Hur kontrollerar man kaninens temperatur?

Kaniner har nyligen blivit ett allt populärare husdjur. De har relativt lite underhåll eftersom de inte behöver tas med på långa promenader eller kräver täta veterinärbesök.

Men om du bestämmer dig för att hålla en kanin som husdjur måste du veta hur du tar hand om den. Detta inkluderar att kontrollera din kanins temperatur för att se till att den ligger inom det normala intervallet.

Om du vill lära dig hur du kontrollerar en kanins kroppstemperatur har du kommit rätt. Låt oss sätta igång direkt!

Hur man kontrollerar min kanins temperatur

Det är oerhört viktigt att du vet hur du tar din kanins temperatur. Detta beror på att kaniner kan vara ganska känsliga för temperaturförändringar i sina kroppar.

Om deras temperatur faller utanför det normala intervallet kan de snabbt utveckla hypotermi eller hypertermi. Båda tillstånden kan visa sig vara livshotande för din lilla kanin.

Det är också bäst att inte vänta på en kris för att lära sig att ta din kanins temperatur. Om din kanin inte mår bra är du förmodligen orolig och panikslagen.

Att försöka lära sig hur man tar hans temperatur vid den tiden kommer att sakta ner din kanins behandling. Så var alltid proaktiv och vet hur du tar hand om ditt husdjur.

Allt du behöver är en rektaltermometer i plast och något djurvänligt glidmedel.

 1. Du bör börja med att försiktigt gunga din kanin på ryggen. Du kan göra detta i ditt knä eller på mjuk stoppning för att se till att det känns bekvämt.
 • Kaninens huvud ska hållas stadigt mot din mage och ryggen ska krullas till en ”c”-form med fötterna pekande uppåt.
 • Be en familjemedlem eller rumskamrat att smörja plasttermometern ordentligt när den har satts in.
 • Sätt försiktigt in termometern i din kanins ändtarm, se till att inte gå djupare än en tum. Rörelsen ska vara smidig och snabb för att säkerställa att din kanin inte känner något obehag.
 • Fortsätt att prata mjukt till din kanin så att den känner sig bekväm och säker. Detta kan vara ett skrämmande ögonblick för honom, så du måste erbjuda honom stöd och kärlek.
 • Låt termometern sitta i cirka 10-15 sekunder för att få en korrekt avläsning. Ta sedan bort termometern och kontrollera avläsningen.
 • Du kan nu släppa din kanin långsamt. Pet honom och ge honom massor av kärlek och godsaker för att han är modig och låter dig kontrollera hans kroppstemperatur.
Se även  Vad händer om en kanin äter plast?

Viktig notering: Det kan ta flera försök innan du kan mäta din kanins kroppstemperatur. Gå långsamt och låt det kännas bekvämt under hela processen.

Om du upplever något motstånd när du sätter i termometern, sluta och försök igen. Tvinga aldrig något eftersom du riskerar att skada din kanin.

Hur man tolkar din kanins kroppstemperatur

Nu när du har lärt dig hur du tar din kanins temperatur bör du kunna tolka den.

Att veta vad olika temperaturnivåer betyder för din kanin är det bästa sättet att ta hand om den.

 • Den normala temperaturen för husdjurskaniner ligger i intervallet 101*F till 103*F. Detta anses vara ett säkert medelintervall.
 • En kroppstemperatur över 103 *F betyder att din kanin har feber.
 • En kroppstemperatur under 101 *F betyder att din kanin är hypotermisk. Detta är ett mycket farligt tillstånd som kan visa sig vara livshotande för din kanin.

Det är viktigt att komma ihåg att både för höga och för låga temperaturer är farliga för din kanin.

Om kroppstemperaturen stiger över 106 * F utvecklar den en hög sannolikhet för anfall. Det kan till och med förvandlas till hjärnskador och visa sig vara livshotande för din dyrbara kanin.

Det är därför viktigt att hålla ett öga på din kanin. Se till att det alltid är bekvämt. Om du märker minsta tecken på konstigt beteende, ta din temperatur omedelbart.

Detta hjälper dig att hålla dig informerad. Du kommer snabbt att kunna identifiera när din kanin inte mår bra och få medicinsk hjälp och stöd för att bli bättre!

Sätt att värma upp min hypotermiska kanin

Har du tagit din kanins rektaltemperatur, bara för att upptäcka att de är hypotermiska? Som nämnts ovan är hypotermi ett extremt farligt tillstånd som kan äventyra din kanins liv.

Hypotermi observeras oftast hos kaniner under vintermånaderna.

Det kan också förvandlas till köldskador om din kanin bor ute, eftersom det vanligtvis uppstår som ett resultat av exponering för minusgrader.

Dessutom kan hypotermi uppstå om din kanin har blöt päls under en kall, blåsig dag. Exponering för den kyliga luften kan göra att kroppstemperaturen sjunker snabbt.

Se även  Kan kaniner och ankor leva tillsammans?

Det är därför veterinärer rekommenderar att du inte badar din kanin under vintermånaderna.

Om du bestämmer dig för att rengöra din kanin med vatten, se till att du torkar pälsen ordentligt med en hårtork på den ”varma” inställningen. Detta förhindrar att hans blöta päls utsätts för kall luft.

Här är några tecken som hjälper dig att identifiera hypotermi hos din kanin.

 • Ständig skakning
 • Bleka tandkött och läppar
 • Låga energinivåer och okoordinerade rörelser
 • Extremiteter blir svala vid beröring (inklusive deras lemmar och öron)

Hur man behandlar hypotermi hos min kanin

När du har fastställt att din kanin lider av hypotermi måste du agera snabbt. Du måste vidta viktiga åtgärder för att säkerställa att deras kroppstemperatur inte sjunker ytterligare.

Här är de bästa stegen du kan ta för att få din kanin att känna sig bekväm. När du har gjort detta, gå till akuten veterinär och ge din kanin lite välbehövlig läkarvård.

 • Häll lite varmt vatten i en vattenflaska. Linda en liten handduk runt den och placera din kanin mot den. Detta kommer att få det att kännas varmt.
 • Köp en kaninvärmare som passar till mikrovågsugnen och värm den. Sätt den mot din kanin.
 • Du kan också värma en badlakan i mikron. Låt det sitta i 30 sekunder och kontrollera sedan att det är varmt och inte för varmt. Linda handduken runt din kanin.
 • Använd en värmedyna till din kanin. Man ska vara väldigt försiktig så att han inte gnager i elsladdarna.

Om du har vidtagit åtgärder för att värma upp din kanin är nästa steg att kontakta din närmaste veterinär. Om din kanins vanliga veterinär inte är tillgänglig, oroa dig inte.

Gå bara till närmaste veterinär och förklara situationen för dem. De kommer att veta hur man bäst tar hand om din kanin och säkerställer maximal överlevnad.

Sätt att kyla ner min överhettade kanin

Om du har tagit din kanins rektaltemperatur och upptäckt att den är hypertermisk, måste du agera snabbt.

Kaniner kan inte svettas eller flåsa, så de har ingen möjlighet att avleda överflödig värmeenergi från sina kroppar. Detta kan vara en stor hälsorisk för din kanin, särskilt om den har en tjock päls.

Se även  Är rosmarin säkert för kaniner?

Hypertermi, eller överhettning, är ett farligt fenomen hos kaniner. Det kan till och med bli livshotande om din kanin inte får akut medicinsk vård.

Här är några symtom på hypertermi som hjälper dig att upptäcka de tidiga tecknen. Detta gör att du proaktivt kan identifiera hypertermi hos din kanin och söka läkarvård från veterinären.

 • Varma öron och fötter
 • Andas med öppen mun
 • Vägra att äta
 • Rastlöshet och okoordinerade rörelser
 • Tråkigt och svarslöst beteende
 • Blåtonade spetsar på näsa och mun

Hur man behandlar hypertermi hos min kanin

Har du märkt något av dessa tecken på hypertermi hos din kanin? Om du agerar snabbt kan du förmodligen klara det.

Till att börja med måste du ta din kanins rektaltemperatur genom att följa stegen ovan. Därefter är det viktigt att kontakta din veterinär och informera honom om temperaturen.

När du pratar med din veterinär, var noga med att nämna eventuella tecken och symtom på hypertermi du har märkt. Detta kommer att hjälpa din veterinär att bättre förstå allvaret i situationen.

Om det kan behandlas hemma, kommer din veterinär att ge dig råd om det bästa sättet att ta hand om din kanin. Å andra sidan, om din kanin behöver medicinsk behandling kommer veterinären att be dig besöka honom.

När du är på väg till veterinären, se till att du gör följande för att hålla din kanin bekväm:

 • Förvara den på ett svalt, välventilerat utrymme. Slå på luftkonditioneringen och se till att jetboxen inte är för varm.
 • Använd en mjuk, fuktig trasa för att blöta hans öron. Du bör också försiktigt blåsa luft över dem med en fläkt för att hålla dem svala.
 • Spraya bakbenen och magen med en mjuk ström av kallt vatten. Var noga med att använda lite kallt vatten istället för iskallt vatten eftersom detta kan orsaka ytterligare obehag och till och med leda till chock.

Lycka till med att kontrollera din kanins temperatur och ge den den bästa vård du kan!

 • Vad händer när kaniner blir blöta?
 • Kan kaniner frysa ihjäl?
 • Kan kaniner överleva i kallt väder?
 • Kan kaniner överleva i varmt väder?
 • Ska min kanins öron vara varma?