Hur länge förblir kaniner dräktiga?

När jag började föda upp kaniner i tredje klass hade jag åtta honor (mamma kaniner) och en bock (pappa kanin). Det fanns alltid en do som precis hade fött barn, och alltid en eller två dovor som var dräktiga.

Anledningen till att kaniner kräktes mina kaninburar var det I genomsnitt behöver kaniner bara 30 dagars dräktighet för att bära sina ungar.

Men låt oss börja med ett viktigt förtydligande.

Alla är inte exakt 30 dagar gravida.

Rasen gör skillnad. Dräktighetstiden för vilda kaniner är cirka 27 dagar, medan i större raser, som flamländska jättar, kan dräktigheten vara 35 dagar.

Kaninmoderns kost och allmänna hälsa gör också skillnad.

Men det viktigaste med en kaningraviditet är att honorna nästan alltid kan förbli dräktiga.

Varje gång du har en ospaterad hona med en reproduktivt intakt hane i samma bur eller bur, kan kaniner vara i din framtid.

I den här artikeln kommer vi att berätta allt du behöver veta om att hantera reproduktion hos kaniner och hålla kattungarna, babykaninerna, så friska som möjligt.

Hur snabbt kan honkaniner bli dräktiga?

En kaninhona av någon av dvärgreserna (som Brittania Petites, Dwarf Hotots, Himalaya, Nederländska dvärgkaniner) kan bli dräktig när hon bara är 14 veckor (3-1/2 månad) gammal.

Större raser kanske inte kan föröka sig förrän de är sex månader gamla, men det kommer att finnas några honkaniner av nästan vilken ras som helst som kan bli dräktiga redan vid 14 veckors ålder.

Din veterinär kommer förmodligen att vilja vänta tills din kanin är 20 veckor gammal innan du försöker sterilisera henne.

Det beror på att livmoderns horn hos en växande kaninhona är mycket små och svåra att lokalisera under operationen.

Det betyder att det är ungefär sex veckor då en ung kaninhona, som fortfarande växer, kan bli dräktig om den hålls med reproduktivt aktiva hanar.

Detta innebär att man separerar unga honor från unga hanar när de är 3,5 månader gamla för att förhindra att de blir dräktiga innan de ens är fullvuxna.

Varför kan honkaniner bli dräktiga före vuxen ålder?

I naturen dödas de flesta kaniner av rovdjur. En kanin måste föröka sig tidigt för att ha någon chans till reproduktion överhuvudtaget.

Se även  Vad händer om en kanin äter plast?

Men det är alltid bättre att vänta tills en do är fullvuxen innan du försöker föda upp honom till en bock. Unga kaniner kan föda och vet inte vad de ska göra.

Unga mammakaniner kan helt enkelt hoppa iväg och glömma att de har barn.

Det är bäst att vänta tills en hona är 8 eller 9 månader gammal innan hon föder upp henne.

Äldre människor har bättre modersinstinkter. Deras kroppar konkurrerar inte med sina ofödda ungar om näringsämnen.

Äldre kaniner löper också lägre risk under graviditeten för en sjukdom som kallas hepatisk lipidos, som vi kommer att diskutera senare.

Hur vet du om din kanin är dräktig?

Det finns ett relativt enkelt sätt att berätta att en do är dräktig.

Dräktiga honkaniner blir griniga.

De gillar inte riktigt att bli klappade. Men oftast vill de äta mer.

Liksom andra dräktiga djur går dräktiga kaniner upp i vikt. Deras magar blir större.

Tio till tolv dagar efter avel kan du känna små klumpar när du stryker din kanins mage. Dessa fosterkaniner fortsätter att växa i 15 till 25 dagar tills din kanin föder.

Häckningsbeteende hos dräktiga kaniner

Mamma kaniner börjar fälla sin päls två till fem dagar innan de föds för att göra en mjuk säng för sina ungar. Redan innan dess börjar kaninmodern bygga ett bo.

I naturen gräver mamman kanin ett hål under en buske eller ett träd för att ge sina ungar lite skydd mot rovdjur.

Du tar hand om denna uppgift för din kanin genom att ge henne en holk.

Ett enkelt alternativ för din kanins holk är en kattlåda fylld med rent, torrt, mjukt hö. Om din kanin använder den som kattlåda innan bebisarna föds är den lätt att rengöra.

Du kan också skära ut sidan ur en stor Tupperware-behållare så att din kanin enkelt kan komma in och ut och fodra den med hö.

Trälådor är svårare att rengöra. Varje holk ska ha en topp så att kaninen känner sig mysig och säker.

Din holk bör vara tillräckligt stor för att rymma upp till sjutton kaniner, även om de flesta kaniner bara har en till åtta uppsättningar per bo.

Se även  7 anledningar till varför din kanin är hyper

Var ska du ställa lådan?

Om du håller din kanin inomhus, placera holken i mitten av din kanins lekplats. På så sätt blir det lättare att kontrollera dina kaniner.

Om du håller dina kaniner utomhus, se till att holken är skyddad från rovdjur men ansluten till ett område där mamman kan få mat, vatten och motion.

Vad matar du en gravid kanin?

Graviditet är en av de få gånger då lusernhö och alfalfapellets är ett bra val för att mata din kanin.

Normalt är alfalfa för rik på kalcium och protein för din kanins njurhälsa. Under graviditeten går dock de extra näringsämnena in i utvecklingssatserna.

Tillsätt gradvis alfalfa till din kanins diet. Cirka 70 % av din kanins kost kommer fortfarande att behöva bestå av timotejhö, och din kanin kommer att behöva konstant tillgång till färskvatten.

Att hantera graviditetsproblem hos kaniner

Kaniner behöver vanligtvis inte hjälp med tändningen, förlossningen.

Kaniner föder vanligtvis tidigt på morgonen. Leveransen tar bara cirka 15 minuter.

Mamman kanin börjar amma sina ungar cirka 24 timmar efter födseln och matar dem en gång om dagen.

Det finns två problem som kan uppstå när kaniner föder.

Dystoci

Ibland kommer bebisarna helt enkelt inte ut. Detta problem är känt som dystoci.

En brungrön flytning kan förekomma. Sammandragningarna kan vara ihållande.

Om din kanin kämpar för att föda i mer än 30 minuter, måste din veterinär hjälpa henne.

Hepatisk lipidos

Det andra problemet som kan uppstå när man föder kaniner är leverlipidos.

Mamman kanin äter vanligtvis inte på en dag eller två innan förlossningen börjar. Sedan börjar hennes kropp göra mjölk.

Kaninens kropp frigör lagrade fettsyror från kroppsfettet, men fettsyrorna i hennes blodomlopp kan överbelasta hennes lever.

När en kanin som precis fött barn inte är intresserad av att äta och inte bajsar kan leverlipidos vara orsaken. Be din veterinär att ge henne en spruta tills hon återhämtar sig.

Vanliga frågor om graviditet och förlossning hos kaniner

Fråga: Hur vet jag att min kanin är på väg att föda?

A. Kaninmamma börjar fälla sin bukpäls fyra eller fem dagar innan de föder för att skapa ett bekvämt foder för boet. Helst bör du förse din mamma kanin med en holk så att hon kan skapa ett slutet, säkert utrymme för sitt bo.

Se även  Vad symboliserar kaniner i drömmar?

En eller två dagar innan förlossningen slutar mamman kanin att äta.

Du bör fortfarande se till att din kanin har tillgång till hö och vatten, även om den tillfälligt slutar äta. Det är mycket viktigt att mamman kanin har tillgång till mat och vatten så snart som möjligt efter förlossningen för att undvika potentiellt dödlig stress för levern.

F. Varför äter vissa kaninmamma sina ungar?

S. Kaninmamma äter ibland en kaninunge eller flera kaniner för att rädda andras liv.

En av de traumatiska händelserna jag upplevde med mina kaniner i tredje klass var en särskilt kannibalistisk dova.

En dag räknade jag 17 kaniner och en väldigt mager mammakanin i deras bur. När jag kom hem från skolan hade jag inga kaniner och en mamma kanin med svullen mage.

En kaninmamma kan inte ta hand om 17 kattungar. Maximalt är cirka 12.

På någon nivå insåg kaninmodern att hon inte kunde ta hand om sitt bo och att både hon och hennes ungar skulle svälta. Det var därför hon åt sina ungar. Jag var väldigt upprörd, men ungefär sex veckor senare fick hon en annan, mindre kull.

Mamma kaniner äter också ibland ungar som är dödfödda eller dör kort efter födseln. På så sätt förfaller inte deras kroppar och ger bort boets placering till rovdjur.

F. Kan en dräktig kanin ge mig LCMV?

A. LCMV är en förkortning för lymfocytiskt koriomeningitvirus. Det är en infektion som kaniner kan få genom kontakt med möss.

Problemet med LCMV är inte när kaninen är dräktig. Det är när ägaren är gravid.

Mänskliga spädbarn som exponeras för LCMV i livmodern kan uppleva allvarliga neuroutvecklingsproblem under de första två levnadsåren. Vuxna som utsätts för viruset är inte lika hårt drabbade.

Gravida kvinnor ska inte gosa dräktiga kaniner eller andra kaniner. De bör bära handskar när de hanterar allt från kaninens kattlåda.

Andra artiklar som du kanske också gillar:

  • Hur känner man igen könet på en kanin?