Hur högt kan egentligen en huskatt hoppa?

Hoppar din katt på bänken eller har han roligt när han hoppar på och från skrapstolpen? Katter är kända för sin graciösa atletiskhet och sin kärlek till höga platser, men hur högt kan en genomsnittlig huskatt hoppa?

Katter är superflexibla, vilket ökar deras hoppförmåga. Faktum är att en genomsnittlig katt kan hoppa upp till sex gånger sin höjd på en gång! Detta har konsekvenser för hur du kattsäkrar ditt hem och hur du håller dina kattungar säkra och friska.

Låt oss ta en titt på vetenskapen bakom den ödmjuka kattens förmåga att nå stora höjder.

Varför katter behöver hoppa

Katter har en medfödd instinkt att hoppa, oavsett om de är innekatter eller utekatter.

Den huskatt vi känner och älskar idag härstammar från vilda katter som lever i Nordafrikas öknar och slätter. Dessa kattdjur var både bytesdjur och rovdjur, och deras förmåga att hoppa och klättra hjälpte dem att snabbt undvika problem. Idag hålls den genomsnittliga katten väl skyddad i våra hem, men de delar fortfarande många av samma fysiologiska egenskaper.

Förmågan att hoppa och kasta sig var också nödvändig för deras överlevnad eftersom det är en viktig jakttaktik. Katter är ensamma jägare och stjälkar fåglar och små däggdjur. När de väl är tillräckligt nära hoppar de upp i luften med sina kraftfulla bakben och landar rakt på sitt intet ont anande offer.

Läs också: 7 likheter mellan tamkatter och stora katter

Hur katter kan hoppa så högt

Katter är byggda för att vara utmärkta hoppare, från musklerna till deras skelettstruktur.

Kattkroppar är designade för att vara experthoppare. De har starka bakben med utmärkt muskelproportion och bra benlängd i förhållande till sin kroppsstorlek. Deras bakben är också vinklade så att de kan huka sig innan de pressar sig upp i ett hopp, ungefär som en spiralfjäder.

Deras bakben ger kraft medan frambenen sträcker sig när de hoppar, vilket ger dem stabilitet när de landar. En katts klor ger grepp på alla typer av ytor och kan driva dem framåt eller uppåt för att fortsätta sin framåtrörelse när de väl landar.

Se även  Varför älskar min katt mig men inte min man?

Känsliga tassar och morrhår gör att katter kan veta exakt var deras kroppar är i förhållande till marken och exakt bedöma avstånd och orientering. Deras långa svansar ger balans och stabilitet när de hoppar. Katter har ett välutvecklat innerörat system, vilket innebär att de har ett utmärkt balanssinne. De har till och med en ”rättreflex”, vilket förklarar varför katter alltid landar på fötterna!

Katter har mycket flexibla ryggar, med extra dämpning mellan kotorna och mycket elastiska ryggradsleder. Dessa flexibla skivor förklarar varför katter kan vrida sig i luften utan att skada sig och till och med ändra riktning när de hoppar genom luften. Deras bäcken är också bara löst kopplat till ryggraden, för ökad elasticitet.

Läs också: Vad tycker katter om? Vetenskapen kanske har svaret

Hur högt kan katter hoppa

En genomsnittlig katt kan hoppa ungefär sex gånger sin egen längd! En katts höjd mäts upp till deras axlar, och en vanlig huskatt är cirka 30 cm. Det betyder att det är fullt möjligt för en medelstor vuxen katt som hoppar sex fot i luften!

I mänskliga termer skulle detta motsvara att en person på cirka 5’6 tum kan hoppa upp tre våningar i en byggnad från en stående position! Imponerande, va?

Andra kattarter är också kända för sin hoppförmåga. Stående cirka 2 till 3 fot lång, kan bergslejonet (eller puma) hoppa upp till cirka 18 fot. Lyckligtvis behöver du inte ett 18-fots staket för att hålla din vanliga huskatt från att springa iväg!

Läs också: Så här förhindrar du att din katt hoppar efter operation

Världsrekordet

Katter är utmärkta jägare och deras imponerande hoppförmåga spelar en nyckelroll i detta.

Det finns inget officiellt rekord för det högsta vertikala katthoppet, även om det finns videor av katter som hoppar mer än 6 fot i luften. Det finns dock ett omnämnande i den prestigefyllda Guinness rekordbok för längsta horisontella hopp. Hålls av Waffle the Warrior Cat, deras Guinness World Record står för att hoppa hela 2 meter högt – det är flera gånger deras egen höjd!

Se även  Gråter katter när de är ledsna eller har ont?

Saker som påverkar katters hoppförmåga

Längden och höjden på det genomsnittliga huskatthoppet kommer att variera med faktorer som kattens ålder och ras.

Kattungar kan inte hoppa lika högt som vuxna katter och kan vara mindre exakta med sin landning, avståndsuppskattning och orientering. Deras kroppar växer snabbt, vilket kan rubba deras balanscentrum, och de behöver mycket motion för att fullända denna konst.

I andra änden av spektrumet är det också mindre troligt att en äldre katt slår hopprekord. Äldre katter har ofta sämre muskelkvot och många lider av artrit. Andra medicinska tillstånd, såsom hjärtsjukdomar och fetma, kommer också att påverka atletisk förmåga.

Vissa kattraser är mer benägna att vara hoppare och klättrare än andra. Bengalen, Savannah och Siberian är kända för sin äventyrliga anda och kan vara mycket aktiva, medan Munchkin, med sina korta ben, inte kommer att kunna hoppa lika bra som den genomsnittliga huskatten.

Tips till kattägaren

Även om katter kan ta sig igenom svåra situationer, finns det åtgärder som kattägare kan vidta för att hålla dem säkra.

Om du är den stolta ägaren till ett husdjur som ser mer ut som en känguru än en katt, finns det några sätt att hålla ditt dyrbara kattdjur säkert.

Hoppning och klättring är medfödda kattbeteenden och många katter kommer att vara mycket motiverade att utföra dem. Skrapstolpar, hyllor och andra kattmöbler ger ett säkert utlopp för dessa instinkter och är också en utmärkt källa till berikning och motion för din katt.

Fixa alltid möbler som bokhyllor på väggen. Katter är inte tunga, men vikten av deras landning kan få tunga möbler att välta, vilket kan vara mycket farligt. Håll mat, medicin och andra icke-kattsäkra föremål borta snarare än på disken, eftersom de flesta katter har lätt tillgång till dessa. Blockera skorstenar och andra små höga platser som din katt kan välja att utforska i ett ögonblick av bus. Var försiktig med en varm spis när din katt är i närheten.

Se även  Vilka lukter hatar katter? Den här listan kan överraska dig

Om din katt får vara ute, men du vill att hon ska vistas i din trädgård, måste ditt staket vara högre än du tror! Ett framgångsrikt kattstängsel kräver både en höjd (över sex fot) och en kattsäker funktion för att förhindra klättring.

Läs också: Vad du ska göra om din innekatt går ute

Katter och hoppning: sista tankar

Den genomsnittliga katten kan hoppa minst sex fot i luften, så ett högt, icke-klättrbart staket är nödvändigt för att förhindra att en utekatt springer iväg.

Katter är fysiologiskt väl anpassade för att hoppa och klättra, med starka bakben, långa och mycket flexibla kroppar och bra balanssinne. De kan hoppa många gånger sin egen höjd, med den genomsnittliga huskatten som kan hoppa cirka sex fot högt.

Katter är mycket motiverade att hoppa och klättra, så det rekommenderas för alla kattägare att tillhandahålla lämplig berikning såsom katthyllor och kattträd.

Läs också: Bästa Cat Window Seat & sittpinnar

Vanliga frågor

Kan en katt hoppa över ett stängsel på sex fot?

Ja. Den genomsnittliga katten kommer att kunna hoppa cirka sex fot, och deras utmärkta klättringsförmåga och vassa klor tillåter dem ofta att hoppa så högt och sedan ta tag i och klättra över stängslet.

Hur högt kan katter hoppa utan att skadas?

Katter kan hoppa från stora höjder och landa på fötterna utan skador. Detta beror på deras låga kroppsvikt och reflex att sprida ut sig. Detta saktar ner deras fall genom luften. Katter har också en rätande reflex för att hjälpa dem att landa säkert på alla fyra fötterna och fördela sin vikt jämnt.

Vad är det högsta en katt någonsin har hoppat?

Världsrekordet för ett horisontellt katthopp ligger på 7 fot. Detta rekord innehas av Waffle the Warrior Cat. Det finns inget officiellt rekord för ett vertikalt hopp, men vissa katter kan förmodligen hoppa mer än sex fot högt.