Hur leker man med husdjursråttor? 9 roliga spel att spela med din råtta

Om du aldrig har hållit råttor tidigare, undrar du förmodligen hur du ska få ut det mesta av din tid med dina husdjur? Detta är ett gott tecken eftersom det betyder att du är en entusiastisk och omtänksam husdjursägare som vill det bästa för gnagarna de bryr sig om. Den goda nyheten är att dina råttor är extremt lekfulla varelser och du kan enkelt lära dig sätt att hålla dem, och dig, underhållen genom att spela roliga spel. Här är hur.

Husdjursråttor älskar att spela spel, det håller dem också mentalt stimulerade och det är ett bra sätt att knyta an till ditt husdjur. Du måste experimentera lite för att ta reda på vilka spel dina råttor föredrar, men det finns massor av spel där ute att spela. Du kan brottas med råttor, ärtfiska med dem, hjälpa dem att gräva, kasta dem, spela sällskapslekar med dem, spela jakt med dem och mycket mer.

Så låt oss ta en titt på alla roliga aktiviteter du och dina husdjur kan njuta av tillsammans!

Gillar råttor att leka?

Ja det gör de. Faktiskt, det finns ett känt experiment där forskare ville veta om råttor gillade att leka och, ännu viktigare, om de gjorde det kunde lära sig reglerna i ett ganska enkelt spel.

De valde kurragömma. Detta är ett spel som spelar, ursäkta ordleken, på en råts styrkor. De kan springa runt, leta efter saker och stå stilla.

Reglerna är enkla. En råtta måste gå och gömma sig. Då måste den råttan stanna på samma ställe medan de andra råttorna kommer och letar efter den. Nu är det ganska lätt för en människa, men hur är det med en råtta?

Råttor lär sig kurragömma!

Nåväl, det visar sig det är också ganska lätt för råttor. Det tog cirka 2 veckor att träna 5 av de 6 råttorna i experimentet att leka kurragömma.

Det mest imponerande av dessa är att råttor lyckades på något sätt hålla fokus och ”bytte inte roll” under matchen.

Detta har varit kopieras av en annan forskare som lyckades träna ytterligare fyra råttor att spela spelet.

Detta bevisar det råttor är kapabla till mycket komplex lek – råttorna måste hålla sig till en roll, följa regler och i viss mån även utveckla en vinnande strategi för spelet.

Råttor älskade att leka kurragömma!

Men gillade de spelet? Ja det gjorde dem.

Även om forskarna förstås inte kunde fråga råttorna om de hade roligt de observerade ofta ”freudensprung” en tysk term för ”hopp av glädje” (som förekommer hos många däggdjursarter när de är glada) om råttan vinner.

De verkar vara glada över det också de kommer att skjuta upp potentiella belöningar för att gå med i ett annat spele, ett bra tecken på att det är riktigt roligt att spela för råttorna.

Så, det är ganska uppenbart att råttor älskar att leka och så när du leker med dina råttor – du får dem inte att arbeta för att underhålla dig (vilket skulle vara grymt eller åtminstone ovärdigt), utan hjälp dem hellre att utnyttja sina naturliga instinkter för att ha kul.

Hur får du dina råttor på ett lekfullt humör?

Men innan du leker med råttor, det är värt att uppmärksamma grunderna för om du inte gör det kan dina leksessioner visa sig vara inte så roliga.

Se även  Kan hundar och vargar häcka? – Allt du behöver veta

För att leka med råttor, se till att:

  • Råttorna är fullt socialiserade. Det betyder att de måste dela sitt livsrum med andra råttor, och de måste vara vana vid att bli berörda, klappade, klappade, etc. av dig. Om de inte socialiseras kommer spelet att kännas mer som en attack och mer benägna att resultera i ett råttbett då som kul.
  • Råttorna är helt friska. Liksom människor tenderar råttor att inte vara på humör för att leka när de är sjuka eller skadade. Låt dem behandla och läka innan du går in i ett spel.
  • Råttorna befinner sig på en plats som annars är bekväm. Det betyder inga höga ljud, drag etc. Råttor är mycket känsligare för sin omgivning än människor, och om de placeras någonstans där de är obekväma kommer de att bli stressade och påverka eller ta bort lekglädjen helt och hållet. .
  • Råttorna är vakna. Kom ihåg att dina råttor är nattdjur. De kommer inte att uppskatta att bli väckta till en match vid lunchtid. Man måste sikta på en tid då de är i full fart.

Om alla dessa villkor är uppfyllda är dina råttor förmodligen på gott, glatt humör och redo att leka med dig.

Låt oss se vilka spel du kan spela med dina råttor:

8 spel du kan spela med råttor

Skattjakter!

Råttor gillar att samla på saker. De kan till och med vara en del skata i detta avseende. Om de hittar något de gillar särskilt kommer de ofta att dra bort det och sedan gömma det. Ofta till och med i hörnet av sin kattlåda, vilket kanske visar att råttor förstår vad som krävs för att avskräcka en blivande tjuv från att också göra sig av med sina godsaker.

Du kan dra nytta av denna egenskap för att få din råtta att jaga efter ”skatt”. Tja, älskling i hur råttor ser världen i alla fall. Du kan riva upp papperslappar och strö runt dem och sedan hoppar din råtta på dem och tar bort dem för att gömma sig.

Det är väldigt sött. Du kan till och med gå ett steg längre och dela ut hushållspapper en efter en. Råttan kommer att ta tag i den, springa och gömma sig och sedan komma tillbaka för mer.

Du kan också göra en mer standard skattjakt, genom att visa råttan en god godbit och sedan utsöndra den någonstans på din person dit råttan kan nå (i dina kläder, hand etc.) och låt dem sedan leta efter den.

Grävlådespelet

Grävlådor är lätt favoritspelet de flesta råttor har. En hink är bara en hink full med smuts för dem att leka i.

För att göra en, du behöver en anständig storlek låda eller soptunna (vi använde en kattlåda men egentligen är allt som inte faller ihop på botten bra).

Sen du borra några hål i basen så att vattnet kan rinna av. Fyll den ungefär halvdjupt med lite fräsch, ren, trädgårdsjord.

Lägg till några fågelfrö och vattna det.

Lämna din baka ute i solen i några dagar för att gro fröna.

Sen bara låt jorden torka uttillsätt inte mer vatten.

När det är torrt lägger du till råttor och låt dem sedan göra det.

Oroa dig inte, du behöver inte förklara reglerna för dem som de flesta råttor instinktivt förstår är det dags att gräva, repa och äta de goda rötterna runt dem!

Se även  Är husdjursråttor nattaktiva? En råttas sömnvanor

Om de behöver ett tips eller två för att komma igång, då gräv ner några små godsaker nära ytan från jorden de verkligen älskar.

Doften kommer att leda råttorna direkt till godsakerna och på nolltid börjar de gräva, kasta lera och leka med varandra.

Om du inte har tid att bygga en ordentlig hink eller utrymme för att göra oreda – du kan göra en alternativ version genom att använda en låda halvfull med tygrester och pappersservetter.

Klart, du måste lägga till godsaker till detta även om du inte kommer att odla frön i den.

Ett jaktspel!

Naturligtvis lär sig dina råttor inte hur man spelar kyssjakt, men du kan säkert låta dem jaga runt om du tror att de kommer att gilla det.

Råttor är rovdjur i det vilda och deras naturliga instinkter gör jakten mycket rolig.

Men innan du börjar, se till att du leker med råttor som du har ett starkt band med – annars kan de bli för upphetsade och bita i fingrarna.

Vanlig släpp råttan på golvet och flytta bort fingrarna på ett slags spindelaktigt sätt.

De råttor jagar fingrar i timmar om du låter dem.

Men en sak du bör veta om alla spel du spelar med dina råttor är det när de tappar intresset är det över – försök inte övertala dem att spela mer.

Fisk På ärtor Med Råttor

Råttor, naturligtvis, kan inte fiska, men de kan göra motsvarande ”guppa efter äpplen” om du använder din fantasi och några äpplen i råttstorlek (ärtor i det här fallet).

En varm sommardag vill dina råttor förmodligen bli blöta och svalka sig.

Så du bygg dem en pool och fyll den med ärter för dem att fiska efter!

Det här spelet passar bäst med en praktisk uppsättning pappers- eller tyghanddukar som du kan använda för att torka av råttorna efter att de kommit ur poolen.

Först, hitta en bricka som passar dina råttor (eller något grunt fat), vi har alltid tyckt att färgrullar är bra för detta.

Sen du fyll dem ungefär halvvägs med vatten och ställ sedan behållaren på marken någonstans där lite vatten inte spelar någon roll (vi rekommenderar badkaret eller badrumsgolvet för detta).

Sätt ett nummer frysta ärtor eller fryst majs på botten och då…

Släpp lös fiskeråttorna!

Vissa av dem kommer att kasta sig i vattnet och andra kommer nervöst att luta sig över kanten för att ta en godbit med tassarna.

Det är så roligt.

Lös labyrint

Råttor är väldigt bra på labyrinter. Faktum är att de är så bra på labyrinter att miljontals experiment har utförts på råttors lösningsförmåga.

De kan snabbt lära sig rutter. Lär dig att lösa nya labyrinter otroligt snabbt för så små varelser (och ofta för sådana lätt distraherade varelser).

Och de verkar verkligen njuta av att springa runt i en labyrint bara för glädjen att upptäcka var de kommer att hamna.

Så varför inte skapa en labyrint för dina råttor att njuta av?

Du kan göra detta med papprör, skokartonger, avloppsrör, tyg eller vad du nu har till hands.

Du kan gör labyrinten så komplicerad du villse dock till att du lätt kan komma in i den om en råtta fastnar i den.

Se även  Biter husdjursråttor? 9 anledningar till varför råttor kan bita

Du kan också gömma lite godsaker i och runt olika delar av labyrinten för att säkerställa att dina råttor utforskar det fullt ut.

Du behöver inte ge dem tipsde kommer att ta reda på hur man fixar det så småningom – men du kan alltid om du vill.

Råttor kämpar

ja! Råttor gillar att brottas även om man måste vara extra försiktig för att brottas med dem.

DU börja kittla råttan vid svansroten på deras rygg.

När hon vänd dig mot dig, kittla deras huvud och sedan på hakan.

Sen snabbt ta bort handen och kittla svansbasen igen.

Så fort om de vänder sig om, kittla dem någon annanstans.

Efter en kort stund, råttan ska börja brottas med din hand.

Du kan då vänd dem på ryggen och kittla magen!

Titta vad som händer då!

Kasta råttor

Okej, du måste var försiktig med det här spelet och gör det försiktigt för din råtta kan skada sig annars.

Du behöver ett råttsäkert rum och en hög med kuddar eller en mjuk soffa eller en fin vikt filt.

Lek med din råttager dem lite skakningar och milda repor bakom öronen.

Sen snabbt släng dem (högst några meter) på den mjuka ytan som du har förberett för deras landning.

Se råttan hoppa upp och springa tillbaka för en gång till! De gillar verkligen det här spelet.

Råttpartyspel!

OK om du vill kasta din råtta en fest (säg till deras födelsedag eller till jul eller bara för att du vill ha fest) kan de delta.

Ge dem presenter inslagna i tidningspapper! De kommer att njuta av tiden som ägnas åt att riva papperet från omslaget. Faktiskt är chansen stor att de gillar det bättre än vad som finns i förpackningen.

Då är det dags födelsedagstårtan. Gör dem en liten fruktmuffins och strö den i fröna de älskar. Sätt bara inte ett tänt ljus på den så blir allt bra!

Då är det dags för något längs tomten. Slå in en godbit i tidningen. Lägg sedan till en goding och slå in den i tidningspapper. Gör det ofta och ge sedan paketet till dina råttor, de kommer inte att göra det här med musik men de kommer att älska att riva av papperet och sedan äta godsakerna.

Slutsats

Hur leker du med husdjursråttor? På det sätt som dina råttor svarar bäst på, förstås. Även om det finns många olika spel och aktiviteter som du och dina råttor kan njuta av, kommer de att gilla vissa mer än andra och det är okej, vissa människor gillar hockey och andra gillar fotboll och vissa gillar båda – råttor är ungefär samma sak som människor i det avseendet.

Faktum är att spel inte bara är roliga att spela med dina råttor, utan du borde spela dem eftersom det hjälper dig att knyta an till din råtta och bygga de band av tillgivenhet och vänskap som de flesta av oss söker när vi tar in ett husdjur i våra liv. Råttor är intelligenta, sociala djur och de kan verkligen trivas om du hjälper dem att använda den intelligensen och sällskapligheten för att leka och ha kul och du kommer att bli riktigt glad att du gjorde det!