Hur länge kan en gris vara utan vatten?

Vatten är en av de viktigaste delarna av en gris kost och det är viktigt att din gris alltid har tillräckligt med vatten.

Hur länge kan en gris vara utan vatten? En gris kan gå utan vatten i 24 timmar innan den blir saltförgiftad. Gå utöver det, och du tittar på risken för dödsfall på grund av uttorkning.

Det är därför det är viktigt att ge din gris enkel tillgång till vatten hela tiden, inte bara efter att ha ätit eller lekt. Särskilt under de varma sommarmånaderna ökar också behovet av att återfukta under dagen.

Varför är vatten viktigt för min gris hälsa?

Du kanske undrar varför det ligger så mycket tonvikt på att ge din gris så mycket vatten som möjligt, även om du har matat rätt mat och miljö för att hålla den frisk.

Tja, vatten har faktiskt ett antal användningsområden för grisar:

 • Det hjälper till att hålla kroppstemperaturen.
 • Det främjar cellers hälsosamma funktion.
 • Det hjälper till att leverera näringsämnen till grisens vävnader.
 • Det hjälper till med tillväxt och reproduktion.
 • Det hjälper till att ta bort slaggprodukter från grisens kropp.

Speciellt om du har en ung gris i händerna är vattnets roll ännu viktigare. Du förstår, en nyfödd gris kroppsvikt är 80 % vatten i kroppen, till skillnad från en vuxen gris vars kroppsvikt bara är 55 % vatten.

Hur mycket vatten behöver min gris?

Din gris bör dricka 2,5 gånger mer än dess foderintag. Det betyder att för varje kilo foder din gris äter måste den även dricka 0,3 liter vatten. Och det är bara för växande grisar!

Här är vattenabsorptionen som Dr. Marcia Carlson Shannon från University of Missouri råder för grisar baserat på vilken typ av gris du har:

Typ av gris

Barnkammare (0 till 60 lbs)

Odlare (60 till 100 lbs)

Efterbehandlare (100 till 250 lbs)

Dräktiga grisar

Amande grisar

Rekommenderat vattenintag

0,7 till 1 gallon

2 till 3 liter

3 till 5 liter

3 till 6 liter

5 till 7 liter

Dessa rekommendationer är baserade på antagandet att dina grisar är i en bekväm miljö och vid optimal hälsa. Förändringar i hälsa, boendeförhållanden och till och med vädret eller klimatet kan drastiskt förändra mängden vatten som din gris behöver.

Se även  Kan grisar äta potatis?

Om det rekommenderade vattenintaget för din gris inte följs, kan din gris bli uttorkad.

Tecken och symtom på uttorkning hos grisar

Saltförgiftning är ett av de första hoten du kommer att möta om din gris är uttorkad. Men det betyder inte att du bara låter din gris dricka lite vatten. Vatten och livsmedel med höga saltkoncentrationer kan också leda till samma problem.

Detta är en bra anledning till varför du bör kolla på din gris hela tiden. Tecken på uttorkning hos grisar är vanligtvis lätta att upptäcka baserat på deras beteende. Du måste bara vara tillräckligt observant för att upptäcka dem.

Här är de vanligaste tecknen och symtomen på uttorkning hos grisar:

 • Försöker dricka vatten, men kan inte
 • Att inte äta, brist på aptit
 • Förstoppning
 • Markerad nervositet och agitation
 • Vandrande blind och döv
 • Okoordinerade rörelser
 • Näsryckningar
 • Kramper

Dessa tecken ses vanligtvis under de första 24 till 48 timmarna, så håll utkik. Ju längre din gris är uttorkad, och när saltförgiftningen väl sätter in blir risken för dödlighet ännu större. Rehydrering bör göras så snabbt som möjligt, men i rätt takt.

Vad du ska göra om du är uttorkad

Det är förståeligt för grisägare att få panik när de märker att deras gris är uttorkad, men försök att rensa ditt sinne och lugna dig själv.

Bara för att du vet att din gris behöver återfuktning betyder det inte att du ska börja dricka enorma mängder vatten direkt. Detta kan göra saker värre och föra din gris mycket närmare döden.

Börja gradvis vattna din gris igen. Detta gör att deras kroppar kan anpassa sig utan att chockera hela systemet med den färska vattenströmmen.

Fråga också din veterinär om du ska tillsätta elektrolyter i grisens vatten. Även om vatten naturligt innehåller vissa elektrolyter, kanske detta inte räcker.

Läs den här artikeln för att ta reda på vilken roll elektrolyter spelar i din gris hydrering.

Om din gris visar några nervösa tecken på grund av uttorkning är det bäst att lägga den i ett mörkt, tyst hörn så att den kan slappna av. Omge den med sin favorittyp av strö, eftersom grisen kan skada sig själv.

Se även  Kan grisar känna igen sig i en spegel?

Hur man förhindrar uttorkning och saltförgiftning

Som klyscha lyder, förebyggande är alltid bättre än att bota. Uttorkning kan vara en mycket traumatiserande upplevelse för din gris, så följ dessa tips för att undvika uttorkning:

 • Kontrollera regelbundet vattenkällans integritet.

Vissa grisuppfödare undrar varför deras grisar inte dricker tillräckligt med vatten när de har obegränsad tillgång till det, för att senare få reda på att något är fel med rören eller vattnet som kommer ut.

Grisar kanske inte får tillräckligt med vatten att dricka på grund av ett fel i ditt rörsystem. Vattnet som kommer ut kan också vara för varmt eller för kallt för dina grisar, men de kan fortfarande inte dricka så mycket som de vill.

Eftersom du (förmodligen) har kollat ​​på din gris hela tiden, kan du lika gärna kolla deras vattenförsörjning vid varje besök. Du vet aldrig när dessa problem kan uppstå. Fördröja inte underhållsarbetet, eftersom din gris liv kan stå på spel om problemet förvärras.

 • Undvik salt mat.

För mycket salt är redan skadligt för människor. Föreställ dig bara hur mycket skada det kan göra för en gris, vars biologiska system inte är lika komplicerat som vårt.

En gris diet innehåller normalt cirka 0,4 % till 0,5 % salt. Detta förutsätter att din gris får den rekommenderade mängden vatten. När grisens vattenintag minskar och sjunker under den rekommenderade mängden blir denna ”normala” salthalt i en gris foder lätt giftig. Tänk på det varje gång du justerar din gris diet.

 • Övervaka din gris fysiska aktivitet.

Ju mer aktiv din gris är, desto mer vatten behöver den också. Särskilt när det gäller yngre grisar har de ofta en snabbare ämnesomsättning än större och äldre grisar. Det gör att de lätt tappar vattnet de har i kroppen.

Om din gris är superaktiv, se till att ge honom mer vatten också så att han inte blir uttorkad när han leker eller springer runt.

 • Vaccinera mot sjukdomar som leder till uttorkning.

Flera sjukdomar och tillstånd kan också orsaka uttorkning, särskilt om kräkningar är ett av symptomen förknippade med det. Skaffa alla nödvändiga vaccinationer som skulle skydda din gris mot sjukdomar som leder till uttorkning.

Se inte bara till att din gris får rätt vaccinationer, utan ger också en ren och hälsosam miljö. En ren miljö minimerar mängden potentiella hälsorisker, eftersom bakterier, virus och parasiter ofta trivs i smuts.

Håll dig också informerad om potentiella hälsorisker i ditt område. Om du bor i ett svinområde, vet att riskerna är större. Virus och bakterier kan transporteras genom smutsigt eller förorenat vatten, så du bör vidta några extra försiktighetsåtgärder. Förekomsten av andra vilda djur kan också öka riskerna.

 • Ge rätt temperatur.

Kom ihåg att grisar inte har samma förmåga som människor att kyla ner sig på grund av deras brist på fungerande svettkörtlar. Det betyder att de är mer mottagliga för uttorkning och värmestress om det blir för varmt att hantera.

Den ideala kroppstemperaturen för en gris är mellan 25°C och 32°C. För uppfödare och slaktsvin bör den vara mellan 16°C och 25°C.

Särskilt under de varma månaderna, se till att du gör en extra ansträngning för att kyla ner deras kroppar. Uppmuntra din gris att ta lerbad eller dopp i din barnpool. Håll också alltid ett öga på temperaturen i sovdelen.

Relaterade frågor

Hur länge kan en gris leva?

Grisar kan leva upp till 20 år, även om detta bara kan uppnås genom god hälsa och en bra miljö. Detta är långt jämfört med vilda grisar, vars medellivslängd bara är 4 till 8 år. Detta beror på att de utsätts för många hot i naturen jämfört med en gris som hålls som husdjur.

Hur kan jag hjälpa min stressade gris?

Du kan börja med att ge din husdjursgris en filt att krypa ihop i och sedan spela lite lugnande musik. Du bör också vara medveten om vad som orsakade stressen så att du kan ta bort dem direkt. Vissa grisar kommer också att uppskatta ditt sällskap, speciellt om ni har varit tillsammans länge och din gris redan litar på dig.

Se även  Hur kyler grisar ner sig?