Hur långt hemifrån strövar huskatter?

Varje kattägare vet att kattmänniskor är naturligt nyfikna, och när det gäller att utforska naturen är detta inget undantag! Om din katt har tillgång till utomhus kanske du undrar vart de tar vägen när de lämnar ditt staket och varför de väljer att göra det.

Snabb överblick

01

Katter strövar omkring av en myriad av skäl och detta beteende kan inte helt förhindras om inte en katt hålls inomhus.

02

En ny stor studie fann att det genomsnittliga ”hemmaområdet” för huskatter är litet, cirka 3,6 (+/- 5,6) hektar.

03

För att vara friska och lyckliga måste katter som endast är inomhus få sina fysiska och beteendemässiga behov tillgodosedda. Om det behövs, prata med din veterinär för mer råd.

Varför vandrar katter hemifrån?

När katter har tillgång till utomhus kan de välja att ströva omkring av olika anledningar, inklusive:

1. Parningsbeteende

Katter kommer aktivt att söka upp andra katter för att föröka sig

Parningsdriften hos honkatter och intakta hankatter är kraftfull. När de är brunstiga kommer honkatter sannolikt att vandra på jakt efter en kompis, och katter som bara är inomhus kan till och med försöka fly från huset på jakt efter en friare. Intakta hankatter kommer också aktivt att resa på jakt efter en kompis.

2. Jaktbeteende

Katter är skickliga jägare och har ofta en hög bytesdrift

Jaktdriften är instinktiv för de flesta katter, även om de är välmatade hemma. Vissa katter kan resa överraskande avstånd när de letar efter små byten att jaga.

3. Fusk

Katter kan vara ombytliga och kan besöka andra hem för mat eller krångel

Även om vi gillar att tro att vår katt bara har ögon för oss, kan katter ibland vara ganska ombytliga varelser! Om din granne erbjuder läckra godsaker eller en bekväm plats att sova på, kanske din katt vandrar till ett nytt hem dagligen.

4. Stress

katt och bebis

Stress är vanligt hos katter och kan leda till beteendeförändringar

Katter är känsliga för stress och även milda förändringar i miljön kan få dem att känna sig obekväma. Om något nytt och stressande händer för din katt hemma, som ett renoveringsprojekt, en ny bebis eller en valp, kan din katt välja att spendera mer tid utomhus.

5. Försummelse

försummad katt

Katter är kända för sitt oberoende, men kräver ansvarsfull vård och uppmärksamhet

Även om vi är säkra på att våra läsare på Cats.com aldrig skulle hamna i denna kategori, lever tyvärr vissa katter i försummade hem. När det är möjligt, om en katt upplever vanvård eller misshandel, kan den springa hemifrån eller till och med flytta.

Läs också: Vad är skillnaden mellan en herrelös katt och en vildkatt?

6. Att föda barn

Katter väljer ofta ett varmt, mörkt och tyst utrymme för att föda barn

Dräktiga katter vill ha en säker miljö att ha sina kattungar i. Om hemmiljön är upptagen, bullrig eller stressig, kan din katt vandra hemifrån för att hitta en lämpligare plats att föda sina bebisar på.

Läs också: Vårda en gravid katt: Vad du behöver veta?

7. Sjukdom

Katter som lider av sjukdom eller sjukdom blir ofta väldigt slöa, tysta och gömmer sig

När en katt mår dåligt gömmer den sig naturligt. Detta beteende är ett resultat av att huskatter har sina egna rovdjur, och om de mår dåligt riskerar en katt att bli jagad. Tyvärr, när vissa katter mår dåligt, kan de springa hemifrån för att gömma sig.

Därför, om du misstänker att något är fel med din katt, är det bäst att hålla dem inomhus och få dem kontrollerade av din lokala veterinär.

Läs också: 10 subtila tecken på att din katt kan vara sjuk

8. Gå vilse/röra sig

Katter är territoriella och förändringar i miljön kan vara förvirrande för dem

Ibland, särskilt när en katt är i en ny miljö, kan de helt enkelt vandra för att de inte har en bra känsla för riktning på denna nya plats. Detta kan vara särskilt sant om du precis har flyttat med din katt.

Det är tillrådligt att hålla din katt inomhus under de första tre veckorna efter en flytt så att den kan bli bekant med och vänja sig vid sitt nya hem. Om din katt är borttappad, meddela din lokala veterinär och djurhem. Överväg att använda sociala medier för att hjälpa dig i ditt sökande.

Läs också: Flytta katter till ett nytt hem: En steg-för-steg-guide

Hur långt strövar katter hemifrån?

Flera studier har utförts med GPS-spårare och det har visat sig att avståndet katter reser hemifrån (deras räckvidd) beror på många faktorer, inklusive:

1. Stads-, förorts- eller landsbygdsmiljö

Katter i mer lantliga miljöer kan ha större revir

A studie hittade katter som lever nära naturområden har ett mer omfattande utbud, medan annan Det har dokumenterats att katter som lever i områden med högre bostadstäthet kommer att ha en minskad räckvidd.

2. Kön

Hankatter har ofta mer expansiva revir jämfört med honor

Hankatter har varit genomsnittliga dokumenterat ströva längre än katter.

3. Befolkningstäthet av katter

Det har varit hittade det att katter som lever i ett område med högre katttäthet (d.v.s. fler katter i ett givet utrymme) kommer att ha en mindre räckvidd.

4. Steriliseringsstatus

Det är ännu oklart om intakta katter strövar längre än kastrerade katter

Både han- och honkatter strövar omkring på jakt efter en sexpartner. Intressant nog hallen et al., (2016) studie fann ingen signifikant effekt av spaystatus på en katts hemområdesstorlek.

Denna studie antydde att om en katt kastreras före sexuell mognad, kommer dess hemområde troligen att vara mindre. En nyare studie, fann dock att intakta katter strövar längre, så det behövs mer forskning för att komma till botten med detta!

Läs också: Hur mycket kostar det att sterilisera eller kastrera en katt?

5. Ålder

Unga katter är ofta väldigt nyfikna och nyfikna av naturen

Yngre katter (de under åtta år gamla) har varit hittade det att ha ett mer omfattande utbud än äldre katter.

Intressant nog verkade inte djurhållningen (t.ex. tamkatter kontra vilda bondkatter) påverka räckvidden i storskaligheten studie av roamingbeteende.

Vandrande avstånd

Som ett resultat av alla dessa påverkande variabler är det inte lätt att ge ett definitivt avstånd när det kommer till kattens strövande beteende.

Fortfarande en ny studie av 925 katter i sex länder fann att huskatter ofta har små hemområden på cirka 3,6 (+/- 5,6) hektar, cirka 0,01 kvadratkilometer. Om du är nyfiken på att se vart din katt är på väg, överväg att använda ett kattsäkert GPS-halsband!

Hur kan jag förhindra att min katt vandrar?

Det finns många anledningar till varför du vill förhindra att din katt strövar omkring. Kanske bor du nära en trafikerad motorväg eller i ett område med kända rovdjur som prärievargar. Det finns flera sätt att begränsa herrelösa beteende hos huskatter:

1. Kastrering

Kastrering rekommenderas till katter av både befolkningskontroll och hälsoskäl

En av de viktigaste rekommendationerna för att begränsa herrelösa beteende hos både han- och honkatter är att kastrera dem, men det bör noteras att kastrerade katter fortfarande kan ströva omkring. Parningsbeteende är bara en anledning till detta beteende.

Det är tillrådligt att hålla din katt inomhus tills hon är kastrerad. Honkatter kan bli dräktiga från fyra månaders ålder.

2. Håll dig inne

Många ägare väljer att hålla sina katter inomhus, främst av säkerhetsskäl

Ett enkelt sätt att hålla din katt från att fly hemifrån är att hålla den inomhus. Katter som hålls inomhus behöver bara en lämplig miljö för att möta sina fysiska och mentala behov och massor av mental stimulans genom lek och mys för att vara lycklig.

Katter som inte uppfyller dessa behov kan utveckla betydande medicinska och beteendemässiga problem av stress. Så om du inte är säker på om du kan hålla en katt glad inomhus är det viktigt att fråga din veterinär om råd. Inte alla katter, även med de allra bästa ledningarna, kommer att vara nöjda i en miljö som endast är inomhus, särskilt om de har en historia av att leva en nomadisk eller utomhuslivsstil. Innekatter flyr ibland, vilket kan vara ett stort bekymmer för alla kattföräldrar. Läs vår artikel om vad du ska göra om din innekatt rymmer här.

3. Catio

Catios kan erbjuda ett säkert utomhusområde för husdjur

Om du är bekväm med att din katt har tillgång till utomhus men inte vill riskera att låta den springa fritt, kan det vara till hjälp att installera en catio eller sluten träningshydda. Detta är ett alternativ endast för djurägare med tillgång till ett privat uteområde.

Läs också: Bästa Cat Window Seat & sittpinnar

Hur kan jag träna min katt att komma hem?

Katter kan reagera bra på grundläggande träning, såsom kattlådeträning och att använda en kattlucka

Det finns flera saker du kan göra för att hjälpa din katt att hitta hem, inklusive:

  • De lär sig komma när de blir kallade
  • Eliminera välbekanta dofter
  • Ring in dem vid lämpliga tidpunkter (katter är mest aktiva i gryning och skymning)
  • Raska deras favoritgodis
  • Installation av kattlucka

Jaga inte din katt för att försöka fånga den. De kommer att vara snabbare än du, och de kan vara mindre villiga att komma hem om du skrämmer dem. Se alltid till att din katt är mikrochippad och överväg en kattspårare eller liknande spårningsenhet.

Slutgiltiga tankar

Alla katter är individer och vissa strövar mycket längre än andra

Roaming är resultatet av många olika naturliga beteendedrifter hos våra katter. Avståndet en katt kan resa påverkas av många variabler, och även om det finns saker du kan göra för att begränsa detta beteende, kan det inte förhindras. Även tamkatter som matas regelbundet kommer att förirra sig hemifrån.

Därför, om du bor i ett område där roamingbeteende kan vara farligt för din katt, kan det därför vara bäst att hålla dem inomhus. Din veterinär kan ge råd om att göra inomhuslivet så stressfritt som möjligt.

Relaterade symtom/presentationer:

  • Sterilisering och kastrering av katter i unga år
  • Tycker katter om sex eller parning?
  • Ska jag släppa min katt ute?

Vanliga frågor

Hur långt strövar katter på en dag?

Hur långt en katt strövar påverkas av var de bor, deras kön, om de har kastrerats och hur domesticerade de är. I genomsnitt rapporteras tamkatter ha en räckvidd på cirka 3,6 (+/- 5,6) tunnland, men många katter kan ströva mycket längre än så.

Varför strövar katter?

Katter strövar omkring av många anledningar, inklusive att söka efter en kompis, leta efter mat, stress, graviditet och sjukdom, bland många andra.

Vad är det längsta en katt har strövat omkring?

Även om det inte finns några officiellt verifierade uppgifter, finns det en rapport om en katt som heter Jessie som reste 3 000 miles från Northern Territory till Ungarra i Australien! Även om detta inte har bevisats, finns det många rapporter om katter som reser hundratals mil för att återvända till sina gamla hem.

Visa resurser

Hall. C et al (2016) Faktorer som bestämmer huskatts livsmiljö: en metaanalys. Biologiskt bevarande. 203 313-320 DOI

Kays et al (2021) De små livsmiljöerna och stora lokala ekologiska effekterna av huskatter. Animal Control 23 516-523 DOI

Piri et al (2022) Tamkatter (Felis catus) från stadsgränser använder olika livsmiljöer, har större hemområden och dödar fler byten än förortskatter. Landskap och urbanism. 220 DOI

Se även  Hur man rengör ett kattsår: steg-för-steg-guide