Hur lång tid tar det för en kanin att lita på dig?

Om du nyligen har adopterat en kanin, kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta för din nya lurviga vän att börja lita på dig. Att bygga förtroende med en kanin kan vara en gradvis process, och det är viktigt att ha tålamod och förståelse när du arbetar för att bygga ett band.

Det finns flera faktorer som kan påverka processen att vinna en kanins förtroende. Kaniner är bytesdjur av naturen, så de kan vara försiktiga med människor tills de känner sig trygga och trygga i sin miljö. Att skapa en säker miljö är därför avgörande.

Kaniner som har haft negativa erfarenheter av människor tidigare kommer också att ta längre tid att värma upp till sina nya vårdgivare. Men jag har arbetat med många räddningskaniner genom åren, så jag vet att med tid och tålamod kan även dessa rädda kaniner knyta an till människor.

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Hur lång tid tar det för en kanin att lita på dig?

Även om det inte finns någon definitiv tidslinje för hur lång tid det kommer att ta för din kanin att lita på dig, Generellt räknar jag med att det tar minst 1-2 veckor. Denna första period hjälper dig att bygga upp en relation eftersom det är dags för din kanin att vänja sig vid sin nya miljö och din närvaro i sitt liv.

Men för vissa kaniner, särskilt de med en historia av negativa erfarenheter med människor, kan det vara en mycket längre resa att få förtroende. Det är inte ovanligt att det tar flera månader eller till och med år för dessa kaniner att lita på människor fullt ut. Ägarens konsekvens och tålamod spelar en avgörande roll i denna process, och du måste lära dig hur du firar de små vinsterna längs vägen.

Om du är intresserad av en kanin som vänjer dig snabbare är det en fördel att ta hänsyn till din kanins personlighet eller ålder. Ofta kan yngre och mer självsäkra kaniner lättare anpassa sig till dig och deras nya miljö och vårdgivare. Detta kan leda till en snabbare uppbyggnad av förtroende.

När du adopterar en kanin, prata med härbärgepersonal och volontärer. De har ofta värdefull erfarenhet av olika kaniner och kan ge råd om att välja en kanin som generellt är mer sällskaplig eller vänlig.

 • Lär dig om tekniker som hjälper dig att bli vän med en blyg kanin

Hur du får din kanin att lita på dig snabbare

För att bygga förtroende med din kanin är det viktigt att spendera tid med honom deras betingelser. Det kan innebära att du sitter tyst nära deras inhägnad och låter dem komma till dig, eller erbjuder dem en godbit för att bygga en positiv association med din närvaro. Använd dessa tips för att hjälpa dig att bli vän med din kanin snabbare.

Muta dem med godsaker

Att erbjuda godsaker är en beprövad metod för att vinna din kanins förtroende. Börja med att lägga en goding på golvet någonstans nära dig. Ha tålamod och låt din kanin komma till honom i sin egen tid och ta godbiten (han kommer förmodligen att äta den och springa iväg). Detta är en positiv förstärkningsteknik som hjälper din kanin att associera att vara nära din kanin med belöningen att få en godbit.

Se även  När lämnar kaniner från boet?

Om din kanin är det fruktansvärt blyg, sitt avslappnat med ryggen vänd mot din kanin. Detta gör att det verkar som att du inte uppmärksammar dem, vilket gör att de känner sig lite säkrare när de kommer till dig.

När din kanin blir mer självsäker kan du gradvis erbjuda en godbit från din hand istället för att lägga den på golvet. Målet är att få din kanin att känna sig mindre skrämd när den kommer till dig och associera dina utsträckta händer med godsaker.

 • För godisalternativ som är hälsosamma (och läckra) för kaniner, kolla in min artikel om kaningodis.

Sitt tyst på golvet bredvid dem

För att få din kanin att känna sig bekväm med dig, försök att vara runt utan att vara för påträngande. När du utforskar, sitt på bekvämt avstånd från dem så att de kan närma sig dig om de vill, men också hålla avstånd om de vill. Det är bäst att se till att du sitter på golvet eftersom det gör att du verkar mindre skrämmande än om du stod eller satt i en stol.

Utför en lugn aktivitet när du sitter (som läsning) för att låta din kanin veta att du inte uppmärksammar honom. Du vill också se till att du inte blockerar vägen till deras inhägnad eller hembas så att din kanin inte känner sig instängd eller instängd.

Kaniner är nyfikna varelser. Om du gör dig tillgänglig på det här sättet kommer de så småningom till dig för att kolla in dig (du ger dem då en godbit för att belöna deras nyfikenhet). Men du måste ha tålamod. Vissa kaniner kommer till dig ganska snabbt, medan andra behöver flera pass för att sitta tyst tillsammans. Vänta alltid på att din kanin ska göra det första steget och tillfredsställa sin nyfikenhet på sina egna villkor.

Låt din kanin göra det första steget

När du bygger ett band med din kanin måste du verkligen ha tålamod om du vill att din kanin ska lita på dig. Istället för att initiera kontakt, låt din kanin göra det första steget och närma dig dig på sin egen tid. Detta hjälper till att bygga en grund av förtroende mellan er, eftersom din kanin inte kommer att känna att du försöker tvinga honom att göra något han inte vill göra.

Här är några tips:

 • Sitt stilla: Gör dig tillgänglig för interaktion genom att sitta bredvid din kanin. Att sitta precis utom räckhåll är vanligtvis en bra bit att börja med, men om din kanin börjar sitta längre bort, följ inte efter honom.
 • Minimera direkt uppmärksamhet: Överdrivet fokuserad uppmärksamhet kan skrämma din lurviga vän, så undvik att plötsligt stirra eller sträcka dig.

Kom ihåg att din kanin har sin egen personlighet och komfortnivå. Vissa människor kan ta längre tid än andra, och det är okej! Din roll är att tillhandahålla ett säkert och inbjudande utrymme där de har autonomi att interagera med dig.

Se även  Hur man säkert tar en kanin ut för att leka

Börja med små interaktioner

När du börjar bygga förtroende med din kanin, försök att delta i små, positiva interaktioner. Till en början varar dessa möten bara några ögonblick medan din kanin bedömer sin komfortnivå runt dig. Respektera denna process och se det som ett tecken på framsteg när ditt husdjur kommer närmare, även om det bara är kort.

När din kanin kommer närmare, se om du kan röra vid din kanin. Några repor bakom öronen eller att klappa din kanin i pannan är ofta bra ställen att börja klappa en kanin på. Håll dessa interaktioner korta i början. När din kanin blir mer bekväm kan du försöka klappa honom under längre perioder.

Ta en balanserad strategi genom att ge din kanin uppmärksamhet utan att överväldiga honom. Överdriven hantering eller klappning kan göra att din kanin blir överväldigad, så du bör observera deras reaktioner och dra dig tillbaka när de indikerar att de behöver utrymme. Genom att respektera deras gränser främjar du en känsla av trygghet som kommer att ligga till grund för en förtroendefull relation med din kanin.

Låt din kanin hoppa iväg om han vill

När du interagerar med din kanin, respektera alltid deras utrymme och ge honom friheten att välja vad han vill göra (så länge han är säker, förstås. Vi vill inte att han biter i elektriska sladdar eller något liknande). Kom ihåg att kaniner är bytesdjur och deras förtroende bygger på grunden för säkerhet och autonomi. Om ditt husdjur verkar vara benäget att lämna, släpp det. Detta förstärker att de inte är instängda och kan utforska på deras villkor.

Genom att göra detta skapar du en positiv association med din närvaro: du är någon som inte är ett hot eller någon som försöker kontrollera dem. Med tiden, när din kanin inser att interaktioner inte alls är hotfulla, kommer han att bli mer nyfiken och närma sig dig på egen hand, vilket är ett tecken på att utveckla tillit.

Kom ihåg att tålamod är nyckeln. Låt dem bestämma takten i förhållandet, och så småningom kommer de att se dig som en pålitlig följeslagare snarare än en källa till stress.

Tillbringa mer tid med din kanin

För att bygga ett starkt band med din kanin snabbare, vill du spendera tid på att bara vara runt dem. Du kan uppnå detta genom att väva in dagliga interaktioner i din rutin, vilket hjälper din kanin att vänja sig vid dig. Nyckeln är konsekvens och mildhet i dessa uppdrag.

Gör det till en del av din dagliga rutin: Ha ett förutsägbart schema som ger dig tid att sitta tyst med din kanin medan han utforskar. Du kan göra ditt arbete medan du gör detta, eller använda det som en lugn stund för att lägga till lite avkoppling till ditt dagliga schema. Ju mer tid du spenderar runt din kanin, desto snabbare lär han sig att lita på dig.

Skapa en säker miljö

För att öka din kanins självförtroende snabbare är den andra viktiga aspekten din kanins livsmiljö. Om de inte känner sig trygga och avslappnade där de bor, kommer de inte att kunna vinna förtroende och kommer att vara mindre tillitsfulla.

Använd dessa tips för att säkerställa att din kanins livsrum är bekväm och inte orsakar oro för din kanin:

 • Håll andra husdjur på avstånd för att undvika att skrämma din kanin. Det gäller även små barn som inte förstår hur man lämnar kaninen ifred.
 • Måttliga ljudnivåer. Kaniner är ganska känsliga för höga eller ovanliga ljud. En lugn och fridfull atmosfär är avgörande för att förhindra stress.
 • Förse din kanin med gömställen. Ge din kanin massor av möjligheter att gömma sig när den känner sig nervös. Det här kan vara något så enkelt som en kartong, eller så kan du köpa fina små gömställen till din kanin (jag gillar den här slottsbitar från Small Pet Select, eftersom de är ganska rymliga även för ganska stora kaniner. Använd koden ”BUNNYLADY” i kassan för 15% rabatt på din första beställning)
Se även  7 sätt att veta att din kanin älskar dig

Det du gör hindrar din kanin från att lita på dig

Det finns vissa beteenden från din sida som kan få din kanin att frukta dig, snarare än att främja förtroende. Om du vill bli vän med din kanin och ha ett långvarigt band, bör du undvika dessa typer av interaktioner tills din kanin har hunnit lita på dig:

 • Hanterar din kanin för mycket: Kaniner känner sig ofta sårbara när de hålls och behöver tid för att bli bekväma med mänsklig beröring. Frekventa eller olämpliga handlingar kan leda till bristande förtroende.
 • Att göra höga ljud: Plötsliga eller höga ljud kan vara skrämmande för din kanin. En lugn och tyst miljö hjälper till att bygga förtroende för ditt husdjur.
 • Får din kanin att känna sig instängd: Om en kanin känner sig i ett hörn eller inte kan fly kan han bli orolig.
 • Jagar din kanin: Att försöka fånga din kanin när han flyr kan vara väldigt stressande för honom. Undvik att jaga ditt husdjur eftersom det kan få honom eller henne att känna sig hotad.

Tecken och beteenden på att din kanin börjar lita på dig

När din kanin börjar lita på dig kommer du att börja se mer och mer tillitsfullt beteende. Vissa är ganska subtila, och du kanske inte inser att detta är ett gott tecken från din kanin. Det här är vad du kan observera:

 • Din kanin putsar sig omkring dig: Kaniner är i allmänhet mindre uppmärksamma på sin omgivning när de sköter sig själva. Att välja att göra detta i ditt område innebär att det finns en grundläggande nivå av förtroende.
 • Ligga eller slappa nära dig: Detta är ett mycket högt tecken på förtroende från en kanin. De kommer inte att ligga ner eller sova nära någon som de tror är ett hot.
 • Din kanin kan klappa honom: Även om de flesta kaniner älskar att bli klappade, låter de ofta inte folk klappa dem förrän det finns en viss nivå av förtroende.
 • Sova omkring dig: Det ultimata tecknet på tillit är när en kanin känner sig säker nog att somna när du är i närheten och är helt bekväm i din närvaro.

Detta beteende är en stark indikation på att din kanin litar på dig. Även om det känns som att du inte kommer någonstans med bandet mellan dig och din kanin, bevisar detta beteende att du gör framsteg.