Hur känner man igen könet på en kanin?

Om din kanin precis har fött barn kan du vara intresserad av att veta om kaninungarna är hanar eller honor.

Det är ännu viktigare att identifiera könet på kaninungar om du inte vill ha några överraskningar under de kommande veckorna.

Att identifiera könet på kaninungar är ganska svårt.

Du kanske inte kan se om kaninerna är hanar eller honor förrän de är minst 4 veckor gamla.

Hur känner jag igen könet på kaninungar?

Du kan inte säga könet på kaninungar när de är nyfödda.

Det är ingen synlig skillnad mellan hanar och honor när en kanin föds, och det är omöjligt att skilja mellan de två könen.

Men när de är 4 till 6 veckor gamla börjar deras könsskillnader bli lite framträdande, och det är då du kan se om en bebis är man eller kvinna.

Ibland kan man inte se skillnad förrän kaninen är 8 till 9 veckor gammal.

När kaninerna är unga sticker inte deras könsorgan ut och är därför inte synliga, vilket kan hjälpa dig att skilja på han- och honkanin.

Testiklar hos kaninhanar börjar sjunka när de är cirka 6 veckor gamla. Inte ens då dyker de upp som vuxna.

Du kan känna dem om du trycker försiktigt men hårt runt ventilen.

Att utöva tillräckligt med tryck är nyckeln när man kontrollerar en kanins kön. Utan tillräckligt tryck kommer en kaninhans penis inte att sticka ut och du kommer inte att kunna se om det är hane eller hona.

När du kontrollerar en kanins kön bör du hålla kaninen stadigt (och se till att du inte sitter för hårt) i en säker position (som också är bekväm för dem), som i ditt knä.

Detta skulle säkerställa att kaninen inte blir rastlös eller stressad. Lyft försiktigt på kaninens svans och tryck hårt på öppningen.

Trycket kommer att få en kvinnas kronbladsformade vulva eller en mans cylindriska testikel att sticka ut tydligt från öppningen.

För att göra detta måste du dock vänta tills kaninerna är minst 6 veckor gamla. Att lägga för mycket press på en nyfödd kanins öppning kan leda till oönskade komplikationer.

Hur känner jag igen könet på vuxna kaniner?

Att identifiera könet på vuxna kaniner är mycket lättare eftersom när kaninerna är äldre är deras könsorgan tillräckligt utvecklade och synliga även utan att trycka runt öppningen.

Se även  Hur ofta rengör man kattlådan för kaniner?

Vuxna hankaniner har 2 lila testiklar på vardera sidan av svansen. Varje testikel är innesluten i en separat pungpåse.

Vuxna honkaniner har 4 till 5 par bröstvårtor på undersidan av kroppen som är mycket distinkta. Du behöver inte se dem i päls.

Det finns en påseliknande halshäck under hakan hos vissa honkaniner som också hjälper till att identifiera dem som honor.

En annan viktig egenskap som hjälper till att identifiera en kanin som hona är dess större kroppsstorlek.

Om du tittar noga på könsorganen hos vuxna hankaniner och honkaniner ser du att deras könsöppningar också är ganska olika.

Hos hanar är öppningen ganska rund, medan hos honor är öppningen vertikal och slitsliknande, öppnande på utsidan.

Tips för att enkelt och korrekt berätta könet på kaninungar

Om du aldrig har kontrollerat könet på en kanin tidigare, kommer du att tycka att det är ganska utmanande att göra det korrekt.

För det första för att du inte vet hur man gör, och för det andra kan kaniner stoppa in sina könsorgan när de är rädda, vilket gör det svårare att avgöra om det är hane eller hona.

Det är här tipsen nedan kan hjälpa dig att enkelt och exakt bestämma kön på en kaninunge:

Var försiktig

Håll kaninen i nacken med frambenen och bakbenen uppåt så att undersidan av deras kropp är exponerad, men håll dem mycket försiktigt i denna position.

Se till att du vilar kaninen på ett mjukt underlag som en kudde eller ditt knä. Kaniner är väldigt känsliga djur och de blir lätt rädda och stressade.

Och när kaniner är stressade kan de stoppa in sina könsorgan, vilket gör det mycket svårt att avgöra kön.

Att vara försiktig när du hanterar dina kaniner är nyckeln till att noggrant kontrollera könet.

Applicera tillräckligt med tryck

Du kanske inte vet hur mycket tryck som är tillräckligt för att få en kanins könsorgan att sticka ut.

Om du försöker kontrollera könet på en kanin, se till att du trycker tillräckligt runt öppningen, men gå inte för hårt på dem heller.

Om du trycker med en mycket lätt hand kommer inte könsorganen att sticka ut.

Se även  Parar sig kaniner för livet? Är kaniner monogama?

Att trycka för hårt kan skada kaninen och till och med leda till andra komplikationer, eftersom kaninungars könsorgan är mycket mjuka och känsliga.

Varför är det viktigt att identifiera kön hos kaniner?

Du kanske undrar varför det är så viktigt att bestämma könet på kaninungar. Varför inte vänta tills de är mogna och deras könsorgan är mer synliga?

Kaninhonor lägger ägg från en mycket ung ålder och kan bli dräktiga redan vid 11 veckors ålder.

Om du vet könet på kaninungar kan du justera dem därefter.

Låt oss titta på några av de främsta anledningarna till varför det är viktigt att ha sex med kaniner medan de fortfarande är unga:

Förhindra oönskade dräktigheter hos kaniner

Alla köper inte några kaniner i avsikt att öka antalet. De flesta köper kaniner i par eftersom kaniner är lyckligast när de hålls i par.

Om du köpte ett par kaniner medan de är mycket unga bör du försöka identifiera deras kön för att undvika oönskade dräktigheter.

Kaninhonor har ingen brunstcykel. De är sexuellt aktiva och svarar på hankaniner i 5 till 14 dagar, åtskilda av bara en dag eller två dagar utan svar.

Det betyder att honkaniner nästan alltid är mottagliga för hanar. Om en kaninhona häckar med en hane någon gång, är chansen att hon blir dräktig ganska stor.

Vad mer är det faktum att honkaniner har 2 livmoder, och varje livmoder kan bära 1 kull. Och vet du hur många kaniner som finns i ett bo? 4 till 12!

Det betyder att en kaninhona kan få så många som 24 bebisar samtidigt! Det är mycket!

Så att känna till könen på dina kaninungar hjälper dig att hålla dem borta och förhindra oönskade dräktigheter.

Säkerställ god vidhäftning

Alla könskombinationer kan inte leva tillsammans i harmoni.

2 kastrerade hankaniner kommer bra överens, liksom han- och honkaniner. Det kan dock hända att 2 honkaniner inte binder lika bra.

Detta gör att identifiera könen på kaninungar extremt viktigt. Om du känner till könen kan du justera dem för att se till att de kommer överens.

Ta hand om god hälsa

Du kan säkerställa hälsan hos dina kaniner om du vet könet. Osterilerade honkaniner har en högre risk att utveckla livmodercancer.

Se även  Behöver kaniner som husdjur vaccinationer eller vaccinationer?

Sterilisering är en process för att ta bort äggstockar. Det gör dem inte bara friskare, utan förhindrar också oönskade graviditeter. Frekventa dräktigheter kan få kaninen att känna sig svag.

Om du inte vet om din kanin är hane eller hona, kommer du inte att kunna vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa deras goda hälsa. Detta är ytterligare en anledning till varför kaninernas kön är så viktigt.

Kan du se könet på en kaninunge genom dess ansikte?

Vissa människor tror att det är möjligt att se könet på en kanin på dess ansikte. Hanar och honkaniner skiljer sig drastiskt åt i fysiska egenskaper, men ansiktet bör inte vara den enda faktorn att basera ditt beslut på.

Ansiktet på honkaniner är vanligtvis rundare än hanar. Ansiktet på hankaniner är något rektangulärt i kontrast till det runda ansiktet på honor.

Men att identifiera könet med ansiktet är inte rätt sätt att gå tillväga. Ansiktsformen kan variera beroende på kaninernas ras och kroppsbyggnad, och man kan misstolka könet.

Det bästa sättet att bestämma könet på en kanin är att utvärdera dess könsorgan. Och inte ens när kaninen föds.

Den bästa tiden att kontrollera en kanin för dess kön är minst 6 veckor efter födseln. Du kan aldrig gå fel med könsorganen eftersom de är kontrasterande olika.

Du kan omöjligt gå fel genom att identifiera ett cylindriskt utsprång med en rund öppning i spetsen hos hanar och en slitsliknande öppning hos honor.

När du väl vet könet på dina kaninungar kan du hysa dem hur du vill. Om du vill att dina kaniner ska få ungar kan du hålla ihop en hane och en hona.

Om du inte vill att dina kaniner ska para sig och föröka sig kan du se till att hanar och honor inte hålls i samma område.

Se hur mycket kunskap om din kanins kön kan hjälpa dig att hålla den som husdjur?

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hane vs. kaninhonor: Vilka är bättre husdjur?
  • Kan tamkaniner häcka med vilda kaniner?
  • Kan du röra/hantera en kaninunge?
  • Har honkaniner morrhår?
  • Kan kaniner skilja på födelsedatum?
  • Vilka är tecknen på en gravid kanin?