Hur hittar grisar tryffel?

Grisar är utmärkta födosökare och kan lätt hitta mat i det vilda. De har rätt färdigheter som gör att de kan trivas bättre än andra tama djur och de kan tränas för att jaga mat.

Hur hittar grisar tryffel? Med hjälp av en gris luktsinne kan de upptäcka doften av en tryffel upp till en meter under jorden. Tryffel avger en specifik arom som berikar deras smak och attraherar grisar. När grisar har upptäckts rotar de jorden tills den når tryffeln.

Traditionellt använde tryffeljägare grisar för att hitta tryffel att sälja eller konsumera. Dessa arbetsgrisar kallas ”tryffelgrisar” och används än idag.

Tryffeljakt med grisar började under Romarrikets storhetstid och blev känd efter att ha dokumenterats runt 1400-talet.

Långt tillbaka 1875 kostade tryffelgrisar cirka 200 dollar, men nu kan vilken kvinnlig gris som helst lära sig att jaga tryffel.

Ofta är tryffelsvinarna husdjur till tryffeljägare och belönas rikligt av sina ägare om de är tillräckligt skickliga och disciplinerade.

Grisar är i allmänhet välsignade med ett utmärkt luktsinne, vilket är anledningen till att deras nosar är minst 2 000 gånger känsligare än en mänsklig nos.

De kan upptäcka lukter så långt som 25 fot under jorden och känna igen lukter från 5 till 7 miles away!

Tyvärr är de flesta av dessa grisar inte vältränade eller disciplinerade och kan därför inte kontrollera sig själva när de hittar tryffel.

Däremot har tryffelsvin fallit i unåde när jägarna insåg att grisarna mest åt tryfflarna snarare än att informera sina ägare.

Hundar användes som ersättning för tryffeljägare när grisar inte längre var effektiva och de kallades för ”tryffelhundar”.

Det finns många skillnader mellan tryffelgrisar och tryffelhundar.

Tryffelgrisar har ett starkare luktsinne och är smartare än tryffelhundar, men på grund av deras brist på självkontroll när de äter tryffel började jägare gynna tryffelhundar.

Tryffelhundar litar mer på sin syn, men deras luktsinne är tillräckligt bra för att upptäcka tryffel under jorden och visar sällan intresse för att konsumera tryffeln.

Även om grisarna har och visar mer hängivenhet för att hitta tryffel, är det mer av egenintresse snarare än att göra det för sina ägare, vilket är anledningen till att hundar blev mer populära än grisar som jagade tryffel.

Se även  Hur snabb är den snabbaste grisen?

Varför gillar grisar tryffel?

Tryffel är faktiskt svampar som innehåller androstenol det är ett könshormon som förekommer i saliven hos hangrisar.

Ämnet produceras faktiskt i hangrisens testiklar som utsöndras i deras saliv när de uppvaktar hongrisar.

På grund av detta ämne lockas hongrisar lätt till tryffel och som ett resultat rotar jorden. Detsamma kan faktiskt appliceras på människor, eftersom tryffel kan verka stimulerande på grund av sina specifika ämnen.

Tryffel kan betraktas som en ”afrodisiakum” för både människor och grisar!

Biverkningarna av tryffel har bevisats genom att utföra flera tester och ett av dem är att fråga manliga deltagare hur de ser en förförisk kvinna efter att ha sniffat eller konsumerat en tryffel.

Det har avslöjats att de som har nosat eller konsumerat tryffel har visat högre sexuella lustar än de som inte har gjort det och det kan vara anledningen till att grisar också attraheras av tryffel.

Varför det var förbjudet för grisar att hitta tryffel i Italien 1985

Bortsett från att grisarna åt själva tryffeln, var en annan anledning till att grisar föll i onåd på grund av den förstörelse de kan orsaka för miljön när de rotar jorden.

Det går inte att förneka att de är bra på att gräva marken efter mat, men de kan också ha en fruktansvärd inverkan på allt de gräver igenom i deras måls väg.

Grisarna och andra djur kan mycelium som är en del av svampen som hjälper svamp eller mögel att reproducera sig. Skadorna på mycelet orsakade en minskning av produktionen av tryffel.

Tryffel är faktiskt VÄLDIGT Sällsynt och det är en del av anledningen till att det är VÄLDIGT dyrt. De finns bara i vissa delar av världen, mestadels i Italien, Frankrike och Pacific Northwest.

Vad är fördelen med att använda grisar för att hitta tryffel

Medan människor kan klara sig på egen hand eller med hjälp av en hund, eftersom tryffel släpper sina starkaste dofter när de börjar mogna på hösten till vintern och tidig vår, kan grisar fortfarande vara det bästa alternativet.

Det finns inget sätt att avgöra om en tryffel är mogen eller inte, förutom genom att äta den!

Men eftersom hundar bara blir bekanta med doften kan de inte heller se om en tryffel är mogen om de inte är särskilt tränade för att göra det, vilket kan vara svårt.

Se även  Vad kan jag mata min gris?

Men för tryffelgrisar kan de lättare hitta den mognaste tryffeln än omogen tryffel!

Utan skadan på mycelet och deras oförmåga att kontrollera sin lust, borde grisar fortfarande vara det bästa alternativet att använda för tryffeljakt.

Vilken typ av gris kan användas för att hitta tryffel

Nästan alla tamgrisraser kan användas för tryffeljakt och de är lätta att träna på grund av sin höga intelligens.

Unga hongrisar kan fortfarande hjälpa till att upptäcka starka lukter, men det kanske inte är lika effektivt som en vuxen hongris. Unga grisar har ingen sexlust eller är inte lika attraherade av tryffellukten som vuxna.

De flesta grisraser är könsmogna vid cirka fem till sex månaders ålder. Det bästa sättet att använda grisar när man letar efter tryffel är att se till att de är rena och inte tidigare har deltagit i avel.

Ju renare en hongris är, desto mer hängivenhet kommer de att visa när de tar upp doften av en tryffel, men det kan också vara mycket mer riskabelt eftersom de är svårare att stoppa när de väl kommer till tryffeln.

Det rekommenderas att använda ett hårt koppel som gör att ägare enkelt kan dra tillbaka grisar när tryffeln har blivit utsatt för att förhindra skador på området och på själva tryffeln.

Hur grisar och tryffel har nytta av varandra

Eftersom grisar specifikt jagar och äter tryffel kan många undra hur det kan bidra till ekosystemet.

Tja, om grisar äter tryffel kommer de senare att släppa sporerna när de smutsar ner jorden. Det liknar hur bin pollinerar vår värld och varför det är okej för grisar att kontinuerligt konsumera tryffel.

På sätt och vis är tryffel beroende av djur för att gräva upp dem och sprida sina sporer för att fortsätta sin produktion i världen.

Så fungerar normalt ekosystemet då allt ska spela en viss roll som kan vara till nytta för alla.

Relaterade frågor

  • Är tryffel olagligt?

Tryffel är inte olagligt, men det finns en liknande svamp som ofta förväxlas med de kulinariska tryffeln som faktiskt är olagliga.

Se även  Växer minigrisar betar?

Tryffel är säkra att konsumera och kan säljas av alla som lyckas jaga dem. Du behöver ingen licens för att jaga och sälja någon tryffel du hittar.

Tryffeljägare rekommenderas dock ofta att vara försiktiga, särskilt vid jakt, eftersom tryffelhandeln är så sällsynt och efterfrågad att många illegala grupper tenderar att stå i vägen för ärliga jägare.

Fall har rapporterats där tryffeljägare hamnat i slagsmål med andra tävlingsjägare eller fått sina sällskapsdjur, såsom hundar och grisar, dödade i processen strax över tryffel.

Det är också riskabelt att sälja tryffel till misstänkta köpare, eftersom de kan vara en del av illegala organisationer som riktar sig mot oförsiktiga jägare och säljer den jagade tryffeln för dubbelt pris.

När de säger att tryffel är så sällsynt att vissa skulle döda för dem, kan du säga det.

När du jagar tryffel är det tillrådligt att låta en pålitlig familj eller vän veta om din aktivitet och plats ifall du stöter på en av dessa kriminella jägare.

  • Hur mycket kostar en tryffel?

Den vanliga svarta tryffeln kostar för närvarande $95 per uns, enligt forskning, och den mycket ovanligare vita tryffeln kan kosta $168 per uns.

Den största tryffeln i världen såldes för 61 000 dollar på en Sotheby’s-auktion i New York.

Det finns också Alba White Truffle som såldes för $120 000, den italienska White Truffle som såldes för $200 000 och slutligen 3,3 pund tryffeln från Toscana tillsammans med 2,86 pund tryffeln från Kroatien båda såldes för $330 000

Dessa tryffel rankades som de dyraste tryffeln som någonsin sålts i världen.

Det sägs att tryffel kan vara dyrare än guld i sig på grund av dess sällsynthet och höga efterfrågan.

Många människor litar på sin tur och fortsätter att leta efter tryffel till denna dag, eftersom de verkligen kan bli rika direkt.

  • Var brukar grisar hitta tryffel?

Grisar hittar ofta tryffel under träd av bok, björk, hassel, avenbok, ek, tall och poppel.

Anledningen till detta är att tryffel anses vara ”frukter” av svampar som lever i ömsesidigt fördelaktig (ectomycorrhizal) symbios med värdträdens rötter.

Det betyder att svamparna och deras värd ofta ”ger” och ”tar” från varandra för att kunna mata varandra ordentligt.

Tryffel är vanliga i Italien, Frankrike och Stilla havets nordvästra.