Hur länge lever kaniner? (och hur man kan hjälpa dem att leva längre)

Många små djur som hålls som husdjur har en kort förväntad livslängd. Så det är inte konstigt att många förväntar sig att kaniner faller i samma hink. Men kaniner kan faktiskt leva väldigt länge. Min äldsta kanin blev 13 år! Och flera andra i min kaninfamilj levde till 9-10 år. Om du lär dig att vårda din kanin ordentligt kan den vara din följeslagare under lång tid.

Kaniner som husdjur har en förväntad livslängd på 8-12 år. Denna siffra kommer att ändras beroende på rasen av kanin och kvaliteten på vården de får. Vilda kaniner har en mycket kortare livslängd på endast cirka 1-2 år.

Det finns många faktorer som påverkar en kanins livslängd. Du måste lära dig var du ska hålla din kanin och se till att den får en hälsosam kost och mycket motion. Så om du vill hjälpa ditt husdjur att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv, läs vidare!

 • Relaterad läsning: 33 roliga fakta om kaniner

Viktigt: Det här inlägget innehåller affiliate-länkar. Som medarbetare till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com tjänar jag en liten provision på kvalificerade köp.

Hur du hjälper din kanin att leva längre

Medellivslängden för kaniner som husdjur är cirka 8-12 år, men en kanin är mycket mer benägen att leva till sin fulla förväntade livslängd om den är älskad och väl omhändertagen. Faktorer som påverkar en kanins livslängd inkluderar:

 • Där kaninen är inhyst
 • Om kaninen har kastrerats eller steriliserats
 • Säkerställ en hälsosam kost och tillräcklig motion
 • Mängden nöje eller mental stimulans tillgänglig för kaninen
 • Hur mycket socialisering kaninen får
 • Gör regelbundna kontroller hos en smådjursveterinär

1. Inomhus kontra utomhusliv

Kaniner som hålls inomhus tenderar att ha en betydligt längre livslängd än kaniner som hålls utomhus. Utekaniner möter mycket tuffare livsvillkor. Sommarvärmen kan vara dödlig för kaniner med sina tunga pälsrockar. Extrem kyla på vintern är farligt och kan ge en kanin hypotermi.

En utomhuskanin kommer också att behöva hantera många farliga rovdjur. Från hundar och rävar till tvättbjörnar och hökar, kaniner har mycket att frukta utomhus. Ibland lyckas dessa rovdjur bryta sig in i en friluftshydda för att få en kanin. Men även om inte, kommer den lilla kaninen att få ta itu med de läskiga synerna och lukterna. Det är väldigt stressigt för en kanin. Och precis som hos människor kan överdriven stress orsaka hälsoproblem och för tidig död hos kaniner.

Utekaniner är också mer benägna att komma i kontakt med rovdjur och bakterier som orsakar skadliga sjukdomar. De kan få loppor och öronkvalster. Eller så kan de bli bitna av fästingar och myggor som kan sprida dödliga kaninsjukdomar.

Allt detta sammantaget sjunker livslängden för en utomhuskanin till cirka 5 år. Betydligt mindre än hos en inomhuskanin. Därmed inte sagt att du aldrig ska ta med dig din kanin utomhus, men friluftsliv på heltid har i allmänhet en negativ syn på en kanins livslängd.

2. Kastrera eller kastrera din kanin

Kastrerade och kastrerade kaniner lever längre än sina oförändrade motsvarigheter. Särskilt honkaniner ska alltid steriliseras. Det finns en 80% chans en kaninhona kommer att utveckla livmoder- eller äggstockscancer vid 4 års ålder om de inte steriliseras. Även hankaniner har mycket större chans att utveckla prostatacancer om de inte kastreras. Det är bäst att schemalägga kastrerings- eller kastreringsproceduren med din veterinär när din kanin når sexuell mognad, ungefär sex månader gammal.

Att fixa en kanin hjälper också mot vissa beteendeproblem de har. De kommer att vara mindre benägna att vara aggressiva och kommer att sluta spraya runt huset för att hävda sitt territorium. För att avsevärt öka chansen att få en frisk och långlivad kanin, få dem kastrerade eller kastrerade så fort de når vuxen ålder.

Se även  7 anledningar till varför din kanin är hyper

3. Ge din kanin hälsosam mat och motion

En hälsosam kost och tillräckligt med utrymme för att leva och träna är de bästa indikatorerna på livslängd för kaniner. De har en mycket känslig tarm och kan lätt gå in i GI Stasis (ett livshotande tillstånd) om något är fel med deras tarmar.

För att ge din kanin den bästa vården vill du se till att du matar honom med en kost med hög fiber. Det betyder att de främst ska matas med gräshö (som timotejhö). Färska, gröna bladgrönsaker är också rika på fibrer och 1-2 koppar per dag kan ges till kaniner. Pellets bör hållas till ett minimum eftersom kaniner med ett oändligt utbud av pellets vanligtvis äter dem istället för sitt hö. Lär dig mer om detaljerna i en hälsosam kost för att ge din kanin lång livslängd.

Kaniner behöver också tillräckligt med utrymme för att leva och röra sig. Deras inhägnad bör vara minst 3-4 gånger storleken på kaninen. Jag rekommenderar alltid att köpa en lekhage för husdjur istället för en traditionell kaninbur eftersom den ger så mycket mer utrymme (och är billigare!).

Dessutom behöver kaniner tid att träna utanför sitt inhägnad varje dag för att behålla sin långsiktiga hälsa (precis som människor!). Om du kan, försök att träna din kanin på morgonen eller kvällen. Det här är tid på dagen då kaninerna är mest aktivaoch de är mer benägna att få ut det mesta av sina speltimmar. Jag förespråkar att behandla kaniner som sällskapsdjur snarare än burdjur. Detta innebär att släppa ut dem ur sin inhägnad för att ströva runt i huset och spendera tid med dig. Den enda gången du bör förvara dem i höljet är när du är borta eller inte kan övervaka dem.

4. Undvik tristess

Kaniner är lekfulla och sociala varelser. De behöver massor av dagliga aktiviteter för att behålla sin lycka. Leksaker är också en viktig del för att hålla din kanin glad och frisk, men vissa kaniner är ganska kräsna när det kommer till leksakerna de leker med. Av denna anledning är det viktigt att nämna att alla typer av anrikningsaktiviteter kommer att fungera. Detta inkluderar saker som:

 • Strö ut örter eller grönska runt omkring så att din kanin kan söka föda
 • Ge din kanin miljöleksaker, som t.ex plattformad katttornen filt, eller en tunnel
 • Göm godsaker runt om i rummet eller i papprör
 • Lär din kanin några tricks
 • Ge din kanin naturliga leksaker (som pilbollar, äppelpinnar och höleksaker)
 • Skapa grävområden där din kanin kan använda sina naturliga grävinstinkter

Lär dig mer om hur du hittar leksaker och berikning som din kanin faktiskt kommer att leka med.

5. Umgås med din kanin

Kaniner är ett väldigt socialt djur. Utan tillräckligt med socialisering och uppmärksamhet kommer de snabbt att bli ensamma eller till och med deprimerade. Det bästa sättet att förebygga depression är att se till att du spenderar tid med din kanin varje dag. Ta för vana att sitta med din kanin medan du läser eller tittar på TV. Du kan också spendera tid med dem genom att träna din kanin att göra tricks eller till och med sitta i ditt knä.

Om du inte har mycket tid att ge din kanin kan du också ge honom den socialisering han behöver genom att ta hem en andra kanin. Men kaniner som plötsligt placeras med en konstig kanin kan börja slåss, så du måste gå igenom den stressiga processen med kaninbindning innan de kan leva tillsammans.

 • Lär dig mer om hur du binder din kanin med en annan kanin.
Se även  Varför följer min kanin efter mig?

6. Regelbundna veterinärkontroller

Liksom andra vanliga husdjur bör kaniner tas till en veterinär för regelbundna årliga kontroller. Detta hjälper dig att upptäcka tidiga tecken på specifika hälsoproblem, såsom tandsjukdomar. Du kan hålla ett öga på deras tänder, vikt och allmänna hälsa eftersom två av de vanligaste tillstånden hos kaniner är förvuxna tänder och fetma.

Du kan också bygga upp en relation med din veterinär, så om din kanin blir sjuk kan du ringa deras kontor för omedelbar rådgivning. Det är viktigt att se till att du går till en veterinär som har erfarenhet av kaniner, eftersom deras anatomi skiljer sig från katter och hundar. Se veterinärlistorna på House Rabbit Society till att börja med. Om du fortfarande har problem, ring en lokal veterinärklinik och fråga om råd om en kaninveterinär i ditt område.

Förväntad livslängd för olika kaninraser

Precis som hundar påverkar kaninrasen också deras förväntade livslängd. Speciellt blandraser tenderar att ha längre livslängd än renrasiga kaniner.

Vissa raser är friskare och tenderar att leva längre än andra, men det är också viktigt att komma ihåg att varje kanin är en individ. Det finns aldrig en garanti för att din kanin kommer att leva till en viss ålder, men de kan överträffa alla förväntningar.

Stora, medelstora och små kaniner

Stora kaniner är kaniner som väger cirka 8 pund och mer. De tenderar att vara mildare och ha mer valppersonligheter. Medelstora kaniner väger mellan 5 och 8 pund, medan små kaniner väger mindre än 5 pund. Och enligt min erfarenhet har små kaniner ofta de häftigaste personligheterna.

I allmänhet har större raser, dvärg och kaniner en kortare livslängd än de i mitten. Men storlek är inte ett direkt samband med förväntad livslängd. Kvaliteten på vården du ger din kanin är den bästa indikatorn på livslängd.

Dessutom är hängande kaniner mer benägna att få hälsoproblem relaterade till deras tänder, vikt och öroninfektioner. Däremot har jag personligen haft en mini lop kanin som levde till att vara 13 år, så de kan leva länge.

Kaninraser och deras förväntade livslängd

Lopp Livslängd Para
Amerikansk chinchilla 5-8 stor
Amerikansk Fuzzy Lop 5-8 små
Amerikansk sabel 5-8 medium
Angora 7-12 medium
Belgisk hare 7-11 medium
Beveren 5-10 stor
Blanc de Hotot 7-10 stor
Britannia Klein 6-10 små
kalifornisk 5-10 stor
Rutig jätte 5-6 stor
Kanel 5-10 stor
holländska 5-8 små
Dvärg Hotot 7-10 små
Engelsk Lop 5-7 stor
engelsk plats 5-9 medium
flamländsk jätte 5-8 stor
Florida White 5-8 medium
Fransk Lop 5-7 stor
Harlekin 5-8 medium
Havanna 5-8 medium
Himalaya 5-8 små
Holländsk Lop 7-14 små
Jersey ullig 7-10 små
Lejonhuvud 7-10 små
Mini Lop 5-10 medium
Mini Rex 7-10 små
holländsk dvärg 10-12 små
Nya Zeeland 5-8 stor
putsa 5-6 små
Rex 5-6 stor
Rhinelander 5-8 stor
Silver 7-10 små
Standard chinchilla 5-8 medium
Solning 8-10 små

Hur gamla kan kaniner leva?

Den genomsnittliga livslängden för tamkaniner är cirka 10 år, men det finns några kaniner som trotsar denna statistik och lever mycket längre. Själv har jag haft en kanin som levde till att vara 13 år och jag har hört historier om kaninägare som låter sina husdjur leva till 15 års ålder.

Den äldsta kaninen som någonsin levt

Den äldsta kaninen som någonsin registrerats var en kanin som heter Flopsy som bodde i Australien. Detta var en vild kanin som växte upp i fångenskap som husdjur. Flopsy dog ​​1983 vid en ålder av 18 år och 10 månader!

Se även  7 nödvändigheter för ett kaninhem

Den äldsta levande kaninen

Från och med 2019 är den äldsta levande kaninen en agouti kanin som heter Mick. Den här gamle mannen bor i Illinois och fyllde precis 16 år tidigare i år. Denna söta kanin har överlevt några allvarliga hälsoproblem och många kaninkamrater, men han är fortfarande en glad kanin. Han kanske ger Flopsy lite konkurrens om den äldsta kaninen någonsin.

Hur länge lever vilda kaniner?

Vilda kaniner är inte skyddade som tamkaniner, så de har en mycket kortare livslängd. De lever sällan längre än 1-2 år. Vilda kaniner möter många rovdjur och sjukdomar, till exempel tamkaniner som hålls utomhus, men som inte ens har skydd av en bur för att hålla dem säkra. Vilda kaniner måste också konkurrera om resurserna. Det finns inte alltid tillräckligt med mat tillgänglig, så många lider tyvärr av matbrist och kan inte överleva.

Sjukdomar och rovdjur

Vilda kaniner är ett viktigt bytesobjekt för hökar, ormar och prärievargar. Men hundar, katter och tvättbjörnar är också rovdjur i grannskapsmiljöer. De kommer också oftare i kontakt med parasiter som överför sjukdomar.

Vilda kaniner i stadsdelar förgiftas ibland av gödningsmedel och bekämpningsmedel som människor använder på sina gräsmattor och trädgårdar (ibland målmedvetet, ibland av misstag). Och i skogsområden jagar man även kaniner för kött.

Begränsade resurser

I de flesta områden kommer kaniner att ha tillräckligt med mat och resurser under vår- och sommarmånaderna, men bristen på resurser på vintern minskar vanligtvis kaninpopulationerna avsevärt.

De extrema temperaturerna kan också vara svåra för kaniner att överleva. Speciellt i klimat där det blir väldigt kallt på vintern eller väldigt varmt på sommaren. Tamkaniner har turen att inomhustemperaturerna aldrig är extrema.

I fångenskap

Vilda kaniner kan leva mycket längre i fångenskap. I själva verket äldsta kaninen någonsin var en vild australisk kanin som växte upp som husdjur. Andra vilda kaniner som fötts upp i fångenskap har blivit 5 till 10 år gamla. Jag rekommenderar definitivt inte att föda upp en vild kanin som husdjur, men detta visar hur mycket levnadsförhållandena kan förändra en arts livslängd.

Relaterade frågor

Hur vet jag om min kanin är sjuk?

De första tecknen att leta efter för att veta om din kanin är sjuk är om din kanin äter och bajsar. Kaniner har ett känsligt matsmältningssystem som lätt störs när en kanin inte mår bra.

Vilka är vanliga kaninsjukdomar?

Vanliga kaninsjukdomar och medicinska problem inkluderar, men är inte begränsade till:

 • GI-stas
 • Övervuxna tänder
 • Sniffar
 • Myxomatos
 • Livmodertumörer
 • Öronkvalster
 • Urinvägsinfektion
 • Öroninfektioner
 • Smärtsamma klackar
 • Torsion av levern
 • Loppor
 • Artrit

Källor:

 1. ”Rasforskning.” PetGuide.com, www.petguide.com/rabbit-breeds
 2. Millward, Adam. ”Möt Mick, den äldsta kaninen i världen, 16 år gammal.” Guinness världsrekord, 8 mars 2019, www.guinnessworldrecords.com/news/2019/3/meet-mick-the-worlds-oldest-rabbit-who-is-16-years-old-563690
 3. ”Äldsta kanin någonsin.” Guinness världsrekord, www.guinnessworldrecords.com/world-records/70887-oldest-rabbit-ever.
 4. ”Livmodercancer.” Wabbit Wiki, wabbitwiki.com/wiki/Uterine_cancer.

Nyhetsbrev med tips och tricks

Om du är ny på kaninvård, kolla in Bunny Ladys varannan månads nyhetsbrev. Omedelbart efter att du har registrerat dig kommer du att få en GRATIS PDF-manual för kaninvård. Jag har satt ihop en guide som tar upp alla grunderna i kaninvård så att du har allt på ett ställe. Du får då tips och tricks om kaninskötsel direkt i din brevlåda, så att du kan vara säker på att du tar utmärkt hand om din nya kanin.

ATT REGISTRERA

Rekommenderade produkter och märken

Viktigt: Dessa är affiliate länkar. Som dotterbolag till Amazon, Small Pet Select och Chewy.com kan jag få en liten provision på kvalificerade köp.

De två märkena jag använder när jag köper mat till min kanin är Oxbow Och Välj ett litet husdjur. Dessa har båda högkvalitativa kaninprodukter och är företag som bryr sig om våra smådjurs hälsa. Om du köper något från Välj ett litet husdjur använd koden KANIN i kassan för att få 15% rabatt på din första beställning.