Hur länge lever guppy?

Vi kan få ersättning för de produkter som nämns i detta inlägg. Se vår Affiliate Disclaimer.

Att lägga till ett akvarium till ditt hem eller kontor kan lysa upp vilket rum som helst, speciellt om du har fyllt akvariet med ljusa, vackra fiskar. Därför är guppies ett bra komplement till alla akvarier. Men hur länge lever guppy?

I genomsnitt lever guppy mellan två och tre år, men det är inte ovanligt att se en guppy leva så länge som fem år i fångenskap, särskilt om akvariet är välskött med en ren miljö med låg stress. Men innan du lägger till guppy i din tank, låt oss ta en närmare titt på vad guppy är, deras livscykel och hur man tar hand om dem.

Vad är guppies?

Vad är guppies?

Guppies är tropiska fiskar av det vetenskapliga artnamnet Poecilia reticulata. De kallas ibland regnbågsfiskar eller miljonfiskar på grund av deras ljusa färger som visas i ränder, fläckar eller stänk.

Manliga guppies är mer färgglada än kvinnliga guppies. Guppyhonor är ofta gråa med några färgklickar, medan guppyhanar kan ha en kropp som helt består av en ljus färg med stänk av en annan.

Guppy kommer från de tropiska vattnen i Karibiska havet och Sydamerika. De upptäcktes av Robert John Lechmere Guppy 1866 i strömmarna i Trinidad, vilket är hur guppyerna fick sitt namn.

Lechmere Guppy skickade den första guppy han hittade till London för att observera och studera när det upptäcktes att guppy kunde trivas i en miljö som liknar de tropiska strömmarna nära Sydamerika. Det var så guppyerna blev mycket eftertraktade akvariefiskar.

Se även  Vad du ska titta efter när du köper tilapia (lätt guide)

Hur fortplantar sig guppy?

Guppies är viviparösa fiskar, vilket innebär att guppyhonorna håller befruktade ägg i kroppen och föder fritt simmande bebisar. Guppyhonor kan föda upp till 50 guppyungar åt gången. En baby guppy är känd som en guppy yngel. Vilda guppies kommer att äta sina ungar efter förlossningen, så ungarna måste förvaras i en säker miljö, skyddad från de vuxna.

När en kvinnlig guppy föder, guppynyngel kan skyddas från de vuxna guppyerna genom att använda ett levande akvarium i akvariet. Detta håller vuxna och unga trygga före och efter födseln.

Hur länge lever guppy?

Hur länge lever guppy i genomsnitt?

Som vi nämnde kan guppies leva upp till tre år och möjligen längre om de sköts om ordentligt, och deras miljö är välskött, ren och stressfri.

Medan guppy tenderar att komma överens med de flesta andra fiskar, kan en stressig miljö förkorta en guppys livslängd, och du kanske bara har din guppy i upp till två år.

En guppy kommer att växa till en maximal längd på cirka 2 ½ tum. En guppyunge tar ungefär sex månader att växa till full storlek.

Guppys genomsnittliga livscykel

  • stek guppy-från födseln till 1 månad gammal
  • ung guppy-1 till 2 månader gammal
  • ung guppy—2 till 6 månader gammal och kan börja reproduktion för avel
  • vuxen guppy-6 månader och äldre

Vilken typ av miljö behöver en guppy?

Vilken typ av miljö behöver en guppy?

Guppies är inte riktiga saltvattenfiskar, så de behöver inte den komplexa installationen av ett saltvattensakvarium. Lite sälta är dock bra för guppyerna. Faktum är att de kan tolerera så mycket som 58 % salt i sin miljö, men inte mer än så, annars kan det skada dem. Försök att hålla vattnet i tanken mellan 72°F och 78°F. Du kommer förmodligen att behöva en varmvattenberedare för att reglera vattentemperaturen, speciellt på vintern.

Se även  Koi eller guldfisk: Vilket är bättre för en hemdamm?

Om du bara vill ha två eller tre guppies kan du välja ett 5-liters akvarium för dina guppies. Men om du planerar att använda guppies att reproduceradu behöver en större tank snabbt eftersom guppyhonor kan föda upp till 50 guppyungar åt gången.

Det är därför vi rekommenderar att du väljer ett 10- till 20-liters akvarium, men bara om du planerar att föda upp guppyerna eller om du har andra fiskar med guppyerna.

Guppies behöver också att deras livsmiljö är tung med växter. Detta ger guppyerna en plats att gömma sig och gör att de känner sig mer bekväma. Guppies är tåliga fiskar som föredrar nivåer mellan 8 och 12 dGH. Den optimala pH-nivån för guppy är cirka 7,5, men denna siffra kan öka när vattnets hårdhet ökar.

Den bästa fisken att ha i din tank med guppy är platy fish, mollies och tetras. De ger mest färg och är den mest fridfulla fisken för dina guppies. Lägg aldrig en betta fisk med dina guppies.

Även om bettafiskar ser ut som guppies, är de inte samma och behöver inte samexistera med andra fiskar, inklusive guppy. Betta fiskar är aggressiva mot guppies och kan döda dem.

Slutligen, när du matar dina guppy, prova att mata dem med en kombination av flagnande fiskmat och levande mat. Den bästa levande fiskmaten för guppies är mjölmaskar. Du måste göra detta regelbundet för att hålla dem så glada och friska som möjligt.

Vad händer om min guppy blir sjuk?

Tyvärr kan guppies drabbas av guppysjukan, som härrör från en parasit. Det finns inget botemedel mot guppys sjukdom, men du kan hjälpa din guppy att återhämta sig genom att byta vatten och fortsätta att ge dem hälsosam mat av god kvalitet.

Se även  Växer Tilapia lönsamt? (Svaret är lite komplicerat)

Var försiktig så att du inte övermatar dina guppy eftersom det kan skada dem och få dem att bli sjuka. Guppy äter inte alltid sin mat när de är övermatade, så fiskmaten ligger kvar på botten av guppyreservoaren. Detta gör att guppytanken blir smutsig och börjar bygga upp ammoniak, vilket är dödligt för fisken.

Var försiktig så att du inte övermatar dina guppies. Om du gör det, rengör tanken omedelbart för att förhindra att ammoniak ansamlas.

Hur länge lever guppy? Slutgiltiga tankar

Guppies lever mellan två och tre år gamla, men du kan förlänga deras livslängd i upp till fem år genom att hålla dem glada och bekväma i en lugn miljö.

Se till att ge guppyerna en hälsosam balans mellan grönsaker och protein med fiskflingor och mjölmaskar. Med en balanserad kost, bra vattenkvalitet och en vattentanktemperatur mellan 72°F och 78°F, kommer dina guppies att leva långa, lyckliga liv och förbli friska fiskar.