Hur länge är en hund brunstig?

hur länge är en hund brunstig?

En värmecykel för hundar kan vara en utmaning för både ett husdjur och hennes ägare. Hundar kan känna sig förvirrade och förvirrade. Ägare kanske undrar vad de kan göra för att göra värmecykeln mer bekväm för en hund i brunst. Det är en svår tid.

Att förstå vad som händer i en hunds värmecykel kommer att hjälpa. Förberedelser är nyckeln, så läs vidare för allt du behöver veta om hundar i brunst och brunstig.

När har hundar sin första värmecykel?

Hundar kommer att ha sin första brunst när de når puberteten. Du kan också kalla detta för reproduktions- eller värmecykeln.

Varje cykel har olika faser. Bröststadiet hänvisar till när en hund faktiskt kan bli dräktig. Det är då vi normalt skulle säga att en hund är brunstig.

I genomsnitt når hundar puberteten runt 6 månaders ålder. Det kan finnas variationer beroende på deras ras. Mindre typer av hundar har till exempel ofta sin första brunst i yngre ålder. Stora raser kanske inte kommer i brunst förrän de är 18 månader till 2 år gamla. Att hålla rekord i dessa tidiga dagar är ett klokt drag.

Hur ofta går hundar i brunst?

De flesta hundar blir brunstiga två gånger om året. Tidsramen mellan cyklerna kan variera beroende på ras. Små hundraser kan ha 3 värmecykler per år. Stora raser har ibland bara 1 brunst per år.

När hundar först börjar få sina cykler är det normalt att de är lite oberäkneliga. Det kan ofta ta upp till 2 år för en honhund att börja ha regelbundna cykler.

Det finns ingen specifik avelssäsong för hundar. Det är förutom de tibetanska mastiffarna och basenjis som tenderar att gå i brunst på våren.

Vilka är de olika stadierna i en hunds brunstcykel?

En hunds reproduktionscykel har 4 olika stadier. Dessa är proestrus, estrus, diestrus och anestrus. Varje steg involverar olika typer av beteende, såväl som fysiska och hormonella förändringar.

Proestrus: Den genomsnittliga varaktigheten av denna fas är vanligtvis 9 dagar, men kan ibland variera från 1 dag till 27 dagar. Även om det är när en hane kommer att attraheras av en hona, kommer hon inte att vara mottaglig för hans uppmärksamhet.

Se även  Kan katter dricka barnmat?

En honhunds östrogennivåer kommer att öka och folliklarna eller äggen kommer att utvecklas. Vulvan kommer vanligtvis att svullna med blod som syns i alla flytningar.

Estrus: Detta är den fertila perioden när en hona är mottaglig för hanen. Återigen, det tar vanligtvis 9 dagar men kan variera från 4 till 24 dagar. Det blir mindre blod i flytningen från vulvan. Östrogennivåerna kommer att sjunka och progesteronnivåerna kommer att börja stiga.

Diestrus: Under denna fas, som varar cirka 2 månader, kommer honan inte längre att vara mottaglig för en mans uppmärksamhet. Östrogennivåerna blir låga och progesteronet når sin topp efter ungefär en månad och faller sedan tillbaka.

Anestrus: Denna fas varar i månader fram till nästa proestrusfas. Vulvan kommer att förlora sin svullnad och det kommer inte att finnas några flytningar. Kroppen använder denna tid för att förbereda livmodern för nästa möjliga graviditet.

Vilka är tecknen på brunst?

Eftersom brunstperioden är så viktig är det värt att titta närmare på några av de symtom du kan förvänta dig att se.

Det första tecknet på brunst är svullnad eller förstoring av vulva. Denna svullnad är inte alltid märkbar. I många fall är blodiga flytningar det första synliga tecknet på att ett husdjur har blivit brunstig. Ibland dyker denna flytning inte upp förrän några dagar efter att brunst har börjat. Mängden flytningar beror på hunden.

Du kommer att märka att flytningarna ändras i färg och utseende när cykeln fortskrider. Ursprungligen kommer flytningarna att vara mycket blodiga, men med tiden blir de mer vattniga, mindre röda och rosa.

Attrahera hanhundar

En brunstig tik kissar ofta oftare än vanligt. Hon kan också uppvisa märkningsbeteende. Det innebär att man måste kissa i små mängder, men på olika föremål i huset eller utomhus.

Det är under denna fas av hennes cykel som hennes urin innehåller hormoner och feromoner som lockar henne till män.

Hanar kan upptäcka en brunstig hona på långt avstånd och kan börja markera din egendom med sin urin i ett försök att göra anspråk på deras territorium.

När exakt sker graviditeten under brunst?

En honhund kommer vanligtvis att ha ägglossning när hennes vaginala flytningar blir vattniga. Detta fungerar som en markör för hennes mest fertila stadium. Det är den tid då hon kommer att vara som mest mottaglig för avel.

Se även  Varför biter min råtta mig plötsligt? Vad man ska se upp med

Det är möjligt att spermier kan överleva i fortplantningsorganen i en vecka och fortfarande behålla förmågan att befrukta äggen. Det är därför möjligt för en kvinna att bli gravid när som helst medan hon är i brunst.

Under samlag förstoras en del av en hunds penis. Samtidigt drar honans slidmuskler ihop sig, vilket hindrar hanen från att dra sig tillbaka.

Uppfödare anser att denna ”slips” är önskvärd, men en dräktighet kan ske utan slips. Kopplingar tar vanligtvis cirka 5 minuter. När de väl har börjat är det nästan omöjligt att skilja de två hundarna åt. Om du försöker göra detta kan du till och med bli skadad.

Hur länge varar en graviditet?

Dräktigheter varar i cirka 9 veckor eller 63 dagar hos en hund. Läs mer om vad som händer under graviditeten här.

En hund måste vara brunstig för att bli dräktig. Det är inte alltid klart när hon är brunstig. Om du tror att din hund kan vara brunstig, eller om det är den tid då hon borde vara det, bör du vidta försiktighetsåtgärder för att förhindra att hon blir dräktig.

Ska jag sätta min hund på en värmecykel innan jag kastereras?

Ur medicinsk synvinkel finns det inga skäl att låta en hund få en kull innan den kastreras. Vissa hundar, särskilt större raser, kan dock dra medicinskt nytta av att skjuta upp sin spayoperation till efter sin första brunstcykel.

Det råder allmän enighet om att kastrering kommer att öka en hunds förväntade livslängd. Hundar kan bli gravida under sin allra första brunstcykel. Hundar är inte kräsna med vem de paras med. Det är inte ovanligt att en bror försöker avla från sin syster eller en son att avla från sin mor.

Det finns ingen sanning i tron ​​att honhundar kommer att bli vänligare och mer sällskapliga om du låter dem få en valpkull.

Se även  Aggressiv knådning av kastrerad hankatt

Hur tar jag hand om en hund i brunst?

Din hund kan bete sig annorlunda när den är brun än under andra tider på året. Hon kan vara klängig och behöver lite mer omsorg och uppmärksamhet än vanligt.

Att hålla din hund glad och distraherad kommer att hjälpa. Ge massor av underhållning genom att leka och låta din hund göra saker i huset. Detta kan vara en lek av ”kurragömma” med priset på en leksak fylld med godis. Att gå mer, men undvika kontakt med andra hundar genom att använda koppel kan hjälpa till att hålla henne lugn.

Hundar i brunst kan ofta verka oroliga och rastlösa, delvis på grund av fluktuerande hormonnivåer. Gör huset lugnare genom att spela mjuk musik. Se till att hon alltid har en bekväm varm säng på sin favoritplats.

Använd alltid bälte!

Du kan behöva kontrollera den blodiga flytningen. Detta kan dyka upp var som helst i huset. Du kan tänka på återanvändbara eller engångsblöjor. Vissa honor slutar med sin vanliga mat när de är brunstiga, så det är viktigt att se till att din hund äter bra.

Skäll aldrig ut din hund om den råkar ut för olyckor i huset. För henne är detta en del av den naturliga ”värme”-cykeln. Tätare promenader kan hjälpa.

Ibland försöker brunstiga honor fly för att hitta en hane. Se till att detta inte kan hända från ditt hem och släpp aldrig ut din hund om hon inte är kopplad.

Kontrollera alltid med en veterinär

Att vara brunstig kan vara en utmanande tid för både en hund och hennes ägare. Om du har några frågor om en hunds reproduktionscykel, vänligen kontakta oss. Vi har ett team av kvalificerade veterinärer redo att svara på ditt samtal oavsett tid på dygnet.

Många ägare föredrar att adoptera ett steriliserat husdjur för att eliminera alla problem som är förknippade med värme. Om du överväger det här alternativet kan vi hjälpa dig att bestämma.

Vi har många fler användbara artiklar om hundar i vår bloggsektion. Glöm inte att kolla in vår graviditetskalkylator här.