Hur länge minns katter andra katter?

Bild som tar upp ämnet för en katts minne.

Oavsett om det är i naturen eller i ditt vardagsrum, är det sant att katter kommer ihåg andra katter. Men det är normalt att undra hur länge katter kommer ihåg andra katter.

Svaret är inte enkelt, men när du upptäcker mer om katters sinnen, kommer det att hjälpa dig att förstå hur länge katter kommer ihåg andra katter – och till och med dig. Här är vad du behöver veta.

Doft hjälper katter enormt att komma ihåg saker

Katter är fantastiska varelser som fortsätter att imponera på oss varje dag. Och precis som människor associerar katter minne främst med sitt luktsinne. Vi vet alla att lukt är ett stort problem för katter och det gäller även lukter i hemmet, speciellt när det kommer till andra katter i huset.

Dina katter är mycket beroende av sina nervösa, morrhårda sniffers för att komma ihåg saker. Och även om de har tillbringat en betydande tid utan en doft lagrad i deras kärnminne, kommer de att komma ihåg det nästa gång de luktar det igen. Detta gäller särskilt för människor och husdjur som katter lever med.

Så om din katt går så långt att den slickar dig så är det för att den vill smaka vad den luktar. Detta gör att de kommer ihåg dig ännu bättre.

Hur länge kommer katter i allmänhet ihåg saker?

Även om det har föreslagits att din katts korttidsminne inte är så bra, är det en välkänd vetenskaplig upptäckt att katter har bättre minne än hundar. När det kommer till din katts korttidsminne, föreslår forskare att katter har förmågan att komma ihåg saker i upp till tio minuter så fort de upplever dem.

Se även  Hur man håller en katt utan att bli repad

Men precis som katter är individer av naturen, kommer mängden de kan komma ihåg att baseras enbart på den kattens specifika hjärna och livserfarenheter. Men vet att även om du tror att din katt är smart så är sanningen att han förmodligen är ännu mer intelligent än du kan föreställa dig.

Din katts korttidsminne, även kallat hans arbetsminne, hjälper honom att snabbt lösa problem i sitt dagliga liv. Katter kan komma ihåg när saker händer vid vissa tidpunkter.

Så om du får din katt för vana att äta frukost klockan 06.00 på vardagar, förvänta dig inte att han låter dig sova i och inte serverar honom frukost i tid på helgerna.

En katts minnen är starkast från när de var unga

Bild av två kattungar som leker tillsammans.

Även om katter kan komma ihåg människor som de har skapat bestående minnen med, föreslås det att katters minnen av andra katter är ännu starkare.

Sättet som katter väljer sina favoritmänniskor beror ofta på vem de band starkast med när de var unga. Och medan katter kan minnas människor som de har skapat bestående minnen med, föreslås det att katters minnen av andra katter är ännu starkare.

Katter kan bilda nära band med andra katter i sina hem, och de kommer att minnas de katterna för resten av livet, vilket kan ses om katterna återinförs någon gång.

Kan katter komma ihåg katter de var vänner med?

Som nämnts ovan kan katter bli ”vänner” med andra katter. Paws.org säger att det kan ta en katt åtta till 12 månader att utveckla starka band med andra katter den möter.

Se även  Varför attackerar min katt mina fötter?

Och visst kan band bildas mellan katter mycket snabbare, men det kan också ta mycket längre tid och det är också bra. Däremot bör bindning mellan katter aldrig skyndas på. Du måste alltid ha tålamod, och även de vänligaste katterna kan behöva lite extra tid för att vänja sig vid att en annan katt nu bor i deras hem.

Men även den svåraste början för katter kan fortfarande resultera i ett vackert band när gränserna väl är satta och kommunikationen mellan de två katterna är tydlig. Och den bästa katten i huset kommer snabbt att visa dominans över den nya katten, så han vet var han står.

Kan katter komma ihåg katter de är fiender med?

Bild av två katter engagerade i ett lekfullt eller skenbart slagsmål.

Precis som katter lätt kan minnas andra katter, vilket får dem att känna sig varma och glada inombords, kan de säkert också minnas katter de föraktar.

Precis som katter lätt kan minnas andra katter, vilket får dem att känna sig varma och luddiga inombords, kan de säkert också minnas katter de föraktar. Och så mycket att en sniffning eller syn på den här katten de hatar bokstavligen får håret att flyga.

Detta gäller särskilt när det gäller vilda och herrelösa djur som lever på gatorna. Din huskatt har ett mycket mindre revir eftersom han eller hon är hembunden, men för gatukatter är deras revir mycket större och något de tar på största allvar.

Skulle de stöta på en annan katt som de har blivit fiender med, trots att katter är icke-konfronterande till sin natur, kommer de att reagera snabbt när de ser eller luktar på den här katten de hatar.

Se även  8 naturliga sätt att minska obehaglig kattlukt

Om du undrar om det är en bra idé att skaffa en andra katt, har vi expertråd som hjälper dig att avgöra vad som är bäst. Läs mer om det här på Cats.com.