Hur kyler grisar ner sig?

När du har lärt dig att grisar inte svettas bra kommer du att börja undra hur de lyckas svalna och det ska vi förklara i sin helhet i den här artikeln!

Hur kyler grisar ner sig? Grisar svalkar naturligt genom att blötlägga sina kroppar i närliggande vatten eller lera, dricka vatten och söka skugga under ett rent och torrt skydd.

Varför kan inte grisar svettas ordentligt? Grisar har ett PAR svettkörtlar, men det räcker inte för att hjälpa dem att anpassa och behålla sin kroppstemperatur.

Det är viktigt att ha en balanserad kroppstemperatur, annars kan en onormal kroppstemperatur leda till sjukdomar och till och med utveckla oönskade sjukdomar som kan dra ut på tiden.

Det finns grisar som är benägna att få solbränna och värmeslag, vilket kan leda till kritisk sjukdom. Det finns redan allvarliga fall när värmeslag blev dödligt och orsakade en gris död.

Grisar med tjockt hår och till och med ulliga pälsar är i riskzonen i varmt väder och måste få hjälp att svalna. Håll alltid dina grisar hydrerade, särskilt på sommaren!

Eftersom grisar oftast bara har tillgång till lera har de inget annat val än att rulla i den och det var så vi fick reda på att grisar är ”smutsiga” och gillar att leka i lera.

Nåväl vad majoriteten vet är att grisar gör det utan anledning men verkligheten är att grisar gör det för att de inte är kräsna och det är vanligtvis deras enda val.

Faktum är att en gris föredrar vatten framför lera. De är ett av de renaste djuren du kan stöta på.

Grisar i fångenskap försummas vanligtvis eller får inte den vård de behöver. Därför kom vi att tro att de är smutsiga djur, vilket är motsatsen till deras sanna natur.

På ett sätt… grisar har coola personligheter, men de behöver vår hjälp när klimatet blir för varmt för att hantera! Läs vidare för att ta reda på hur du kan hjälpa en gris i nöd med alla detaljer.

Så här håller du din gris sval

Vissa av dessa kräver kanske bara mindre justeringar eller liten ansträngning, vilket kan vara en stor grej för dina grisar, så se till att hålla utkik efter dessa tips!

 • Se till att du har tillräckligt med vatten
 • Bada din gris
 • Ta dem för ett dopp
 • Ge dem tillgång till en liten mängd vatten eller lera
 • Installera en kylare eller fläktsystem
 • Ge ordentligt skydd
 • Undvik onödiga fysiska aktiviteter
 • Undvik instängdhet i trånga utrymmen
 • Håll miljön ren
Se även  Hur du återfuktar din gris

A. Se till att du har tillräckligt med vatten — Vatten är en av de mest avgörande komponenterna och bör alltid tillhandahållas. En genomsnittlig gris kan dricka 5 till 10 liter vatten per dag, men om vädret är för varmt, överväg att ge mer.

B. Bada din gris — Vissa grisar kanske inte gillar att bada i början, men det beror på att de helt enkelt inte är vana vid det. Det är bra om du kan vänja din gris vid att bada.

C. Ta dem för ett dopp — grisar kan verkligen lära sig simma. Var inte rädd för att ta chansen och låt dem lära sig eftersom detta kan vara en rolig aktivitet för dig och din husdjursgris. Se det som en njutning för er båda!

D. Tillåt åtkomst till en liten mängd vatten eller lera – det borde finnas en pool i närheten för dem att blöta sina kroppar i om man inte hinner bada dem ofta.

Simbassänger kan enkelt göras om du har tillräckligt med utrymme eller bara genom att använda en enkel bred hink som de passar in i. Du kan också skapa en lergrop som kan vara tillräcklig för dem.

E. Installera en kylare eller ett fläktsystem – Detta kan kräva att du spenderar lite pengar och det kan vara valfritt. Överväg detta förslag om din gris verkligen har svårt att anpassa sig till klimatet.

F. Ge bra skydd – så länge det finns skugga som kan skydda dem från solen och en torr plats kan det underlätta för din gris.

G. Undvik onödig fysisk aktivitet – det betyder att du bör undvika att tvinga dem att träna eller leka när temperaturen inte är rätt för kroppen. Det finns många sätt att hålla sig i form och ha kul!

H. Undvik att låsa dem i trånga utrymmen – detta kommer bara att få värmen att fastna i din gris kropp och kan leda till överhettning eller värmeslag. Det är viktigt att ge dem tillräckligt med utrymme.

I. Håll området rent – låt oss alla inse det, mänskligheten är den största anledningen till att klimatet blir hårt och oförutsägbart nuförtiden.

Ett rent hus eller livsrum för både människor och djur ger verkligen en fräsch atmosfär eftersom det tar bort oönskade lukter eller saker som kan bidra till värmen!

Se även  Varför gräver grisar?

Att ha en ren miljö kommer säkerligen att inbjuda till svalare väder som vi alla kan dra nytta av.

Låt oss bli ansvarsfulla människor och hålla vår miljö ren!

Vilken typ av väder föredrar grisar?

Generellt sett trivs de flesta grisraser bra och bättre i ett svalt klimat.

Trots detta finns det fortfarande starka och tåliga sorter som tål tuffa väderförhållanden, men det betyder inte att vi ska vara bekväma med att utsätta dem för det.

Under hårda temperaturer är en gris lätt mottaglig för lunginflammation och värmeslag som lätt kan leda till döden hos grisar.

Även om grisen överlever de hårda temperaturerna är den kanske inte lika frisk och stark som den brukade vara. Det kan ha stor inverkan på deras allmänna hälsa och därför måste ägare vara försiktiga.

Hur har grisar nytta av lera?

För att utöka ämnet grisar och lera föredrar grisar vatten framför lera, men de har förmodligen också utvecklat en naturlig smak för lera genom åren.

På sätt och vis blev ”lera” en gris ”enda vän” när det kommer till kylning, eftersom de har begränsad tillgång till vatten.

Det är därför även unga smågrisar som aldrig har rört lera instinktivt vet att lera är en del av deras natur och tenderar att leka i den, även om de egentligen inte behöver svalna.

Jag har också en annan personlig teori angående grisar och lera.

Det är också möjligt att grisar också täcker sina kroppar i lera för att maskera sin närvaro i det vilda. Grisar är intelligenta djur och det kommer inte att vara förvånande om de har lärt sig konsten att dölja sina dofter.

Lera i det vilda blandas med olika dofter som lätt kan förvirra rovdjur som förlitar sig på doft under jakt.

Detta kan hjälpa till att öka en gris överlevnadsförmåga och det är verkligen ganska COOLT om det faktiskt är ett annat syfte med lera för grisar!

Varför grisar behöver solljus

Nu när vi undrar hur grisar kan svalna om de har dysfunktionella svettkörtlar, är det naturligt att undra om de behöver solljus.

Naturligtvis behöver de flesta livsformer solljus.

Inga skarpa solstrålar som kan orsaka solbränna, men den friska morgonsolen kan ge D-vitamin som är bra för att bygga starka ben. Det har också många andra fördelar.

Se även  Kan grisar känna igen sig i en spegel?

Studier tyder också på att tidig morgonljus från solen kan anses vara ett naturligt antidepressivt medel för vissa människor.

Djur, särskilt grisar, behöver exponering för solljus för att öka sin mentala hälsa och hålla dem aktiva.

Relaterade frågor

 • Har grisar hår?

Ja, grisar har hår och ingen päls. Men vissa grisar har ”ulliga pälsar”

De flesta grisar har lite hår som knappt syns, varför vi vanligtvis kan se deras bara hud.

Det finns vissa raser med hår tillräckligt tjockt för att vara mycket synligt som kan väcka ditt intresse.

1. Mangalica gris — grisarna som har tjocka lockiga pälsar som liknar fårull och beter sig som en hund!

2. Kunekune gris — Kunekune introducerades till Nya Zeeland och blev en av de domesticerade raserna. Strax efter antog de infödda maorierna på Nya Zeeland Kunekune, som egentligen är ett maorispråk som betyder ”tjock och rund” och kan uttalas som ”cooney cooney’

3. Juliana Pig — Julianagrisen är en ”naturligt” liten ras och är också känd som den ”målade miniatyrgrisen” på grund av sina ofta fläckiga färger. Det är en grisras som har sitt ursprung från Europa genom selektiv avel.

4. Tamworth gris – Tamworth-grisar är mest kända för sin ”ginger”-färg och kallas ibland för ”Sandy Back” på grund av att färgen liknar sandens.

5. marsvin – Marsvin har några vanliga färger nuförtiden och det är svart, blåsvart och mörkbrunt.

 • Gillar grisar regn?

I allmänhet kan grisar gilla och leka i regnet eftersom det kan hjälpa dem att svalna när det behövs.

Om din gris tycker om regnet är det säkert så länge den inte står i regnet för länge eller så kan den utsättas för lunginflammation eller andra sjukdomar.

Grisar har ofta individuella personligheter som gör att de skiljer sig från alla andra grisar, vilket betyder att det kanske inte är samma för alla grisar, men det är ingen skada att prova saker.

Det finns grisar som älskar att simma och det finns de som är livrädda.

Så länge du har andra sätt att hålla din gris sval, borde det inte finnas någon anledning för dem att stanna ute i regnet.

Om du vill veta mer om grisar och regn, läs ”Gillar grisar regn?” genom att klicka på de blå texterna.