Hur kommunicerar katter med varandra? En veterinär förklarar

Två katter involverade i kommunikation och interaktion uppvisar katt socialt beteende.

Studiet av kattbeteende är fascinerande av många anledningar, men frågan om hur katter kommunicerar med varandra är av stort intresse för både föräldrar och veterinärer.

Som kattägare och veterinär med särskilt intresse för djurs beteende har jag arbetat med och ägt katter i många år och jag lär mig fortfarande alltid nya saker om kattkommunikation.

Kattkommunikation är mångskiktad och använder vokalisering, kroppsspråk, fysisk kontakt och doft. En del kattprat är subtilt (såg du det där blinkandet?), och en del inte så mycket: väsandet och skriket från en kattkamp kommer att tänka på!

Som det mesta med katter finns det alltid mer i dem än vad man kan se. Så läs vidare om du vill veta mer om det komplicerade språket hos våra huskatter, från kattungar till vuxna katter.

Visuella signaler

Visuell signalering är en viktig del av kattkommunikation. Fysiskt aggressivt beteende ses sällan utan mycket eskalering först, med början med preliminära visuella signaler som förändringar i kroppsposition, ansiktsuttryck och förmågan att höja håret över hela kroppen.

1. Svansposition

Din katts svans avslöjar ofta mycket om dess humör. Om deras svans är upprätt och lång när de närmar sig en annan katt (eller människa), är detta i allmänhet ett vänligt och lättillgängligt tecken. En vibrerande upprätt svans är ännu bättre och indikerar glädje i att hälsa.

Däremot indikerar en upphöjd svans men uppblåst med borst som står uppåt aggression, liksom en svans som svischar fram och tillbaka. Om svansen faller mellan bakbenen indikerar din katt underkastelse eller nervositet. En halvt upphöjd svans tyder på nyfikenhet.

2. Ansiktsuttryck

Olika positioner för ögon, öron och mun är också kommunikationsformer för katter. Sammandragna pupiller, utsvängda morrhår och upprättstående öron som vänds utåt är tecken på aggression, medan vidgade pupiller, upphöjda morrhår och öron placerade platt mot huvudet är ett tecken på en rädd katt.

Se även  Vetenskapen bekräftar att kattägare är friskare

Ögonkontakt är också viktigt. En katt som stirrar direkt utan att blinka är en riktig utmaning, medan avslappnad ögonkontakt med långsam blinkning tyder på belåtenhet och kärlek.

3. Attityder

En katt som böjer ryggen och uppvisar klassiskt kattbeteende, ofta förknippat med stretching eller att känna sig hotad.

Vissa katter böjer ryggen för att sträcka sig, men denna position kan också indikera aggression eller defensivitet.

Din katt kan använda hela sin kropp för att indikera olika sinnesstämningar. En välvd rygg kan indikera aggressivitet eller defensivitet, och katter som kryper nära marken med en dunkande svans är också mycket defensiva.

Om din katt är en jägare kan du se den klassiska ”jakthukan” där din katts kropp är utsträckt länge, redo att kasta sig. Katter som rullar på rygg anses vara vänliga eller undergivna.

Taktil kommunikation

Katter kan vara ensamma varelser, men i sociala grupper finns det flera metoder för fysisk kontakt. Bonded katter sover ofta ihopkrupen och använder varandra som kuddar. I själva verket kallas detta ”kuddar”.

Allogrooming, där två katter ansar varandra, är också vanligt, liksom allorubbing, där två katter gnuggar sina ansikten och kroppar mot varandra. Detta beteende är sannolikt också involverat i doftöverföring och luktkommunikation för att stärka sociala band. Du kan också se katter gå baklänges mot varandra och snurra på svansen, vilket anses vara en form av social kommunikation.

Luktsignaler

Doft är en extremt viktig metod för kommunikation mellan katter. Kattdjur har i allmänhet ett utmärkt luktsinne, och de har också ett vomeronasalt organ, som kan bearbeta feromonkommunikation – en form av kemiska meddelanden.

1. Feromoner

Om du ser din katt ”smaka” luften, med ansiktet sammanpressat till en grimas, känner han förmodligen lukten av kemiska meddelanden som kallas feromoner, med hjälp av det vomeronasala organet på munnen. Dessa kemiska luktmeddelanden är viktiga eftersom de kan ge mycket specifika meddelanden och dröja kvar i miljön under lång tid.

Se även  Hur du hindrar din katt från att spilla vatten från sin matskål

Feromoner kan kommunicera en rad saker, inklusive territoriummärkning, hälsningar, sexuell tillgänglighet och varningar, och kan också identifiera ”säkra” områden och individer. Katter använder doftkörtlar på kinderna, hakan och pannan för att lämna dessa doftmärken som en form av ett meddelande till både sig själva och andra katter.

2. Urin och avföring

En katt som uppvisar spraybeteende och markerar sitt revir med urin, vilket är vanligt hos katter.

Vilken katt som helst kan spraya, men hankatter som inte har kastrerats är mer benägna att uppleva urinsprej.

Katter lämnar även doftmärken genom urinsprejning, förmedlar budskap om territorium, andra katter och sexpartners. Intakta hanar är mest benägna att spruta urin, men alla katter kan uppvisa detta beteende. Avföringens roll i kommunikationen är mindre tydlig, men det noteras att när katter gör avföring på sitt territorium, tenderar de att begrava det; de lämnar bajsen oskyddad om den är nära en territoriumgräns.

Vokal kommunikation

Det finns ett brett utbud av kattvokaliseringar – vanligare än vad som ses hos andra köttätare. Röstljud ses ofta i interaktioner mellan katter och människor, som att jama efter mat eller spinna när de klappas, men katter kommunicerar också med varandra vokalt. Vissa kattraser, som siameserna, är kända för sitt prat och har ett omfattande utbud av sångljud.

1. Mjauen

Det klassiska kattmjau-ljudet finns vanligtvis bara i katt-till-katt-kommunikation mellan kattungar och deras mammor. a studie i Sverige upptäckte att vuxna katter bara jamar på människor, och inte på andra katter.

2. Spindlar

Murlande ljud som spinnande och hälsningstrillar indikerar vanligtvis belåtenhet och vänlighet. Kattungar och deras mammor spinnar ofta medan kattungen ammar, och vuxna spinnar medan de ansar varandra. Vissa katter spinnar, vibrerar eller gnisslar i hälsningar till både människor och andra katter.

3. Aggressiva ljud

En katt som visar aggressivt beteende, med upphöjd päls, väsande beteende och en aggressiv attityd.

Aggressiva ljud hos katter är ofta ganska lätta att förstå.

Vokaliseringar gjorda med munnen öppen indikerar aggression: ett morrande, ylande, morrande eller gnällande. Dessa kan vara offensiva eller defensiva, och om de inte lyckas med att deeskalera konflikter kan katter tillgripa att spotta eller gnälla på sin motståndare innan den fysiska kampen med klor och tänder börjar.

Se även  Frontline Spray för katter: Översikt, dosering & Bieffekter

4. Rovljud

Katter har ett specifikt smällande ljud som de använder när de upptäcker byten, till exempel en fågel eller ett litet däggdjur. De kan också skrika av spänning. Detta är ett vanligt ljud om du har en katt som gillar att titta ut genom fönstret.

Slutgiltiga tankar

Har du någonsin insett att kattkommunikation är så komplicerat? Det är inte bara ett mjau här och där, katter har ett brett utbud av sätt att kommunicera på, från subtila till mer uppenbara.

Hållning, ansiktsuttryck, lukt och beröring är lika viktiga som de mer röstsignaler. Nästa gång din katt kommunicerar med en annan katt, se om du kan upptäcka någon av dessa smarta kommunikationsmetoder!

Läs också: 7 anledningar till varför din katt gnäller och hur du kan hjälpa!

Vanliga frågor

Hur kommunicerar katter med andra katter?

Katter använder olika metoder för kommunikation: sång, taktil, visuell och doft. Dessa kategorier inkluderar doft och feromoner, kroppsställning och kroppsställning, ansiktsuttryck, skötsel och gnuggbeteende och sångljud.

Förstår katter när de jamar på varandra?

Att jama är faktiskt ett ljud som bara kan höras mellan kattungar och mammakatter. Hos vuxna katter verkar det som om jamningen bara är riktad mot människor och inte mot andra katter.

Kommunicerar katter tyst med varandra?

Ja absolut. Röstljud är bara en liten del av kattkommunikation. Katter utbyter budskap konstant, genom sin hållning och ansiktsuttryck (även blinkande!), doftmeddelanden och till och med genom att trimma eller gnugga varandra.

Kan katter berätta saker för varandra?

Ja, deras vokaliseringar och ställningar kan indikera deras humör, men användningen av doftmeddelanden är mer komplex och kan berätta för varandra om deras sexuella tillgänglighet, deras revir och om andra katter.