Hur man använder en kikare med glasögon: din KOMPLETTA guide!

Kikare är fantastiska verktyg för oss att se långt på avstånd! Det kan dock bli ganska irriterande med glasögon… Här är en komplett guide för dig om du har glasögon och vill använda en kikare med dem. Det här är vad jag hittade:

När du använder en kikare med glasögon finns det några punkter att tänka på:

 1. Syfte med glasögon
 2. Längd på pupillavstånd
 3. Ögonavlastningstyp
 4. Att välja rätt kikare
 5. Ställ upp din kikare

Nu kan du se att det finns många punkter att dyka ner i när du använder en kikare med glasögon.

Om du tar dig tid att förstå hur du kommer igång kommer du att spara MYCKET forskningstid och ansträngning.

Läs vidare för att ta reda på mer!

Hur man använder en kikare med glasögon (FULLSTÄNDIG guide!)

gröda oigenkännlig kvinnlig ögonläkare med glasögon

Innan vi går in på detaljerna för att använda kikare med glasögon är det viktigt att förstå hur kikaren fungerar och hur den är designad.

Det finns inte mycket information från kikaretillverkare om användning av kikare för glasögonbärare.

Oroa dig inte, jag delar också dina problem med att hitta information om detta så låt oss börja med att förstå mer först!

1) Syfte med glasögon

När du använder kikare med glasögon är det viktigt att notera för vilket syfte du använder dina glasögon

Eftersom det finns många olika anledningar till att människor använder glasögon, tar de med sig olika medel när de används med kikare!

Tack vare:

Långt/närsynthet

Om du har svårt att se långt eller nära, är chansen stor att du är långt eller närsynt. Detta speciella tillstånd kräver inte att du bär dina glasögon när du använder din kikare. Eftersom kikaren tillåter korrigering av din syn genom att justera din centrum- och dioptrijustering, fokusera på din kikare. Det gör att du kan välja att bli av med dina glasögon helt.

MEN, om du främst var intresserad av jakt eller fågelskådning eller någon aktivitet som involverar kikare, är chansen stor att du ser långt. Så du vill definitivt ha glasögonen på under din aktivitet. Detta är särskilt viktigt vid fågelskådning, eftersom du behöver se en fågel långt borta innan du zoomar in med din kikare. Om du är framsynt kan du inte göra det. Men oroa dig inte, senare i den här artikeln kommer jag att ta reda på hur du håller dina glasögon på medan du använder din kikare.

Astigmatism

Detta är en synstörning som uppstår när ljuset som kommer in i dina ögon inte fokuseras på en gemensam brännpunkt. Detta leder till en förvrängd bild som rinner av kanterna när du tittar på en ljus bild i mörker.

Se även  Varför gillar fåglar att kasta saker? (6 OVERRASKANDE skäl!)

Om du befinner dig i detta tillstånd och bär glasögon som korrigerar detta tillstånd, rekommenderar jag starkt att du behåller dina glasögon på medan du använder din kikare. Detta beror på att kikare inte ger korrigerande åtgärder för astigmatism.

Bifokala, trifokala och varifokala glasögon

Denna speciella glasögonlins kan ha flera linsstyrkor på samma lins – och detta kan vara två, tre eller flera olika styrkor. Dessa linser kan ha linjer som avgränsar skillnaden mellan olika styrkor.

Om du använder sådana glasögon vill du förmodligen titta igenom ett visst segment av dina glasögon när du tittar genom din kikare. Om inte, överväg att ta av dig glasögonen när du använder din kikare.

Progressiva linser

Min pappa har personligen en sådan. Denna speciella linstyp har korrigeringsförmåga som ändras smidigt över olika delar av objektivet. Nära toppen är det typiskt för långt seende, och medium- och näraseende när det närmar sig botten. Denna lins är vanligtvis lösningen för ålderssynthet.

Med just den här typen av lins behöver du inte ta av dig glasögonen när du tittar genom din kikare. Du kan helt enkelt titta genom delen av ditt glasögonglas.

2) Längd på pupillavstånd

Nu kanske du undrar vad ögonavlastning är. Ögonavlastning är i princip längden från den interna objektivlinsen i kikaren till dina ögon. Denna längd är viktig eftersom den kan avgöra om du ser suddiga bilder eller inte. Som glasögonbärare är detta desto viktigare för dig eftersom din glasögonlins tar upp en del av det avståndet när du tittar genom kikaren.

Som en tumregel, om du använder glasögon, vill du ha en ögonavlastning på minst 16 mm. De flesta glasögonbärare behöver faktiskt en längre ögonavlastning.

Du hittar detta nummer på förpackningen till den kikare du har för närvarande. Är du ny och vill köpa en kikare med mycket ögonavlastning rekommenderar jag den jag använder just nu.

Den har en ögonavlastning på 17,5 mm och är lämplig för de flesta glasögonbärare. Så du är i goda händer!

3) Typ av ögonavlastningskoppar

Den typ av ögonavlastningsmuggar som din kikare har spelar också roll för upplevelsen av att titta igenom din kikare som glasögonbärare.

För närvarande finns det två mönster där ute. Fast fokusdesign och twist-up design.

Se även  Hur djupt ska ett fågelbad vara? [ANSWERED! + FAQs]Design med fast fokus: Äldre och möjligen billigare kikare har en design med fast fokus som bara har enkla gummikoppar som fälls ner när du vill förkorta ögonavlastningen.

En sådan kikare är perfekt om du upptäcker att du kan se din bild tydligt utan att förskjuta svarta skuggor vid skärmens kanter eller suddiga kanter.Twist Up Design: Nyligen har den moderna designen av kikare förbättrats med en ny design: en vridbar typ av ögonmussla.

Personligen gillar jag verkligen den här designen eftersom den är ren och vettig om du vill ha flexibiliteten och lättheten att anpassa den efter dina behov. Vissa ögonmusslor har flera stopp som ”klickar” vid fasta längder.

Även om vissa kanske föredrar detta, föredrar jag fortfarande den jag använder och rekommenderar, som har uppåtvända ögonmusslor men utan ”klick”-stopp.

4) Att välja rätt kikare

Om du redan har ett par och inte vill lägga pengar på ett nytt går det också bra! Om ditt nuvarande par fungerar bra med punkterna 1 till 3, gå vidare till del 6 för att göra dig redo att använda din kikare.

Att välja rätt kikare för en glasögonbärare kan vara halva striden vunnen! Om du har kämpat för att hitta ett par som verkligen är lämpliga för nybörjare eller inte vill bryta banken, kanske du vill överväga samma par som jag använder.

Paret jag använder för närvarande är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Som fågelskådare är den här kikaren perfekt för min användning, eftersom den är bra att titta på på nära håll, har riklig ögonavlastning vid 17,5 mm (bra ögonavlastning) och har bra vridbara ögonmusslor (bra ögonavlastning). Det är en mycket balanserad kikare på ingångsnivå! Här är en videorecension om det om du behöver mer information.

5) Ställ upp din kikare

Nu när du har fått din kikare redo att fungera efter att ha uppfyllt kriterierna i del 1 till 3, är du redo att sätta ihop din egen kikare.

Steg 1: Vänd eller vik ner dina ögonmusslor

Om du använder glasögon har du redan tillräckligt med ögonavlastning eftersom avståndet mellan ditt öga och glasögonen bidrar till längden på ögonavlastningen. Så du behöver inte utöka dem.

Steg 2: Titta genom linsen på din kikare med glasögonen på

När du tittar genom linsen på din kikare med dina glasögon på, se till att du inte ser någonting

Steg 3: Kontrollera om det finns vinjettering

Vinjettering är svärtning av kanterna på en bild när du tittar genom en kikare. Det orsakas när ögonavlastningen är för kort. I så fall, förläng ögonmusslorna tills det inte bildas fler svarta ringar runt kanterna: det betyder att avlastningsavståndet är tillräckligt.

Se även  När är fågelsäsongen? (SVAR!)

Om du ser så suddiga svarta kanter betyder det att det är vinjettering.

Om din bild är tydlig bör kanterna se väldefinierade ut så här:

Steg 4: Du är klar!

Du är klar när din bild ser bra ut!

Slutgiltiga tankar

Nu vet du vad du behöver veta när du använder kikare med glasögon! Varsågod och kolla in fåglarna du älskar eller mål du älskar att skjuta. Ha kul scoping!

Mina rekommenderade fågelresurser:

Hej, Precis inkommet här!

Här är en lista över dem all min favorit källor, produkter och alla märken jag litar på och älskar.

Även om vissa kan vara affiliate länkar, kommer jag bara att rekommendera de som jag tycker är av stort värde. Bara att köpa via länkarna hjälper till att hålla den här bloggen igång!

 • Min kikare: Kikaren jag personligen använder är Celestron Nature DX 8×42 kikare. Det är ett bra budgetpar för nybörjare fågelskådare. Mycket uppskattad för sitt pris! Läs min recension här.
 • Säker färg för fågelbad: Ingen färg kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla säkra fågelbadsfärger finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säkra förseglare för fågelbad: Inte alla förseglare kan användas för att måla fågelbad. Länkar till alla fågelbadssäljare finns i den här artikeln jag skrev!
 • Säker färg för fågelmatare: Särskild försiktighet bör iakttas när man målar fågelmatare med rätt färg. Läs mer i artikeln här!
 • Säker färg för fågelholkar: Färg kan inte användas för att måla fågelholkar. Länkar till all säker färg till fågelholkar finns i den här artikeln jag skrev!
 • Fågelskådningsappar: 2 av mina favorit fågelappar är Merlin Bird ID, och eBird mobil! Merlin är utmärkt för att spåra och identifiera fåglar, och eBird mobil är utmärkt för att spåra sedda fåglar medan fågelskådning. Läs ett inlägg om dem här.
 • Fågelplatser: Jag har satt ihop en lista med länkar till mina topp 10 rekommenderade fågelwebbplatser i ett blogginlägg. Hitta länkarna här!
 • Podcaster om fågelskådning: Fågelpoddar är ett bra sätt att lära sig om fåglar. Länkar till topp 8 som jag rekommenderar hittar du här!

Du kan också checka ut min resurssida här där jag har samlat alla länkar till ovanstående!