Hur kommunicerar grisar?

Många människor är inte bekanta med grisbeteende och de flesta blir också vilseledda av hur media och andra personer framställer grisar. Vi vill hjälpa till att ta bort stigmat från grisar genom att skriva en användbar guide till grisar.

Hur kommunicerar grisar? Grisar kommunicerar genom kroppsspråk, röstkommunikation och genom lukt. Människor kan inte riktigt fånga upp doftsignaler som vissa djur, så vi fokuserar främst på kroppsspråk och röstkommunikation.

Folk kanske tror att grisar är svårare att förstå än katter och hundar eller andra vanliga djur vi känner, men grisar är faktiskt ett av de mest uttrycksfulla djuren du någonsin kan stöta på.

Enbart en gris kroppsspråk talar mycket.

Det vanligaste kroppsspråket vi observerar hos grisar är svansviftande, upprättstående öron, snabb löpning, leende och knuffande.

För röstkommunikation kan vi vanligtvis höra grisar grymta eller grymta. Precis som med människor och andra djur kan vad de vill förmedla bero på deras röst.

Vissa grisar är inte lika högljudda som de andra. De är vanligtvis tysta djur och hörs bara runt medgrisar.

Unga smågrisar är ofta bullrigare än vuxna smågrisar eftersom de fortfarande är unga och inte riktigt vet hur de ska kommunicera sitt kroppsspråk.

Det finns tillfällen då grisar grymtar så högt de kan för att skicka en ”varningssignal” till människor eller djur i närheten.

Om du hör din gris morra, vet att det inte bara är ett morrande ljud. De flesta djur gör inte oväsen för ingenting. De försöker alltid kommunicera när de gör ljud.

Titta alltid noga på din gris för att lära känna dem. Grisar kan ha individuella personligheter separat från rasens temperament och kan bete sig annorlunda, vilket betyder att de kan kommunicera annorlunda.

Så hur kan vi veta vad vår gris försöker berätta för oss? Det är viktigt att veta innebörden bakom vår gris handlingar för att helt förstå dem.

Hur grisar kommunicerar genom kroppsspråk

Vi förlitar oss enbart på en gris kroppsspråk för att avgöra vad de försöker berätta för oss och få oss att förstå.

De flesta djur har väldigt få möjligheter att uttrycka sig, men grisar kan hitta sätt att överskrida sina begränsningar.

Vissa ägare kan tycka att det verkligen är förvånande hur en gris beter sig!

Anledningen till detta är att grisar är otroligt intelligenta varelser. Grisar är de femte mest intelligenta djuren i världen, kan överlista hundar och schimpanser och sägs ha samma nivå av intelligens som ett 2-årigt barn.

Eftersom grisar är ganska smarta kan de hitta metoder för att bättre kommunicera genom kroppsspråk. Nedan är några fler av deras vanliga kroppsspråk och beteende.

 • Viftande svans
 • Nudging eller rot
 • Att gräva
 • Ladda
 • Att vara envis
 • Att bita
 • Rullande
 • Lek med mat
 • Att trycka
 • Dölj
 • att gråta
 • Leende

1. Viftar på svansen – är ett tecken på lycka, spänning, belåtenhet. Vissa grisar har dockat sina svansar och kanske inte kan kontrollera sina svansar.

Se även  10 sätt att bli vän med en gris

2. Nudging eller rot — Att rota är ett vanligt beteende hos grisar eftersom de har dålig syn. De förlitar sig på sin känsliga hörsel och utmärkta luktsinne för att analysera föremål.

Om en gris knuffar dig med nosen ska den inte förväxlas med aggressivt beteende. De försöker helt enkelt undersöka dig, göra dig bekant med dig eller ibland bara ber om din uppmärksamhet.

3. Gräva — kan vara ett tecken på hunger, tristess, lekfullhet eller så kan det betyda att din gris kan lukta mat eller höra något som väcker deras intresse för det specifika området de gräver

4. Laddning — kan vara ett tecken på rädsla, aggression, dominant beteende, men kan också vara ett tecken på lust att spela

5. Att vara envis – är ett tecken på protest eller visar deras förbittring, kan också vara ett tecken på att visa dominans och försöka ägna sig åt manipulativt beteende

Ibland kan det också vara ett tecken på att vara bortskämda, eller ett sätt att behaga ägare om grisar är konditionerade att tycka att envishet är ”gulligt” eller ”gulligt”

6. Bita — är ett tecken på aggressivitet, dominant beteende men kan också bero på rädsla och chock. Bitning ska inte tolereras och bör korrigeras.

Läs vår artikel om hur man disciplinerar en gris.

7. Rullande – är ett tecken på att de känner sig smutsiga, de kanske vill berätta att de vill svalka sig eller ta ett bad, det kan också betyda att de är lekfulla och vill visa det genom att rulla runt.

Ibland betyder det att de vill leka ute eller i leran

8. Lek med mat — vissa grisar leker med sin mat för att låta dig veta att de inte gillar den eller inte vill ha för mycket av den, ibland är det bara en del av deras busiga personlighet

9. Tryck — när grisar trycker in dig eller andra djur i huset vill de ibland visa dominans. Andra gånger kan det innebära att vara konkurrenskraftig, visa förbittring eller visa aggressivitet.

Ofta gör de det för uppmärksamhet.

10. Göm – är ett tydligt sätt att visa dig att de är rädda, de är bytesdjur och kan lätt bli skräckslagna. Beroende på situationen kan det också vara ett tecken på lekfullhet.

12. Gråt — grisar kan gråta riktiga tårar när de sörjer, men de gråter inte av glädje. Om en gris gråter måste det vara viktigt att trösta dem.

13. Leende – är ett tydligt tecken på lycka! Grisar kan le och de ser väldigt söta ut när de gör det.

Om du vill lära dig mer om grisleenden, läs vår artikel ”Leer grisar?”

Det finns fler sätt som grisar kan kommunicera genom kroppsspråk, så läs vidare för att ta reda på det!

Se även  Hur man knyter an till sin gris

Hur grisar kommunicerar genom tillgivna beteenden

Grisar är vanligtvis sociala djur, men det är inte ovanligt att de gömmer sig från fysisk kontakt, som att gosa eller hålls och bärs.

Ibland är de inte vana vid sådana gester och kan se det som en fientlig handling att undvika.

Beroende på din gris personlighet kan de reagera olika på olika handlingar.

Men hur visar grisar tillgivenhet, inte bara kommunikation?

Nedan är de vanliga sätten för grisar att visa tillgivenhet.

Nosparti kyssar

Noskyssar är egentligen bara kyssar, men eftersom de har stora näsor, rör deras näsa oss först innan deras mun kan.

Ibland kan det bara vara ”nuffing”, men om de gör det i sekunder medan de viftar på svansen, kan det betraktas som ”nospussar” vilket betyder att de älskar dig som sin följeslagare!

Att slicka

Att slicka kan vara ovanligt för de flesta husdjursgrisar, men de kan också göra det som en form av ”kyssning”. ”Grooming” är inte en del av en gris normala beteende och kan därför inte tolkas som det.

Förutom att slicka kan de också försiktigt försöka knapra på dig.

Sådana handlingar kan innebära att de bara är klängiga och inte omedelbart bör bedömas som negativt beteende.

Gos och varvbesök

Grisar som avgudar dig och har fastnat helt för dig ska bara komma till dig för varvbesök! Det kan vara en spännande upplevelse, speciellt när du stöter på det för första gången.

Vissa kanske också tycker om att gosa och du kanske ser dem ha ett leende på läpparna när de gosar med dig.

Detta är ett tydligt tecken på kärlek!

Hur grisar kommunicerar genom röstuttryck

Det finns inte mycket vi kan utläsa av en gris röst, men det finns några tydliga tecken som kan hjälpa oss att förstå dem bättre. Det finns flera typer av ”grunts” som också kan kallas ”oinks” beroende på din gris.

 • Lugna morrar – kanske försöker få din uppmärksamhet
 • Kontinuerligt morrande – behöver något, försöker varna, kan vara irriterad, uttråkad eller ensam
 • Låga, sorgsna grymtningar – kan vara ett tecken på gråt, sorg, sorg, ensamhet eller smärta
 • Högt morrande – kan försöka varna, kan vara ett tecken på spänning, försöka visa dominans, uttrycka ilska eller missnöje
 • Gråtande morr – tecken på depression, sjukdom, ensamhet, sorg, smärta

Varje gris kan ha olika personligheter och deras toner kan skilja sig hela tiden. Så länge du är bekant med din gris personlighet kan det vara lättare att förstå dem.

Vad grisar försöker säga genom ovanligt beteende

Det finns tillfällen då grisar uppvisar beteenden som inte syns hos andra grisar som kan väcka nyfikenhet och allvarlig oro hos vissa. Här är några ovanliga beteenden att se upp för.

Kontinuerlig gråt

Om du inte har någon aning om varför din gris inte kommer att sluta gråta och det inte finns någon anledning för honom att vara deprimerad, ledsen, sörja eller något liknande, kan det finnas ett underliggande problem som vi inte är medvetna om.

Se även  Behöver husdjursgrisar injektioner?

Grisar talar inte vårt språk, men de kan bete sig precis som en bebis som gråter eftersom det är det enklaste sättet att berätta något de inte kan.

Non-stop gråt kan vara ett tecken på dold sjukdom eller smärta för grisar som våra blotta ögon inte kan se.

Rådfråga din veterinär om du misstänker något ovanligt beteende hos din gris.

Hotar med våld

Av naturen är grisar milda och fridfulla djur, men om de visar aggressivitet kan det vara farligt, speciellt om de är stora och har betar som kan vara dödliga.

En gris som inte kan disciplineras eller som fortsätter att uppvisa ett alarmerande och plågsamt beteende kan bli ett offer för misshandel, misshandel eller trauma och behöver en bättre förståelse för att ta reda på hur man kan åtgärda det.

Om du misstänker att din gris blir hotfull, rådfråga en expert.

Väggslickning eller självskada

Om det inte finns något på väggen att slicka och din gris fortsätter att göra det kan det vara ett tecken på sjukdom.

När en gris skadar sig kan det vara ett tydligt tecken på depression och bör behandlas så snart som möjligt.

Grisar är kapabla till följande metoder för självskada

– slå huvudet mot betong
— vägra att äta och vägra tvångsmatning
– hoppa från höga områden
– medvetet göra sig sjuka
– att medvetet utsätta sig själv för fara

Grisar är smarta djur och de kan göra många saker som kan överraska oss. De har många sätt att uttrycka sig och kommunicera, så vi måste vara försiktiga och förstående med dem också.

Relaterade frågor

 • Vad händer om en gris biter dig?

Precis som med andra djurbett kan ett grisbett bli hotfullt om det lyckas bryta huden och lämna märken eller sår. Munnen är ett av de områden som kan vara full av bakterier.

Det bitna området kan lätt bli infekterat av bakterier och kan utvecklas till en farlig sjukdom och bör behandlas omedelbart.

Oavsett om grisen har vaccinerats eller fått alla sina medicinska behandlingar ska man inte ta lätt på ett bett om det har orsakat ett sår.

Grisar måste vara väl disciplinerade för att sluta bita.

Läs om: ”Biter husdjursgrisar?”

 • Hur gammal ska en gris vara för att föda upp?

De flesta grisraser kan bli könsmogna vid fem till sex månaders ålder.

En ras som kallas ”Meishan”-grisar kan emellertid nå sexuell mognad vid cirka 2 till 3 månaders ålder, vilket är exceptionellt tidigare än andra grisar.

Grisar är mycket framgångsrika i dräktighet och födelsetal och vissa kan producera stora mängder liter medan andra bara kan producera ett fåtal.

Vill du veta mer om avel kan du läsa vår artikel om det här.