på matsmältningen för att säkerställa god hälsa.

Det handlar om

Att förlora en kanin kan vara en skakande upplevelse, men panik kommer inte att hjälpa dig eller din kanin. Det är viktigt att hålla sig lugn och tänka objektivt hela tiden för att komma på den perfekta planen för att hitta din bulle.

För det andra, se till att du inte tappar hoppet för snabbt. Även om det har gått dagar sedan din kanin försvann och du fortfarande inte har hittat den, finns det fortfarande hopp om att den kommer tillbaka.

Stäng inte luckan på natten och ha alltid färskt foder och mjölk tillgänglig för din retur. Det är bäst att vara förberedd på återkomsten. Med snabba åtgärder och lite tur hittar du din kanin på nolltid!

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur länge kan en kanin gå utan mat?
  • Kan kaniner lämnas ifred?
  • Varför är min kanin plötsligt rädd för mig?
  • Hur högt kan en kanin hoppa vertikalt?